Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Up Your Mass Up Your Mass

MHP Up Your Mass to odżywka węglowodanowo-białkowa wzbogacona dodatkiem witamin (A, C, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) i minerałów (wapń, fosfor, potas, sód). Produkt dostarcza niezbędnych składników pobudzających anabolizm organizmu i ułatwiających budowanie masy mięśniowej.

Zawartość pełnowartościowego białka
Po skończonym treningu rozpoczyna się kluczowy okres, w którym powinniśmy zadbać o konsumpcję właściwych źródeł białka, dzięki czemu organizm rozpoczyna proces regeneracji, w tym odbudowę włókien mięśniowych. Pełnowartościowe białka są źródłem aminokwasów, których odpowiednie spożycie warunkuje anabolizm organizmu nie tylko po skończonej aktywności fizycznej, ale również w tracie dnia, czy nocy.

Preparat zawiera proteiny o różnej prędkości wchłaniania, w tym lekkostrawny izolat białka sojowego i koncentrat białka serwatkowego oraz charakteryzujący się dłuższym okresem trawienia kazeinian wapnia. Dzięki temu produkt stanowi uzupełnienie diety w składnik budulcowy, który może zostać wykorzystany zarówno do potrzeb bieżących organizmu, jak i tych rozciągających się w czasie.

Dostępność pełnowartościowych białek gwarantuje to, że produkcie znajdują się również odpowiednie ilości aminokwasów BCAA, w tym leucyna, izoleucyna i walina. Głównym zastosowaniem BCAA jest ochrona tkanki mięśniowej przed katabolizmem, a także maksymalizacja procesów potreningowej odnowy i regeneracji.

Węglowodany
Nie tylko białko jest kluczowym składnikiem jeżeli chodzi o okres potreningowej regeneracji. Węglowodany są równie istotne, a odbudowa ich zapasów pod postacią glikogenu mięśniowego to warunek konieczny jeżeli chodzi o sprawność energetyczną organizmu zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i poza nim.

Produkt zawiera węglowodany pochodzące z jęczmienia i owsa oraz maltodekstryny. Maltodekstryny działają podobnie jak cukry proste i zapewniają szybkie źródło energetyczne zaspokajające aktualne potrzeby organizmu. Jęczmień i owies są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które charakteryzują się dłuższym czasem trawienia, a tym samym umożliwiają równomierny przyrost poziomu glukozy we krwi i stabilne wydzielanie insuliny. 

Zdrowe źródła tłuszczy
Odżywka zawiera tłuszcze MCT, które idealnie sprawdzają się jako dodatek w dietach osób uprawiających sport i odchudzających się, gdzie służą jako źródło szybkiej energii. Produkt zawiera również sprzężony kwas linolowy (CLA), który wspomaga przemianę materii, redukcję tkanki tłuszczowej oraz wzrost masy mięśniowej. Oprócz tego, preparat wzbogacono w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym olej z nasion ogórecznika i wiesiołka zawierające kwas gamma – linolenowy, sproszkowane siemię lniane zawierające 8% kwasu alfa-linolenowego oraz kompleks kwasów omega 3.

Witaminyminerały
Oprócz zwieszonej ilości składników energetycznych takich węglowodany, białko i tłuszcz,  dieta każdej osoby próbującej zbudować większą masę mięśniową, powinna charakteryzować się większą podażą witamin i minerałów. Składniki te odgrywają kluczową rolę w wielu endogennych procesach oraz warunkują właściwy metabolizm składników energetycznych. Produkt zawiera dodatek witamin A, C, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 i minerałów, w tym wapnia, fosforu i potasu.

Podsumowując, MHP Up Your Mass to suplement diety będący doskonałym rozwiązaniem dla osób ćwiczących na siłowni, które mają trudności z przybieraniem masy, tzw. hardgainerów. Odżywka jest również świetnym substytutem zwykłego posiłku, a także łatwym i szybkim źródłem składników pobudzających anabolizm organizmu i ułatwiających budowanie masy mięśniowej.

Brak na magazynie
5 3
5

Doskonałe smaki, świetnie się rozpuszcza, idealny by uzupełnić dietę.
5

Najlepszy gainer na rynku! Nie stosowałem nigdy niczego lepszego!
5

bardzo lubie ten gainer, super smakuje i nie zatłuszcza co jest dla mnie bardzo ważne.
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Up Your Mass Up Your Mass 908g
Mhp
55,00 zł

Up Your Mass

5 na podstawie 3 opinii

Wszystkie gramatury

908g
55,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
2270g
155,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
4540g
259,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:
55,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Stymuluje równomierne wydzielanie insuliny
  • Ochrania białka mięśniowe przed rozpadem
  • Wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • Umożliwia szybki przyrost masy ciała
  • Ułatwia budowanie masy mięśniowej
  • Dostarcza szybkiego źródła energii
  • Zawiera pełnowartościowe białko
  • Pobudza anabolizm organizmu
  • Uzupełnia zapasy glikogenu

MHP Up Your Mass to odżywka węglowodanowo-białkowa wzbogacona dodatkiem witamin (A, C, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) i minerałów (wapń, fosfor, potas, sód). Produkt dostarcza niezbędnych składników pobudzających anabolizm organizmu i ułatwiających budowanie masy mięśniowej.

Zawartość pełnowartościowego białka
Po skończonym treningu rozpoczyna się kluczowy okres, w którym powinniśmy zadbać o konsumpcję właściwych źródeł białka, dzięki czemu organizm rozpoczyna proces regeneracji, w tym odbudowę włókien mięśniowych. Pełnowartościowe białka są źródłem aminokwasów, których odpowiednie spożycie warunkuje anabolizm organizmu nie tylko po skończonej aktywności fizycznej, ale również w tracie dnia, czy nocy.

Preparat zawiera proteiny o różnej prędkości wchłaniania, w tym lekkostrawny izolat białka sojowego i koncentrat białka serwatkowego oraz charakteryzujący się dłuższym okresem trawienia kazeinian wapnia. Dzięki temu produkt stanowi uzupełnienie diety w składnik budulcowy, który może zostać wykorzystany zarówno do potrzeb bieżących organizmu, jak i tych rozciągających się w czasie.

Dostępność pełnowartościowych białek gwarantuje to, że produkcie znajdują się również odpowiednie ilości aminokwasów BCAA, w tym leucyna, izoleucyna i walina. Głównym zastosowaniem BCAA jest ochrona tkanki mięśniowej przed katabolizmem, a także maksymalizacja procesów potreningowej odnowy i regeneracji.

Węglowodany
Nie tylko białko jest kluczowym składnikiem jeżeli chodzi o okres potreningowej regeneracji. Węglowodany są równie istotne, a odbudowa ich zapasów pod postacią glikogenu mięśniowego to warunek konieczny jeżeli chodzi o sprawność energetyczną organizmu zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i poza nim.

Produkt zawiera węglowodany pochodzące z jęczmienia i owsa oraz maltodekstryny. Maltodekstryny działają podobnie jak cukry proste i zapewniają szybkie źródło energetyczne zaspokajające aktualne potrzeby organizmu. Jęczmień i owies są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które charakteryzują się dłuższym czasem trawienia, a tym samym umożliwiają równomierny przyrost poziomu glukozy we krwi i stabilne wydzielanie insuliny. 

Zdrowe źródła tłuszczy
Odżywka zawiera tłuszcze MCT, które idealnie sprawdzają się jako dodatek w dietach osób uprawiających sport i odchudzających się, gdzie służą jako źródło szybkiej energii. Produkt zawiera również sprzężony kwas linolowy (CLA), który wspomaga przemianę materii, redukcję tkanki tłuszczowej oraz wzrost masy mięśniowej. Oprócz tego, preparat wzbogacono w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym olej z nasion ogórecznika i wiesiołka zawierające kwas gamma – linolenowy, sproszkowane siemię lniane zawierające 8% kwasu alfa-linolenowego oraz kompleks kwasów omega 3.

Witaminyminerały
Oprócz zwieszonej ilości składników energetycznych takich węglowodany, białko i tłuszcz,  dieta każdej osoby próbującej zbudować większą masę mięśniową, powinna charakteryzować się większą podażą witamin i minerałów. Składniki te odgrywają kluczową rolę w wielu endogennych procesach oraz warunkują właściwy metabolizm składników energetycznych. Produkt zawiera dodatek witamin A, C, D, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 i minerałów, w tym wapnia, fosforu i potasu.

Podsumowując, MHP Up Your Mass to suplement diety będący doskonałym rozwiązaniem dla osób ćwiczących na siłowni, które mają trudności z przybieraniem masy, tzw. hardgainerów. Odżywka jest również świetnym substytutem zwykłego posiłku, a także łatwym i szybkim źródłem składników pobudzających anabolizm organizmu i ułatwiających budowanie masy mięśniowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 908 gPorcja jednorazowa: 127 gIlość porcji w opakowaniu: 7
w porcji (127 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna510 kcal**
Tłuszcze11g**
w tym kwasy tłuszczowe nasycone2g**
Węglowodany58g**
w tym cukry3g**
Błonnik2g**
Białko46g**
Witamina A(jako palmitynian retinylu)3000 IU60%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)36mg60%
Witamina D (jako cholekalcyferol)240 IU60%
Witamina E (jako jako octan dl-alfa-tokoferylu)18 IU60%
Tiaminan (z monoazotanu tiaminy)0.9mg60%
Ryboflawina0,9mg60%
Niacyna (jako niacynamid)12mg60%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCl)1.2mg60%
Kwas foliowy240μg60%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)3.6μg60%
Biotyna180μg60%
Kwas pantotenowy (z pantotenianu wapnia)6mg60%
Wapń265mg33%
Żelazo2,5mg14%
Fosfor470mg67%
Sód620mg26%
Potas440mg13%
Wartość odżywcza może się różnić w zależności od wersji smakowej.

Pozostałe składniki

Mass Loading Matrix {PROBOLIC® wzbogacony o aminokwasy matriks białkowy o wydłużonym czasie uwalniania [Izolat białka sojowego (w tym lecytyna sojowa), Kazeinian wapnia, Koncentrat białka serwatkowego, Leucyna, Izoleucyna, Walina], Mass LoadTM mieszanka węglowodanów [Jęczmień, Owies, Błonnik owsiany], Kompleks lipidów [Trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych, Mieszanka egzogennych kwasów tłuszczowych (Proszek z oleju z nasion ogórecznika (10% kwasu gamma-linolowego (GLA)], Kompleks sprzężonego kwasu linolowego [78% CLA], Olej z wiesiołka [4,8% GLA], Proszek z nasion lnu [8% kwasu alfa-linolenowego (ALA)], Kompleks omega-3 [7,5% kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwas dokozaheksaenowego (DHA)], Maltodekstryna, Zabielacz z oleju z krokosza barwierskiego [Olej z krokosza barwierskiego, Syrop kukurydziany, fosforan dipotasowy, mono- i diglicerydy, kazeinian sodu (pochodna mleka), lecytyna, naturalny aromat, mniej niż 2% dwutlenku krzemu (substancja przeciwzbrylająca) i tokoferole (aby chronić smak)], naturalne i sztuczne aromaty, Mieszanka gum (Guma ksantanowa, Guma celulozowa, Karagen), Krzemionka, Acesulfam K, Sól, Fosforan dwuwapniowy, Sukraloza i Ekstrakt z liści banaba (Lagerstroemia speciosa),

Zawiera mleko, soję i pszenicę.

Ostatnia ocena

Lufa

Doskonałe smaki, świetnie się rozpuszcza, idealny by uzupełnić dietę.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Swanson
119,00 zł

Suplement podnoszący poziom testosteronu, przyspiesza regenerację, wspiera anabolizm.

Kupuję
  • Popularny
Zero Bar
Biotech Usa
6,90 zł

Smaczny baton niskowęglowodanowy, zawierający 22 g białka. Niska zawartość cukru, pyszny smak.

Kupuję
Jarrow Formulas
75,00 zł

Suplement diety zawierający naturalny likopen. Silny antyoksydant naturalnie występujący w pomidorach.

Kupuję
Activlab
25,00 zł

Booster testosteronu na bazie ekstraktu z Tribulus Terrestris. Przyspiesza regenerację, poprawia samopoczucie.

Kupuję
Now Foods
75,00 zł
(1)

Palma Sabalowa przeciwdziała przeroście prostaty, działa antyandrogennie, hamuje łysienie androgenowe.

Kupuję
Life Extension
119,00 zł

Benfotiamina wpływa korzystnie na funkcje mózgu.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wartość odżywcza

Informacja

Wartość odżywczą produktów definiuje się jako stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, przede wszystkim zaspakajania potrzeb metabolicznych wynikających z przebiegu procesów energetycznych i fizjologicznych). Jest tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność (przyswajalność) i mniejsza ilość ich spożywania.  Do składników odżywczych zaliczane są: białka, składniki mineralne, tłuszcze, węglowodany, witaminy i woda. Składniki odżywcze w organizmie dostarczają energii, są materiałem budulcowym i pełnią funkcje regulacyjne przebieg procesów chemicznych. Składniki odżywcze dostępne w postaci odżywek, koncentratów, napojów i innych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Rozpoczynając swoją przygodę z ciężarami byłem przekonany, że aby mieć siłę konieczny jest ciężki trening na granicy wysiłku maksymalnego w niskich...

czytaj więcej
Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej...

czytaj więcej
Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie...

czytaj więcej
Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe,...

czytaj więcej
Alkohol odchudza?

Alkohol odchudza?

Nie tylko papier przyjmie wszystko. W dobie internetu każda elektroniczna informacja może zdobyć wiele głosów poparcia. Wystarczy tylko delikatnie ją...

czytaj więcej
Wkrecam się…/plecy

Wkrecam się…/plecy

aktualnie cwicze codziennie (wiem, wiem, zle, ale po prostu to lubie :)) uczeszczam do silowni bez klimy wiec tylko rano ew przedpoludniem serii tez staram sie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027