NOW FOODS Glucosamine & Chondroitin with MSM to suplement diety zawierający glukozaminę, chondroitynę i MSM - łączy trzy najbardziej popularne i efektywne substancje odżywcze, dla wspierania zdrowych stawów.
Potrójna siła trzech składników
Połączenie chondroityny, glukozaminy i MSM sprawi, że stawy będą silniejsze, odporne na ciężki wysiłek fizyczny, zmniejsza podatność na kontuzje i urazy w obrębie kończyn.
Badania wykazały, że te składniki zapewniają witalność, wspomagają układ ruchu, poprawiając jego strukturę i pełnienie określonych funkcji.
Glukozamina, jako budulec tkanki łącznej, znacząco przyczynia się do zachowania dobrego stanu chrząstki stawowej i odnowienia zapasu mazi stawowej. Produkcja glukozaminy zmniejsza się z wiekiem.
Zmniejszenie dolegliwości bólowych
Podstawowym przeznaczeniem stosowania glukozaminy w systematycznej suplementacji jest regeneracja elementów chrzęstno-stawowych w organizmie oraz redukcja dolegliwości bólowych spowodowanych między innymi nadmiernym obciążeniem lub intensywnym wysiłkiem fizycznym. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia połączeń stawowych na skutek nadmiernej masy ciała, diety ubogiej w wapń, bądź wszelkiego rodzaju kontuzji.
Działanie terapeutyczne
Warto również wspomnieć, iż glukozamina jest związkiem dobrze tolerowanym przez nasz organizm. Największe korzyści terapeutyczne niesie za sobą stosowanie jej w postaci siarczanu. Ta odmiana glukozaminy cechuje się największą biodostępnością, przez co prawie 90% czynnej substancji dociera do krwiobiegu. Cecha ta jest wykorzystywana nie tylko w suplementacji sportowej, ale i leczeniu medycznym.
Siarczan glukozaminy stanowi jeden z podstawowych punktów leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów oraz ubytków mineralnych, które wynikają nie tylko z urazów czy kontuzji, lecz wieku lub zmian hormonalnych.
Chondroityna jest mukopolisacharydem odgrywającym kluczową rolę w wytwarzaniu proteoglikanów chrząstki stawowej. Działa dobroczynnie na stawy, zwiększa ruchomość i stabilizuje szerokość szpary stawowej.
Kwas chondroityno-siarkowy będący podstawowym składnikiem kości jest dobrze wchłaniany z przewodu pokarmowego, bierze udział w ich metabolizmie i regeneracji. Ma ogromny wpływ na wytrzymałość i sprawność stawów.
Produkcja mazi stawowej
Największa skuteczność chondroityny jest zauważalna w postaci siarczanu. Związek ten jest bardzo ważny ze względu na udział w eliminacji uczucia tarcia pomiędzy powierzchniami stawowymi. Co więcej, w naturalny sposób stymuluje organizm do produkcji mazi stawowej, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie stawów. Dzięki temu ich struktura nie ulega zniszczeniu, a jakość i mobilność wykonywanego ruchu pozostaje nadal na prawidłowym poziomie.
MSM, czyli metylosulfonylometan (inaczej: metylosiarczan metanu, dimetylosulfon) jest organicznym związkiem siarki i składnikiem naturalnej żywności – MSM w przyrodzie powstaje jako siarczek dimetylu wytwarzany przez fitoplankton morski i emitowany do nadoceanicznej atmosfery, gdzie jest utleniany do postaci dimetylosulfotlenku (inaczej: sulfotlenku dimetylu, dimetylosulfotlenku, lub metylosulfinylometanu, DMSO – ang. dimethyl sulfoxide) – związku siarki stanowiącego prekursor MSM. Wraz z opadami atmosferycznymi dimetylosulfotlenek, przedostaje się do gleby, z której jest czerpany przez rośliny.
Połączenie dwóch składników z MSM
Ma znaczące działanie przy regeneracji tkanki chrzęstnej w stawach. Nadaje jej w połączeniu z glukozaminą i chondroityną odpowiednią elastyczność i wspomaga ich funkcjonowanie.
Wielokierunkowe działanie
Aktywuje produkcję insuliny przez trzustkę oraz choliny przez wątrobę, co przyśpiesza metabolizm węglowodanów oraz gojenie się ran.
Wspomaga regulacje gospodarki kwasowo-zasadowej zapobiegając powstawaniu nowotworów, które rozwijają się w środowisku kwaśnym z niedoborami tlenowymi. Poprawia wydolność płuc i zwiększa dotlenienie krwi. Chroni protoplazmę komórek („ciało” komórek) przed uszkodzeniami, oczyszcza krew z pasożytów.
Neutralizuje wolne rodniki działając osłonowo i zapobiegając procesom starzenia chrząstki stawowej. Zwiększa skuteczność antyoksydacyjną polifenoli i innych przeciwutleniaczy.
Działanie przeciwbólowe
Przede wszystkim jednak MSM działa przeciwbólowo, ponieważ hamuje impulsy bólowe wzdłuż włókien nerwowych oraz zmniejsza ciśnienie w komórkach. Kiedy w komórkach tkanki chrzęstnej włóknistej pojawia się stan zapalny, wówczas wzrasta w nich ciśnienie, puchną i stają się sztywne, co na zewnątrz objawia się opuchlizną i bólem.
MSM przywraca elastyczność i przepuszczalność ścian komórkowych, na skutek czego dochodzi do polepszenia warunków przepływu płynów tkankowych. Szkodliwe substancje w postaci kwasu mlekowego i innych toksyn mogą zostać z komórek usunięte, a dopłynąć substancje odżywcze, regenerujące. W efekcie następuje wyrównanie ciśnienia w komórkach tkanek, zmniejszenie bólu lub eliminacja jego przyczyn. Działanie to jest niezwykle ważne w przypadku osób w podeszłym wieku i sportowców (kontuzje).
Podsumowując suplement diety NOW FOODS Glucosamine & Chondroitin with MSM zawierający chondroitynę, glukozaminę i MSM wpływa pozytywnie na regeneracje kości i ich połączeń. Badania glukozaminy i chondroityny wykazały, że ich kombinacja działa zapobiegając postępowi choroby strukturalnej przy osteoporozie stawów kolanowych.
Połączenie glukozaminy i chondroityny gwarantuje wielokierunkową poprawę szybkości regeneracji stawów i zwiększenie odporności zarówno chrząstki, jak i kości na mikrourazy.
Autorzy nowych badań stwierdzili, że stosując kombinację suplementów we wczesnym stadium choroby może dać większe szanse na oczekiwany efekt.
w porcji (3 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 10 | |
Węglowodany | 2 g | < 1%* |
Sód | 150 mg | 6% |
Siarczan glukozaminy | 1100 mg | - |
Siarczan chondroityny | 1200 mg | - |
MSM (Metylosulfonylometan) | 300 mg | - |
Żelatyna (kapsułka) i stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego). Zawiera skorupiaki (kraby, krewetki, homary, raki).
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.
Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.
Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.
Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.
MSM (Metylosulfonylometan) - pochodna dimetylosulfotlenku, w którym zawartość siarki ma znaczenie strukturalne poprzez tworzenie wiązań sylfhydrylowych stabilizując cząsteczki białek oraz zapewniając prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, a także jej odnowę biologiczną. MSM ma działanie przeciwzapalne (w obrębie tkanki łącznej, błon śluzowych oraz zaburzeń trawiennych). W suplementacji sportowej zalecane osobom o szczególnej aktywności fizycznej oraz w okresie rekonwalescenji po urazach. Stosowany również w profilaktyce leczenia chorób wieku starczego. Dostępny w postaci preparatów wieloskładnikowych, zawierających również chondroitynę, hydrolizat kolagenu, kwas hialurowy, wyciągi z barwników roślinnych (kurkumy), ekstrakty z korzenia imbiru,kwas askorbinowy i składniki mineralne, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.
Dawkowanie: 250–1000 mg na dobę (zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej).