Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Shark Cartilage Shark Cartilage 100 kaps.
Now Foods
49,00 zł
Magazyn: eu

Shark Cartilage 100 kaps.

Waga wysyłki: 199g
Bez GMO
Naturalny

Jako alternatywę polecamy:

Duoflexin 200g
Duoflexin 200g
Aliness
79,90 zł
porównaj skład
Opis produktu
  • Naturalne źródło wapnia oraz mukopolisacharydów
  • Korzystny wpływ na funkcjonowanie aparatu ruchu
  • Wspomaganie regeneracji kości i stawów po urazach
  • Pomoc w terapii dysfunkcji układu ruchu
  • Redukcja powysiłkowych bólów stawów
  • Wsparcie profilaktyki osteoporozy
  • Zdrowsze kości i stawy

Now Foods Shark Cartilage to suplement diety zawierający chrząstkę rekina bogatą w chondroitynę, glukozaminę oraz wapń. Zalecany jest dla wszystkich osób, które chcą wzmocnić swoje kości i stawy czy to podczas intensywnego wysiłku fizycznego, czy w przebiegu chorób aparatu ruchu. 

Chrząstka rekina jest naturalnym źródłem substancji, które wspomagają funkcjonowanie kości i stawów. Chondroityna to mukopolisacharyd występujący w tkance łącznej organizmu człowieka, który w połączeniu z glukozaminą wpływa na proces odbudowy i wzrostu chrząstki. Zwiększa też stopień jej uwodnienia, co poprawia pracę powierzchni stawowych. Wapń natomiast, jako jeden z podstawowych budulców kośćca, zapewnia jego prawidłową strukturę.

Profilaktyka oraz wspomaganie terapii urazów
Preparat stanowi doskonałe rozwiązanie dla sportowców borykających się z problemem nawracających kontuzji, poprzez zapobieganie ich wystąpieniu, a także przyspieszenie powrotu do zdrowia po ewentualnym urazie. Zwiększona regeneracja kości, stawów oraz więzadeł zmniejsza również powysiłkowy ból aparatu ruchu, przynosząc ulgę po intensywnych treningach. Produkt ten, dzięki wpływowi na proces mineralizacji kości, skierowany jest również do osób narażonych na wystąpienie osteoporozy, czyli w szczególności do ludzi starszych oraz kobiet po menopauzie.

Pomoc w leczeniu chorób układu ruchu i nie tylko
Stwierdzony w badaniach pozytywny wpływ składników chrząstki rekina na ograniczenie toczącego się w obrębie stawu stanu zapalnego zadecydował, że preparat znajduje też zastosowanie w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy artretyzm. Co więcej, mukopolisacharydy zawarte w produkcie wpływają nie tylko na prawidłową funkcję szkieletu, ale również skóry, zwiększając jej elastyczność, sprężystość i nawilżenie. Istnieją zatem przesłanki, że produkt ten może być również pomocny w chorobach skóry, takich jak łuszczyca, wymaga to jednak dalszych badań.

Podsumowując, Now Foods Shark Cartilage to idealne rozwiązanie dla osób zarówno z problemami aparatu ruchu, jak i dla osób starających się im zapobiec. Jest godny polecenia dla wszystkich pragnących zdrowszych stawów i kości.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 6 kapsułekIlość porcji w opakowaniu: 16,5
w porcji (6 kapsułek)zawartość%ZDS
Kalorie10
Węglowodany1 g< 1%*
Białko2 g4%*
Wapń1,000 mg77%*
Sód55 mg2%*
Chrząstka rekina (z naturalnymi mukopolisacharydami)4.5 g (4,500 mg)

Pozostałe składniki

Żelatyna (kapsułka), Celuloza, Stearynian Magnezu (źródło roślinne), Kwas Stearynowy (źródło roślinne) i Krzemionka. Zawiera rybę (rekin).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

Popraw swój 1RM, czyli 3 sposoby na trening singli!

1RM, czyli one-repetition maximum. Ten termin odnosi się do maksymalnego ciężaru, jaki jesteśmy w stanie podnieść na 1 powtórzenie. Jest on wymiernikiem...

czytaj więcej

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

Witamina B3 – pomoc w zapobieganiu i leczeniu jaskry

W tym wpisie odniesiemy się do badań opublikowanych w czasopiśmie Science, w artykule zatytułowanym „Witamina B3 moduluje mitochondrialną lukę i zapobiega...

czytaj więcej

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural Drive – jak oszczędzać CNS?

Neural drive, czyli „napęd nerwowy”. Neural drive jest sumą bodźców pobudzających jednostki motoryczne, by te mogły wywrzeć wpływ na włókna...

czytaj więcej

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych...

czytaj więcej

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027