Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
  • ACTIVLAB Iso Active 630g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Iso Active Iso Active

ACTIVLAB Iso Activ to koncentrat do sporządzenia napoju izotonicznego. W skład preparatu wchodzi kompozycja węglowodanów, elektrolitów i witamin z grupy B, wzbogacona o wartościowe ekstrakty roślinne, standaryzowane na zawartość substancji bioaktywnych.

Preparat został zaprojektowany z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Doskonale zastępuje zwykłą wodę i inne, niezdrowe napoje sportowe. Szybko gasi pragnienie i skutecznie nawadnia ciało. Równocześnie uzupełnia tracone wraz z potem elektrolity i dostarcza potężną dawkę łatwo dostępnej energii w postaci glukozy.

Skład preparatu jest bardzo dobrze zbilansowany i obejmuje następujące składniki:
Glukoza to cukier prosty o charakterystycznym słodkim smaku i wyjątkowo dobrej rozpuszczalności. Jest podstawowym źródłem energii metabolicznej dla niektórych komórek i tkanek oraz preferowanym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego. Co ważne, energia ta jest bardzo szybko i łatwo dostępna. Rozpuszczona w wodzie glukoza, przyjmowana w trakcie długotrwałego wysiłku fizycznego korzystnie wpływa na wydolność i wytrzymałość. Nie obciąża układu pokarmowego, dlatego może być stosowana bez obawy o dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Elektrolity czyli jony sodowe, chlorkowe, potasowe, wapniowe i magnezowe. Ich podstawową funkcją jest przenoszenie ładunków elektrycznych w organizmie. W ten sposób wpływają na utrzymanie odpowiedniego bilansu wodno-elektrolitowego i ciśnienia osmotycznego, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zapewniają prawidłową pracę mięśni oraz serca, regulują pracę układu nerwowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia bolesnych skurczy. W trakcie długotrwałego i wzmożonego wysiłku fizycznego zasoby elektrolitów szybko się wyczerpują. Jeśli nie zostaną na bieżąco uzupełnione mogą obniżyć wydajność organizmu i upośledzić jego zdolność do regeneracji. 

Witaminy z grupy B to klasa związków rozpuszczalnych w wodzie. Są one niezwykle istotne dla prawidłowej pracy organizmu. Każda z tych witamin pełni rolę kofaktora dla kluczowych procesów metabolicznych, ewentualnie jest prekursorem niezbędnym do produkcji danego koenzymu. Witaminy z tej grupy kontrolują przemiany węglowodanów, białek oraz tłuszczów i umożliwiają uwalnianie energii z pożywienia.

W składzie preparatu znalazły się najważniejsze witaminy z grupy B, czyli tiamina (koenzym w katabolizmie aminokwasów i cukrów, uczestnik syntezy neuroprzekaźników), ryboflawina (prekursor kofaktorów FAD i FMN, kontroluje syntezę ATP), niacyna (prekursor kofaktorów NAD i NADP; konieczna do produkcji niektórych hormonów), pirydoksyna (reguluje aktywność hormonalną, wzmacnia funkcje kognitywne), kwas pantotenowy (prekursor koenzymu A, warunkuje prawidłowy metabolizm), kwas foliowy (kofaktor w wielu reakcjach, zwłaszcza tych związanych z szybkim podziałem komórek i ich rozwojem; niezbędny dla prawidłowego przebiegu metylacji) biotyna (koenzym dla enzymów karboksylowych wymaganych do syntezy kwasów tłuszczowych i glukoneogenezy) i kobalamina (wpływa na syntezę i regulację DNA, odpowiada za metabolizm kwasów tłuszczowych i aminokwasów).

Ekstrakty roślinne to wyciągi z roślin, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i korzystnie wpływają na kondycję psychofizyczną. Co ważne, wszystkie są standaryzowane na zawartość substancji bioaktywnych. Ciekawym i innowacyjnym pomysłem jest zależność dodatku od wersji smakowej, dzięki czemu każdy może sięgnąć po najbardziej odpowiedni dla siebie.

Osoby potrzebujące dodatkowej stymulacji powinny wybrać smak pomarańczowy, który zawiera naturalną kofeinę z guarany. Nie każdy dobrze reaguje na kofeinę, dlatego dobrą alternatywą jest smak grejpfrutowy, który również łagodnie pobudza, dzięki obecności ekstraktu z żeń-szenia. Dla sportowców na redukcji, którzy pragną w naturalny sposób przyspieszyć tempo utraty tkanki tłuszczowej dobrym wyborem będzie smak cytrynowy, wzbogacony o wyciąg z zielonej herbaty. Jest on znakomitym źródłem EGCG, uznawanego za wyjątkowo silny aktywator procesów termogenezy. Z kolei smak wiśniowy zawiera ekstrakt z rdestowca japońskiego, który dostarcza potężnego przeciwutleniacza, jakim jest resweratrol. Świetnie poradzi on sobie z wolnymi rodnikami, które masową powstają podczas obciążającej organizm aktywności fizycznej.

Podsumowując, ACTIVLAB Iso Active to znakomite rozwiązanie dla osób aktywnych fizycznie. Preparat pozwala w łatwy sposób przygotować własny napój izotoniczny, który fantastycznie gasi pragnienie i nawadnia. Dzięki dodatkom w postaci witamin i ekstraktów roślinnych może również zwiększyć wytrzymałość oraz wydolność organizmu i poprawić ogólny stan zdrowia.

 

Brak na magazynie
5 3
5

dobrze nawadnia lepiej się po tym czuje, smakuje też ok :)
5

Smakowite, pije na treningu, moc nie opuszcza polecam cytrynkę
4

bardzo dobry produkt, dobrze sie rozpuszcza i smakuje
Since 2005
Dodaj do koszyka
Iso Active Iso Active 630g
ACTIVLAB
17,00 zł

Iso Active

4.67 na podstawie 3 opinii

Wszystkie gramatury

31,5g
0,90 zł
630g
17,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Koncentrat pozwalający przyrządzić napój izotoniczny
  • Optymalne połączenie węglowodanów i elektrolitów
  • Z kofeiną z guarany (tylko smak pomarańczowy)
  • Zawiera wszystkie niezbędne witamin z grupy B
  • Wzbogacony o unikalne ekstrakty roślinne
  • Promuje równowagę wodno-elektrolitową 
  • Daje lepsze nawodnienie niż zwykła woda
  • Potężna dawka łatwo dostępnej energii
  • Zwiększa wytrzymałość organizmu
  • Zapobiega bolesnym skurczom
  • Redukuje objawy zmęczenia
  • Znakomicie smakuje

ACTIVLAB Iso Activ to koncentrat do sporządzenia napoju izotonicznego. W skład preparatu wchodzi kompozycja węglowodanów, elektrolitów i witamin z grupy B, wzbogacona o wartościowe ekstrakty roślinne, standaryzowane na zawartość substancji bioaktywnych.

Preparat został zaprojektowany z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Doskonale zastępuje zwykłą wodę i inne, niezdrowe napoje sportowe. Szybko gasi pragnienie i skutecznie nawadnia ciało. Równocześnie uzupełnia tracone wraz z potem elektrolity i dostarcza potężną dawkę łatwo dostępnej energii w postaci glukozy.

Skład preparatu jest bardzo dobrze zbilansowany i obejmuje następujące składniki:
Glukoza to cukier prosty o charakterystycznym słodkim smaku i wyjątkowo dobrej rozpuszczalności. Jest podstawowym źródłem energii metabolicznej dla niektórych komórek i tkanek oraz preferowanym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego. Co ważne, energia ta jest bardzo szybko i łatwo dostępna. Rozpuszczona w wodzie glukoza, przyjmowana w trakcie długotrwałego wysiłku fizycznego korzystnie wpływa na wydolność i wytrzymałość. Nie obciąża układu pokarmowego, dlatego może być stosowana bez obawy o dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Elektrolity czyli jony sodowe, chlorkowe, potasowe, wapniowe i magnezowe. Ich podstawową funkcją jest przenoszenie ładunków elektrycznych w organizmie. W ten sposób wpływają na utrzymanie odpowiedniego bilansu wodno-elektrolitowego i ciśnienia osmotycznego, a także równowagi kwasowo-zasadowej. Zapewniają prawidłową pracę mięśni oraz serca, regulują pracę układu nerwowego, zmniejszają ryzyko wystąpienia bolesnych skurczy. W trakcie długotrwałego i wzmożonego wysiłku fizycznego zasoby elektrolitów szybko się wyczerpują. Jeśli nie zostaną na bieżąco uzupełnione mogą obniżyć wydajność organizmu i upośledzić jego zdolność do regeneracji. 

Witaminy z grupy B to klasa związków rozpuszczalnych w wodzie. Są one niezwykle istotne dla prawidłowej pracy organizmu. Każda z tych witamin pełni rolę kofaktora dla kluczowych procesów metabolicznych, ewentualnie jest prekursorem niezbędnym do produkcji danego koenzymu. Witaminy z tej grupy kontrolują przemiany węglowodanów, białek oraz tłuszczów i umożliwiają uwalnianie energii z pożywienia.

W składzie preparatu znalazły się najważniejsze witaminy z grupy B, czyli tiamina (koenzym w katabolizmie aminokwasów i cukrów, uczestnik syntezy neuroprzekaźników), ryboflawina (prekursor kofaktorów FAD i FMN, kontroluje syntezę ATP), niacyna (prekursor kofaktorów NAD i NADP; konieczna do produkcji niektórych hormonów), pirydoksyna (reguluje aktywność hormonalną, wzmacnia funkcje kognitywne), kwas pantotenowy (prekursor koenzymu A, warunkuje prawidłowy metabolizm), kwas foliowy (kofaktor w wielu reakcjach, zwłaszcza tych związanych z szybkim podziałem komórek i ich rozwojem; niezbędny dla prawidłowego przebiegu metylacji) biotyna (koenzym dla enzymów karboksylowych wymaganych do syntezy kwasów tłuszczowych i glukoneogenezy) i kobalamina (wpływa na syntezę i regulację DNA, odpowiada za metabolizm kwasów tłuszczowych i aminokwasów).

Ekstrakty roślinne to wyciągi z roślin, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i korzystnie wpływają na kondycję psychofizyczną. Co ważne, wszystkie są standaryzowane na zawartość substancji bioaktywnych. Ciekawym i innowacyjnym pomysłem jest zależność dodatku od wersji smakowej, dzięki czemu każdy może sięgnąć po najbardziej odpowiedni dla siebie.

Osoby potrzebujące dodatkowej stymulacji powinny wybrać smak pomarańczowy, który zawiera naturalną kofeinę z guarany. Nie każdy dobrze reaguje na kofeinę, dlatego dobrą alternatywą jest smak grejpfrutowy, który również łagodnie pobudza, dzięki obecności ekstraktu z żeń-szenia. Dla sportowców na redukcji, którzy pragną w naturalny sposób przyspieszyć tempo utraty tkanki tłuszczowej dobrym wyborem będzie smak cytrynowy, wzbogacony o wyciąg z zielonej herbaty. Jest on znakomitym źródłem EGCG, uznawanego za wyjątkowo silny aktywator procesów termogenezy. Z kolei smak wiśniowy zawiera ekstrakt z rdestowca japońskiego, który dostarcza potężnego przeciwutleniacza, jakim jest resweratrol. Świetnie poradzi on sobie z wolnymi rodnikami, które masową powstają podczas obciążającej organizm aktywności fizycznej.

Podsumowując, ACTIVLAB Iso Active to znakomite rozwiązanie dla osób aktywnych fizycznie. Preparat pozwala w łatwy sposób przygotować własny napój izotoniczny, który fantastycznie gasi pragnienie i nawadnia. Dzięki dodatkom w postaci witamin i ekstraktów roślinnych może również zwiększyć wytrzymałość oraz wydolność organizmu i poprawić ogólny stan zdrowia.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 630 gPorcja jednorazowa: 31,5 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (31,5 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna447 kJ / 105 kcal*
Białko0 g*
Tłuszcz0 g*
Węglowodany26,3 g*
Błonnik 0 g*
Sód (jako chlorek sodu)350 mg*
Potas (jako chlorek potasu)130 mg*
Chlorki120 mg*
Wapń (jako fosforan wapniowy)120 mg*
Magnez (jako węglan wapnia)60 mg*
Witamina B1 (jako monoazotan tiaminy)173 µg*
Witamina B2220 µg*
Niacyna (jako Nikotynamid)2,5 mg*
Kwas pantotenowy (jako D-pantotenian wapnia )945 µg*
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny )220 µg*
Biotyna (jako d-Biotyna)7,9 µg*
Kwas foliowy32 µg*
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)0,39 µg*
Ekstrakt z Żeń-Szenia (Panax ginseng) (dla smaku grejpfrutowego)50 mg*
- w tym ginsenozydy40 mg*
Ekstrakt z Zielonej Herbaty (Camelia snensis) (dla smaku cytrynowego)100 mg*
- w tym EGCG45 mg*
Ekstrakt z Guarany (Paullinia cupana) (dla smaku pomarańczowego)100 mg*
- w tym kofeina20 mg*
Ekstrakt z Rdestu Japońskiego (Polygonum cuspidatum) (dla smaku wiśniowego)100 mg*
- w tym resweratrol20 mg*

Pozostałe składniki

Glukoza, regulator kwasowości - kwas cytrynowy i cytrynian trójsodowy, substancja słodząca: E950, aromaty, barwniki: E104 (smak cytrynowy i pomarańczowy), E124 (smak wiśniowy i grejpfrutowy), E110 (smak grejpfrutowy  i pomarańczowy).

 

Ostatnia ocena

martyna

dobrze nawadnia lepiej się po tym czuje, smakuje też ok :)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olej kokosowy
Olej kokosowy
SONCONE
12,00 zł
więcej
Crea Flash
Crea Flash
BIOTECH USA
59,00 zł
więcej
L-Citrulline
L-Citrulline
NOW FOODS
79,00 zł
więcej
ECA Xtreme
ECA Xtreme
HI-TECH
199,00 zł
więcej
Extreme Speed Shot
Extreme Speed Shot
OLIMP
3,70 zł
więcej
The Complete Cookie
The Complete Cookie Promocja
LENNY & LARRY'S
9,90 zł 8,90 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Chlorek sodu

Informacja

Chlorek sodu (NaCl) - sól kuchenna, główne źródło sodu i chloru w diecie. Chlor wchodzi w skład soków trawiennych (soku żołądkowego i śliny), reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową utrzymując właściwy czynnik pH. Wspomaga proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór chloru może spowodować zaburzenia przemiany materii. Sód jest składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych odpowiedzialnym za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz uzupełnia działanie chloru. Jego nadmiar zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego w krwi. Obydwa składniki aktywują enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobii.

Dawkowanie: Używany do nadawania smaku potrawom. W ich składzie chemicznym występuje wystarczająca dawka NaCl. Optymalna dawka to ok. 5 gramów na dobę.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Żeńszeń właściwy

Informacja

Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) jest wieloletnią rośliną z rodziny Arliaceae (tzn. araliowate), której surowcem medycznym jest korzeń, zawierający ponad 200 aktywnych biologicznie związków: flawonoidy, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, poliacetyleny, saponiny triterpenowe (ginsenozydy) oraz witaminy rozpuszczalne w płynach: A, witaminy z grupy B oraz PP oraz rozpuszczalną w tłuszczach eitaminę E (tokoferol). Posiada wszechstronne działanie na organizm ludzki: zwiększa wydolność psychofizyczną, intelektualną, poprawia witalność i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i adaptogenne wpływające na układ immunologiczny.

Korzeń żeń-szenia stosowany jest nie tylko przez sportowców, ale również osoby aktywne intelektualnie czy obciążone stresem. Polecany dla zachowania zdolności seksualnych. W suplementacji sportowej stosowany jest do podnoszenia zdolności wysiłkowych (szczególnie gospodarki tlenowej) i regeneracji powysiłkowej.

Korzeń żeń-szenia właściwego wchodzi w skład suplementów ziołowych, ziołowo-mineralnych i ziołowo-witaminowych, dostępny również w postaci monopreparatu. W sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 100-500 mg na dobę.

Ginsenozydy

Informacja

Ginsenozydy (saponiny triterpenowe) są substancją czynną biologicznie w korzeniu żeń-szenia, jego liściach i organach generatywnych. Poprawiają dotlenienie tkanek organizmu, wpływając na wzrost zdolności wysiłkowych przy podejmowaniu wysiłku psychofizycznego. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo wzmacniając odporność organizmu. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu ograniczają rozwój wolnych rodników tlenowych i białka membranowego mózgu. Poprawiają zdolności seksualne. Stosowane w suplementacji sportowej na zróżnicowanym poziomie treningu. Poprawiają koncentracje i umiejętność zapamiętywania. Dostępne w postaci monopreparatu i mieszanek ziołowych, ziołowo-mineralizujących oraz ziołowo-witaminizujących.

Dawkowanie: 10–50 mg na dobę.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Guarana

Informacja

Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.

Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Trans-resveratrol

Informacja

Trans-resveratrol jest izomerem geometrycznym resweratrolu, charakteryzującym się wyższą przyswajalnością i aktywnością biologiczną niż sam resweratrol. Trans-resveratrol, w postaci: trans-resveratrolu-3-0-glukuronid i trans-resveratrolu-3-siarczan,   jest zaliczany do polifenoli roślinnych (występuje w skórce winogron oraz w czerwonym winie), jest silnym antyoksydantem, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym. antagonista patogenów. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników tlenowych, dzięki hamowaniu aktywności enzymu aromatazy zwiększa poziom testosteronu i obniża poziom estrogenów. Stosowany w suplementacji dyscyplin sylwetkowych jako silny przeciwutleniacz i środek detoksykacji organizmu.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

L-Dopa

99,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Fucoxanthin

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>