Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Crickets Crickets

Crunchy Critters Salt & Vinegar Crickets to niecodzienna przekąska w postaci liofilizowanych świerszczy z dodatkiem przyprawy o smaku soli i octu. Produkt ten zawiera jadalne owady pochodzenia europejskiego, hodowane z wykorzystaniem materiałów i pasz odznaczonych certyfikatem GMP+.

Niezwykły smak oraz mnóstwo nowych możliwości kulinarnych
Jadalne owady to dla wielu osób egzotyczny produkt spożywczy, który kojarzy się tylko z programami telewizyjnymi. Warto jednak ciągle odkrywać nowe smaki i idące za nimi ciekawe perspektywy kulinarne, ponieważ nowy produkt w kuchni to możliwość wykorzystania go jako dodatek czy też jako główny składnik wyśmienitego dania.

Liofilizowane świerszcze to owady poddane specjalnemu procesowi konserwacji, który polega na odpowiednim suszeniu, tak, aby zachowały pełnię smaku i przydatność do spożycia. Dodatkowo, świerszcze te są z dodatkiem przyprawy o smaku soli i octu, co sprawia, że mogą być ze smakiem zjadane od razu po otwarciu opakowania.

Spożywanie świerszczy jako przekąski między posiłkami to nie jedyny sposób wykorzystania tego niezwykłego produktu. Wraz ze wzrostem naszej świadomości kulinarnej, powstało wiele przepisów na potrawy z ich wykorzystaniem. Liofilizowane świerszcze można użyć jako dodatek do zmodyfikowanych wersji znanych nam dotąd tradycyjnych potraw lub przygotować przy ich pomocy zupełnie nowe dania.

To co jest ich atutem, to zdecydowanie ciekawy smak i wygląd, a także chrupka tekstura i bogactwo składników odżywczych. Z tego powodu, świerszcze mogą z powodzeniem sprawdzić się jako składnik sosów, koktajli wysokobiałkowych czy sałatek.

Moc substancji odżywczych i wsparcie dla środowiska
Świerszcze poza tym, że są smaczne i stwarzają szereg nowych możliwości kulinarnych, są również bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawierają małą ilość węglowodanów i soli.

Liofilizowane świerszcze zawierają nawet o 17% więcej białka niż owady prażone. Z tego powodu mogą być stosowane z powodzeniem jako dodatek białkowy dla osób aktywnych sportowo. Dodatkowo, zawierają błonnik wspierający pracę jelit i odpowiedzialny za uczucie sytości.

Warto wiedzieć, że spożywając tego typu jadalne owady, zamiast zwierząt hodowlanych przyczyniamy się do poprawy kondycji naszej planety. W hodowlę bydła zaangażowane jest o wiele więcej energii, a produkcja żywności z ich wykorzystaniem wiąże się z większą emisją gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za ocieplenie klimatu. Ponadto, do hodowla owadów odbywa się na mniejszej powierzchni ziemi, której przygotowanie na potrzeby hodowli większych zwierząt często niesie za sobą konieczność wycinki lasów.

Podsumowując, Crunchy Critters Salt & Vinegar Crickets to liofilizowane świerszcze o smaku soli i octu, które mogą stanowić doskonałą przekąskę wysokobiałkową lub dodatek do wykwintnego dania.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Crickets Crickets Salt & Vinegar 10g
Crunchy Critters
19,90 zł

Crickets Salt & Vinegar 10g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Smaczna i zdrowa przekąska o wysokiej zawartości białka
  • Doskonałe do zaspokojenia niewielkiego głodu
  • Kreatywny dodatek do innowacyjnych potraw
  • Ciekawe urozmaicenie codziennej diety
  • Poddane procesowi liofilizacji
  • Duża ilość błonnika
  • Nie zawiera glutenu

Crunchy Critters Salt & Vinegar Crickets to niecodzienna przekąska w postaci liofilizowanych świerszczy z dodatkiem przyprawy o smaku soli i octu. Produkt ten zawiera jadalne owady pochodzenia europejskiego, hodowane z wykorzystaniem materiałów i pasz odznaczonych certyfikatem GMP+.

Niezwykły smak oraz mnóstwo nowych możliwości kulinarnych
Jadalne owady to dla wielu osób egzotyczny produkt spożywczy, który kojarzy się tylko z programami telewizyjnymi. Warto jednak ciągle odkrywać nowe smaki i idące za nimi ciekawe perspektywy kulinarne, ponieważ nowy produkt w kuchni to możliwość wykorzystania go jako dodatek czy też jako główny składnik wyśmienitego dania.

Liofilizowane świerszcze to owady poddane specjalnemu procesowi konserwacji, który polega na odpowiednim suszeniu, tak, aby zachowały pełnię smaku i przydatność do spożycia. Dodatkowo, świerszcze te są z dodatkiem przyprawy o smaku soli i octu, co sprawia, że mogą być ze smakiem zjadane od razu po otwarciu opakowania.

Spożywanie świerszczy jako przekąski między posiłkami to nie jedyny sposób wykorzystania tego niezwykłego produktu. Wraz ze wzrostem naszej świadomości kulinarnej, powstało wiele przepisów na potrawy z ich wykorzystaniem. Liofilizowane świerszcze można użyć jako dodatek do zmodyfikowanych wersji znanych nam dotąd tradycyjnych potraw lub przygotować przy ich pomocy zupełnie nowe dania.

To co jest ich atutem, to zdecydowanie ciekawy smak i wygląd, a także chrupka tekstura i bogactwo składników odżywczych. Z tego powodu, świerszcze mogą z powodzeniem sprawdzić się jako składnik sosów, koktajli wysokobiałkowych czy sałatek.

Moc substancji odżywczych i wsparcie dla środowiska
Świerszcze poza tym, że są smaczne i stwarzają szereg nowych możliwości kulinarnych, są również bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawierają małą ilość węglowodanów i soli.

Liofilizowane świerszcze zawierają nawet o 17% więcej białka niż owady prażone. Z tego powodu mogą być stosowane z powodzeniem jako dodatek białkowy dla osób aktywnych sportowo. Dodatkowo, zawierają błonnik wspierający pracę jelit i odpowiedzialny za uczucie sytości.

Warto wiedzieć, że spożywając tego typu jadalne owady, zamiast zwierząt hodowlanych przyczyniamy się do poprawy kondycji naszej planety. W hodowlę bydła zaangażowane jest o wiele więcej energii, a produkcja żywności z ich wykorzystaniem wiąże się z większą emisją gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za ocieplenie klimatu. Ponadto, do hodowla owadów odbywa się na mniejszej powierzchni ziemi, której przygotowanie na potrzeby hodowli większych zwierząt często niesie za sobą konieczność wycinki lasów.

Podsumowując, Crunchy Critters Salt & Vinegar Crickets to liofilizowane świerszcze o smaku soli i octu, które mogą stanowić doskonałą przekąskę wysokobiałkową lub dodatek do wykwintnego dania.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 10 gPorcja jednorazowa: 10 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna458 kcal*
Tłuszcz18,5 g*
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe7 g*
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 5.3 g*
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 6.4 g*
Węglowodany0.7 g*
- w tym cukry0 g*
Błonnik7,7 g*
Białko69,1 g*
Sól1,03 g*

Pozostałe składniki

Liofilizowane, niepasteryzowane świerszcze (Skorupiaki) (Acheta Domesticus) (87%), przyprawa sól z ocetem (13%).

*Alergeny oznaczono pogrubioną czcionką

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
399,00 zł
(3)

Odżywka białkowa na bazie izolatu białka serwatki o niskiej zawartości tłuszczy oraz węglowodanów.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł
(10)

Odżywka potreningowa. Przyspiesza przebieg procesów regeneracyjnych i działa pro-zdrowotnie.

Kupuję
Biotech Usa
219,00 zł
(5)

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Niska zawartość tłuszczy i węglowodanów.

Kupuję
Trec
94,00 zł
(2)

Odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej polecana dla osób o wolnej przemianie materii.

Kupuję
Megabol
49,00 zł
(1)

Suplement aminokwasowy na bazie hydrolizatu zmodyfikowanej krwi wieprzowej. Wspomaga regenerację.

Kupuję
Scitec
175,00 zł
(1)

Białko pochodzenia wołowego. Hamuje katabolizm i przyspiesza regenerację włókien mięśniowych.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je...

czytaj więcej
Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027