Kolagen – jest fundamentalnym składnikiem budującym tkankę łączną. Białka kolagenowe tworzące tkanki zbudowane są z czterech aminokwasów: glicyny, proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny, które są formowane z proliny i lizyny w procesie enzymatycznym wymagającym obecności witaminy C. Jako główny element ścięgien nadaje im dużą odporność na rozciąganie, natomiast w skórze odpowiedzialny jest za jej elastyczność, gładkość i jędrność – to właśnie ubytek kolagenu powoduje powstawanie zmarszczek.
Kolagen typu I jest najbardziej obficie występującym białkiem w organizmie oraz głównym składnikiem skóry, której to nadaje elastyczność, jędrność i wytrzymałość na rozciąganie.
Kolagen typu III z kolei występuje powszechnie w tkankach układu sercowo-naczyniowego oraz bierze udział w procesie gojenia ran. Brak tego typu kolagenu powoduje sztywność tętnic, co przyczynia się do chorób układu krążenia z miażdżycą włącznie.
w porcji (6 g) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Kolagen wołowy hydrolizowany typu I i III | 6000 mg | * |
Kwas hialuronowy | 60 mg | * |
Brak.
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje