Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Flexagen Flexagen

OLIMP Flexagen™ to innowacyjna kompozycja dwóch form kolagenu: natywnej, typu II i hydrolizatu kolagenu, wzbogacona w kompleks składników mineralnych: wapń i fosfor (Calci-K™, Albion), mangan i miedź w postaci chelatów aminokwasowych AlbionŸ, magnez, oraz witaminy: C, B6.  Preparat wspomaga utrzymanie zdrowych stawów, poprawia ich funkcjonowanie oraz wspiera zachowanie prawidłowej struktury.

Preparat rekomendowany jest w szczególności osobom po 30 roku życia, osobom z nadmierną masą ciała, a także osobom uprawiającym intensywny sport lub ciężką fizyczną pracę. Preparat zmniejsza dolegliwości bólowe, redukuje procesy zapalne, poprawia ruchomość stawów i wzmacnia ich ochronę, dzięki czemu zalecany jest także osobom zmagającym się z chorobami stawów o podłożu reumatycznym.

Wraz z wiekiem zdolność organizmu do syntezy kolagenu maleje, a włókna kolagenowe stają się cieńsze. Procesy starzenia zaburzają równowagę między mechanizmami syntezy oraz degradacji kolagenu. Dodatkowo towarzyszą temu inne czynniki ryzyka, które powodują przeciążenia chrząstki stawowej, m.in. otyłość czy wysoka aktywność fizyczna. Niedobór kolagenu może przyczynić się do wystąpienia zwyrodnień, obejmujących nie tylko chrząstkę stawową, ale z czasem także inne elementy stawu.

Kolagen należy do grupy białek fibrylarnych, które uczestniczą w budowie tkanki łącznej, ścięgien, mięśni i chrząstek oraz skóry. Związek ten wykazuje funkcje strukturalne oraz cechuje się dużą odpornością na rozrywanie, a także nadaje sprężystość tkance łącznej.

Białka kolagenowe, niezależnie od rodzaju i miejsca występowania, charakteryzują się zdolnością do tworzenia specyficznej struktury – prawoskrętnej, rozciągniętej superhelisy o unikalnym składzie aminokwasowym, która wykazuje dużą odporność na działanie enzymów proteolitycznych (m.in. trypsyna, chymotrypsyna, pepsyna).

Kolagen jest kluczowym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej (stanowi ok. 60 % suchej masy). W skład macierzy pozakomórkowej wchodzą głównie włókna kolagenowe zbudowane z kolagenu typu II, a także kolagen typu IX i XI. Ponadto w macierzy znajduje się woda oraz proteoglikany. Kolagen typu II produkowany jest przez chondrocyty i występuje głównie w chrząstce oraz ciele szklistym.

Kolagen wraz proteoglikanami odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury i funkcji chrząstki. W przypadku zmian patologicznych może dojść do wzrostu rozpadu kolagenu oraz zmniejszenia proteoglikanów, co grozi osłabioną zdolnością do regeneracji i zaburzeniem homeostazy macierzy zewnątrzkomórkowej prowadzącą do katabolizmu chrząstki stawowej.

Kolagen łagodzi dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja kolagenu redukuje ból, sztywność i poprawia funkcje ruchowe stawów, co wpływa korzystnie na jakość życia osób zmagających się z tą chorobą.

Suplementacja kolagenu chroni przed uszkodzeniami chrząstki stawowej. Mikrourazy, kontuzje oraz przeciążenia często towarzyszą osobom uprawiającym intensywny sport lub wykonującym ciężką pracę fizyczną. Skutkiem tego są dolegliwości bólowe, które mogą znacznie utrudniać zakres ruchów. Suplementacja kolagenu zmniejsza ryzyko uszkodzeń tkanki stawowej, jednocześnie przyczyniając się do zapobiegania wystąpieniu dyskomfortu oraz szybszej regeneracji.

Podsumowując, OLIMP Flexagen™ to suplement diety, który zalecany jest nie tylko w przypadku istniejących już zaburzeń stawów o podłożu reumatycznym, ale także może być stosowany w celu prewencji chorób zwyrodnieniowych. O suplementacji kolagenu powinny również pamiętać osoby, które przekroczyły 30 rok życia oraz osoby bardzo aktywne fizycznie.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Flexagen Flexagen 30 sasz.
Olimp
100,00 zł

Flexagen 30 sasz.

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,86 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

100,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,86 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Dostarcza kolagenu typu II
  • Łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów
  • Usprawnia regenerację i funkcjonalność chrząstki stawowej
  • Redukuje dolegliwości bólowe
  • Chroni strukturę tkanki chrzęstnej
  • Poprawia ruchomość stawów

OLIMP Flexagen™ to innowacyjna kompozycja dwóch form kolagenu: natywnej, typu II i hydrolizatu kolagenu, wzbogacona w kompleks składników mineralnych: wapń i fosfor (Calci-K™, Albion), mangan i miedź w postaci chelatów aminokwasowych AlbionŸ, magnez, oraz witaminy: C, B6.  Preparat wspomaga utrzymanie zdrowych stawów, poprawia ich funkcjonowanie oraz wspiera zachowanie prawidłowej struktury.

Preparat rekomendowany jest w szczególności osobom po 30 roku życia, osobom z nadmierną masą ciała, a także osobom uprawiającym intensywny sport lub ciężką fizyczną pracę. Preparat zmniejsza dolegliwości bólowe, redukuje procesy zapalne, poprawia ruchomość stawów i wzmacnia ich ochronę, dzięki czemu zalecany jest także osobom zmagającym się z chorobami stawów o podłożu reumatycznym.

Wraz z wiekiem zdolność organizmu do syntezy kolagenu maleje, a włókna kolagenowe stają się cieńsze. Procesy starzenia zaburzają równowagę między mechanizmami syntezy oraz degradacji kolagenu. Dodatkowo towarzyszą temu inne czynniki ryzyka, które powodują przeciążenia chrząstki stawowej, m.in. otyłość czy wysoka aktywność fizyczna. Niedobór kolagenu może przyczynić się do wystąpienia zwyrodnień, obejmujących nie tylko chrząstkę stawową, ale z czasem także inne elementy stawu.

Kolagen należy do grupy białek fibrylarnych, które uczestniczą w budowie tkanki łącznej, ścięgien, mięśni i chrząstek oraz skóry. Związek ten wykazuje funkcje strukturalne oraz cechuje się dużą odpornością na rozrywanie, a także nadaje sprężystość tkance łącznej.

Białka kolagenowe, niezależnie od rodzaju i miejsca występowania, charakteryzują się zdolnością do tworzenia specyficznej struktury – prawoskrętnej, rozciągniętej superhelisy o unikalnym składzie aminokwasowym, która wykazuje dużą odporność na działanie enzymów proteolitycznych (m.in. trypsyna, chymotrypsyna, pepsyna).

Kolagen jest kluczowym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej (stanowi ok. 60 % suchej masy). W skład macierzy pozakomórkowej wchodzą głównie włókna kolagenowe zbudowane z kolagenu typu II, a także kolagen typu IX i XI. Ponadto w macierzy znajduje się woda oraz proteoglikany. Kolagen typu II produkowany jest przez chondrocyty i występuje głównie w chrząstce oraz ciele szklistym.

Kolagen wraz proteoglikanami odpowiada za utrzymanie prawidłowej struktury i funkcji chrząstki. W przypadku zmian patologicznych może dojść do wzrostu rozpadu kolagenu oraz zmniejszenia proteoglikanów, co grozi osłabioną zdolnością do regeneracji i zaburzeniem homeostazy macierzy zewnątrzkomórkowej prowadzącą do katabolizmu chrząstki stawowej.

Kolagen łagodzi dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja kolagenu redukuje ból, sztywność i poprawia funkcje ruchowe stawów, co wpływa korzystnie na jakość życia osób zmagających się z tą chorobą.

Suplementacja kolagenu chroni przed uszkodzeniami chrząstki stawowej. Mikrourazy, kontuzje oraz przeciążenia często towarzyszą osobom uprawiającym intensywny sport lub wykonującym ciężką pracę fizyczną. Skutkiem tego są dolegliwości bólowe, które mogą znacznie utrudniać zakres ruchów. Suplementacja kolagenu zmniejsza ryzyko uszkodzeń tkanki stawowej, jednocześnie przyczyniając się do zapobiegania wystąpieniu dyskomfortu oraz szybszej regeneracji.

Podsumowując, OLIMP Flexagen™ to suplement diety, który zalecany jest nie tylko w przypadku istniejących już zaburzeń stawów o podłożu reumatycznym, ale także może być stosowany w celu prewencji chorób zwyrodnieniowych. O suplementacji kolagenu powinny również pamiętać osoby, które przekroczyły 30 rok życia oraz osoby bardzo aktywne fizycznie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Hydrolizat kolagenu10 g*
Natywny kolagen typu II5 mg*
Witamina C (kwas L-askorbinowy)12 mg15%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)0,21 mg15%
Wapń (z Calci-K™, Albion)210 mg26,5%
Fosfor (z Calci-K™, Albion)105 mg15%
Magnez (węglan magnezu)56,25 mg15%
Mangan (z chelatu aminokwasowego Albion®)300 µg15%
Miedź (z chelatu aminokwasowego Albion®)150 µg15%

Pozostałe składniki

Kwas jabłkowy – regulator kwasowości, aromaty; sukraloza, acesulfam K – substancje słodzące, barwnik: ryboflawina (dla smaku cytrynowego), beta karoten (dla smaku pomarańczowego), koszenila (dla smaku malinowego).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
 I am GOD
Insane Labz
159,00 zł 139,00 zł

Silny pre-workout kompleksowo wspierający zdolności fizyczne oraz nasilający redukcję tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Activlab
49,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wzbogacony o aminokwasy i ekstrakty roślinne. Regeneruje i zwiększa libido.

Kupuję
Performax Labs
149,00 zł

Odżywka do stosowania przed treningiem. Zapewnia wzrost siły, zwiększa wytrzymałość oraz nasila ukrwienie mięśni.

Kupuję
Now Foods
22,00 zł

Cynk w tabletkach. Wspomaga syntezę białek i kwasów nukleinowych, reguluje kurczliwość mięśni.

Kupuję
  • Promocja
NitroBolon II
Trec
129,00 zł 115,00 zł
(4)

Booster przedtreningowy z kreatyną. Stymuluje produkcję tlenku azotu, wspomaga budowę mięśni.

Kupuję
Nutrex
139,00 zł

Preparat przedtreningowy wyznaczający nowy standard w suplementacji okołotreningowej.

Kupuję

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL)

Informacja

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL) otrzymywany w wyniku hydrolizy enzymatycznej kolagenu będącego głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych). Opatentowaną formułę hydrolizatu kolageny tworzą aminokwasy (m.in. prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna) połączone wiązaniami peptydowymi. Jest substancją  łatwo i dobrze przyswajalną. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób szczególnie aktywnych, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach.

Dawkowanie:  10–20g na dobę (stosowane zwyczajowo w suplementacji).

Kolagen

Informacja

Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).

Dawkowanie: 10-20 g na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Węglan magnezu

Informacja

Co to jest za składnik węglan magnezu?

Węglan magnezu jest nieorganiczną solą magnezową kwasu węglowego. Ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych składników klasycznej diety, dlatego suplementy magnezu są niezwykle popularne. Niedobory tego minerału skutkować mogą głównie nadciśnieniem, obniżeniem wrażliwości na insulinę oraz objawami na tle psychicznym, takimi jak nasilony stres, drażliwość, zmęczenie i znużenie.

Ten pierwiastek uczestniczy także w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa na pracę mięśni, co zaobserwować można przez charakterystyczne skurcze, które wiązane są z niedoborami magnezu. Znany jest także z właściwości przeciwstresowych i sedacyjnych, przez co jest chętnie stosowany przed snem oraz w sytuacjach charakteryzujących się wysokim obciążeniem psychicznym. Nie bez znaczenia jest także dla gęstości mineralnej kośćca, obok wapnia jest jednym z najważniejszych składników dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Ostatnio na blogu

barki i lapy

barki i lapy

polubilem treningi barki/klata + lapy jak widac 😛 DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka...

czytaj więcej
Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia...

czytaj więcej
Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g...

czytaj więcej
Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to...

czytaj więcej
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027