Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:219,00 zł437,00 zł656,00 zł874,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Flex Drink Flex Drink

Megabol Flex Drink dostarcza składników przyczyniających się do ochrony i regeneracji stawów oraz tkanki łącznej. Idealnie sprawdzi się w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, po kontuzjach lub zabiegach, przyspieszając powrót do sprawności.

Glukozamina - związek występujący w tkankach stawowych, niezbędny do produkcji glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które zwiększają odporność tkanek na przeciążenia. Glukozamina przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej oraz wykorzystywana jest w terapii zmian zwyrodnieniowych.

Chondroityna – jeden z głównych składników chrząstki stawowej, zapewniający prawidłowy ślizg powierzchni stawowych. Zmniejszając stopień tarcia powierzchni aparatu ruchu, zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia oraz degeneracji.

MSM-P™ - metylosulfonylometan oparty na sterolach pochodzenia roślinnego, wchodzący w skład kośćca. MSM zmniejsza bolesność stawów oraz stopień uszkodzenia mięśni po wysiłku, a także skutecznie obniża markery stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

Lecytyna – fosfolipid kojarzony głównie z poprawą pracy układu nerwowego, optymalizacją profilu lipidowego i funkcjonowaniu układu krążenia. Posada właściwości przeciwzapalne, które przyczyniają się do zmniejszenia bolesności stawów.

V-Plasma™ - hydrolizowana plazma globuliny, która wykazuje działanie przeciwzapalne oraz może wspomagać odbudowę tkanki łącznej.

Kwas hialuronowy – odpowiada za wiązanie wody, co wpływa na konsystencję mazi stawowej oraz zwiększa jej odporność na przeciążenia. Stosowanie kwasu hialuronowego może korzystnie wpływać na poziom nawodnienia skóry.

Hydrolizat kolagenowy – wysoce przyswajalna forma najobficiej występującego białka w organizmie. Kolagen stanowi główny składnik tanki łącznej, a jego stosowanie zwiększa elastyczność tkanek i odporność na przeciążenia.

Witaminy – składniki niezbędne do przebiegu wielu reakcji w organizmie, w tym związanych z odnową, syntezą i przemianami kolagenu. W skład kompleksu witaminowego wchodzą: witamina C, witamina B1, B2, B6, B12, niacyna, kwas foliowy, witamina E, biotyna oraz kwas pantotenowy.

Podsumowując, Megabol Flex Drink to kompleksowy preparat zapewniający dodatkowe wsparcie i ochronę dla aparatu ruchu.

 

InStock
4 2
4

coś tam działa ale orginalny flexit bije go na głowę!
3

chemiczny smak słaba rozpuszczalność , nie wyczuwam żelu ( Kwas Hialurowy)pozytyw tylko cena .
Since 2005
Dodaj do koszyka
Flex Drink Flex Drink 400g
Megabol
33,00 zł

Flex Drink 400g

3.5 na podstawie 2 opinii ilość: 400g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
33,00 złz VAT
1,65 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 32,34 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleksowe wsparcie aparatu ruchu
  • Zwiększa odporność na przeciążenia
  • Przyspiesza rekonwalescencje
  • Łagodzi bolesność stawów

Megabol Flex Drink dostarcza składników przyczyniających się do ochrony i regeneracji stawów oraz tkanki łącznej. Idealnie sprawdzi się w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, po kontuzjach lub zabiegach, przyspieszając powrót do sprawności.

Glukozamina - związek występujący w tkankach stawowych, niezbędny do produkcji glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które zwiększają odporność tkanek na przeciążenia. Glukozamina przeciwdziała degeneracji chrząstki stawowej oraz wykorzystywana jest w terapii zmian zwyrodnieniowych.

Chondroityna – jeden z głównych składników chrząstki stawowej, zapewniający prawidłowy ślizg powierzchni stawowych. Zmniejszając stopień tarcia powierzchni aparatu ruchu, zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia oraz degeneracji.

MSM-P™ - metylosulfonylometan oparty na sterolach pochodzenia roślinnego, wchodzący w skład kośćca. MSM zmniejsza bolesność stawów oraz stopień uszkodzenia mięśni po wysiłku, a także skutecznie obniża markery stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

Lecytyna – fosfolipid kojarzony głównie z poprawą pracy układu nerwowego, optymalizacją profilu lipidowego i funkcjonowaniu układu krążenia. Posada właściwości przeciwzapalne, które przyczyniają się do zmniejszenia bolesności stawów.

V-Plasma™ - hydrolizowana plazma globuliny, która wykazuje działanie przeciwzapalne oraz może wspomagać odbudowę tkanki łącznej.

Kwas hialuronowy – odpowiada za wiązanie wody, co wpływa na konsystencję mazi stawowej oraz zwiększa jej odporność na przeciążenia. Stosowanie kwasu hialuronowego może korzystnie wpływać na poziom nawodnienia skóry.

Hydrolizat kolagenowy – wysoce przyswajalna forma najobficiej występującego białka w organizmie. Kolagen stanowi główny składnik tanki łącznej, a jego stosowanie zwiększa elastyczność tkanek i odporność na przeciążenia.

Witaminy – składniki niezbędne do przebiegu wielu reakcji w organizmie, w tym związanych z odnową, syntezą i przemianami kolagenu. W skład kompleksu witaminowego wchodzą: witamina C, witamina B1, B2, B6, B12, niacyna, kwas foliowy, witamina E, biotyna oraz kwas pantotenowy.

Podsumowując, Megabol Flex Drink to kompleksowy preparat zapewniający dodatkowe wsparcie i ochronę dla aparatu ruchu.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 400 gPorcja jednorazowa: 20 g (trzy miarki)Ilość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (20 g)zawartość%ZDS
Siarczan Glukozaminy310 mg-
Siarczan Chondroityny155 mg-
MSM-P™ (sterole roślinne)100 mg-
Lecytyna40 mg-
V-Plasma™ (hydrolizowana plazma globuliny)140 mg-
Kwas Hialuronowy20 mg-
Hydrolizat Kolagenowy (ZERO BLOOM)10000 mg-
Witamina C (jako kwas L-askorbinowy)38,4 mg48%
Witamina B1 (jako chlorowodorek tiaminy)0,56 mg51%
Witamina B2 (ryboflawina)0,72 mg51%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)0,64 mg46%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)1,28 mcg51%
Niacyna (jako nikotynamid)7,04 mg44%
Foliany (L-metylofolian wapnia)176 mcg88%
Witamina E (jako D-alfa-tokoferol)5,28 mg44%
Biotyna (jako D-biotyna)24 mcg48%
Kwas Pantotenowy (jako D-pantotenian wapnia)4,8 mg80%

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, aromaty, kwas jabłkowy - regulator kwasowości, acesulfam K, cyklaminian sodu, sacharynian sodu - substancje słodzące, lecytyna słonecznikowa,  barwnik E102.

Ostatnia ocena

Joint

coś tam działa ale orginalny flexit bije go na głowę!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
MZ-STORE
49,00 zł

Czysty dwuwinian choliny w proszku. Wsparcie zdrowia wątroby i metabolizmu tłuszczów.

Kupuję
Apollo's Hegemony
109,00 zł
(1)

Suplement zawierający CDP-cholinę, uznawaną za najlepsze źródło choliny do celów nootropowych.

Kupuję
Trec
92,00 zł
(1)

Sprzężony kwas linolowy z zieloną herbatą. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i poprawia przemianę materii.

Kupuję
Apollo's Hegemony
69,00 zł
(1)

Standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty. Wysoka zawartość EGCG.

Kupuję
Now Foods
52,00 zł

PABA opóźnia procesy starzenia skóry, zapobiega siwieniu włosów.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Naturalny antyoksydant na bazie zielonej herbaty. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie i wspomaga odporność.

Kupuję

Siarczan glukozaminy

Informacja

Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę  i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Kwas hialuronowy

Informacja

Kwas hialuronowy (hialuronian sodu) należy do glikozoaminoglikanów, nie tworzących wiązań kowalencyjnych z białkami oraz nie zawiera dodatkowej grupy siarczanowej. Tworzy tzw. agregaty proteogilanów wchłaniające wodę i odpowiadające za odporność chrząstki. Jest jednym ze składników odpowiadających za lepkość płynu wewnątrzstawowego. Bierze udział w regeneracji tkanek skórnych. Jest syntezowany w organizmie zapewniając pełne zapotrzebowanie dobowe. Suplementacja ma zastosowanie w przypadku sportowców narażonych na przeciążenia narządów ruchu; jest składnikiem preparatów wspomagających regenerację stawów i ścięgien oraz środków kosmetycznych wspomagających kondycję włosów, skóry i paznokci.

Kolagen

Informacja

Kolagen jest głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych), stanowiących ¼ zawartości białka w całym organizmie. Zbudowany jest z aminokwasów (glicyny, hydroksylizyny, hydroksyproliny i proliny). Rozróżnia się osiem rodzajów kolagenu usytuowanych w różnych częściach ciała ludzkiego. Źródłem jego pozyskiwania jest żelatyna (składnik tkanki łącznej pochodzenia zwierzęcego). Najczęściej występuje w postaci przetworzonej hydrolizatu kolagenu cechującej się wysoką i dobrą przyswajalnością aminokwasów. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób aktywnych fizycznie, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach. Dostępny w postaci monopreparatu lub preparatów wieloskładnikowych (najczęściej zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy i kwas askorbinowy).

Dawkowanie: 10-20 g na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Ostatnio na blogu

#14 Badania suplementów – Apollo Hegemony Ashwagandha HPLC

#14 Badania suplementów – Apollo Hegemony Ashwagandha HPLC

Mimo zamieszania w okół i nieprzychylnych warunków staramy się nie zwalniać tempa! Dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam...

czytaj więcej
Trening w domu. Dla kogo i od czego zacząć?

Trening w domu. Dla kogo i od czego zacząć?

Trening w warunkach domowych to świetna opcja dla każdego. Poniżej postaram się pokazać Ci, że taki trening może być ciekawy i intensywny. Pamiętaj, że...

czytaj więcej
N-Acetylo Cysteina – panaceum na trądzik?!

N-Acetylo Cysteina – panaceum na trądzik?!

Trądzik jest dolegliwością uprzykrzającą życie wielu osób, a walka z nim niestety nie należy do łatwych. Jak dowodzą naukowcy, u podłoża rozwoju...

czytaj więcej
Przegląd suplementów z kurkuminą

Przegląd suplementów z kurkuminą

Złocista przyprawa, jaką jest kurkuma szczególnie mile jest widziana w potrawach kuchni azjatyckiej. Jednak już dawno temu odkryto, że poza walorami...

czytaj więcej
Monohydrat kreatyny – biodostępność

Monohydrat kreatyny – biodostępność

Największe obawy pośród osób przyjmujących kreatynę, niemal zawsze budzi agresywne środowisko przewodu pokarmowego. Wywodzi...

czytaj więcej
Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Wzrost poziomu kortyzolu najczęściej jest związany z częstym przebywaniem w środowisku stresogennym. Wymagająca praca, napięta sytuacja w domu czy droga w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027