Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Joint(X)Pack Joint(X)Pack

Trec Joint(X)Pack to wysokiej jakości preparat zawierający mieszankę witamin, mikroelementów i substancji pochodzenia roślinnego, które kompleksowo dbają o zdrowie układu kostno-stawowego, ograniczając procesy degeneracyjne i wspierając regenerację. Suplement oferowany jest w sproszkowanej formie, tak aby ułatwić dostarczenie składników aktywnych i zwiększyć ich biodostępność.

Mocna struktura kości i stawów
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych białek w ludzkim ustroju jest kolagen. Większości osób słusznie kojarzy się on z tkanką łączną, lecz mało kto wie, iż kości, chrząstki i stawy wchodzą w skład tzw. tkanek łącznych oporowych. Oprócz wysokiej zawartości składników mineralnych, zbudowane są one z dwóch głównych podtypów kolagenu – I i II.

Ze względu na konieczność dużej wytrzymałości mechanicznej, proces jego biosyntezy jest bardzo skomplikowany i wymaga obecności wielu związków pomocniczych. Duża część z nich została umieszczona w oferowanym suplemencie. Aby nie nadwyrężać sił ustroju, preparat zawiera obydwie formy kolagenu (typ I i II), który bezpośrednio uzupełnia niedobory i pozwala wzmocnić strukturę elementów kostnych i chrzęstnych.

Aby zapewnić kompleksową ochronę na długi okres czasu, producent zdecydował się na umieszczenie związków prekursorowych i kofaktorów. Mikroelementy, takie jak żelazowitamina C poprzez regulację enzymatyczną, biorą udział w wytwarzaniu specyficznych dla kolagenu aminokwasów – hydroksyproliny i hydroksylizyny, zwiększających jego wytrzymałość na bodźce mechaniczne. W połączeniu z siarczanem glukozaminy, takie rozwiązanie intensyfikuje proces biosyntezy tej proteiny i pozwala na długo zapomnieć o problemach z układem kostno-stawowym.

Zmniejszony ból
Bóle kostno-stawowe potrafią być bardzo uporczywe. Problem ten jest dość powszechny, gdyż dotyczy bardzo wielu osób, których wiek determinuje procesy zwyrodnieniowe. Dotyka także młodych czynnie uprawiających wyczerpujące dla stawów dyscypliny sportowe. U podłoża degeneracji chrząstek stawowych może leżeć niedostateczna produkcja mazi lub czynne stany zapalne.

Pierwsza spośród wymienionych dolegliwości możliwa jest do zwalczenia za pomocą siarczaniu chondroityny, wchodzącego w skład płynu stawowego i manganu, który nasila produkcję pozostałych jego elementów.

Procesy zapalne są znacznie trudniejsze do opanowania, gdyż inicjowane są poprzez pobudzenie komórek odpornościowych. Dzieje się to za pomocą obecnych w środowisku wysoko reaktywnych molekuł – wolnych rodników lub innych mediatorów. Ze względu na ten fakt, producent umieścił w suplemencie szereg związków, które obierając różne molekularne punkty uchwytu, działają antyoksydacyjnie. Zaliczamy do nich składniki enzymów „wymiataczy” – cynk i miedź (dysmutaza ponadtlenkowa), selen (peroksydaza glutationowa), a także bezpośrednio redukujące wolne rodniki – witaminę EC oraz kwasy omega-3 (EPADHA).

Nieco inne działanie prezentują ekstrakt korzenia imibirukurkumy, które hamują wydzielanie cytokin prozapalnych. Stanowią one uzupełnienie dla siarczanu glukozaminy, który podobnie jak popularne leki przeciwzapalne, jest inhibitorem cyklooksygenazy (COX-2) – enzymu odpowiedzialnego za produkcję prostaglandyn. Związki te determinują występowanie podniesionej temperatury, odczuwanie bólu i upośledzenie ruchomości zajętych stawów.

Ograniczona resorpcja
Nieco innym problemem, który dotyka szczególnie osoby w starszym wieku, jest zmniejszona mineralizacja kości. Proces ten ma miejsce, gdy resorpcja istniejącej już macierzy przeważa nad odkładaniem nowych składników mineralnych. Jest on zależny od wpływu hormonów – parathormonu, kalcytoniny, a także steroidów, które regulują działanie osteoklastów.

Zaburzenia w równowadze hormonalnej skutkują nadmierną aktywacją komórek kościogubnych, które krok po kroku niszczą macierz kostną. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, oprócz farmakologicznego wsparcia istotne jest dostarczanie odpowiednich mikroelementów, które stabilizują funkcje osteoklastów. Należą do nich m.in. chrom, molibdenżelazo (poprawa ukrwienia i dotlenienia komórek kostnych), a także magnez (hamowanie wydzielania parathormonu). Wykazano, iż niedobór żelaza obserwowany jest u osób z zaawansowanymi zmianami osteoporotycznymi.

Jak zostało już wcześniej wspomniane, prawidłowa masa kostna jest warunkowana dzięki równowadze pomiędzy procesami resorpcji a mineralizacji. Odkładanie wapnia w tkankach oporowych umożliwia odpowiednia dostępność witaminy D i hormonów tarczycy. Dzieje się to w sposób pośredni – zwiększają wchłanianie pierwiastka z przewodu pokarmowego, a także bezpośrednio umożliwiają jego wbudowywanie się w kościec.

Odpowiedni poziom witaminy D jest możliwy m.in. dzięki ustrojowej syntezie, podtrzymywanej przez żelazo. Do wytworzenia tyroksyny i trójjodotyroniny w komórkach tarczycy jest potrzebny jod – główny składnik tych hormonów. Rolę pomocniczą pełni natomiast selen, który uczestniczy w tkankach obwodowych w tzw. procesie dejodynacji, regulując tym samym dostępność jednego bądź drugiego z hormonów, w zależności od metabolicznych potrzeb.

Działania dodatkowe
Ze względu na to, iż schorzenia układu ruchu często są powiązane ze starzeniem organizmu, wraz z nimi współistnieją również choroby układu sercowo-naczyniowego. Aby zapobiec najpopularniejszym z nich – zawałowi serca i nadciśnieniu tętniczemu, zalecane jest prowadzenie zbilansowanej diety. Powinny być w niej zawarte niezbędne witaminyminerały o działaniu antyoksydacyjnym, ale także obecne w suplemencie kwasy tłuszczowe omega-3.

Wykazano, iż potrafią one istotnie obniżyć poziom „złego cholesterolu”, tym samym opóźniając rozwój miażdżycy tętnic. W dłuższej perspektywie czasu, proces ten jest odpowiedzialny za wzrost ciśnienia tętniczego krwi, a także powstawanie zakrzepów przyściennych wewnątrz naczyń wieńcowych, które mogą skończyć się zawałem. Wprowadzenie do diety NNKT pomoże skutecznie obniżyć ryzyko nieprzyjemnych powikłań miażdżycy.

Podsumowując, Trec Joint(X)Pack to rozwiązanie dla wszystkich, którzy pragną wzmocnić strukturę kości, chrząstek i stawów ze względu narażenia na degenerację układu ruchu. Suplement pozwoli ochronić przed dalszym niszczeniem aparatu stawowego, usprawni jego regenerację, a także ograniczy ból i rozwój stanu zapalnego.

Wycofany
4 1
4

cos tam rusza ale szału nie ma, są lepsze środki na stawy
Since 2005
Joint(X)Pack Joint(X)Pack 15 sasz.
Trec
39,00 zł

Joint(X)Pack

4 na podstawie 1 opinii

Wszystkie warianty

15 sasz.
39,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
30 sasz.
73,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:
39,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wspiera procesy naprawcze chrząstek, kości i elementów łącznotkankowych
  • Promuje równowagę pomiędzy procesami resorpcji a mineralizacją kości
  • Ogranicza występowanie stanów zapalnych okolic stawowych
  • Utrudnia wydalanie i ułatwia wchłanianie wapnia z zewnątrz
  • Neutralizuje wolne rodniki i mediatory procesu zapalnego
  • Pomaga w odpowiednim odżywieniu kości
  • Posiada działanie immunomodulacyjne

Trec Joint(X)Pack to wysokiej jakości preparat zawierający mieszankę witamin, mikroelementów i substancji pochodzenia roślinnego, które kompleksowo dbają o zdrowie układu kostno-stawowego, ograniczając procesy degeneracyjne i wspierając regenerację. Suplement oferowany jest w sproszkowanej formie, tak aby ułatwić dostarczenie składników aktywnych i zwiększyć ich biodostępność.

Mocna struktura kości i stawów
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych białek w ludzkim ustroju jest kolagen. Większości osób słusznie kojarzy się on z tkanką łączną, lecz mało kto wie, iż kości, chrząstki i stawy wchodzą w skład tzw. tkanek łącznych oporowych. Oprócz wysokiej zawartości składników mineralnych, zbudowane są one z dwóch głównych podtypów kolagenu – I i II.

Ze względu na konieczność dużej wytrzymałości mechanicznej, proces jego biosyntezy jest bardzo skomplikowany i wymaga obecności wielu związków pomocniczych. Duża część z nich została umieszczona w oferowanym suplemencie. Aby nie nadwyrężać sił ustroju, preparat zawiera obydwie formy kolagenu (typ I i II), który bezpośrednio uzupełnia niedobory i pozwala wzmocnić strukturę elementów kostnych i chrzęstnych.

Aby zapewnić kompleksową ochronę na długi okres czasu, producent zdecydował się na umieszczenie związków prekursorowych i kofaktorów. Mikroelementy, takie jak żelazowitamina C poprzez regulację enzymatyczną, biorą udział w wytwarzaniu specyficznych dla kolagenu aminokwasów – hydroksyproliny i hydroksylizyny, zwiększających jego wytrzymałość na bodźce mechaniczne. W połączeniu z siarczanem glukozaminy, takie rozwiązanie intensyfikuje proces biosyntezy tej proteiny i pozwala na długo zapomnieć o problemach z układem kostno-stawowym.

Zmniejszony ból
Bóle kostno-stawowe potrafią być bardzo uporczywe. Problem ten jest dość powszechny, gdyż dotyczy bardzo wielu osób, których wiek determinuje procesy zwyrodnieniowe. Dotyka także młodych czynnie uprawiających wyczerpujące dla stawów dyscypliny sportowe. U podłoża degeneracji chrząstek stawowych może leżeć niedostateczna produkcja mazi lub czynne stany zapalne.

Pierwsza spośród wymienionych dolegliwości możliwa jest do zwalczenia za pomocą siarczaniu chondroityny, wchodzącego w skład płynu stawowego i manganu, który nasila produkcję pozostałych jego elementów.

Procesy zapalne są znacznie trudniejsze do opanowania, gdyż inicjowane są poprzez pobudzenie komórek odpornościowych. Dzieje się to za pomocą obecnych w środowisku wysoko reaktywnych molekuł – wolnych rodników lub innych mediatorów. Ze względu na ten fakt, producent umieścił w suplemencie szereg związków, które obierając różne molekularne punkty uchwytu, działają antyoksydacyjnie. Zaliczamy do nich składniki enzymów „wymiataczy” – cynk i miedź (dysmutaza ponadtlenkowa), selen (peroksydaza glutationowa), a także bezpośrednio redukujące wolne rodniki – witaminę EC oraz kwasy omega-3 (EPADHA).

Nieco inne działanie prezentują ekstrakt korzenia imibirukurkumy, które hamują wydzielanie cytokin prozapalnych. Stanowią one uzupełnienie dla siarczanu glukozaminy, który podobnie jak popularne leki przeciwzapalne, jest inhibitorem cyklooksygenazy (COX-2) – enzymu odpowiedzialnego za produkcję prostaglandyn. Związki te determinują występowanie podniesionej temperatury, odczuwanie bólu i upośledzenie ruchomości zajętych stawów.

Ograniczona resorpcja
Nieco innym problemem, który dotyka szczególnie osoby w starszym wieku, jest zmniejszona mineralizacja kości. Proces ten ma miejsce, gdy resorpcja istniejącej już macierzy przeważa nad odkładaniem nowych składników mineralnych. Jest on zależny od wpływu hormonów – parathormonu, kalcytoniny, a także steroidów, które regulują działanie osteoklastów.

Zaburzenia w równowadze hormonalnej skutkują nadmierną aktywacją komórek kościogubnych, które krok po kroku niszczą macierz kostną. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, oprócz farmakologicznego wsparcia istotne jest dostarczanie odpowiednich mikroelementów, które stabilizują funkcje osteoklastów. Należą do nich m.in. chrom, molibdenżelazo (poprawa ukrwienia i dotlenienia komórek kostnych), a także magnez (hamowanie wydzielania parathormonu). Wykazano, iż niedobór żelaza obserwowany jest u osób z zaawansowanymi zmianami osteoporotycznymi.

Jak zostało już wcześniej wspomniane, prawidłowa masa kostna jest warunkowana dzięki równowadze pomiędzy procesami resorpcji a mineralizacji. Odkładanie wapnia w tkankach oporowych umożliwia odpowiednia dostępność witaminy D i hormonów tarczycy. Dzieje się to w sposób pośredni – zwiększają wchłanianie pierwiastka z przewodu pokarmowego, a także bezpośrednio umożliwiają jego wbudowywanie się w kościec.

Odpowiedni poziom witaminy D jest możliwy m.in. dzięki ustrojowej syntezie, podtrzymywanej przez żelazo. Do wytworzenia tyroksyny i trójjodotyroniny w komórkach tarczycy jest potrzebny jod – główny składnik tych hormonów. Rolę pomocniczą pełni natomiast selen, który uczestniczy w tkankach obwodowych w tzw. procesie dejodynacji, regulując tym samym dostępność jednego bądź drugiego z hormonów, w zależności od metabolicznych potrzeb.

Działania dodatkowe
Ze względu na to, iż schorzenia układu ruchu często są powiązane ze starzeniem organizmu, wraz z nimi współistnieją również choroby układu sercowo-naczyniowego. Aby zapobiec najpopularniejszym z nich – zawałowi serca i nadciśnieniu tętniczemu, zalecane jest prowadzenie zbilansowanej diety. Powinny być w niej zawarte niezbędne witaminyminerały o działaniu antyoksydacyjnym, ale także obecne w suplemencie kwasy tłuszczowe omega-3.

Wykazano, iż potrafią one istotnie obniżyć poziom „złego cholesterolu”, tym samym opóźniając rozwój miażdżycy tętnic. W dłuższej perspektywie czasu, proces ten jest odpowiedzialny za wzrost ciśnienia tętniczego krwi, a także powstawanie zakrzepów przyściennych wewnątrz naczyń wieńcowych, które mogą skończyć się zawałem. Wprowadzenie do diety NNKT pomoże skutecznie obniżyć ryzyko nieprzyjemnych powikłań miażdżycy.

Podsumowując, Trec Joint(X)Pack to rozwiązanie dla wszystkich, którzy pragną wzmocnić strukturę kości, chrząstek i stawów ze względu narażenia na degenerację układu ruchu. Suplement pozwoli ochronić przed dalszym niszczeniem aparatu stawowego, usprawni jego regenerację, a także ograniczy ból i rozwój stanu zapalnego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 15 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 15
w 1 saszetcezawartość%ZDS
MAXI-FLEX BLEND
Hydrolizat kolagenu Typu I1200 mg**
Olej rybi1000 mg**
EPA (kwas eikozapentaenowy)180 mg**
DHA (kwas dokozaheksaenowy)120 mg**
Hydrolizat kolagenu Typu II100 mg**
JOINT PRO MATRIX
Siarczan glukozaminy 2KCl500 mg**
W tym D-glukozamina295 mg**
Siarczan chondroityny300 mg**
Wapń (fosforan wapnia)210 mg26%
Magnez (tlenek magnezu, węglan magnezu)93,75 mg25%
Cynk (siarczan cynku, tlenek cynku)9 mg90%
Żelazo (fumaran żelaza)7 mg50%
Mangan (siarczan manganu)1 mg50%
Miedź (siarczan miedzi)0,5 mg50%
Jod ( jodek potasu)75 µg50%
Selen (selenian sodu)27,5 µg50%
Molibden (molibdenian sodu)25 µg50%
Chrom (chlorek chromu)20 µg50%
CARTILAGE SUPPORT
Ekstrakt z korzenia imbiru (Zingiber officinale) [5% Gingeroli]33,33 mg**
Ekstrakt z korzenia kurkumy (Curcuma longa) [95% Kurkuminy]33,33 mg**
Witamina C (Kwas L-askorbinowy)33,33 mg42%
Witamina E (octan DL-alfa tokoferylu)3,68 mg31%

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, węglan potasu; otoczki kapsułek (żelatyna; glicerol; barwniki - dwutlenek tytanu, błękit patentowy V); substancja wypełniająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych.

Ostatnia ocena

Silan - Piotrek

cos tam rusza ale szału nie ma, są lepsze środki na stawy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Activlab
33,00 zł
(1)

Booster azotu z argininą, cytruliną oraz niacyną. Rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga wzrost mięśni.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł

Preparat do stosowania przed treningiem. Podnosi poziom energii i zapewnia ekstremalną pompę mięśniową.

Kupuję
Scitec
289,00 zł
(1)

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Nie zawiera tłuszczy i węglowodanów.

Kupuję
Trec
75,00 zł
(5)

Koncentrat białka serwatkowego. Doskonale się wchłania i ułatwia budowę suchej masy mięśniowej.

Kupuję
Performax Labs
149,00 zł

Wpływa na poprawę możliwości wysiłkowych organizmu i pozwala na zintensyfikowanie treningów.

Kupuję
Now Foods
39,00 zł

Suplement zawierający sproszkowany tlenek magnezu. Posiada właściwości przeciwstresowe i przeciwdepresyjne.

Kupuję

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL)

Informacja

Hydrolizat kolagenu (FORTIGEL) otrzymywany w wyniku hydrolizy enzymatycznej kolagenu będącego głównym składnikiem budującym tkankę łączną (ścięgna, więzadłach chrząstkowych, kościach i naczyniach krwionośnych), z grupy białek włóknistych (tj. skleroprotein fibrylarnych). Opatentowaną formułę hydrolizatu kolageny tworzą aminokwasy (m.in. prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna) połączone wiązaniami peptydowymi. Jest substancją  łatwo i dobrze przyswajalną. Zalecany w suplementacji sportowej i u osób szczególnie aktywnych, a także podczas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach i niektórych chorobach.

Dawkowanie:  10–20g na dobę (stosowane zwyczajowo w suplementacji).

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Siarczan glukozaminy

Informacja

Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę  i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Węglan magnezu

Informacja

Co to jest za składnik węglan magnezu?

Węglan magnezu jest nieorganiczną solą magnezową kwasu węglowego. Ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych składników klasycznej diety, dlatego suplementy magnezu są niezwykle popularne. Niedobory tego minerału skutkować mogą głównie nadciśnieniem, obniżeniem wrażliwości na insulinę oraz objawami na tle psychicznym, takimi jak nasilony stres, drażliwość, zmęczenie i znużenie.

Ten pierwiastek uczestniczy także w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa na pracę mięśni, co zaobserwować można przez charakterystyczne skurcze, które wiązane są z niedoborami magnezu. Znany jest także z właściwości przeciwstresowych i sedacyjnych, przez co jest chętnie stosowany przed snem oraz w sytuacjach charakteryzujących się wysokim obciążeniem psychicznym. Nie bez znaczenia jest także dla gęstości mineralnej kośćca, obok wapnia jest jednym z najważniejszych składników dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Tlenek cynku

Informacja

Co to jest za składnik Tlenek cynku?

Tlenek cynku to połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Jest jedną z form cynku stosowaną w suplementach diety.

Cynk jest minerałem o bardzo szerokim spektrum działania w ludzkim organizmie. Wśród jego właściwości wymienić można bardzo korzystny wpływ na stan skóry, pomocny może być szczególnie dla osób zmagających się z trądzikiem. Mężczyźni natomiast cenią cynk ze względu na możliwość wzrostu poziomu testosteronu i obniżenia estradiolu, dzięki zdolności do inhibicji enzymu aromatazy. Minerał ten sprzyja także zdrowiu tarczycy, gdyż może przyczyniać się do wzrostu poziomów hormonów FT3 i FT4. Bardzo ciekawy jest też aspekt neurologiczny działania cynku. Ma on możliwość blokowania dostępu glicyny do receptora NMDA, a bez glicyny nie jest możliwe wywołanie przepływu jonów w tym receptorze. Dzięki temu cynk może ochraniać neurony przed ekscytotoksycznym działaniem glutaminianu. Przyczynia się także do wzrostu neurotropowego czynnika BDNF, co może korzystnie wpływać na zdolności kognitywne i zmniejszać ryzyko depresji.

Tlenek cynku znaleźć można w kompleksach witaminowo-minerałowych dostępnym w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Ekstrakt z korzenia imbiru

Informacja

Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.

Gingerole

Informacja

Gingerole - zawarte w kłączu imbiru składniki aktywne są pochodnymi fenylopropanu. Działają przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, oraz regulują pracę układu pokarmowego i trawiennego. Działają jako przeciwutleniacz zmniejszający utlenianie cholesterolu LDL i odkładaniu się blaszek miażdżycowych, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Stosowane są również w preparatach pozwalających na redukcję tkanki tłuszczowej. W połączeniu z glukozaminą, chondroityną i kurkuminą pozwalają na regenerację stawów. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest ich potencjał przeciwzapalny, ułatwiający leczenie i rehabilitację po kontuzjach narządów ruchu.

Dawkowanie: 10–20 mg na dobę.

Ekstrakt z korzenia kurkumy

Informacja

Co to jest za składnik Ekstrakt z korzenia kurkumy?

Ekstrakt z korzenia kurkumy to zredukowana objętościowo sproszkowana kurkuma, tak by osiągnąć w niej jak największą koncentrację aktywnych kurkuminoidów.

Kurkuma jest przyprawą nadającą potrawom charakterystyczną, żółtą barwę. Jednak poza walorami kulinarnymi ceniona jest również ze względu na ogromny potencjał prozdrowotny, z tego względu bywa określana także mianem królowej przypraw. Głowna substancja czynna korzenia kurkumy to kurkumina, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Redukcja stanów zapalnych natomiast przyczynia się do działania przeciwbólowego i potencjału hamującego rozwój nowotworów.

Stosujący ekstrakt kurkumy notować mogą poprawę parametrów glikemicznych oraz wskazujących na kondycję układu krążenia, co widać po optymalizacji profilu lipidowego, obniżeniu nadmiernego ciśnienia krwi oraz usprawnieniu jej przepływu. Kurkumina wpływa również na hamowanie uszkodzeń cząsteczek DNA i redukcję stresu oksydacyjnego. Zalety kurkuminy odczuwalne mogą być również przez osoby zmagające się z symptomami depresyjnymi oraz zaburzeniami lękowymi.

Ekstrakt z korzenia kurkumy znaleźć można w suplementach diety oferowanych w sklepie muscle-zone.pl

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027