Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Rice Protein Rice Protein

BioTech Rice Protein to wegańska formuła bazująca na białku roślinnym, wzbogacona o aminokwasy funkcjonalne. W skład preparatu wchodzi kompozycja złożona z białek pozyskanych z ryżu oraz grochu, z dodatkową porcją glutaminy i argininy.

Preparat stanowi doskonały zmiennik tradycyjnych odżywek wysokobiałkowych opartych na białku serwatkowych. Może być stosowany przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe, zmagające się z nietolerancją glutenu albo laktozy. Jest odpowiedni również dla wegetarian i wegan. Poleca się go przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie i każdemu, kto potrzebuje dodatkowego źródła pełnowartościowego białka.

Idealny rozkład makroskładników
Osoby dążące do wypracowania umięśnionej sylwetki z maksymalnie niskim poziomem tkanki tłuszczowej muszą zwracać uwagę nie tylko na bilans kaloryczny, ale również na rozkład poszczególnych makroskładników. Od odżywek białkowych zwykle oczekuje się, że zaspokoją przede wszystkim zapotrzebowanie na proteiny, bez nadmiernego udziału tłuszczy czy węglowodanów.

Prezentowana odżywka idealnie odpowiada na te potrzeby. Każdą porcję bardzo łatwo jest wpisać w swój indywidualny plan dietetyczny, bowiem głównym składnikiem jest białko. Zawartość pozostałych makroelementów została ograniczona do minimum.

Wzorcowy aminogram
Panuje błędne przekonanie, że białko roślinne jest mniej wartościowe niż roślinne. Nic bardziej mylnego. Cechuje się ono tak samo dobrym profilem aminokwasowym jak białko serwatkowe. Idealnym pomysłem, z którego skorzystał również producent prezentowanej odżywki, jest połączenie w jednym preparacie kilku różnych źródeł białka roślinnego, co daje gwarancję kompletnego aminogramu.

Najważniejszą kwestią dla sportowców pozostaje zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA (leucyna, izoleucyna, walina), których na szczęście nie brakuje w białku ryżowym. Ich wpływ na rozwój tkanki mięśniowej, funkcje układu nerwowego oraz zdolność do regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej jest nie do przecenienia. Istotna jest również kinetyka wchłaniania aminokwasów. Naukowcy udowodnili, że białko serwatkowe i białko ryżowe mają niemal identyczne tempo wchłaniania aminokwasów, z tym, że białko ryżowe wykazuje szybsze tempo absorpcji leucyny, która jest szczególnie pomocna w rozbudowie masy mięśniowej.

Dla jeszcze lepszego działania prezentowana odżywka została wzbogacona o dodatkową porcję glutaminy i argininy. Glutamina stwarza doskonałe warunki dla anabolizmu i przyspiesza regenerację potreningową. Z kolei arginina jest najbardziej znanym boosterem tlenku azotu, co pozwala na poprawę efektywności i tempa transportu substancji odżywczych do komórek mięśniowych.

Odżywka przyjazna dla układu pokarmowego
Prezentowana odżywka bazuje na białku roślinny, które bardzo łatwo się trawi, nie zalega na żołądku i nie wywołuje żadnego dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Badania pokazały, że kinetyką absorpcji aminokwasów nie odbiega ono od innych źródeł białka (np. serwatki, albuminy jajecznej).

Dyskomfort trawienny, jaki często towarzyszy spożywaniu odżywek opartych na białkach mleka najczęściej wynika z obecności laktozy albo kazeiny. Białko roślinne nie zawiera żadnego z nich. Należy pokreślić, że zarówno laktoza, jak i kazeina należą do związków silnie alergizujących, dlatego nawet u osób pozornie zdrowych i nie uczulonych mogą powodować wzdęcia, biegunki albo gazy. Co więcej, nietolerancja albo alergia może rozwinąć się samoistnie w wyniku długotrwałego stosowania.

Bez alergenów i kontrowersyjnych dodatków
Prezentowana odżywka zachęca wyjątkowym, starannie skomponowanym składem Do jej wyprodukowania użyto surowca niemodyfikowanego genetycznie. Produkt jest wolny od wielu popularnych alergenów, dlatego nawet przy długotrwałym stosowaniu nie niesie ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dwóch najbardziej popularnych substancji alergizujących. Może być stosowany nawet przez osoby z celiakią. Białko roślinne, w przeciwieństwie do białka serwatkowego nie zawiera również kazeiny, która często powoduje dyskomfort trawienny.

Problemem wielu odżywek jest nadmiar cukru. Producenci masowo dodają go do swoich suplementów celem uzyskania pożądanego smaku. Niekiedy cukier jest zastępowany szkodliwymi słodzikami, na przykład kontrowersyjnym aspartamem. Prezentowana odżywka zawiera naturalne i bezpieczne dla zdrowia substancje słodzące. Za jej wyjątkowy smak odpowiada sukraloza i glikozydy stewiolowe.

Komfort stosowania
Prezentowana odżywka jest bardzo łatwa do przygotowania i zapewnia duży komfort stosowania. W ciągu kilku chwil można z niej przyrządzić smaczny koktajl o dużej zawartości protein. Proszek bez problemu rozpuszcza się w wodzie, tworząc idealnie gładką, kremową konsystencję, pozbawioną najmniejszych grudek. Starannie dopracowane wersje smakowe wykluczają ryzyko gorzkiego posmaku, jaki często towarzyszy tanim odżywkom bazującym na białku ryżowym.

Podsumowując, BioTech Rice Protein to niezwykle wygodny sposób na zwiększenie udziału białka w diecie. Stanowi idealną alternatywę dla odżywek opartych na białkach mlecznych. Mogą stosować go wegetarianie i weganie, sprawdzi się również u osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Rice Protein Rice Protein 500g
BIOTECH USA
49,00 zł

Rice Protein 500g

Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wegańska kompozycja białek z ryżu i groszku
  • Świetna alternatywa dla białka serwatkowego
  • Z dodatkiem aminokwasów funkcjonalnych
  • Doskonała przyswajalność i biodostępność
  • Nie zawiera laktozy ani innych alergenów
  • Starannie dopracowane wersje smakowe
  • Bardzo korzystny profil aminokwasowy
  • Wspiera rozbudowę masy mięśniowej
  • Niska zawartość węglowodanów
  • Idealny dla wegetarian i wegan
  • Wolny od cukru i aspartamu
  • Doskonała rozpuszczalność
  • Produkt bezglutenowy

BioTech Rice Protein to wegańska formuła bazująca na białku roślinnym, wzbogacona o aminokwasy funkcjonalne. W skład preparatu wchodzi kompozycja złożona z białek pozyskanych z ryżu oraz grochu, z dodatkową porcją glutaminy i argininy.

Preparat stanowi doskonały zmiennik tradycyjnych odżywek wysokobiałkowych opartych na białku serwatkowych. Może być stosowany przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe, zmagające się z nietolerancją glutenu albo laktozy. Jest odpowiedni również dla wegetarian i wegan. Poleca się go przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie i każdemu, kto potrzebuje dodatkowego źródła pełnowartościowego białka.

Idealny rozkład makroskładników
Osoby dążące do wypracowania umięśnionej sylwetki z maksymalnie niskim poziomem tkanki tłuszczowej muszą zwracać uwagę nie tylko na bilans kaloryczny, ale również na rozkład poszczególnych makroskładników. Od odżywek białkowych zwykle oczekuje się, że zaspokoją przede wszystkim zapotrzebowanie na proteiny, bez nadmiernego udziału tłuszczy czy węglowodanów.

Prezentowana odżywka idealnie odpowiada na te potrzeby. Każdą porcję bardzo łatwo jest wpisać w swój indywidualny plan dietetyczny, bowiem głównym składnikiem jest białko. Zawartość pozostałych makroelementów została ograniczona do minimum.

Wzorcowy aminogram
Panuje błędne przekonanie, że białko roślinne jest mniej wartościowe niż roślinne. Nic bardziej mylnego. Cechuje się ono tak samo dobrym profilem aminokwasowym jak białko serwatkowe. Idealnym pomysłem, z którego skorzystał również producent prezentowanej odżywki, jest połączenie w jednym preparacie kilku różnych źródeł białka roślinnego, co daje gwarancję kompletnego aminogramu.

Najważniejszą kwestią dla sportowców pozostaje zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA (leucyna, izoleucyna, walina), których na szczęście nie brakuje w białku ryżowym. Ich wpływ na rozwój tkanki mięśniowej, funkcje układu nerwowego oraz zdolność do regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej jest nie do przecenienia. Istotna jest również kinetyka wchłaniania aminokwasów. Naukowcy udowodnili, że białko serwatkowe i białko ryżowe mają niemal identyczne tempo wchłaniania aminokwasów, z tym, że białko ryżowe wykazuje szybsze tempo absorpcji leucyny, która jest szczególnie pomocna w rozbudowie masy mięśniowej.

Dla jeszcze lepszego działania prezentowana odżywka została wzbogacona o dodatkową porcję glutaminy i argininy. Glutamina stwarza doskonałe warunki dla anabolizmu i przyspiesza regenerację potreningową. Z kolei arginina jest najbardziej znanym boosterem tlenku azotu, co pozwala na poprawę efektywności i tempa transportu substancji odżywczych do komórek mięśniowych.

Odżywka przyjazna dla układu pokarmowego
Prezentowana odżywka bazuje na białku roślinny, które bardzo łatwo się trawi, nie zalega na żołądku i nie wywołuje żadnego dyskomfortu ze strony układu pokarmowego. Badania pokazały, że kinetyką absorpcji aminokwasów nie odbiega ono od innych źródeł białka (np. serwatki, albuminy jajecznej).

Dyskomfort trawienny, jaki często towarzyszy spożywaniu odżywek opartych na białkach mleka najczęściej wynika z obecności laktozy albo kazeiny. Białko roślinne nie zawiera żadnego z nich. Należy pokreślić, że zarówno laktoza, jak i kazeina należą do związków silnie alergizujących, dlatego nawet u osób pozornie zdrowych i nie uczulonych mogą powodować wzdęcia, biegunki albo gazy. Co więcej, nietolerancja albo alergia może rozwinąć się samoistnie w wyniku długotrwałego stosowania.

Bez alergenów i kontrowersyjnych dodatków
Prezentowana odżywka zachęca wyjątkowym, starannie skomponowanym składem Do jej wyprodukowania użyto surowca niemodyfikowanego genetycznie. Produkt jest wolny od wielu popularnych alergenów, dlatego nawet przy długotrwałym stosowaniu nie niesie ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dwóch najbardziej popularnych substancji alergizujących. Może być stosowany nawet przez osoby z celiakią. Białko roślinne, w przeciwieństwie do białka serwatkowego nie zawiera również kazeiny, która często powoduje dyskomfort trawienny.

Problemem wielu odżywek jest nadmiar cukru. Producenci masowo dodają go do swoich suplementów celem uzyskania pożądanego smaku. Niekiedy cukier jest zastępowany szkodliwymi słodzikami, na przykład kontrowersyjnym aspartamem. Prezentowana odżywka zawiera naturalne i bezpieczne dla zdrowia substancje słodzące. Za jej wyjątkowy smak odpowiada sukraloza i glikozydy stewiolowe.

Komfort stosowania
Prezentowana odżywka jest bardzo łatwa do przygotowania i zapewnia duży komfort stosowania. W ciągu kilku chwil można z niej przyrządzić smaczny koktajl o dużej zawartości protein. Proszek bez problemu rozpuszcza się w wodzie, tworząc idealnie gładką, kremową konsystencję, pozbawioną najmniejszych grudek. Starannie dopracowane wersje smakowe wykluczają ryzyko gorzkiego posmaku, jaki często towarzyszy tanim odżywkom bazującym na białku ryżowym.

Podsumowując, BioTech Rice Protein to niezwykle wygodny sposób na zwiększenie udziału białka w diecie. Stanowi idealną alternatywę dla odżywek opartych na białkach mlecznych. Mogą stosować go wegetarianie i weganie, sprawdzi się również u osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 25 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (25 g)zawartość%ZDS
Kalorie448 kJ / 106 kcal 5,3%
Tłuszcze2 g 2,9%
- w tym tłuszcze nasycone 0,58 g 2,9%
Węglowodany2,3 g0,87%
- w tym Cukry0,15 g 0,17%
Białko [Mieszanka białka ryżowego, mieszanka białka grochu]20 g 39%
Sól0,35 g 5,8%
L-Glutamina1450 mg *
L-Arginina677 mg *

Pozostałe składniki

Smak czekoladowo-cynamonowy: kakao w proszku, wzmacniacz smaku (glicyna), emulgator (lecytyna sojowa (z soi), cynamon, substancje zagęszczające (karagen, sól sodowa karboksymetylocelulozy), aromaty, sól, substancje słodzące (sukraloza, glikozydy stewiolowe), wanilina.

Smak owoców leśnych: wzmacniacz smaku (glicyna), aromaty, substancje zagęszczające (karagen, sól sodowa karboksymetylocelulozy), emulgator (lecytyna sojowa (z soi), kwas (kwas cytrynowy), sól,  substancje słodzące (sukraloza, glikozydy stewiolowe), regulator kwasowości (winiany potasu), barwnik (czerwień allura AC**, indygotyna).

Smak waniliowo-ciasteczkowy: wzmacniacz smaku (glicyna), aromaty, emulgator (lecytyna sojowa (z soi), substancje zagęszczające (karagen, sól sodowa karboksymetylocelulozy), sól, cynamon, wanilina, substancje słodzące (sukraloza, glikozydy stewiolowe), regulator kwasowości (winiany potasu), barwnik (tartazyna**).

** Czerwień allura AC,  Tartrazyna: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
LoGGic
LoGGic
PHARMABEST

Liofilizat bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus LGG (ATCC 53103)

19,00 zł
więcej
Cayenne
Cayenne
NOW FOODS

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

33,00 zł
więcej
Estrogenex Depot
Estrogenex Depot
HI-TECH

Działa jak inhibitor aromatazy; zwiększa ilość wolnego testosteronu; redukuje działanie estrogenów.

159,00 zł
więcej
Humaslin
Humaslin Promocja
CONDEMNED

Preparat maksymalizujący wykorzystanie węglowodanów przez mięśnie. Poprawia wyniki siłowe i spalanie tłuszczu.

159,00 zł 139,00 zł
więcej
CLA z Zieloną Herbatą plus L-Karnityna
CLA z Zieloną Herbatą plus L-Karnityna
OLIMP

Suplement diety zawierający CLA, zieloną herbatę i L-karnitynę. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

37,00 zł
więcej
Cardar1ne
Cardar1ne
OLYMPUS LABS

Cardar1ne to produkt oparty na GW501516. Zwiększa wytrzymałość oraz regenerację. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej

219,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>