Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
Now Foods Alpha Lipoic Acid to suplement diety zawierający 100 mg kwasu alfa-liponowego (ALA) w jednej kapsułce. Skład produktu został wzbogacony witaminami C i E, które wykazują synergię działania w stosunku do ALA.
Kwas alfa-liponowy (ALA) – inaczej kwas tiooktanowy lub liponowy – ośmiowęglowy (C8), nasycony kwas tłuszczowy występujący w dużych ilościach w brokułach, szpinaku i podrobach. Wykazuje podobieństwo do witamin; należy do metabolitów katecholamin. Pełni funkcje koenzymu przenoszącego protony i elektrony, współdziałając z oksydoreduktazami (klasą enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji). W komórkach występuje w formie utlenionej i zredukowanej, zależnie od potencjału redoks.
Silny potencjał antyoksydacyjny
Zaliczany do zmiataczy (akceptorów) wolnych rodników, czyli substancji łatwo wchodzących w reakcję z wolnymi rodnikami, w której wyniku powstają związki o mniejszej reaktywności. Poza tym posiada zdolność do regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E, odtwarzając ich potencjał antyoksydacyjny.
Usprawnia przemiany aminokwasów
Jako lipoamid (utleniona forma amidu kwasu liponowego) uczestniczy w przemianach enzymatycznych aminokwasów (dokładniej w reakcjach dekarboksylacji oksydacyjnej alfa-ketokwasów), w których pełni funkcję koenzymu (niezbędnej części enzymu warunkującej prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w organizmie).
Ketokwasy (produkty deaminacji aminokwasów) mogą być wykorzystane do syntezy glukozy (glukoneogenezy), niektórych innych aminokwasów lub zużyte na cele energetyczne.
Uczestniczy w oddychaniu tlenowym
Przykładem powyższej reakcji może być przemiana kwasu pirogronowego (alfa-ketokwasu) do acetylo-CoA, który jest substratem w cyklu kwasu cytrynowego, tj. jednego z etapów oddychania tlenowego prowadzącego do wytworzenia niezbędnej do życia energii chemicznej w postaci ATP.
Wpływa korzystnie na gospodarkę insulinowo-glukozową
Najbardziej znaną cechą ALA jest jego zdolność do regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej w organizmie. Posiada on właściwości przeciwcukrzycowe, zmniejsza insulinooporność, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, przyśpiesza utlenianie glukozy, zmniejszając jej poziom we krwi, jak również zwiększa zapasy glikogenu w wątrobie i mięśniach.
Powyższe właściwości tego związku są wykorzystywane terapeutycznie we wspomaganiu leczenia neuropatii cukrzycowej, która to stanowi neurologiczne powikłania źle leczonej cukrzycy.
W celu poprawy wrażliwości komórek na działanie insuliny należy łączyć (dla większej skuteczności) z cynamonem cejlońskim (lub ekstraktem), chromem, kwasem korozolowym, witaminą D i ekstraktami z Gymnema Sylvestre.
Czynnik lipotropowy
ALA obniża stężenie lipidów we krwi oraz zaliczany jest do czynników lipotropowych, tj. składników, które skutecznie i w sposób zasadniczy wpływają na poprawę funkcjonowania mechanizmu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej przez wątrobę.
Przyspiesza transport kreatyny do mięśni
Kwas alfa-liponowy (ALA) dodawany jest do suplementów kreatynowych w celu zwiększenia siły ich działania. W jednym z badań mieszanka kreatyny i ALA okazała się efektywniejsza niż podawanie samej kreatyny, co oznacza, że może on nasilać działanie kreatyny zwiększając jej wychwyt przez komórki mięśniowe
Pozostałe właściwości ALA:
Zastosowanie kwasu liponowego:
- neuropatia cukrzycowa (neurologiczne powikłania źle leczonej cukrzycy
- zatrucia grzybami i metalami ciężkimi
- hepatopatie (schorzenia wątroby)
- nadciśnienie tętnicze
- choroby autoimmunologiczne
- stany zapalne wątroby, zatrucia
- zaburzenia koncentracji
- otyłość, miażdżyca
- trądzik zawodowy, trądzik różowaty
Preparat w celu zwiększenia efektywności można łączyć z L-karnityną. Nie należy jednak stosować preparatu spożywając surowe jajko, gdyż zawiera ono awidynę, która może przyczynić się do zmniejszenia wchłaniania kwasu alfa-liponowego (ALA). Ponadto, pomimo tego, że ALA jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, nie musi być stosowany w trakcie posiłku o ich wysokiej zawartości, gdyż bardzo dobrze wchłania się w jelicie i może być stosowany również na czczo.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
ALA (Kwas alfa-liponowy) | 100 mg | - |
Witamina C | 250 mg | 420% |
Witamina E | 30 IU | 100% |
Skrobia ryżowa, polisacharydy roślinne (kapsułka), stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka
Preparat jest połączeniem WPI, WPC i aminokwasów rozgałęzionych. Wspiera rozwój sylwetkowy i pysznie smakuje.
KupujęHydrolizat białka serwatkowego, wzbogacony o innowacyjną technologię Embedded Enzyme Technology™.
KupujęDoskonałe źródło białka dla wegan. Wspiera rozwój muskulatury i dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów.
KupujęALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.
Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...
Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!
Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...