Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
L-Carnitine 100.000 L-Carnitine 100.000

Biotech L-carnitine 100.000 to preparat zawierający L-karnitynę, inulinę i kompleks witamin B w formie płynnej, co zwiększa szybkość jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Niska wartość energetyczna pozwala na jego bezpieczne stosowanie podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Metabolizm L-karnityny
L-karnityna wchłaniana jest w jelicie cienkim w sprzężeniu z jonami sodu, dzięki transporterowi OCTN2. Rozprowadzona przez krew w postaci wolnej trafia prawie do wszystkich komórek (nie zaobserwowano wzrostu jej stężenia w erytrocytach, które prowadzą metabolizm beztlenowy) – także do mózgu, a transport ten jest intensyfikowany przez insulinę. Jej metabolit (trimetyloamina) wydalany jest wraz z moczem.

L-karnityna i utlenianie kwasów tłuszczowych
Triacyloglicerole (tłuszcze obojętne) to wysokoenergetyczne związki chemiczne (pochodzą z pożywienia, bądź tkanki tłuszczowej), składające się z glicerolu (w organizmie ulega przemianom podobnym do glukozy) i drugiej komponenty zwanej kwasami tłuszczowymi (wkraczają na znacznie bardziej skomplikowane „tory metaboliczne”). Kwasy tłuszczowe są spalane w większości tkanek, ale tylko w obecności tlenu – procesy te zachodzą w mitochondriach komórek. L-karnityna to związek uczestniczący w ich metabolizmie – organizm ludzki jest go w stanie zsyntetyzować z dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny) w mózgu, nerkach i wątrobie, a także dostarczany jest z pożywieniem (głównie produkty mięsne).

Jego głównym zadaniem jest transport nadmienionych wyżej długołańcuchowych (powyżej dwunastu atomów węgla w cząsteczce) kwasów tłuszczowych przez błonę wewnętrzną mitochondriów (a także z peroksysomów do mitochondriów – odnosi się do bardzo długich kwasów), co jest „nadzorowane” przez aparat enzymatyczny. W procesach tych karnityna nie ulega zużyciu, a przetransportowane pochodne tłuszczowców mogą zostać spalone w macierzy mitochondriów, co pozwala na uzyskanie energii chemicznej w postaci ATP.

Inne funkcje L-karnityny
Wykazano, iż suplementacja tym związkiem zmniejsza rozpad mitochondriów i samych komórek mięśni szkieletowych u osób trenujących, co potencjalnie może skutkować ich lepszym zaopatrzeniem w energię i zmaksymalizować przyrosty tkanki mięśniowej.

Może również mieć wpływ na uwalnianie neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym, przekładać się na większą efektywność procesów pamięciowych i działać neuroprotekcyjnie (poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w neuronach i produkcji ATP – produkcja oksygenazy hemowej I jako czynnika antyoksydacyjnego).

U osób z nadciśnieniem tętniczym i insulinoopornością karnityna może powodować zmniejszenie jego wartości (o około 10mmHg), gdyż działa ochronnie na komórki śródbłonka i wzmaga w nich tempo przemian metabolicznych (wytwarzanie ATP).

Chorzy na cukrzycę typu II lub z nieprawidłową tolerancją glukozy mogą wspomóc się suplementacją karnityny, gdyż poprzez aktywację szlaku powiązanego z AMPK (stymuluje wychwyt glukozy) i redukcję uwalniania cytokiny prozapalnej TNF-alfa (hamuje wychwyt glukozy), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

Tiamina jako „strażniczka punktów kontrolnych” metabolizmu
Witamina B1, która w języku biochemicznym nazywana jest tiaminą pełni szczególnie istotną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jej niedobór prowadzi do kwasicy mleczanowej, gdyż dochodzi do nadmiernej kumulacji kwasu mlekowego (powstałego z pirogronianu) w komórkach, w wyniku beztlenowych przemian glukozy. Tiamina umożliwia przejście pirogronianu w acetylo-CoA w reakcji pomostowej, co z kolei jest niezbędne do całkowitego utlenienia tych makroskładników do dwutlenku węgla. Bierze również udział w jednej z reakcji cyklu Krebsa, co czyni ją jedną z ważniejszych witamin, dzięki której możliwe jest uzyskanie energii w postaci ATP, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tkanek (m.in. mięśniowej czy nerwowej).

„Wyjątkowa” niacyna
Witamina B3 nazywana niacyną jest wyjątkową witaminą, gdyż co prawda możemy wytwarzać ją w ustroju z tryptofanu, jednak samą produkcją nie jesteśmy w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania. Wchodzi ona w skład przenośników wodoru – NAD+/NADP+, które biorą udział w procesach oddychania tlenowego, potocznie zwanego „spalaniem” i umożliwiają uzyskanie ATP w procesie fosforylacji oksydacyjnej.

Witamina „niezużywalna”
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 to związek, którego niedoborów nie obserwujemy w organizmie, jednak jest on bardzo ważny pod względem kontroli gospodarki lipidowej. Uczestniczy w biosyntezie acetylo-CoA i kwasów tłuszczowych, potrzebnych do wytwarzania tłuszczów (m.in. zapasowych).

Witamina B6 jako zbiór kilku związków
Pod pojęciem witaminy B6 najczęściej rozumiemy fosforan pirydoksalu, jednak „tworzą” ją również fosforany innych związków (pirydoksyny, pirydoksaminy).

Uczestniczy ona w procesach metabolicznych dotyczących aminokwasów, fosfolipidów (ważnych dla funkcjonowania OUN), neuroprzekaźników i DNA.

Może ona również hamować wydzielanie prolaktyny, co jest korzystne u osób z hiperprolaktynemią i problemami z impotencją, libido.

Podsumowując, Biotech L-carnitine 100.000 przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, które chcą maksymalnie zintensyfikować procesy lipolizy w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i zadbać o ochronę tkanki mięśniowej. Dodatkowo kompleks witamin B pozwala uzupełnić ich niedobory, które mogą powstać ze względu na zwiększone tempo metabolizmu pod wpływem wysiłku fizycznego.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
L-Carnitine 100.000 L-Carnitine 100.000 500 ml
Biotech Usa
59,00 zł

L-Carnitine 100.000 500 ml

ilość: 500 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
59,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Działa protekcyjnie na neurony, mięśnie i komórki śródbłonka naczyń
  • Kompleks witamin istotnych w procesach oddychania komórkowego
  • Uczestniczy w wydzielaniu neuroprzekaźników
  • Pomaga „zutylizować” kwasy tłuszczowe
  • Regulacyjny wpływ na ciśnienie krwi
  • Może uwrażliwiać tkanki na insulinę
  • Polecany aktywnym fizycznie

Biotech L-carnitine 100.000 to preparat zawierający L-karnitynę, inulinę i kompleks witamin B w formie płynnej, co zwiększa szybkość jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Niska wartość energetyczna pozwala na jego bezpieczne stosowanie podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Metabolizm L-karnityny
L-karnityna wchłaniana jest w jelicie cienkim w sprzężeniu z jonami sodu, dzięki transporterowi OCTN2. Rozprowadzona przez krew w postaci wolnej trafia prawie do wszystkich komórek (nie zaobserwowano wzrostu jej stężenia w erytrocytach, które prowadzą metabolizm beztlenowy) – także do mózgu, a transport ten jest intensyfikowany przez insulinę. Jej metabolit (trimetyloamina) wydalany jest wraz z moczem.

L-karnityna i utlenianie kwasów tłuszczowych
Triacyloglicerole (tłuszcze obojętne) to wysokoenergetyczne związki chemiczne (pochodzą z pożywienia, bądź tkanki tłuszczowej), składające się z glicerolu (w organizmie ulega przemianom podobnym do glukozy) i drugiej komponenty zwanej kwasami tłuszczowymi (wkraczają na znacznie bardziej skomplikowane „tory metaboliczne”). Kwasy tłuszczowe są spalane w większości tkanek, ale tylko w obecności tlenu – procesy te zachodzą w mitochondriach komórek. L-karnityna to związek uczestniczący w ich metabolizmie – organizm ludzki jest go w stanie zsyntetyzować z dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny) w mózgu, nerkach i wątrobie, a także dostarczany jest z pożywieniem (głównie produkty mięsne).

Jego głównym zadaniem jest transport nadmienionych wyżej długołańcuchowych (powyżej dwunastu atomów węgla w cząsteczce) kwasów tłuszczowych przez błonę wewnętrzną mitochondriów (a także z peroksysomów do mitochondriów – odnosi się do bardzo długich kwasów), co jest „nadzorowane” przez aparat enzymatyczny. W procesach tych karnityna nie ulega zużyciu, a przetransportowane pochodne tłuszczowców mogą zostać spalone w macierzy mitochondriów, co pozwala na uzyskanie energii chemicznej w postaci ATP.

Inne funkcje L-karnityny
Wykazano, iż suplementacja tym związkiem zmniejsza rozpad mitochondriów i samych komórek mięśni szkieletowych u osób trenujących, co potencjalnie może skutkować ich lepszym zaopatrzeniem w energię i zmaksymalizować przyrosty tkanki mięśniowej.

Może również mieć wpływ na uwalnianie neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym, przekładać się na większą efektywność procesów pamięciowych i działać neuroprotekcyjnie (poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w neuronach i produkcji ATP – produkcja oksygenazy hemowej I jako czynnika antyoksydacyjnego).

U osób z nadciśnieniem tętniczym i insulinoopornością karnityna może powodować zmniejszenie jego wartości (o około 10mmHg), gdyż działa ochronnie na komórki śródbłonka i wzmaga w nich tempo przemian metabolicznych (wytwarzanie ATP).

Chorzy na cukrzycę typu II lub z nieprawidłową tolerancją glukozy mogą wspomóc się suplementacją karnityny, gdyż poprzez aktywację szlaku powiązanego z AMPK (stymuluje wychwyt glukozy) i redukcję uwalniania cytokiny prozapalnej TNF-alfa (hamuje wychwyt glukozy), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

Tiamina jako „strażniczka punktów kontrolnych” metabolizmu
Witamina B1, która w języku biochemicznym nazywana jest tiaminą pełni szczególnie istotną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jej niedobór prowadzi do kwasicy mleczanowej, gdyż dochodzi do nadmiernej kumulacji kwasu mlekowego (powstałego z pirogronianu) w komórkach, w wyniku beztlenowych przemian glukozy. Tiamina umożliwia przejście pirogronianu w acetylo-CoA w reakcji pomostowej, co z kolei jest niezbędne do całkowitego utlenienia tych makroskładników do dwutlenku węgla. Bierze również udział w jednej z reakcji cyklu Krebsa, co czyni ją jedną z ważniejszych witamin, dzięki której możliwe jest uzyskanie energii w postaci ATP, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tkanek (m.in. mięśniowej czy nerwowej).

„Wyjątkowa” niacyna
Witamina B3 nazywana niacyną jest wyjątkową witaminą, gdyż co prawda możemy wytwarzać ją w ustroju z tryptofanu, jednak samą produkcją nie jesteśmy w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania. Wchodzi ona w skład przenośników wodoru – NAD+/NADP+, które biorą udział w procesach oddychania tlenowego, potocznie zwanego „spalaniem” i umożliwiają uzyskanie ATP w procesie fosforylacji oksydacyjnej.

Witamina „niezużywalna”
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 to związek, którego niedoborów nie obserwujemy w organizmie, jednak jest on bardzo ważny pod względem kontroli gospodarki lipidowej. Uczestniczy w biosyntezie acetylo-CoA i kwasów tłuszczowych, potrzebnych do wytwarzania tłuszczów (m.in. zapasowych).

Witamina B6 jako zbiór kilku związków
Pod pojęciem witaminy B6 najczęściej rozumiemy fosforan pirydoksalu, jednak „tworzą” ją również fosforany innych związków (pirydoksyny, pirydoksaminy).

Uczestniczy ona w procesach metabolicznych dotyczących aminokwasów, fosfolipidów (ważnych dla funkcjonowania OUN), neuroprzekaźników i DNA.

Może ona również hamować wydzielanie prolaktyny, co jest korzystne u osób z hiperprolaktynemią i problemami z impotencją, libido.

Podsumowując, Biotech L-carnitine 100.000 przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, które chcą maksymalnie zintensyfikować procesy lipolizy w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i zadbać o ochronę tkanki mięśniowej. Dodatkowo kompleks witamin B pozwala uzupełnić ich niedobory, które mogą powstać ze względu na zwiększone tempo metabolizmu pod wpływem wysiłku fizycznego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 500 mlPorcja jednorazowa: 10 ml (1 nakrętka)Ilość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (10 ml)amount%DV
L-karnityna2000 mg**
Inulina100 mg**
Ekstrakt z zielonej herbaty (45 %) (Camellia sinensis)10 mg**
Tiamina (Witamina B1) (chlorowodorek tiaminy)1,4 mg127%
Niacyna (Witamina B3) (amid kwasu nikotynowego)18 mg112 %
Kwas pantotenowy (Witamina B5) (D-pantotenian wapnia)6,5 mg108%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)4 mg285%

Pozostałe składniki

SMAK wiśniowy: woda, kwas (kwas cytrynowy), aromat, substancje konserwujące (kwas sorbowy, benzoesan sodu), substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza),  barwniki (azorubina1, błękit brylantowy FCF). *Azorubina może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
SMAK jabłkowy: woda, kwas (kwas cytrynowy), aromat, substancje konserwujące (kwas sorbowy, benzoesan sodu), substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza), barwniki (żółcień chinolinowa1, błękit brylantowy FCF). *Żółcień chinolinowa: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
66,00 zł
(2)

Najwyższej jakości izolat białek serwatkowych. Wyróżnia się pysznym smakiem oraz doskonałą rozpuszczalnością.

Kupuję
Extensor
85,00 zł
(2)

Odżywka białkowa oparta na koncentracie białek serwatkowych. Wzmacnia odporność i wspomaga regenerację.

Kupuję
Biotech Usa
59,00 zł

Wysokiej jakości odżywka białkowa zawierająca hydrolizat i izolat białka serwatkowego oraz BCAA.

Kupuję
Optimum
119,00 zł
(1)

Węglowodanowo-białkowa odżywka na masę. Z dodatkiem Monowodzianu Kreatyny, Glutaminy, Inozytolu i Choliny.

Kupuję
Olimp
179,00 zł

Najwyższej jakości izolat białek serwatkowych. Wyróżnia się pysznym smakiem oraz doskonałą rozpuszczalnością.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty. Wysoka zawartość EGCG.

Kupuję

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027