Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
L-Carnitine 100.000 L-Carnitine 100.000

Biotech L-carnitine 100.000 to preparat zawierający L-karnitynę, inulinę i kompleks witamin B w formie płynnej, co zwiększa szybkość jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Niska wartość energetyczna pozwala na jego bezpieczne stosowanie podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Metabolizm L-karnityny
L-karnityna wchłaniana jest w jelicie cienkim w sprzężeniu z jonami sodu, dzięki transporterowi OCTN2. Rozprowadzona przez krew w postaci wolnej trafia prawie do wszystkich komórek (nie zaobserwowano wzrostu jej stężenia w erytrocytach, które prowadzą metabolizm beztlenowy) – także do mózgu, a transport ten jest intensyfikowany przez insulinę. Jej metabolit (trimetyloamina) wydalany jest wraz z moczem.

L-karnityna i utlenianie kwasów tłuszczowych
Triacyloglicerole (tłuszcze obojętne) to wysokoenergetyczne związki chemiczne (pochodzą z pożywienia, bądź tkanki tłuszczowej), składające się z glicerolu (w organizmie ulega przemianom podobnym do glukozy) i drugiej komponenty zwanej kwasami tłuszczowymi (wkraczają na znacznie bardziej skomplikowane „tory metaboliczne”). Kwasy tłuszczowe są spalane w większości tkanek, ale tylko w obecności tlenu – procesy te zachodzą w mitochondriach komórek. L-karnityna to związek uczestniczący w ich metabolizmie – organizm ludzki jest go w stanie zsyntetyzować z dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny) w mózgu, nerkach i wątrobie, a także dostarczany jest z pożywieniem (głównie produkty mięsne).

Jego głównym zadaniem jest transport nadmienionych wyżej długołańcuchowych (powyżej dwunastu atomów węgla w cząsteczce) kwasów tłuszczowych przez błonę wewnętrzną mitochondriów (a także z peroksysomów do mitochondriów – odnosi się do bardzo długich kwasów), co jest „nadzorowane” przez aparat enzymatyczny. W procesach tych karnityna nie ulega zużyciu, a przetransportowane pochodne tłuszczowców mogą zostać spalone w macierzy mitochondriów, co pozwala na uzyskanie energii chemicznej w postaci ATP.

Inne funkcje L-karnityny
Wykazano, iż suplementacja tym związkiem zmniejsza rozpad mitochondriów i samych komórek mięśni szkieletowych u osób trenujących, co potencjalnie może skutkować ich lepszym zaopatrzeniem w energię i zmaksymalizować przyrosty tkanki mięśniowej.

Może również mieć wpływ na uwalnianie neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym, przekładać się na większą efektywność procesów pamięciowych i działać neuroprotekcyjnie (poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w neuronach i produkcji ATP – produkcja oksygenazy hemowej I jako czynnika antyoksydacyjnego).

U osób z nadciśnieniem tętniczym i insulinoopornością karnityna może powodować zmniejszenie jego wartości (o około 10mmHg), gdyż działa ochronnie na komórki śródbłonka i wzmaga w nich tempo przemian metabolicznych (wytwarzanie ATP).

Chorzy na cukrzycę typu II lub z nieprawidłową tolerancją glukozy mogą wspomóc się suplementacją karnityny, gdyż poprzez aktywację szlaku powiązanego z AMPK (stymuluje wychwyt glukozy) i redukcję uwalniania cytokiny prozapalnej TNF-alfa (hamuje wychwyt glukozy), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

Tiamina jako „strażniczka punktów kontrolnych” metabolizmu
Witamina B1, która w języku biochemicznym nazywana jest tiaminą pełni szczególnie istotną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jej niedobór prowadzi do kwasicy mleczanowej, gdyż dochodzi do nadmiernej kumulacji kwasu mlekowego (powstałego z pirogronianu) w komórkach, w wyniku beztlenowych przemian glukozy. Tiamina umożliwia przejście pirogronianu w acetylo-CoA w reakcji pomostowej, co z kolei jest niezbędne do całkowitego utlenienia tych makroskładników do dwutlenku węgla. Bierze również udział w jednej z reakcji cyklu Krebsa, co czyni ją jedną z ważniejszych witamin, dzięki której możliwe jest uzyskanie energii w postaci ATP, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tkanek (m.in. mięśniowej czy nerwowej).

„Wyjątkowa” niacyna
Witamina B3 nazywana niacyną jest wyjątkową witaminą, gdyż co prawda możemy wytwarzać ją w ustroju z tryptofanu, jednak samą produkcją nie jesteśmy w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania. Wchodzi ona w skład przenośników wodoru – NAD+/NADP+, które biorą udział w procesach oddychania tlenowego, potocznie zwanego „spalaniem” i umożliwiają uzyskanie ATP w procesie fosforylacji oksydacyjnej.

Witamina „niezużywalna”
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 to związek, którego niedoborów nie obserwujemy w organizmie, jednak jest on bardzo ważny pod względem kontroli gospodarki lipidowej. Uczestniczy w biosyntezie acetylo-CoA i kwasów tłuszczowych, potrzebnych do wytwarzania tłuszczów (m.in. zapasowych).

Witamina B6 jako zbiór kilku związków
Pod pojęciem witaminy B6 najczęściej rozumiemy fosforan pirydoksalu, jednak „tworzą” ją również fosforany innych związków (pirydoksyny, pirydoksaminy).

Uczestniczy ona w procesach metabolicznych dotyczących aminokwasów, fosfolipidów (ważnych dla funkcjonowania OUN), neuroprzekaźników i DNA.

Może ona również hamować wydzielanie prolaktyny, co jest korzystne u osób z hiperprolaktynemią i problemami z impotencją, libido.

Podsumowując, Biotech L-carnitine 100.000 przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, które chcą maksymalnie zintensyfikować procesy lipolizy w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i zadbać o ochronę tkanki mięśniowej. Dodatkowo kompleks witamin B pozwala uzupełnić ich niedobory, które mogą powstać ze względu na zwiększone tempo metabolizmu pod wpływem wysiłku fizycznego.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
L-Carnitine 100.000 L-Carnitine 100.000 500 ml
BIOTECH USA
59,00 zł

L-Carnitine 100.000 500 ml

Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Działa protekcyjnie na neurony, mięśnie i komórki śródbłonka naczyń
  • Kompleks witamin istotnych w procesach oddychania komórkowego
  • Uczestniczy w wydzielaniu neuroprzekaźników
  • Pomaga „zutylizować” kwasy tłuszczowe
  • Regulacyjny wpływ na ciśnienie krwi
  • Może uwrażliwiać tkanki na insulinę
  • Polecany aktywnym fizycznie

Biotech L-carnitine 100.000 to preparat zawierający L-karnitynę, inulinę i kompleks witamin B w formie płynnej, co zwiększa szybkość jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Niska wartość energetyczna pozwala na jego bezpieczne stosowanie podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Metabolizm L-karnityny
L-karnityna wchłaniana jest w jelicie cienkim w sprzężeniu z jonami sodu, dzięki transporterowi OCTN2. Rozprowadzona przez krew w postaci wolnej trafia prawie do wszystkich komórek (nie zaobserwowano wzrostu jej stężenia w erytrocytach, które prowadzą metabolizm beztlenowy) – także do mózgu, a transport ten jest intensyfikowany przez insulinę. Jej metabolit (trimetyloamina) wydalany jest wraz z moczem.

L-karnityna i utlenianie kwasów tłuszczowych
Triacyloglicerole (tłuszcze obojętne) to wysokoenergetyczne związki chemiczne (pochodzą z pożywienia, bądź tkanki tłuszczowej), składające się z glicerolu (w organizmie ulega przemianom podobnym do glukozy) i drugiej komponenty zwanej kwasami tłuszczowymi (wkraczają na znacznie bardziej skomplikowane „tory metaboliczne”). Kwasy tłuszczowe są spalane w większości tkanek, ale tylko w obecności tlenu – procesy te zachodzą w mitochondriach komórek. L-karnityna to związek uczestniczący w ich metabolizmie – organizm ludzki jest go w stanie zsyntetyzować z dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny) w mózgu, nerkach i wątrobie, a także dostarczany jest z pożywieniem (głównie produkty mięsne).

Jego głównym zadaniem jest transport nadmienionych wyżej długołańcuchowych (powyżej dwunastu atomów węgla w cząsteczce) kwasów tłuszczowych przez błonę wewnętrzną mitochondriów (a także z peroksysomów do mitochondriów – odnosi się do bardzo długich kwasów), co jest „nadzorowane” przez aparat enzymatyczny. W procesach tych karnityna nie ulega zużyciu, a przetransportowane pochodne tłuszczowców mogą zostać spalone w macierzy mitochondriów, co pozwala na uzyskanie energii chemicznej w postaci ATP.

Inne funkcje L-karnityny
Wykazano, iż suplementacja tym związkiem zmniejsza rozpad mitochondriów i samych komórek mięśni szkieletowych u osób trenujących, co potencjalnie może skutkować ich lepszym zaopatrzeniem w energię i zmaksymalizować przyrosty tkanki mięśniowej.

Może również mieć wpływ na uwalnianie neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym, przekładać się na większą efektywność procesów pamięciowych i działać neuroprotekcyjnie (poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w neuronach i produkcji ATP – produkcja oksygenazy hemowej I jako czynnika antyoksydacyjnego).

U osób z nadciśnieniem tętniczym i insulinoopornością karnityna może powodować zmniejszenie jego wartości (o około 10mmHg), gdyż działa ochronnie na komórki śródbłonka i wzmaga w nich tempo przemian metabolicznych (wytwarzanie ATP).

Chorzy na cukrzycę typu II lub z nieprawidłową tolerancją glukozy mogą wspomóc się suplementacją karnityny, gdyż poprzez aktywację szlaku powiązanego z AMPK (stymuluje wychwyt glukozy) i redukcję uwalniania cytokiny prozapalnej TNF-alfa (hamuje wychwyt glukozy), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

Tiamina jako „strażniczka punktów kontrolnych” metabolizmu
Witamina B1, która w języku biochemicznym nazywana jest tiaminą pełni szczególnie istotną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jej niedobór prowadzi do kwasicy mleczanowej, gdyż dochodzi do nadmiernej kumulacji kwasu mlekowego (powstałego z pirogronianu) w komórkach, w wyniku beztlenowych przemian glukozy. Tiamina umożliwia przejście pirogronianu w acetylo-CoA w reakcji pomostowej, co z kolei jest niezbędne do całkowitego utlenienia tych makroskładników do dwutlenku węgla. Bierze również udział w jednej z reakcji cyklu Krebsa, co czyni ją jedną z ważniejszych witamin, dzięki której możliwe jest uzyskanie energii w postaci ATP, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tkanek (m.in. mięśniowej czy nerwowej).

„Wyjątkowa” niacyna
Witamina B3 nazywana niacyną jest wyjątkową witaminą, gdyż co prawda możemy wytwarzać ją w ustroju z tryptofanu, jednak samą produkcją nie jesteśmy w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania. Wchodzi ona w skład przenośników wodoru – NAD+/NADP+, które biorą udział w procesach oddychania tlenowego, potocznie zwanego „spalaniem” i umożliwiają uzyskanie ATP w procesie fosforylacji oksydacyjnej.

Witamina „niezużywalna”
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 to związek, którego niedoborów nie obserwujemy w organizmie, jednak jest on bardzo ważny pod względem kontroli gospodarki lipidowej. Uczestniczy w biosyntezie acetylo-CoA i kwasów tłuszczowych, potrzebnych do wytwarzania tłuszczów (m.in. zapasowych).

Witamina B6 jako zbiór kilku związków
Pod pojęciem witaminy B6 najczęściej rozumiemy fosforan pirydoksalu, jednak „tworzą” ją również fosforany innych związków (pirydoksyny, pirydoksaminy).

Uczestniczy ona w procesach metabolicznych dotyczących aminokwasów, fosfolipidów (ważnych dla funkcjonowania OUN), neuroprzekaźników i DNA.

Może ona również hamować wydzielanie prolaktyny, co jest korzystne u osób z hiperprolaktynemią i problemami z impotencją, libido.

Podsumowując, Biotech L-carnitine 100.000 przeznaczony jest dla osób aktywnych fizycznie, które chcą maksymalnie zintensyfikować procesy lipolizy w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i zadbać o ochronę tkanki mięśniowej. Dodatkowo kompleks witamin B pozwala uzupełnić ich niedobory, które mogą powstać ze względu na zwiększone tempo metabolizmu pod wpływem wysiłku fizycznego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 mlPorcja jednorazowa: 10 ml (1 nakrętka)Ilość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (10 ml)amount%DV
Wartość energetyczna37 kJ / 9 kcal**
Białko2g**
Węglowodany0 g**
Tłuszcz0g**
Błonnik0,1 g
L-karnityna2000 mg**
Inulina100 mg**
Ekstrakt z zielonej herbaty (45 %)10 mg**
Witamina B11,4 mg127%
Witamina B318 mg112 %
Witamina B56,5 mg108%
Witamina B64 mg285%

Pozostałe składniki

Jabłkowy: woda; kwas cytrynowy; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam-K; substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu; aromat; chlorowodorek tiaminy; chlorowodorek pirydoksyny; D-pantotenian wapnia; amid kwasu nikotynowego; barwniki: Żółcień chinolinowa *, Błękit brylantowy FCF.* Żółcień chinolinowa: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Czereśniowy: woda, kwas cytrynowy; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam-K; substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu; aromat; chlorowodorek tiaminy; chlorowodorek pirydoksyny; D-pantotenian wapnia; amid kwasu nikotynowego; barwniki: Błękit brylantowy FCF, Azorubina*. * Azorubina: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Matrix 5.0
Matrix 5.0
SYNTRAX

Odżywka białkowa o bardzo dobrym smaku. Zawiera cztery źródła białka. Poprawia anabolizm i hamuje katabolizm.

159,00 zł
więcej
Mass XXL
Mass XXL
TREC

Odżywka na masę zawierająca długołańcuchowe węglowodany i białko serwatkowe. Zwiększa siłę.

45,00 zł
więcej
100% Whey Protean
100% Whey Protean
IFORCE

Wysokiej jakości źródło białek na bazie koncentratu protein mlecznych. Doskonały smak i rozpuszczalność.

159,00 zł
więcej
WPC Łowickie Instant
WPC Łowickie Instant
MEGABOL

Odżywka na bazie białka serwatkowego. Przeznaczona do stosowania w trakcie pracy nad zwiększeniem masy mięśniowej.

90,00 zł
więcej
Water Loss
Water Loss
PRIME NUTRITION

Suplement diety wspomagający odchudzanie. Usuwa nadmiar wody i przyśpiesza rzeźbienie mięśni.

139,00 zł
więcej
Gain Bolic
Gain Bolic
OLIMP

Suplement węglowodanowo-białkowy, który wspomaga budowę suchej masy mięśniowej i wspomaga regenerację.

32,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>