Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
L-Carnitine + Chrome L-Carnitine + Chrome

Biotech L-Carnitine 70.000 + Chrome to suplement diety w wygodnej płynnej postaci, zawierający w porcji 1050 mg L-karnityny i 150 mcg chromu. Preparat został wzbogacony o witaminę B5 i wyciąg z zielonej herbaty, wzmacniające działanie wspomagające przemianę materii. Produkt ma na celu poprawę możliwości wysiłkowych, zwiększenie poziomu energii oraz wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej.

L-karnityna to substancja witaminopodobna, naturalnie występująca w komórkach organizmu. W największych stężeniach znajduje się w sercu i mięśniach szkieletowych. Endogenna synteza L-karnityny jest niewystarczająca i zdecydowana jej większość (ok. 75%) jest dostarczana do organizmu z dietą i odpowiednią suplementacją.

Podstawową rolą biologiczną L-karnityny jest jej udział w metabolizmie lipidów. Wraz z acylotransferazą karnitynową odpowiada za transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, gdzie ulegają one procesowi β-oksydacji. W wyniku tego procesu następuje rozkład kwasów tłuszczowych do acetylokoenzymu A (acetylo-CoA). Acetylo-CoA wchodzi następnie do cyklu Krebsa, gdzie produkowana jest energia w postaci ATP. Optymalna wydajność reakcji zachodzących w cyklu Krebsa przyczynia się do poprawy parametrów treningowch, m.in. do wzrostu wartości VO2max.

L-karnityna przyczynia się do normalizacji profilu lipidowego. Badania doświadczalne wykazały obniżenie poziomu cholesterolu i triacylogliceroli pod wpływem L-karnityny. W połączeniu z dodatkowym działaniem stymulującym rozkład tkanki tłuszczowej, L-karnityna hamuje rozwój otyłości i zapobiega wystąpieniu miażdżycy.

L-karnityna bierze udział w przemianach biochemicznych aminokwasów rozgałęzionych – waliny, leucyny i izoleucyny. Są to aminokwasy egzogenne, stanowiące niezbędny materiał budulcowy i energetyczny dla tkanki mięśniowej. Przyczyniają się do optymalnej regeneracji powysiłkowej. Aminokwasy rozgałęzione, tworząc kompleksy z L-karnityną, wędrują z krwią do wątroby, gdzie zostają utlenione lub wykorzystane do procesu glukoneogenezy (syntezy glukozy).

L-karnityna ma silne właściwości antyoksydacyjne. Chroni organizm przed toksycznym działaniem wolnych rodników tlenowych i hamuje łańcuchowe reakcje wolnorodnikowe. Zapobiega przed peroksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stabilizując błony komórkowe i wpływając na prawidłowe funkcje kanałów jonowych znajdujących się w tych błonach, czego miarą jest zmniejszenie gromadzenia lipofuscyny w organizmie. Ochrona błon komórkowych erytrocytów i ścian naczyń krwionośnych, wzmacnia je i zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych. Zabezpieczając przed utlenianiem niezwykle podatne na oksydację fosfolipidy błon komórkowych neuronów, L-karnityna działa także neuroprotekcyjnie.

Chrom jest pierwiastkiem śladowym, uczestniczącym m.in. w regulacji metabolizmu glukozy i kwasów tłuszczowych oraz stymulującym redukcję tkanki tłuszczowej. Stymulując trzustkę do syntezy insuliny, powoduje zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek, skutkując zmniejszenie apetytu. Wykazano, że chrom ma zdolność obniżania niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL oraz podwyższania dobroczynnego cholesterolu HDL, przyczyniając się w ten sposób do zapobiegania rozwojowi miażdżycy i otyłości.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) stanowi składnik koenzymu A (CoA), będącego uniwersalnym przenośnikiem grup acylowych w organizmie, niezbędnych do zachodzenia licznych procesów metabolicznych. CoA uczestniczy m.in. w syntezie neuroprzekaźnika acetylocholiny i niektórych hormonów, unieczynnianiu sulfonamidów, czy metabolizmie lipidów jako prekursor do syntezy cholesterolu.

Podsumowując, Biotech L-Carnityne 70.000 + Chrome to złożony preparat przeznaczony szczególnie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, w celu zwiększenia wydolności organizmu i poprawy parametrów treningowych. Produkt jest także odpowiedni dla osób prowadzących stresujący tryb życia, zmagających się z nadwagą i otyłością, dla osób odchudzających się oraz jako element profilaktyki miażdżycy i otyłości.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
L-Carnitine + Chrome L-Carnitine + Chrome 500 ml
Biotech Usa
39,00 zł

L-Carnitine + Chrome 500 ml

ilość: 500 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Naturalnie występująca w organizmie substancja
  • Stymulacja spalania tkanki tłuszczowej
  • Optymalizacja poziomu cukru we krwi
  • Aktywność antyoksydacyjna
  • Walka z chęcią na słodycze
  • Biosynteza acetylocholiny
  • Zwiększenie termogenezy
  • Wzrost poziomu energii
  • Idealny dla sportowców
  • Wspomaga metabolizm
  • Poprawa pracy mózgu

Biotech L-Carnitine 70.000 + Chrome to suplement diety w wygodnej płynnej postaci, zawierający w porcji 1050 mg L-karnityny i 150 mcg chromu. Preparat został wzbogacony o witaminę B5 i wyciąg z zielonej herbaty, wzmacniające działanie wspomagające przemianę materii. Produkt ma na celu poprawę możliwości wysiłkowych, zwiększenie poziomu energii oraz wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej.

L-karnityna to substancja witaminopodobna, naturalnie występująca w komórkach organizmu. W największych stężeniach znajduje się w sercu i mięśniach szkieletowych. Endogenna synteza L-karnityny jest niewystarczająca i zdecydowana jej większość (ok. 75%) jest dostarczana do organizmu z dietą i odpowiednią suplementacją.

Podstawową rolą biologiczną L-karnityny jest jej udział w metabolizmie lipidów. Wraz z acylotransferazą karnitynową odpowiada za transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, gdzie ulegają one procesowi β-oksydacji. W wyniku tego procesu następuje rozkład kwasów tłuszczowych do acetylokoenzymu A (acetylo-CoA). Acetylo-CoA wchodzi następnie do cyklu Krebsa, gdzie produkowana jest energia w postaci ATP. Optymalna wydajność reakcji zachodzących w cyklu Krebsa przyczynia się do poprawy parametrów treningowch, m.in. do wzrostu wartości VO2max.

L-karnityna przyczynia się do normalizacji profilu lipidowego. Badania doświadczalne wykazały obniżenie poziomu cholesterolu i triacylogliceroli pod wpływem L-karnityny. W połączeniu z dodatkowym działaniem stymulującym rozkład tkanki tłuszczowej, L-karnityna hamuje rozwój otyłości i zapobiega wystąpieniu miażdżycy.

L-karnityna bierze udział w przemianach biochemicznych aminokwasów rozgałęzionych – waliny, leucyny i izoleucyny. Są to aminokwasy egzogenne, stanowiące niezbędny materiał budulcowy i energetyczny dla tkanki mięśniowej. Przyczyniają się do optymalnej regeneracji powysiłkowej. Aminokwasy rozgałęzione, tworząc kompleksy z L-karnityną, wędrują z krwią do wątroby, gdzie zostają utlenione lub wykorzystane do procesu glukoneogenezy (syntezy glukozy).

L-karnityna ma silne właściwości antyoksydacyjne. Chroni organizm przed toksycznym działaniem wolnych rodników tlenowych i hamuje łańcuchowe reakcje wolnorodnikowe. Zapobiega przed peroksydacją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stabilizując błony komórkowe i wpływając na prawidłowe funkcje kanałów jonowych znajdujących się w tych błonach, czego miarą jest zmniejszenie gromadzenia lipofuscyny w organizmie. Ochrona błon komórkowych erytrocytów i ścian naczyń krwionośnych, wzmacnia je i zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych. Zabezpieczając przed utlenianiem niezwykle podatne na oksydację fosfolipidy błon komórkowych neuronów, L-karnityna działa także neuroprotekcyjnie.

Chrom jest pierwiastkiem śladowym, uczestniczącym m.in. w regulacji metabolizmu glukozy i kwasów tłuszczowych oraz stymulującym redukcję tkanki tłuszczowej. Stymulując trzustkę do syntezy insuliny, powoduje zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek, skutkując zmniejszenie apetytu. Wykazano, że chrom ma zdolność obniżania niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL oraz podwyższania dobroczynnego cholesterolu HDL, przyczyniając się w ten sposób do zapobiegania rozwojowi miażdżycy i otyłości.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) stanowi składnik koenzymu A (CoA), będącego uniwersalnym przenośnikiem grup acylowych w organizmie, niezbędnych do zachodzenia licznych procesów metabolicznych. CoA uczestniczy m.in. w syntezie neuroprzekaźnika acetylocholiny i niektórych hormonów, unieczynnianiu sulfonamidów, czy metabolizmie lipidów jako prekursor do syntezy cholesterolu.

Podsumowując, Biotech L-Carnityne 70.000 + Chrome to złożony preparat przeznaczony szczególnie dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, w celu zwiększenia wydolności organizmu i poprawy parametrów treningowych. Produkt jest także odpowiedni dla osób prowadzących stresujący tryb życia, zmagających się z nadwagą i otyłością, dla osób odchudzających się oraz jako element profilaktyki miażdżycy i otyłości.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 500 mlPorcja jednorazowa: 15 ml (1 łyżka stołowa)Ilość porcji w opakowaniu: 33
w porcji (15 ml)amount%DV
Wartość energetyczna18 kJ (4 kcal)*
Tłuszcz0,0g*
Białko1 g*
Węglowodany0,0g*
Kwas pantotenowy (pantotenian wapnia)8.3 mg138&
Chrom (chlorek chromu)150mcg375%
L-Karnityna1050mg*

Pozostałe składniki

Gruszkowy: woda, L-karnityna (7%), kwas spożywczy (kwas cytrynowy), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam-K), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat, barwniki (karoteny), pantotenian wapnia, chlorek chromu.

Grejpfutowy: woda; L-karnityna (7%); kwas: kwas cytrynowy; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam-K; substancja konserwująca: sorbinian potasu; aromat; barwnik: azorubina**;pantotenian wapnia; chlorek chromu(III). **Azorubina:może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Pomarańczowy: woda; L-karnityna (7%); kwas: kwas cytrynowy; substancje słodzące: sukraloza, acesulfam-K; substancja konserwująca: sorbinian potasu; aromat; barwniki: tartrazyna**, żółcień pomarańczowa FCF**; D-pantotenian wapnia; chlorek chromu(III). *Tartrazyna, żółcień pomarańczowa FCF: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olympus Labs
149,00 zł

Mieszanka WPC i kazeiny micelarnej z dodatkiem formuły wspomagającej trawienie oraz nasilającej anabolizm.

Kupuję
Trec
169,00 zł 159,00 zł

Kremowy szejk białkowy o bardzo dobrym smaku. Uzupełnia dietę w proteiny potrzebne sportowcom.

Kupuję
Olimp
105,00 zł

Suplement węglowodanowo-białkowy, który wspomaga budowę suchej masy mięśniowej i wspomaga regenerację.

Kupuję
Mhp
169,00 zł

Potężna porcja węglowodanów, witamin, białka i aminokwasów BCAA. Doskonały zamiennik posiłku.

Kupuję
Trec
55,00 zł
(1)

Gainer białkowy, który zawiera 4 g kreatyny i 2 g oleju MCT na 100g. Przyśpiesza wzrost masy mięśniowej.

Kupuję
Apollo's Hegemony
69,00 zł
(1)

Standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty. Wysoka zawartość EGCG.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027