Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:203,00 zł406,00 zł609,00 zł812,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
100% Almond Butter 100% Almond Butter

Scitec 100% Almond Butter to wyśmienite masło migdałowe o jednolitej, kremowej fakturze. Zostało przygotowane wyłącznie z najwyższej jakości migdałów, jest wolne od szkodliwych dodatków, takich jak sól, cukier czy olej palmowy. Stanowi idealne urozmaicenie diety i jest doskonałą alternatywą dla innych, niezdrowych smarowideł.

Migdały są jadalnymi nasionami owoców drzewa zwanego migdałowcem zwyczajnym. Mogą być spożywane na surowo albo poddawane obróbce termicznej. Z uwagi na bogactwo witamin, minerałów i innych, korzystnych dla zdrowia związków uznaje się je za pokarm wyjątkowo gęsty odżywczo. W porównaniu z innymi orzechami są mało alergizujące – szacuje się, że uczulenie na migdały dotyczy jedynie 0,5% populacji.

Migdały idealnie nadają się do sporządzania rozmaitych przetworów. Wytworzone na ich bazie masło, o ile nie zawiera żadnych niepożądanych dodatków, dostarcza sporo białka i wielu korzystnych dla zdrowia związków. Pomimo dużego udziału tłuszczu może być konsumowane bez obaw o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Skarbnica dobrych tłuszczów i białka    
Migdały, podobnie jak inne orzechy, zawierają sporo tłuszczu. Co ważne, ich profil kwasów tłuszczowych jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Przeważają w nim jednonasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), które są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Sprzyjają regulacji profilu lipidowego, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. W badaniach udowodniono również, że włączenie migdałów do diety stosowanej przez osoby z zespołem metabolicznej zaowocowało poprawą wrażliwości na insulinę i wyrównaniem stężenia glukozy w surowicy.

Surowce pochodzenia roślinnego są niesłusznie pomijane w zestawieniach pokazujących produkty o wysokiej zawartości białka. Tymczasem w migdałach znajduje się go całkiem sporo, dlatego osoby, które wykluczają z diety mięso śmiało mogą sięgać po prezentowane masło migdałowe. Na pewno nie można go potraktować jako jedyne i najlepsze źródło protein, jednak na pewno będzie cennym uzupełnieniem diety o ten ważny makroskładnik. 

Źródło cennych składników odżywczych
W migdałach, a więc i w wytworzonym z nich maśle, znajduje się wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Orzechy te są fenomenalnym źródłem witaminy E, A, oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają sporo magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, cynku oraz rzadko spotykanej miedzi i manganu. Warto również odnotować obecność aminokwasu argininy. 

Migdały obfitują w rozmaite substancje bioaktywne oraz liczne antyoksydanty, do których należą m.in. flawonoidy, polifenole oraz kwasy fenolowe. Odgrywają one istotną rolę w budowaniu bariery antyoksydacyjnej ustroju i chronią przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Atrakcyjny element zdrowiej diety 
Prezentowany produkt jest najlepszym dowodem na to, że zdrowa dieta wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Masło migdałowe idealnie komponuje się z potrawami takimi jak domowe naleśniki, omlety czy gofry. Można nim posmarować również pieczywo albo wafle ryżowe. Doskonale nadaje się do sałatek – nie tylko uatrakcyjni ich smak, ale również ułatwi wchłanianie obecnych w warzywach, a rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin.

Masło migdałowe będzie dobrą opcją dla osób, którym ciężko jest dostarczyć wymaganą ilość kalorii albo które mają problem ze zwiększeniem udziału tłuszczy w diecie. Samo w sobie jest dość kaloryczne i cechuje się dość dużą zawartością zdrowego tłuszczu. Tak więc już niewielka ilość masła migdałowego bez problemu wyrówna ewentualny deficyt kalorii i dostarczy niezbędnej dawki zdrowych kwasów tłuszczowych. 

Bez kontrowersyjnych dodatków
Niewątpliwą zaletą prezentowanego masła migdałowego jest jego czysty i przejrzysty skład. Może trudno w to uwierzyć, ale znajdują się w nim wyłącznie migdały. Producent zrezygnował z powszechnie stosowanych rozwiązań, które polegają na umieszczaniu w produktach niezdrowych dodatków i wypełniaczy, takich jak olej palmowy, sól czy cukier. Nie dosyć, że jeszcze podnoszą one wartość kaloryczną i tak już kalorycznego produktu, to jeszcze niekorzystnie wpływają na zdrowie, zwiększając ryzyko cukrzycy i chorób serca. 

Podsumowując, Scitec 100% Almond Butter to idealna opcja dla osób, które potrzebują wartościowego i odżywczego smarowidła. To również fenomenalne źródło zdrowych tłuszczy roślinnych, które można spożywać bez obaw o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
100% Almond Butter 100% Almond Butter 500g
Scitec
49,00 zł

100% Almond Butter 500g

ilość: 500g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
49,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Skład oparty wyłącznie na migdałach
  • Sycący i pożywny krem orzechowy
  • Zawiera sporo białko roślinnego
  • Gładka, kremowa konsystencja
  • Dostarcza witamin i minerałów
  • Bez cukru i oleju palmowego
  • Źródło zdrowych tłuszczów
  • Niski udział węglowodanów
  • Zdrowe urozmaicenie diety

Scitec 100% Almond Butter to wyśmienite masło migdałowe o jednolitej, kremowej fakturze. Zostało przygotowane wyłącznie z najwyższej jakości migdałów, jest wolne od szkodliwych dodatków, takich jak sól, cukier czy olej palmowy. Stanowi idealne urozmaicenie diety i jest doskonałą alternatywą dla innych, niezdrowych smarowideł.

Migdały są jadalnymi nasionami owoców drzewa zwanego migdałowcem zwyczajnym. Mogą być spożywane na surowo albo poddawane obróbce termicznej. Z uwagi na bogactwo witamin, minerałów i innych, korzystnych dla zdrowia związków uznaje się je za pokarm wyjątkowo gęsty odżywczo. W porównaniu z innymi orzechami są mało alergizujące – szacuje się, że uczulenie na migdały dotyczy jedynie 0,5% populacji.

Migdały idealnie nadają się do sporządzania rozmaitych przetworów. Wytworzone na ich bazie masło, o ile nie zawiera żadnych niepożądanych dodatków, dostarcza sporo białka i wielu korzystnych dla zdrowia związków. Pomimo dużego udziału tłuszczu może być konsumowane bez obaw o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Skarbnica dobrych tłuszczów i białka    
Migdały, podobnie jak inne orzechy, zawierają sporo tłuszczu. Co ważne, ich profil kwasów tłuszczowych jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Przeważają w nim jednonasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), które są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Sprzyjają regulacji profilu lipidowego, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. W badaniach udowodniono również, że włączenie migdałów do diety stosowanej przez osoby z zespołem metabolicznej zaowocowało poprawą wrażliwości na insulinę i wyrównaniem stężenia glukozy w surowicy.

Surowce pochodzenia roślinnego są niesłusznie pomijane w zestawieniach pokazujących produkty o wysokiej zawartości białka. Tymczasem w migdałach znajduje się go całkiem sporo, dlatego osoby, które wykluczają z diety mięso śmiało mogą sięgać po prezentowane masło migdałowe. Na pewno nie można go potraktować jako jedyne i najlepsze źródło protein, jednak na pewno będzie cennym uzupełnieniem diety o ten ważny makroskładnik. 

Źródło cennych składników odżywczych
W migdałach, a więc i w wytworzonym z nich maśle, znajduje się wiele ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Orzechy te są fenomenalnym źródłem witaminy E, A, oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają sporo magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, cynku oraz rzadko spotykanej miedzi i manganu. Warto również odnotować obecność aminokwasu argininy. 

Migdały obfitują w rozmaite substancje bioaktywne oraz liczne antyoksydanty, do których należą m.in. flawonoidy, polifenole oraz kwasy fenolowe. Odgrywają one istotną rolę w budowaniu bariery antyoksydacyjnej ustroju i chronią przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Atrakcyjny element zdrowiej diety 
Prezentowany produkt jest najlepszym dowodem na to, że zdrowa dieta wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Masło migdałowe idealnie komponuje się z potrawami takimi jak domowe naleśniki, omlety czy gofry. Można nim posmarować również pieczywo albo wafle ryżowe. Doskonale nadaje się do sałatek – nie tylko uatrakcyjni ich smak, ale również ułatwi wchłanianie obecnych w warzywach, a rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin.

Masło migdałowe będzie dobrą opcją dla osób, którym ciężko jest dostarczyć wymaganą ilość kalorii albo które mają problem ze zwiększeniem udziału tłuszczy w diecie. Samo w sobie jest dość kaloryczne i cechuje się dość dużą zawartością zdrowego tłuszczu. Tak więc już niewielka ilość masła migdałowego bez problemu wyrówna ewentualny deficyt kalorii i dostarczy niezbędnej dawki zdrowych kwasów tłuszczowych. 

Bez kontrowersyjnych dodatków
Niewątpliwą zaletą prezentowanego masła migdałowego jest jego czysty i przejrzysty skład. Może trudno w to uwierzyć, ale znajdują się w nim wyłącznie migdały. Producent zrezygnował z powszechnie stosowanych rozwiązań, które polegają na umieszczaniu w produktach niezdrowych dodatków i wypełniaczy, takich jak olej palmowy, sól czy cukier. Nie dosyć, że jeszcze podnoszą one wartość kaloryczną i tak już kalorycznego produktu, to jeszcze niekorzystnie wpływają na zdrowie, zwiększając ryzyko cukrzycy i chorób serca. 

Podsumowując, Scitec 100% Almond Butter to idealna opcja dla osób, które potrzebują wartościowego i odżywczego smarowidła. To również fenomenalne źródło zdrowych tłuszczy roślinnych, które można spożywać bez obaw o kondycję układu sercowo-naczyniowego.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna2586 kJ / 626 kcal-
Białko25 g-
Węglowodany6,1 g-
- cukry4,4 g-
Tłuszcz53 g-
- kwasy tłuszczowe nasycone4,2 g-
Sól0,03 g-

Pozostałe składniki

Migdały.
*Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
45,90 zł

Kompozycja witamin A, D, E i K. Sprzyja wzmocnieniu odporności, wspiera zdrowie kości i zębów.

Kupuję
Now Foods
67,00 zł
(5)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Trec
45,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Trec
99,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję
Trec
59,00 zł
(1)

Kompleks szybko wchłanialnych węglowodanów. Zapewnia wzrost siły i szybszą regenerację.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027