Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
MyoFusion Advanced Protein MyoFusion Advanced Protein

Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein to najwyższej jakości produkt wysokobiałkowy, uzupełniający dietę w łatwostrawne proteiny pochodzenia mlecznego o wysokiej wartości biologicznej, wykazujące działanie anaboliczne i antykataboliczne, wspomagające regenerację oraz rozwój trenowanego organizmu.

W skład Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein wchodzą:

Koncentrat białka mleka (MPC) – złożony produkt, pozyskiwany najczęściej metodami filtracji i suszenia rozpyłowego, w skład którego wchodzą wszystkie frakcje białek mleka, tj kazeinowe, serwatkowe oraz białka otoczki kuleczek tłuszczu, gdzie w ujęciu białka jako całości występują one w proporcji 78 – 85% : 15 – 25% : 0,1%. Białka mleka ogółem posiadają niezwykle wysoką wartość biologiczną, dużą zawartość aminokwasów siarkowych: metioniny i cysteiny oraz mniejszą zawartość lizyny oraz izoleucyny, względem innych źródeł białkowych. Stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka, głownie kazeinowego i to jego właściwości w szczególności będzie wykazywał MPC.

Koncentrat i izolat białka serwatkowego (WPC i WPI) – komponenty wyodrębnione metodami filtracyjnymi z serwatki (produktu powstałego po strąceniu kazeiny) i wysuszone metodą rozpyłową, których to właściwości uzależnione są od stopnia koncentracji. Białka serwatkowe charakteryzuje duża szybkość trawienia, wysoka bioprzyswajalność oraz wartość biologiczna wynikająca m.in. z dużej zawartości aminokwasów egzogennych tj 52,7%. Białka serwatkowe o wysokiej koncentracji powodując duży wzrost leucyny w krwiobiegu w stosunkowo krótkim czasie oraz wprowadzając do ustroju odpowiednie peptydy pobudzające wydzielanie insuliny, wspomagają aktywuję kinaz mTOR. Zwiększając ilość białek wiążących FLRG obniżają aktywność miostatyny, prowadząc do obniżenia insuliooporności i zwiększenia aktywności komórek satelitarnych. Zmiany powodowane podaniem białek serwatkowych prowadzą do nasilenia procesów anabolicznych zachodzących w organizmie, z jednoczesnym efektem antykatabolicznym. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu ogółem i LDL, obniżają ciśnienie krwi oraz regulują poziom cukru w krwiobiegu. Poprzez poprawę wspomnianych wskaźników, zmianę proporcji makroskładników diety oraz tłumienie apetytu ułatwiają pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagają również odporność immunologiczną organizmu.

Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – produkt otrzymywany w procesie hydrolizy białek serwatkowych, najczęściej z wykorzystaniem enzymów, które to działając selektywnie minimalizują straty aminokwasów oraz prowadzą do otrzymania pożądanych peptydów. Peptydy nie są białkami, tylko strukturami mniej skomplikowanymi, prezentującymi nieco odmienne właściwości. Za sprawą krótszego czasu trawienia i wchłaniania oraz wprowadzenia do organizmu odpowiednich peptydów, zwiększają wyrzut insuliny bardziej znacząco, aniżeli izolat białka serwatkowego. Wykazują tym samym większy potencjał anaboliczny. Szybciej regenerują zasoby glikogenu. W porównaniu do białek serwatkowych o wysokim stopniu koncentracji, hydrolizat białka serwatkowego skraca czas regeneracji oraz odzysku siły po ciężkim treningu fizycznym.

Kazeina micelarna – naturalna forma kazeiny występująca w postaci miceli, kulistych cząsteczek rozproszonych w emulsji, pozyskana metodami fitracyjnymi i wysuszona rozpyłowo. Białka kazeinowe charakteryzuje długi czas trawienia oraz wysoka wartość biologiczna wynikająca m.in. z dużej zawartości aminokwasów egzogennych tj 45,8%. Niski wyrzut insuliny oraz długotrwałe wchłanianie aminokwasów, nie skutkuje dużym potencjałem anabolicznym w danej chwili, jednak poprzez długotrwałość pobudzania szlaków anabolicznych mobilizuje organizm do nieustannego rozwoju w dłuższej perspektywie czasu. Długotrwałe 6-cio godzinne uwalnianie aminokwasów nadaje kazeinie antykataboliczne właściwości.

Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein stanowi doskonałe połączenie białek mleka, w tym serwatkowych oraz kazeiny, dzięki którym optymalizuje rozwój trenowanego organizmu. Produkt jako źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz poprzez zwiększenie wyrzutu hormonów anabolicznych, wspiera szlaki syntezy białek mięśniowych. Z kolei obniżając poziom hormonów katabolicznych i zapewniając długotrwałą dostawę związków azotowych, umożliwia skuteczną ochronę wypracowanych struktur białkowych. Ze względu na swoje anaboliczno-antykataboliczne właściwości MyoFusion Advanced Protein może być z powodzeniem stosowany zarówno po treningu, jak i w ciągu dnia, czy na noc, stanowiąc tym samym uniwersalny produkt przyspieszający regenerację i rozwój organizmu. Dodatkowo jego dobroczynny wpływ na układ immunologiczny oraz profil lipidowy, przyczynia się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, niezbędnego do odbycia intensywnych treningów oraz późniejszej skutecznej regeneracji.

Brak na magazynie
4 1
4

wanilia 3/5 czekolada 5/5 rozpuszczalnosc obu taka sama 4/5
Since 2005
Dodaj do koszyka
MyoFusion Advanced Protein MyoFusion Advanced Protein 1814g
Gaspari
155,00 zł

MyoFusion Advanced Protein 1814g

4 na podstawie 1 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,79 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Źródło pełnowartościowego białka
  • Wysoka wartość biologiczna
  • Zwiększona produkcja hormonów anabolicznych
  • Długotrwałe działanie antykataboliczne
  • Usprawniony rozwój muskulatury
  • Przyspieszona regeneracja
  • Wzmocnienie układu immunologicznego
  • Poprawa profilu lipidowego

Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein to najwyższej jakości produkt wysokobiałkowy, uzupełniający dietę w łatwostrawne proteiny pochodzenia mlecznego o wysokiej wartości biologicznej, wykazujące działanie anaboliczne i antykataboliczne, wspomagające regenerację oraz rozwój trenowanego organizmu.

W skład Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein wchodzą:

Koncentrat białka mleka (MPC) – złożony produkt, pozyskiwany najczęściej metodami filtracji i suszenia rozpyłowego, w skład którego wchodzą wszystkie frakcje białek mleka, tj kazeinowe, serwatkowe oraz białka otoczki kuleczek tłuszczu, gdzie w ujęciu białka jako całości występują one w proporcji 78 – 85% : 15 – 25% : 0,1%. Białka mleka ogółem posiadają niezwykle wysoką wartość biologiczną, dużą zawartość aminokwasów siarkowych: metioniny i cysteiny oraz mniejszą zawartość lizyny oraz izoleucyny, względem innych źródeł białkowych. Stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka, głownie kazeinowego i to jego właściwości w szczególności będzie wykazywał MPC.

Koncentrat i izolat białka serwatkowego (WPC i WPI) – komponenty wyodrębnione metodami filtracyjnymi z serwatki (produktu powstałego po strąceniu kazeiny) i wysuszone metodą rozpyłową, których to właściwości uzależnione są od stopnia koncentracji. Białka serwatkowe charakteryzuje duża szybkość trawienia, wysoka bioprzyswajalność oraz wartość biologiczna wynikająca m.in. z dużej zawartości aminokwasów egzogennych tj 52,7%. Białka serwatkowe o wysokiej koncentracji powodując duży wzrost leucyny w krwiobiegu w stosunkowo krótkim czasie oraz wprowadzając do ustroju odpowiednie peptydy pobudzające wydzielanie insuliny, wspomagają aktywuję kinaz mTOR. Zwiększając ilość białek wiążących FLRG obniżają aktywność miostatyny, prowadząc do obniżenia insuliooporności i zwiększenia aktywności komórek satelitarnych. Zmiany powodowane podaniem białek serwatkowych prowadzą do nasilenia procesów anabolicznych zachodzących w organizmie, z jednoczesnym efektem antykatabolicznym. Dodatkowo obniżają one poziom cholesterolu ogółem i LDL, obniżają ciśnienie krwi oraz regulują poziom cukru w krwiobiegu. Poprzez poprawę wspomnianych wskaźników, zmianę proporcji makroskładników diety oraz tłumienie apetytu ułatwiają pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagają również odporność immunologiczną organizmu.

Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – produkt otrzymywany w procesie hydrolizy białek serwatkowych, najczęściej z wykorzystaniem enzymów, które to działając selektywnie minimalizują straty aminokwasów oraz prowadzą do otrzymania pożądanych peptydów. Peptydy nie są białkami, tylko strukturami mniej skomplikowanymi, prezentującymi nieco odmienne właściwości. Za sprawą krótszego czasu trawienia i wchłaniania oraz wprowadzenia do organizmu odpowiednich peptydów, zwiększają wyrzut insuliny bardziej znacząco, aniżeli izolat białka serwatkowego. Wykazują tym samym większy potencjał anaboliczny. Szybciej regenerują zasoby glikogenu. W porównaniu do białek serwatkowych o wysokim stopniu koncentracji, hydrolizat białka serwatkowego skraca czas regeneracji oraz odzysku siły po ciężkim treningu fizycznym.

Kazeina micelarna – naturalna forma kazeiny występująca w postaci miceli, kulistych cząsteczek rozproszonych w emulsji, pozyskana metodami fitracyjnymi i wysuszona rozpyłowo. Białka kazeinowe charakteryzuje długi czas trawienia oraz wysoka wartość biologiczna wynikająca m.in. z dużej zawartości aminokwasów egzogennych tj 45,8%. Niski wyrzut insuliny oraz długotrwałe wchłanianie aminokwasów, nie skutkuje dużym potencjałem anabolicznym w danej chwili, jednak poprzez długotrwałość pobudzania szlaków anabolicznych mobilizuje organizm do nieustannego rozwoju w dłuższej perspektywie czasu. Długotrwałe 6-cio godzinne uwalnianie aminokwasów nadaje kazeinie antykataboliczne właściwości.

Gaspari Nutrition MyoFusion Advanced Protein stanowi doskonałe połączenie białek mleka, w tym serwatkowych oraz kazeiny, dzięki którym optymalizuje rozwój trenowanego organizmu. Produkt jako źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz poprzez zwiększenie wyrzutu hormonów anabolicznych, wspiera szlaki syntezy białek mięśniowych. Z kolei obniżając poziom hormonów katabolicznych i zapewniając długotrwałą dostawę związków azotowych, umożliwia skuteczną ochronę wypracowanych struktur białkowych. Ze względu na swoje anaboliczno-antykataboliczne właściwości MyoFusion Advanced Protein może być z powodzeniem stosowany zarówno po treningu, jak i w ciągu dnia, czy na noc, stanowiąc tym samym uniwersalny produkt przyspieszający regenerację i rozwój organizmu. Dodatkowo jego dobroczynny wpływ na układ immunologiczny oraz profil lipidowy, przyczynia się do utrzymania dobrego stanu zdrowia, niezbędnego do odbycia intensywnych treningów oraz późniejszej skutecznej regeneracji.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1814 gPorcja jednorazowa: 35 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 52
w porcji (35 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna141 kcal-
Białko25 g-
Węglowodany4,5 g-
- cukry2,2 g-
- błonnik0,6 g-
Tłuszcz2,6 g-
- tłuszcze nasycone1,3 g-
Sól0,2 g3%
Wapń200 mg25%

Pozostałe składniki

MyoFusion Protein Blend (koncentrat białek serwatki (z mleka), koncentrat białek mleka (z mleka), izolat białek serwatki (z mleka), kazeina micelarna (z mleka), hydrolizowany izolat białek serwatki (z mleka)), maltodekstryny, sproszkowany olej słonecznikowy (olej słonecznikowy, skrobia modyfikowana, dwutlenek krzemu - substancja przeciwzbrylająca), aromat, substancja wypełniająca (karboksymetylo celuloza), emulgator (lecytyna sojowa), sól, substancja słodząca (sukraloza), średniołańcuchowe triglicerydy [średniołańcuchowe triglicerydy. białka mleka, fosforan dipotasu, fosforan triwapnia].

Ostatnia ocena

Lyoto

wanilia 3/5 czekolada 5/5 rozpuszczalnosc obu taka sama 4/5

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Pharmabest
12,00 zł

Liofilizat bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus LGG (ATCC 53103)

Kupuję
Apollo's Hegemony
89,00 zł
(1)

Forskolina wspiera odchudzanie, budowę suchej masy mięśniowej oraz produkcję testosteronu.

Kupuję
Swanson
59,00 zł

Pieprz kajeński na poziomie ostrości 40 000 SHU. Wspiera trawienie, przyspiesza metabolizm.

Kupuję
Life Flo
159,00 zł

Krem zawierający DHEA. Jedno naciśnięcie pompki dostarcza ok. 30 mg DHEA.

Kupuję
Universal
45,00 zł
(1)

Kompleks aminokwasów całodziennych. Ogranicza katabolizm i wspiera procesy anaboliczne.

Kupuję
Crunchy Critters
19,90 zł

Liofilizowane świerszcze z dodatkiem przyprawy serowo-cebulowej. Wysokobiałkowa przekąska.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Ostatnio na blogu

Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g...

czytaj więcej
Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to...

czytaj więcej
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej
Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml...

czytaj więcej
#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027