Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Superior Protein Superior Protein

Olympus Superior Protein to odżywka proteinowa zawierająca optymalną kompozycję koncentratu białka serwatkowego i kazeiny micelarnej, których różne okresy wchłaniania przyczyniają się do podtrzymania stałego efektu anabolicznego, zarówno krótko po, jak i w długim okresie od zakończonego treningu.

Dodatkowo odżywka zawiera w swym składzie 2 opatentowane formuły - maksymalnie nasilającą proces syntezy białek mięśniowych – Velositol®, a także DigeZyme®, która przyspiesza absorpcję składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, nasilając ich napływ do miocytów.

Rola białek w diecie sportowca
Białko to jeden z najcenniejszych makroskładników występujących w przyrodzie. Jego dostarczanie wraz z pożywieniem jest konieczne do zachowania homeostazy ustroju. W organizmie ludzkim proteiny pełnią m.in. funkcje odpornościowe i regulatorowe (a w skrajnych przypadkach również energetyczne), jednak przede wszystkim odgrywają one rolę budulcową, o czym najbardziej mogą przekonać się osoby uprawiające sport.

Zwiększony wysiłek fizyczny wiąże się z nasilonym metabolizmem azotowym, co w praktyce odnosi się do niszczenia włókien mięśniowych, ulegających odbudowie. Aby mogło do tego dojść, potrzebna jest dostateczna ilość białek, które rozłożone w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, wykorzystywane są przez miocyty w celach regeneracyjnych.

Często niedobory dietetyczne limitują zdolności naprawcze komórek mięśniowych, dlatego warto zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości protein. Teraz jest to jeszcze łatwiejsze, dzięki dostępności odżywek białkowych, które wzbogacone o dodatkowe formuły, cechują się zdecydowanie lepszą przyswajalnością, silniejszym profilem działania, a także wygodą w stosowaniu.

Zwiększone zdolności anaboliczne
Prawidłowy rozwój potężnej muskulatury jest niemożliwy do osiągnięcia bez odpowiedniego bodźca (jakim jest ciężki trening), a także wysokiej jakości budulca. Na rynku dostępnych jest wiele formuł proteinowych, które różnią się miedzy sobą czasem wchłaniania, zawartością poszczególnych aminokwasów, czy przede wszystkim potencjałem anabolicznym.

Oferowany suplement to połączenie dwóch frakcji białek pozyskanych z mleka, które różnią się miedzy sobą okresem uwalniania aminokwasów do krwioobiegu. Serwatka ulega szybkiemu trawieniu, dzięki czemu bez zwłoki dociera do komórek mięśniowych, umożliwiając niemal natychmiastową odnowę zniszczonych włókien mięśniowych. Kazeina natomiast o wiele dłużej przebywa w przewodzie pokarmowym, a jej stężenie przez długi czas utrzymuje się we krwi, dzięki czemu przeznaczona jest do podtrzymania zainicjowanych procesów anabolicznych, a w późniejszym okresie między posiłkowym, hamuje katabolizm mięśniowy.

Dodatkowo opatentowana formuła Velositol® w połączeniu z dostępnością aż 5 gramów aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) w porcji produktu, są składnikami, które maksymalnie podnoszą wydajność biosyntezy białek mięśni. Wykazano, iż w porównaniu ze standardowymi odżywkami białkowymi, Superior Protein cechuje się aż o 47% wyższą skutecznością w budowaniu masy mięśniowej. Ponadto Velositol®, oprócz nasilania efektu MPS, podnosi wrażliwość insulinową miocytów, nasilając napływ glukozy i aminokwasów, potrzebnych do przeprowadzania procesów anabolicznych wewnątrz komórek.

Pomoc w trawieniu
Zaleganie spożytego jedzenia w przewodzie pokarmowym daje niewątpliwie uczucie dyskomfortu, ale także opóźnia transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Odnosząc się do mięśni wyczerpanych treningiem, jest to zjawisko dalece niekorzystne, gdyż znacznie upośledza poprawną regenerację.

Z myślą o jak najbardziej efektywnym wykorzystaniu „okna anabolicznego”, producent postanowił ułatwić absorpcję składników odżywczych za pomocą specjalnej formuły enzymów trawiennych DigeZyme®. Dzięki niej proces trawienia pokarmów zachodzi zdecydowanie szybciej, a niezalegający w żołądku pokarm ma szansę prędzej dotrzeć do miocytów. Produkt może być także stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy, gdyż obecna w nim laktaza, odpowiedzialna za rozkład tego dwucukru, może niwelować przykre dolegliwości gastryczne występujące po jego spożyciu.

Podsumowując, Olympus Superior Protein to najwyższej jakości preparat białkowy, przeznaczony dla każdego, kto pragnie maksymalnie podnieść wydajność procesów absorpcji składników odżywczych i odbudowy zniszczonych ciężkimi treningami włókien mięśniowych. Równomierna mieszanka białek – serwatkowego i kazeiny, pozwoliła uzyskać suplement, który nadaje się do spożycia zarówno bezpośrednio po treningu, jako szybkie źródło naprawcze, a także w każdym innym posiłku, hamując procesy kataboliczne.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Superior Protein Superior Protein 900g
Olympus Labs
149,00 zł

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-09
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
149,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 146,02 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wyjątkowa mieszanka koncentratu białka serwatkowego i kazeiny micelarnej
  • Wzbogacony o składniki wspierające proces trawienia i absorpcję makroskładników
  • Zawiera 2 opatentowane formuły nasilające anabolizm
  • Promuje efektywną potreningową regenerację
  • Niewielka ilość węglowodanów i tłuszczy
  • Wysoka zawartość białka w porcji
  • Atrakcyjne opcje smakowe
  • Działa antykatabolicznie

Olympus Superior Protein to odżywka proteinowa zawierająca optymalną kompozycję koncentratu białka serwatkowego i kazeiny micelarnej, których różne okresy wchłaniania przyczyniają się do podtrzymania stałego efektu anabolicznego, zarówno krótko po, jak i w długim okresie od zakończonego treningu.

Dodatkowo odżywka zawiera w swym składzie 2 opatentowane formuły - maksymalnie nasilającą proces syntezy białek mięśniowych – Velositol®, a także DigeZyme®, która przyspiesza absorpcję składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, nasilając ich napływ do miocytów.

Rola białek w diecie sportowca
Białko to jeden z najcenniejszych makroskładników występujących w przyrodzie. Jego dostarczanie wraz z pożywieniem jest konieczne do zachowania homeostazy ustroju. W organizmie ludzkim proteiny pełnią m.in. funkcje odpornościowe i regulatorowe (a w skrajnych przypadkach również energetyczne), jednak przede wszystkim odgrywają one rolę budulcową, o czym najbardziej mogą przekonać się osoby uprawiające sport.

Zwiększony wysiłek fizyczny wiąże się z nasilonym metabolizmem azotowym, co w praktyce odnosi się do niszczenia włókien mięśniowych, ulegających odbudowie. Aby mogło do tego dojść, potrzebna jest dostateczna ilość białek, które rozłożone w przewodzie pokarmowym do aminokwasów, wykorzystywane są przez miocyty w celach regeneracyjnych.

Często niedobory dietetyczne limitują zdolności naprawcze komórek mięśniowych, dlatego warto zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości protein. Teraz jest to jeszcze łatwiejsze, dzięki dostępności odżywek białkowych, które wzbogacone o dodatkowe formuły, cechują się zdecydowanie lepszą przyswajalnością, silniejszym profilem działania, a także wygodą w stosowaniu.

Zwiększone zdolności anaboliczne
Prawidłowy rozwój potężnej muskulatury jest niemożliwy do osiągnięcia bez odpowiedniego bodźca (jakim jest ciężki trening), a także wysokiej jakości budulca. Na rynku dostępnych jest wiele formuł proteinowych, które różnią się miedzy sobą czasem wchłaniania, zawartością poszczególnych aminokwasów, czy przede wszystkim potencjałem anabolicznym.

Oferowany suplement to połączenie dwóch frakcji białek pozyskanych z mleka, które różnią się miedzy sobą okresem uwalniania aminokwasów do krwioobiegu. Serwatka ulega szybkiemu trawieniu, dzięki czemu bez zwłoki dociera do komórek mięśniowych, umożliwiając niemal natychmiastową odnowę zniszczonych włókien mięśniowych. Kazeina natomiast o wiele dłużej przebywa w przewodzie pokarmowym, a jej stężenie przez długi czas utrzymuje się we krwi, dzięki czemu przeznaczona jest do podtrzymania zainicjowanych procesów anabolicznych, a w późniejszym okresie między posiłkowym, hamuje katabolizm mięśniowy.

Dodatkowo opatentowana formuła Velositol® w połączeniu z dostępnością aż 5 gramów aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) w porcji produktu, są składnikami, które maksymalnie podnoszą wydajność biosyntezy białek mięśni. Wykazano, iż w porównaniu ze standardowymi odżywkami białkowymi, Superior Protein cechuje się aż o 47% wyższą skutecznością w budowaniu masy mięśniowej. Ponadto Velositol®, oprócz nasilania efektu MPS, podnosi wrażliwość insulinową miocytów, nasilając napływ glukozy i aminokwasów, potrzebnych do przeprowadzania procesów anabolicznych wewnątrz komórek.

Pomoc w trawieniu
Zaleganie spożytego jedzenia w przewodzie pokarmowym daje niewątpliwie uczucie dyskomfortu, ale także opóźnia transport składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Odnosząc się do mięśni wyczerpanych treningiem, jest to zjawisko dalece niekorzystne, gdyż znacznie upośledza poprawną regenerację.

Z myślą o jak najbardziej efektywnym wykorzystaniu „okna anabolicznego”, producent postanowił ułatwić absorpcję składników odżywczych za pomocą specjalnej formuły enzymów trawiennych DigeZyme®. Dzięki niej proces trawienia pokarmów zachodzi zdecydowanie szybciej, a niezalegający w żołądku pokarm ma szansę prędzej dotrzeć do miocytów. Produkt może być także stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy, gdyż obecna w nim laktaza, odpowiedzialna za rozkład tego dwucukru, może niwelować przykre dolegliwości gastryczne występujące po jego spożyciu.

Podsumowując, Olympus Superior Protein to najwyższej jakości preparat białkowy, przeznaczony dla każdego, kto pragnie maksymalnie podnieść wydajność procesów absorpcji składników odżywczych i odbudowy zniszczonych ciężkimi treningami włókien mięśniowych. Równomierna mieszanka białek – serwatkowego i kazeiny, pozwoliła uzyskać suplement, który nadaje się do spożycia zarówno bezpośrednio po treningu, jako szybkie źródło naprawcze, a także w każdym innym posiłku, hamując procesy kataboliczne.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 900 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (33 g)Ilość porcji w opakowaniu: 25
w porcji (33 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna125 kcal**
Tłuszcze1.5 g2%
Kwasy tłuszczowe nasycone0.7 g3%
Cholesterol40 mg13%
Węglowodany5 g2%
Błonnik0.8 g4%
Cukry1.3 g**
Białko23 g42%
Sód167 mg7%
Kazeina micelarna instant13.7 g**
Koncentrat białka serwatkowego13.7 g**
Velositol® (Kompleks chromu i amylopektyny [dostarcza 2 g wysokiej jakości skrobi amylopektynowej (z kukurydzy woskowej - waxy maize) i 1000 mcg histydynianu i pikolinianu chromu)2 g**
DigeZyme® (laktaza, celulaza, lipaza, proteaza, amylaza)100 mg**

Pozostałe składniki

Ryż, Cukier, 2% lub mniej zawartości Półsłodkiej czekolady (Cukier, Czekolada, Dekstroza), Częściowo Uwodorniony Olej Roślinny (Kokos, Soja i/lub Nasiona bawełny), Sól, BHT dla zachowania świeżości, Mieszanka Gum (Guma Celulozowa, Guma Ksantanowa, Karagen), Naturalne i Sztuczne Aromaty, Czysty Krem [Olej Słonecznikowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, Modyfikowana Skrobia Z Tapioki, Dekstryna Z Tapioki, Naturalne Aromaty, D-Alfa Tokoferole], Sól, Krzemionka, Acesulfam Potasu, Sukraloza.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Natrol
39,00 zł

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dedykowany mężczyznom. Wspiera organizm i zapobiega niedoborom.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł
(2)

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(6)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję
Franky's Bakery
21,00 zł

Wyrazisty w smaku wytrawny sos do dań mięsnych, który pozwala ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

Kupuję
Soncone
27,00 zł

Krem proteinowy o 24% zawartości białka. Rewelacyjny smak herbatników Lotus.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Kazeina

Informacja

Kazeina jest białkiem zawartym w mleku posiadającym kilka frakcji: alfa-, beta-, gamma- i kappa-kazeiny. Posiada wysoką wartość odżywczą ze względu na udział aminokwasów egzogennych i BCAA, zatrzymywanych w organizmie poprzez dłuższe trawienie. Potwierdzono metodą naukową ich silny potencjał antykataboliczny. Najczęściej spotykaną formą preparatów kazeinowych są: kazeina micelarna i kazeina z wodorotlenkiem wapnia. Mankamentem jest mniejsza rozpuszczalność niż białek serwatkowych. Stosowana powinna być podczas długich przerw między posiłkami zarówno przez sportowców, jak i osoby aktywne fizycznie. Dostępna na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 30 – 90 mg/24h w zależności od indywidualnego zapotrzebowania, spożycie wskazane szczególnie przed dłuższym spoczynkiem (np. nocnym).

WPC

Informacja

WPC jest koncentratem białka serwatkowego zawierającym proteiny otrzymywane w procesie mikrofiltracji (czasami ultrafiltracji) mleka. Dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów egzogennych rozgałęzionych (lizyna) nie syntezowanych samoczynnie w organizmie. Komponenty bioaktywne różnią się składem chemicznym, a w związku z tym posiadają różną aktywność. Niektóre z nich pozwalają magazynować w organizmie witaminę A (retinol) i żelazo. Koncentrat WPC zawiera m.in.: 36% beta-laktoglobuliny, 20% alfa-laktoalbuminy, 10% immunoglobuliny, 5 % albuminy serum krwi, po 4 % laktoferyny i transferryny. W suplementacji sportowej zalecane dla wszystkich dyscyplin sportowych, ze szczególnym uwzględnieniem sportowców konkurencji siłowych, wytrzymałościowych i budujących skład ciała, ze względu na skład aminokwasowi, lekkostrawność i przyswajalność, jako baza odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych oraz posiłków typu MRP, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Dawkowanie: okołotreningowo, 30 – 90g/24h, wg indywidualnego zapotrzebowania

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Amylopektyna

Informacja

Amylopektyna i amyloza są składnikami skrobi (węglowodanu o pochodzeniu roślinnym). Połączenie tych dwóch składników powoduje, że łańcuch główny jest mocno rozgałęziony, zaś łańcuchy boczne przyłączone są wiązaniami α-1,6-glikozyudowymi. Namoczony w wodzie związek pęcznieje (lecz się nie rozpuszcza). Ogrzewany do temperatury powyżej 50o­­­ C pęcznieje przechodząc w zol (roztwór zwany kleikiem), zaś przy wysokich stężeniach amylopektyna przejmuje właściwości żelów. W suplementacji sportowej napoje zawierające amylopektynę uzupełniają w szybszym tempie glikogen mięśniowy (niż np. cukry proste).

Amylopektyna należy do podstawowych składników formuły węglowodanowej vitargo, wchodzi również w skład koncentratów węglowodanowych często wzbogaconymi przez elektrolity, a także preparatów węglowodanowo-białkowych.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, dawka dobowa uzależniona jest od potrzeb energetycznych organizmu

Waxy maize

Informacja

Waxy maize (skrobia kukurydziana – woskowa) zawiera amylopektynę (polimer glukozy) wpływającą na tempo trawienia w układzie pokarmowym i trawiennym, ze względu na wyższą dostępność enzymów trawiennych i tempo uzupełniania glikogenu. Ma zastosowanie w diecie węglowodanowej u osób mających problemy z dostarczaniem naturalnych pokarmów. W suplementacji sportowej jest składnikiem preparatów węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych oraz stacków kreatynowych.

Pikolinian chromu

Informacja

Pikolinian chromu jest kompleksem zawierającym chrom trójwartościowy i kwas pikolinowy, zapewniający większą przyswajalność ma właściwości chelatujące oraz działa przeciwzapalnie. Chrom trójwartościowy wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), wspomagając działanie anaboliczne insuliny w procesie transportu kreatyny do komórek mięśniowych. Chrom znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, wraz z insuliną uczestniczy w metabolizmie glukozy w transporcie białka. Jest aktywatorem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Pikolinian chromu jest stosowany przez osoby aktywne poza sportem i w suplementacji sportowej w charakterze spalaczy tłuszcz, wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej, odchudzanie, a także jako związek ułatwiający wychwyt substancji odżywczych przez komórki mięśniowe oraz suplementów witaminowo-mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Celulaza

Informacja

Celulaza to enzym przynależący do klasy hydrolaz. Jest odpowiedzialny za katalizowanie reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, łączących cząsteczki glukozy w celulozie (budulec ścian komórkowych roślin). Efektem tej reakcji jest powstanie specyficznej jednostki dwucukrowej, tzw. celobiozy, która następnie zostaje przekształcona w glukozę.

Organizm ludzki jest pozbawiony możliwości endogennej syntezy celulazy, dlatego włókna pokarmowe nie są trawione, a błonnik nie jest wykorzystywany jako źródło energii. Nie mniej jednak błonnik korzystnie wpływa na zdrowie, ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu pokarmowego i może zapobiegać wielu chorobom. Z tego względu nie wolno wykluczać go z diety.

W suplementacji celulaza najczęściej jest składnikiem mieszanek enzymów trawiennych. Można ją spotkać również w preparatach prozdrowotnych zawierających wyciągi z warzyw i owoców. Jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na dyskomfort trawienny po spożyciu produktów bogatych w błonnik. 

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Proteaza

Informacja

Proteaza (proteinaza, peptydaza) to enzym proteolityczny. Odpowiada za hydrolizę wiązań peptydowych występujących między poszczególnymi aminokwasami w białkach. Proteza jest uwalniana w postaci nieczynnego biologicznie proenzymu, który zyskuje aktywność w świetle przewodu pokarmowego.

Proteaza nie jest jednym, konkretnym związkiem. Jest to duża grupa, obejmująca ponad 500 różnych proteaz. Można je podzielić uwzględniając na przykład pH, w którym są aktywne (proteazy kwaśne, zasadowe i obojętne) albo biorąc pod uwagę mechanizm katalizy (proteazy serynowe, treoninowe, cysteinowe, asparaginowe, glutaminianowe, metaloproteinazy).

Rola proteaz w życiu człowieka nie ogranicza się jedynie do procesów trawiennych. Uczestniczą one również w procesie wzrostu, dojrzewania i starzenia się organizmu. Pełnią ważną funkcję w namnażaniu i rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów, dlatego w leczeniu wielu chorób dobrze sprawdzają się inhibitory konkretnych proteaz.

W suplementacji proteazy najczęściej wykorzystuje się w celu usprawnienia trawienia produktów białkowych. Dodaje się je do preparatów zawierających zestawy enzymów trawiennych, albo wzbogaca nimi odżywki wysokoproteinowe. Ponadto enzymy tego typu są popularnym składnikiem preparatów ukierunkowanych na walkę z patologicznym biofilmem, tworzonym w organizmie przez chorobotwórcze bakterie.

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027