Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł411,00 zł617,00 zł823,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Mega Strong Protein Mega Strong Protein

Olimp Mega Strong Protein to odżywka proteinowa zawierająca kilka rodzajów pełnowartościowych źródeł białka, w tym koncentrat, hydrolizat i izolat białka serwatkowego, kazeinę micelarną oraz albuminy białka jaj. Atrakcyjność produktu podnosi dodatek l-glutaminy oraz tauryny.

Zapotrzebowanie na białko
Zdaniem najbardziej znaczących instytucji zajmujących się żywieniem człowieka, spożycie białka dla dorosłej osoby prowadzącej siedzący tryb życia powinno wynosić ok. 0,8g na kilogram masy ciała na dzień. Uważa się, że jest to ilość wystarczająca aby pokryć podstawowe potrzeby organizmu i utrzymać dodatni bilans azotowy.

Zalecenia te nie dotyczą osób aktywnych fizycznie, ponieważ  intensywne i długotrwałe ćwiczenia powodują strukturalny rozkład białek mięśniowych. Dowiedziono, że spożycie białka w zakresie 1,5-2g/kg/d jest wystarczające, aby optymalnie stymulować syntezę białek mięśniowych podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych. Zwiększenie spożycia białka w celu spełnienia tych wymagań będzie promować syntezę białek mięśniowych i umożliwiać ich odbudowę po wywołanych treningiem uszkodzeniach.  

Białko serwatkowe
Serwatka jest produktem ubocznym w procesie przetwarzania mleka. W zależności od rodzaju zastosowanej metody filtracji (mikrofiltracja, ultrafiltracja), serwatka może występować w dwóch postaciach: jako koncentrat białka serwatki, który zazwyczaj zawiera ok. 80% białka oraz jako izolat białka serwatki zawierający ok. 85 - 90% białka.

Koncentrat zawiera naturalnie występujące w mleku makro- i mikroskładniki odżywcze i jest najbardziej kaloryczną formą suplementu. Izolat serwatki został poddany dodatkowemu oczyszczaniu w celu zminimalizowania zawartości innych składników odżywczych, w tym węglowodanów i tłuszczy oraz zwiększenia zawartości białka. Hydrolizat białka serwatki jest koncentratem lub izolatem, w którym niektóre wiązania aminowe zostały rozbite przez ekspozycję białek na ciepło, kwasy lub enzymy. Dzięki temu białko pochodzące z hydrolizatu ulega wstępnemu trawieniu i szybciej niż koncentrat, czy izolat wchłania się w jelitach.

Kazeina jest białkiem większościowym występującym w mleku krowim odpowiadającym za ok. 80% całkowitej zawartości tego składnika. Podobnie jak serwatka, kazeina jest kompletnym białkiem o wysokiej wartości biologicznej. Kiedy kazeina zostaje połknięta i wchodzi w kontakt z kwasem żołądkowym utwardza się tworząc skrzep, który spowalnia opróżnianie żołądka. Aminokwasy pochodzące z kazeiny cechuje powolne, ale stałe zasilanie organizmu.

Białka albuminowe pochodzące z jaj jest białkiem kompletnym, które charakteryzuje się wzorcową zawartością aminokwasów. W porównaniu do serwatki wyróżnia się wolniejszym czasem trawienia i wchłaniania, ale za to szybszym niż w przypadku kazeiny.

Uniwersalne białko
Większość odżywek białkowych oparta jest na pojedynczym składniku, co skutkuje tym, że takie preparaty mają ograniczony wachlarz zastosowań. Na każdą sytuację zaopatrujemy się w inny rodzaj odżywki proteinowej. Po treningu potrzebujemy łatwostrawnego białka, więc sięgamy po białko serwatkowe, a na noc lub podczas dłuższego postu wybieramy kazeinę. Idealnym rozwiązaniem byłaby możliwość skorzystania z jednej odżywki w każdej możliwej sytuacji.

Chwilę po spożyciu porcji preparatu zaczyna się przyswajanie aminokwasów pochodzących z hydrolizatu, a następnie koncentratu i izolatu białek serwatkowych. W ciągu kilku godzin od chwili przyjęcia preparatu trawione, przyswajane i wykorzystywane są albuminy jaja kurzego i kazeiny micelarnej. Te dwa źródła białka wyróżniają się znacznie dłuższym czasem trawienia niż serwatka, który w przypadku kazeiny wynosi ponad 5 godzin. Zapewniają one dostępność aminokwasów, w momencie, gdy inne źródła białka zostały już wyczerpane.

Dzięki temu, że omawiana odżywka zawiera białka o różnym czasie wchłaniania, doskonale sprawdzi się zarówno w momentach, w których potrzebujemy łatwoprzyswajalnego źródła białka, jak i sytuacjach, kiedy zależy nam na długotrwającym, stopniowym zasilaniu organizmu w aminokwasy. W związku z tym, preparat można zastosować przed i po treningu, przed snem, czy też w trakcie wydłużonego postu między kolejnymi posiłkami.

Podsumowując, Olimp Mega Strong Protein to zaawansowana i uniwersalna odżywka białkowa skierowana do każdego, kto poszukuje łatwo przyswajalnego źródła białka o długim działaniu. Preparat znajdzie zastosowanie wśród osób posiadających zwiększone zapotrzebowanie na białko, w tym wszystkich pragnących zwiększyć masę mięśniową, czy też starających się jak najbardziej efektywnie zredukować tkankę tłuszczową. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Mega Strong Protein Mega Strong Protein 700g
Olimp
63,00 zł

Mega Strong Protein

ilość: 700g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
63,00 złz VAT
3,71 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 61,74 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zawiera kilka rodzajów pełnowartościowego białka
  • Posiada białka o różnym czasie wchłaniania
  • Wyróżnia się doskonałą przyswajalnością
  • Wspiera regenerację i odbudowę mięśni
  • Stanowi wsparcie podczas odchudzania
  • Ułatwia budowanie masy mięśniowej
  • Posiada szeroki wachlarz zastosowań
  • Promuje syntezę białek mięśniowych

Olimp Mega Strong Protein to odżywka proteinowa zawierająca kilka rodzajów pełnowartościowych źródeł białka, w tym koncentrat, hydrolizat i izolat białka serwatkowego, kazeinę micelarną oraz albuminy białka jaj. Atrakcyjność produktu podnosi dodatek l-glutaminy oraz tauryny.

Zapotrzebowanie na białko
Zdaniem najbardziej znaczących instytucji zajmujących się żywieniem człowieka, spożycie białka dla dorosłej osoby prowadzącej siedzący tryb życia powinno wynosić ok. 0,8g na kilogram masy ciała na dzień. Uważa się, że jest to ilość wystarczająca aby pokryć podstawowe potrzeby organizmu i utrzymać dodatni bilans azotowy.

Zalecenia te nie dotyczą osób aktywnych fizycznie, ponieważ  intensywne i długotrwałe ćwiczenia powodują strukturalny rozkład białek mięśniowych. Dowiedziono, że spożycie białka w zakresie 1,5-2g/kg/d jest wystarczające, aby optymalnie stymulować syntezę białek mięśniowych podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych. Zwiększenie spożycia białka w celu spełnienia tych wymagań będzie promować syntezę białek mięśniowych i umożliwiać ich odbudowę po wywołanych treningiem uszkodzeniach.  

Białko serwatkowe
Serwatka jest produktem ubocznym w procesie przetwarzania mleka. W zależności od rodzaju zastosowanej metody filtracji (mikrofiltracja, ultrafiltracja), serwatka może występować w dwóch postaciach: jako koncentrat białka serwatki, który zazwyczaj zawiera ok. 80% białka oraz jako izolat białka serwatki zawierający ok. 85 - 90% białka.

Koncentrat zawiera naturalnie występujące w mleku makro- i mikroskładniki odżywcze i jest najbardziej kaloryczną formą suplementu. Izolat serwatki został poddany dodatkowemu oczyszczaniu w celu zminimalizowania zawartości innych składników odżywczych, w tym węglowodanów i tłuszczy oraz zwiększenia zawartości białka. Hydrolizat białka serwatki jest koncentratem lub izolatem, w którym niektóre wiązania aminowe zostały rozbite przez ekspozycję białek na ciepło, kwasy lub enzymy. Dzięki temu białko pochodzące z hydrolizatu ulega wstępnemu trawieniu i szybciej niż koncentrat, czy izolat wchłania się w jelitach.

Kazeina jest białkiem większościowym występującym w mleku krowim odpowiadającym za ok. 80% całkowitej zawartości tego składnika. Podobnie jak serwatka, kazeina jest kompletnym białkiem o wysokiej wartości biologicznej. Kiedy kazeina zostaje połknięta i wchodzi w kontakt z kwasem żołądkowym utwardza się tworząc skrzep, który spowalnia opróżnianie żołądka. Aminokwasy pochodzące z kazeiny cechuje powolne, ale stałe zasilanie organizmu.

Białka albuminowe pochodzące z jaj jest białkiem kompletnym, które charakteryzuje się wzorcową zawartością aminokwasów. W porównaniu do serwatki wyróżnia się wolniejszym czasem trawienia i wchłaniania, ale za to szybszym niż w przypadku kazeiny.

Uniwersalne białko
Większość odżywek białkowych oparta jest na pojedynczym składniku, co skutkuje tym, że takie preparaty mają ograniczony wachlarz zastosowań. Na każdą sytuację zaopatrujemy się w inny rodzaj odżywki proteinowej. Po treningu potrzebujemy łatwostrawnego białka, więc sięgamy po białko serwatkowe, a na noc lub podczas dłuższego postu wybieramy kazeinę. Idealnym rozwiązaniem byłaby możliwość skorzystania z jednej odżywki w każdej możliwej sytuacji.

Chwilę po spożyciu porcji preparatu zaczyna się przyswajanie aminokwasów pochodzących z hydrolizatu, a następnie koncentratu i izolatu białek serwatkowych. W ciągu kilku godzin od chwili przyjęcia preparatu trawione, przyswajane i wykorzystywane są albuminy jaja kurzego i kazeiny micelarnej. Te dwa źródła białka wyróżniają się znacznie dłuższym czasem trawienia niż serwatka, który w przypadku kazeiny wynosi ponad 5 godzin. Zapewniają one dostępność aminokwasów, w momencie, gdy inne źródła białka zostały już wyczerpane.

Dzięki temu, że omawiana odżywka zawiera białka o różnym czasie wchłaniania, doskonale sprawdzi się zarówno w momentach, w których potrzebujemy łatwoprzyswajalnego źródła białka, jak i sytuacjach, kiedy zależy nam na długotrwającym, stopniowym zasilaniu organizmu w aminokwasy. W związku z tym, preparat można zastosować przed i po treningu, przed snem, czy też w trakcie wydłużonego postu między kolejnymi posiłkami.

Podsumowując, Olimp Mega Strong Protein to zaawansowana i uniwersalna odżywka białkowa skierowana do każdego, kto poszukuje łatwo przyswajalnego źródła białka o długim działaniu. Preparat znajdzie zastosowanie wśród osób posiadających zwiększone zapotrzebowanie na białko, w tym wszystkich pragnących zwiększyć masę mięśniową, czy też starających się jak najbardziej efektywnie zredukować tkankę tłuszczową. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 700 gPorcja jednorazowa: 40 gIlość porcji w opakowaniu: 17,5
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1496 kJ / 358 kcal*
Białko75 g*
Węglowodany4,5 g*
w tym cukry 4,5 g*
Tłuszcz4,5 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sól0,5 g*
L-glutamina250 mg
Tauryna400 mg*

Pozostałe składniki

95% SLOW-MO-PRO® (kazeina micelarna (z mleka), koncentrat białek serwatkowych (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), albuminy białka jaja, hydrolizat białek serwatkowych (z mleka), peptydy glutaminowe (z pszenicy)), aromaty, regulatory kwasowości - kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), substancje słodzące – sukraloza, acesulfam K, cyklaminiany (Z); substancje zagęszczające – guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma arabska; barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). 


(A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nutrex
109,00 zł
(1)

Kapsułki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejszają apetyt oraz hamują katabolizm.

Kupuję
Trec
55,00 zł

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej i wspomagający przemianę materii.

Kupuję
Source Naturals
199,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
  • Popularny
Yohimbine HCL
Labolic
119,00 zł

Chlorowodorek yohimbiny - silny i skuteczny spalacz tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Hi-tech
179,00 zł

Suplement dla zaawansowanych osób. Skutecznie wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i kondycję psychofizyczną.

Kupuję
Hi-tech
199,00 zł

Spalacz tłuszczu dla zaawansowanych użytkowników. Pobudza, zwiększa poziom energii i motywacji.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej
Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Na pewno słyszałeś o witaminach z grupy B. Zaliczamy do nich witaminy takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Popularna jest...

czytaj więcej
Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Zespół policystycznych jajników jest schorzeniem, z którym mierzy się bardzo wiele kobiet. Staramy się, możliwie jak...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej
Inozytol – działanie i właściwości

Inozytol – działanie i właściwości

Niektóre z deklarowanych zalet zdrowotnych inozytolu, na które można trafić w internecie, to między innymi to, że zwalcza on...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027