Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:216,00 zł432,00 zł648,00 zł865,00 zł1 081,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł-55,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Syntha-6 Syntha-6

BSN Syntha-6® to wysokiej jakości odżywka proteinowa wspomagająca rozbudowę masy mięśniowej. W jej skład wchodzi aż sześć frakcji białkowych, które różnią się kinetyką wchłaniania. Dodatkowo preparat został wzbogacony o peptydy glutaminowe, olej MCT oraz naturalne enzymy  wspierające trawienie.

Preparat pozwala w łatwy i kontrolowany sposób zwiększyć ilość spożywanego białka. Najczęściej sięgają po niego sportowcy, ale może być też dobrym pomysłem na urozmaicenie diety wysokobiałkowej. Rozbudowany skład nadaje odżywce uniwersalnego charakteru – świetnie sprawdzi się ona zarówno bezpośrednio po treningu, może również być stosowana w ramach wieczornego posiłku albo w ciągu dnia, zwłaszcza jeśli przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami są długie.  

Koncentrat białka serwatkowego powstaje po usunięciu wody i kazeiny z serwatki. Jest uznawany za jedną z najbardziej wydajnych i biodostępnych form białka. Cechuje się znakomitą przyswajalnością i bardzo łatwo się trawi. Zawartość białka w koncentracie jest szacowana na ok. 80%.  Koncentrat białka serwatkowego, podobnie jak inne zwierzęce źródła protein, ma znakomity aminogram. Jest zasobny zarówno w aminokwasy BCAA, jak i glutaminę, które mają największe znaczenie dla utrzymania i rozwoju masy mięśniowej oraz skutecznej regeneracji powysiłkowej. Oprócz tego zawiera wiele mikrofrakcji proteinowych wykazujących dużą aktywność biologiczną i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych.

Izolat białka serwatkowego wyróżnia się najwyższą wartością biologiczną i czystością. Zawiera ponad 90% białka, a ze względu na specyficzny proces produkcji jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i laktozy. Profilem aminokwasowym praktycznie nie różni się od koncentratu, natomiast wchłania się dużo szybciej. Dzięki temu zapewnia niemal natychmiastowy dostęp do aminokwasów i pozwala w pełni wykorzystać „okno anaboliczne” po intensywnym wysiłku fizycznym.

Kazeinian wapnia to jedna z kilku dostępnych form kazeiny. Surowcem do jego produkcji jest denaturyzowane białko mleka. Wprawdzie proces produkcji zmienia aktywność biologiczną białka, ale zostaje zachowana pełna sekwencja aminokwasów. Charakterystyczną cechą tego tej proteiny jest podwyższona zawartość glutaminy – aminokwasu o dużym potencjale anabolicznym i antykatabolicznym. Kazeinian wapnia wchłania się wolniej niż białko serwatki, co jest równoznaczne z przedłużonym uwalnianiem aminokwasów. Ma to istotne znaczenie dla zahamowania powysiłkowego rozpadu białek mięśniowych oraz ograniczenia nocnego katabolizmu.

Kazeina micelarna jest pozyskiwana z mleka w procesie naturalnej mikrofiltracji. Jej struktura peptydowa zostaje w pełni zachowana, co oznacza, że dostarcza dużą ilość glikomakropeptydów, jak i peptydów kazomorfinowych. Zachowuje przy tym wzorcowy profil aminokwasowy, jest zasobna w glutaminę i aminokwasy rozgałęzione BCAA,. Wchłania się bardzo wolno, dlatego idealnie nadaje się do stosowania na noc albo wtedy, kiedy przerwy między kolejnymi posiłkami są wyjątkowo długie.

Białka mleka pozyskuje się z mleka krowiego. Łączą w sobie białko kazeinowe i serwatkowe. Są niesłusznie pomijane w suplementacji i często pozostają w cieniu izolatów czy koncentratów. Tymczasem stanowią wzorcowe źródło protein o bardzo bogatym profilu aminokwasowym, dużej zawartości aminokwasów BCAA i lizyny. Tempo uwalniania aminokwasów jest stabilne i dość wolne, dlatego odżywki mające w składzie białka mleka dobrze jest spożywać na noc.

Albumina jaj jest pozyskiwana wyłącznie z białka jaja kurzego. Cechuje się doskonałą przyswajalnością i dość wolnym tempem wchłaniania. Stanowi znakomite źródło białka, ma mało tłuszczu i cholesterolu. Oprócz tego dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.

Peptydy glutaminy najczęściej pochodzą z białka pszenicy. Są doskonałym źródłem glutaminy i kwasu glutaminowego. Korzyści płynące ze zwiększenia podaży glutaminy są nie do przecenienia. Wykazuje ona silne działanie immunomodulujące i przeciwutleniające, a ponadto działa ochronnie na błony śluzowe układu pokarmowego. Może także hamować katabolizm mięśniowy i przyspieszyć proces regeneracji.

Olej MCT to nasycony kwas tłuszczowy, który idealnie sprawdza się w suplementacji sportowej. Trawi się bez problemu i stanowi źródło łatwo dostępnej energii dla pracujących mięśni. W przeciwieństwie do typowych źródeł tłuszczu nie zwiększa ryzyka przyrostu masy ciała. Może natomiast podnieść intensywność termogenezy, co sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej.

Papainabromelaina to naturalne enzymy, które ułatwiają proces trawienia białek i poprawiają przyswajalność aminokwasów. Dzięki nim wszystkie frakcje proteinowe zostaną należycie wykorzystane w ustroju. Zmniejszone zostaje również ryzyko wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego po przyjęciu odżywki.

Podsumowując, BSN Syntha-6® to rozbudowana odżywka proteinowa przeznaczona dla najbardziej wymagających odbiorców. Idealnie sprawdzi się u osób nastawionych na rozbudowę masy mięśniowej. Stanowi doskonały wybór na ostatni posiłek w danym dniu, może być spożywana również wtedy, kiedy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami wynoszą kilka godzin.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Syntha-6 Syntha-6 2270g
Bsn
189,00 zł

Syntha-6 2270g

ilość: 2270g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
189,00 złz VAT
3,94 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 185,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompozycja złożona z sześciu frakcji białkowych
  • Z dodatkową porcją glutaminy i olejem MCT
  • Wzbogacona o enzymy ułatwiające trawienie
  • Zróżnicowana kinetyka wchłaniania protein
  • Dobrze zaprojektowane wersje smakowe
  • Uniwersalna odżywka na dzień i na noc
  • Skutecznie chroni przed katabolizmem
  • Wspomaga przyrost masy mięśniowej 
  • Usprawnia proces regeneracji
  • Wysoki potencjał anaboliczny
  • Szeroki profil aminokwasowy
  • Doskonała rozpuszczalność

BSN Syntha-6® to wysokiej jakości odżywka proteinowa wspomagająca rozbudowę masy mięśniowej. W jej skład wchodzi aż sześć frakcji białkowych, które różnią się kinetyką wchłaniania. Dodatkowo preparat został wzbogacony o peptydy glutaminowe, olej MCT oraz naturalne enzymy  wspierające trawienie.

Preparat pozwala w łatwy i kontrolowany sposób zwiększyć ilość spożywanego białka. Najczęściej sięgają po niego sportowcy, ale może być też dobrym pomysłem na urozmaicenie diety wysokobiałkowej. Rozbudowany skład nadaje odżywce uniwersalnego charakteru – świetnie sprawdzi się ona zarówno bezpośrednio po treningu, może również być stosowana w ramach wieczornego posiłku albo w ciągu dnia, zwłaszcza jeśli przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami są długie.  

Koncentrat białka serwatkowego powstaje po usunięciu wody i kazeiny z serwatki. Jest uznawany za jedną z najbardziej wydajnych i biodostępnych form białka. Cechuje się znakomitą przyswajalnością i bardzo łatwo się trawi. Zawartość białka w koncentracie jest szacowana na ok. 80%.  Koncentrat białka serwatkowego, podobnie jak inne zwierzęce źródła protein, ma znakomity aminogram. Jest zasobny zarówno w aminokwasy BCAA, jak i glutaminę, które mają największe znaczenie dla utrzymania i rozwoju masy mięśniowej oraz skutecznej regeneracji powysiłkowej. Oprócz tego zawiera wiele mikrofrakcji proteinowych wykazujących dużą aktywność biologiczną i szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych.

Izolat białka serwatkowego wyróżnia się najwyższą wartością biologiczną i czystością. Zawiera ponad 90% białka, a ze względu na specyficzny proces produkcji jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i laktozy. Profilem aminokwasowym praktycznie nie różni się od koncentratu, natomiast wchłania się dużo szybciej. Dzięki temu zapewnia niemal natychmiastowy dostęp do aminokwasów i pozwala w pełni wykorzystać „okno anaboliczne” po intensywnym wysiłku fizycznym.

Kazeinian wapnia to jedna z kilku dostępnych form kazeiny. Surowcem do jego produkcji jest denaturyzowane białko mleka. Wprawdzie proces produkcji zmienia aktywność biologiczną białka, ale zostaje zachowana pełna sekwencja aminokwasów. Charakterystyczną cechą tego tej proteiny jest podwyższona zawartość glutaminy – aminokwasu o dużym potencjale anabolicznym i antykatabolicznym. Kazeinian wapnia wchłania się wolniej niż białko serwatki, co jest równoznaczne z przedłużonym uwalnianiem aminokwasów. Ma to istotne znaczenie dla zahamowania powysiłkowego rozpadu białek mięśniowych oraz ograniczenia nocnego katabolizmu.

Kazeina micelarna jest pozyskiwana z mleka w procesie naturalnej mikrofiltracji. Jej struktura peptydowa zostaje w pełni zachowana, co oznacza, że dostarcza dużą ilość glikomakropeptydów, jak i peptydów kazomorfinowych. Zachowuje przy tym wzorcowy profil aminokwasowy, jest zasobna w glutaminę i aminokwasy rozgałęzione BCAA,. Wchłania się bardzo wolno, dlatego idealnie nadaje się do stosowania na noc albo wtedy, kiedy przerwy między kolejnymi posiłkami są wyjątkowo długie.

Białka mleka pozyskuje się z mleka krowiego. Łączą w sobie białko kazeinowe i serwatkowe. Są niesłusznie pomijane w suplementacji i często pozostają w cieniu izolatów czy koncentratów. Tymczasem stanowią wzorcowe źródło protein o bardzo bogatym profilu aminokwasowym, dużej zawartości aminokwasów BCAA i lizyny. Tempo uwalniania aminokwasów jest stabilne i dość wolne, dlatego odżywki mające w składzie białka mleka dobrze jest spożywać na noc.

Albumina jaj jest pozyskiwana wyłącznie z białka jaja kurzego. Cechuje się doskonałą przyswajalnością i dość wolnym tempem wchłaniania. Stanowi znakomite źródło białka, ma mało tłuszczu i cholesterolu. Oprócz tego dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.

Peptydy glutaminy najczęściej pochodzą z białka pszenicy. Są doskonałym źródłem glutaminy i kwasu glutaminowego. Korzyści płynące ze zwiększenia podaży glutaminy są nie do przecenienia. Wykazuje ona silne działanie immunomodulujące i przeciwutleniające, a ponadto działa ochronnie na błony śluzowe układu pokarmowego. Może także hamować katabolizm mięśniowy i przyspieszyć proces regeneracji.

Olej MCT to nasycony kwas tłuszczowy, który idealnie sprawdza się w suplementacji sportowej. Trawi się bez problemu i stanowi źródło łatwo dostępnej energii dla pracujących mięśni. W przeciwieństwie do typowych źródeł tłuszczu nie zwiększa ryzyka przyrostu masy ciała. Może natomiast podnieść intensywność termogenezy, co sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej.

Papainabromelaina to naturalne enzymy, które ułatwiają proces trawienia białek i poprawiają przyswajalność aminokwasów. Dzięki nim wszystkie frakcje proteinowe zostaną należycie wykorzystane w ustroju. Zmniejszone zostaje również ryzyko wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego po przyjęciu odżywki.

Podsumowując, BSN Syntha-6® to rozbudowana odżywka proteinowa przeznaczona dla najbardziej wymagających odbiorców. Idealnie sprawdzi się u osób nastawionych na rozbudowę masy mięśniowej. Stanowi doskonały wybór na ostatni posiłek w danym dniu, może być spożywana również wtedy, kiedy przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami wynoszą kilka godzin.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 2270 gPorcja jednorazowa: 47.2 g (zaokrąglona miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 48
w porcji (47.2 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna812 kJ / 194 kcal10%
Tłuszcz7 g10%
- w tym tłuszcze nasycone1.5 g8%
Węglowodany7.8 g3%
- w tym cukry1.8 g2%
Błonnik4.9 g*
Białko22 g45%
Sól0.39 g7%
Sód158 mg*

Pozostałe składniki

Mieszanka białkowa (koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych, kazeinian wapnia, micelarna kazeina, białka mleka, albumina jaj i peptydy glutaminy), proszek słonecznikowy (olej słonecznikowy, syrop kukurydziany, kazeinian sodu, mono-i diglicerydy, fosforan potasu, fosforan trójwapniowy, lecytyna sojowa, i tokoferole), polidekstroza, kakao w proszku przetwarzane z Alkali, naturalne i sztuczne aromaty, sól i wodorowęglan sodu, MCT proszek (średniołańcuchowe trójglicerydy, odtłuszczone mleko, fosforan disodowy i dwutlenek krzemu), sól, guma celulozowa, lecytyna, acesulfam K, sukraloza, papaina i bromelaina.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
49,90 zł

Ekstrakt z ziaren zielonej kawy wzbogacony w chrom. Wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Kupuję
Brawn
189,00 zł
(1)

Produkt ukierunkowany na optymalizację gospodarki glukozowo-insulinowej oraz lipidowej. Wspiera utratę wagi.

Kupuję
Aliness
51,90 zł

Preparat ALA pozbawiony nieaktywnej formy S i zawierający tylko naturalnie występującą w przyrodzie formę R.

Kupuję
Now Foods
219,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
Soncone
27,00 zł

Smarowidło proteinowe na bazie masła shea zawierające aż 23% białka w porcji.

Kupuję
Apollo's Hegemony
99,00 zł
(1)

Standaryzowany ekstrakt z pokrzywy indyjskiej, będący źródłem forskoliny - naturalnego spalacza tłuszczu.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!)...

czytaj więcej
Glicerofosfocholina – rewolucja we wspomaganiu treningu

Glicerofosfocholina – rewolucja we wspomaganiu treningu

Hormon wzrostu uznawany jest za przyjaciela każdego kulturysty. W świecie fitness każdy chce zaczerpnąć jego niesamowitych właściwości wspierających...

czytaj więcej
Kwas fosfatydowy – panaceum na budowę siły mięśni!

Kwas fosfatydowy – panaceum na budowę siły mięśni!

Na rynku obecny jest całkowicie naturalny składnik, który może zrobić furorę w świecie sportu! Tym razem może to...

czytaj więcej
Grelina – hormon głodu i ukryty wróg

Grelina – hormon głodu i ukryty wróg

Wszyscy znamy uczucie głodu. Burczenie w brzuchu, atak słabości, a nawet rozdrażnienie to tylko kilka pojawiających się symptomów. Odczuwanie głodu jest...

czytaj więcej
Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Insulinooporność zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Ale diagnoza insulinooporności jest tylko znakiem...

czytaj więcej
PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027