Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Select Protein Select Protein

PES Select Protein to najwyższej jakości odżywka białkowa łącząca w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę, co pozwala na długo podnieść poziom aminokwasów we krwi i zaspokoić potrzeby rosnących mięśni.

Produkt ten zawiera w jednej porcji aż 24 gramy pełnowartościowego białka, które stanowi izolat białka mleka oraz koncentrat białka serwatkowego. Mimo dużej ilości protein, porcja preparatu zawiera tylko 1.5g tłuszczu i mniej niż 1g węglowodanów, dzięki czemu nadaje się również dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Odżywka ta z łatwością rozpuszcza się w wodzie, a ponadto cechuje się doskonałym smakiem i nie zawiera glutenu.

Długotrwałe zaspokojenie zapotrzebowania na białko
Białko zaczyna być trawione dopiero w żołądku, skąd trafia do dwunastnicy a następnie do jelita, gdzie jest wchłaniane. Sam proces trawienia odbywa się przy udziale szeregu enzymów działających na różnych etapach tego procesu i rozkładających cząsteczki białka na różnym poziomie złożoności – od dużej makrocząsteczki przez łańcuchy polipeptydowe, kończąc na aminokwasach. Również samo wchłanianie może zachodzić na kilka sposobów, w zależności od stopnia rozkładu cząsteczki i miejsca samego wchłaniania w układzie pokarmowym.

Preparat ten zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe w formie izolatu i koncentratu, czyli różne białka o innym czasie trawienia i wchłaniania. Z takiego połączenia płynie kilka korzyści. Badania naukowe dowodzą, że kazeina powoduje mniejszy niż białko serwatkowe nagły wzrost stężenia aminokwasów we krwi, natomiast utrzymuje się on na dłużej (ok. 7-8h). Z kolei białko serwatkowe (ang. whey protein), pozwala na szybszy, nagły wzrost aminokwasów, jednak o krótszym czasie trwania (2-3h).

Podanie wyżej wspomnianych białek w formie izolatu oraz koncentratu dodatkowo potęguje ten efekt. Koncentrat wchłania się wolniej niż izolat, ten drugi za to, jako szybciej wchłanialny wykazuje działanie antykataboliczne.

Suplementacja tą odżywką, pozwala zatem na jednoczesne szybkie podniesienie poziomu aminokwasów we krwi i utrzymanie go na długie godziny. Rozwiązanie takie jest wygodne dla każdego sportowca, któremu zależy na stałym przyroście masy mięśniowej, bez obaw na gwałtowny spadek podaży aminokwasów potrzebnych do wzrostu komórek mięśniowych.

Źródło pełnowartościowego białka
Białko spełnia liczne funkcje w naszym organizmie. Pełni ono rolę głównego budulca tkanek i narządów, umożliwia zachodzenie reakcji biochemicznych i odpornościowych, transportuje wiele substancji czy wreszcie oddziałuje na cały ustrój optymalizując pracę hormonów. Z tego powodu ważne jest, aby nasz pokarm był źródłem białka pełnowartościowego.

Produkt ten, jako, że zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe, stanowi pełnowartościowe źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (EAA) oraz rozgałęzionych (BCAA).

Aminokwasy rozgałęzione, do których zaliczamy walinę, leucynę oraz izoleucynę stanowią grupę aminokwasów znacznie poprawiających zdolności regeneracyjne tkanki mięśniowej. Wpływają również na redukcję zmęczenia potreningowego oraz wykazują działanie antykataboliczne. Z kolei aminokwasy egzogenne to znacznie szersza grupa aminokwasów, obejmująca również aminokwasy rozgałęzione. Nie mogą być one syntetyzowane samodzielnie przez organizm, dlatego ich odpowiednia podaż musi być zapewniona przez właściwą dietę, bogatą w pełnowartościowe białka.

Dodatkowe korzyści z połączenia kazeiny i białka serwatkowego
Zastosowanie w tym preparacie mieszaniny białka serwatkowego z kazeiną niesie za sobą dodatkowe plusy.

Kazeina po trafieniu do żołądka tworzy w nim skrzep co może przyczynić się do zmniejszenia uczucia głodu. Jako że aminokwasy po spożyciu kazeiny uwalniane są przez dłuższy czas, dobrym sposobem jest przyjmowanie jej przed spaniem, dzięki czemu można cieszyć się ich antykatabolicznym działaniem nawet podczas snu.

Białko serwatkowe, szczególnie w formie izolatu, który jest składnikiem tego suplementu, pozwala na szybki wzrost poziomu aminokwasów. Z tego względu idealnie nada się do zastosowania w trakcie lub przed spontanicznym treningiem. Podobnie, dostarczenie białka serwatkowego po wyczerpującym treningu pozwoli na stosunkowo szybkie uzupełnienie aminokwasów potrzebnych do wzrostu i regeneracji mięśni.

Co więcej, białko to powoduje nieco wyższy wzrost stężenia insuliny, która jest hormonem o anabolicznym działaniu, często stosowanym jako doping w kulturystyce. Obniża ona stężenie glukozy we krwi, poprzez transport jej do komórek, dostarczając tym samym energetycznego paliwa do produkcji ATP.

Podsumowując, PES Select Protein stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, szczególnie dla osób ceniących sobie szybki, a zarazem długotrwały zastrzyk aminokwasów. Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie, sprawia, że nie trzeba stosować dwóch odrębnych preparatów o takim samym działaniu. Produkt ten jest zatem wygodną w stosowaniu odżywką, zawierającą w jednym opakowaniu aż 27 porcji kompleksowej mieszanki najwyższej jakości białek.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Select Protein Select Protein 1710g
Pes
199,00 zł

Select Protein

Wszystkie warianty

1710g
199,00 zł
837g
109,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,63 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie
  • Zapewnia szybki i długotrwały wzrost poziomu aminokwasów
  • Źródło najwyższej jakości pełnowartościowego białka
  • Gwarantuje działanie anaboliczne i antykataboliczne
  • Bardzo niska zawartość tłuszczu i węglowodanów
  • Wygodny w stosowaniu o różnych porach dnia
  • Dostarcza aż 24 gramy białka w jednej porcji
  • Doskonale rozpuszcza się w wodzie
  • Niezwykły smak i aromat
  • Zmniejsza uczucie głodu
  • Nie zawiera glutenu

PES Select Protein to najwyższej jakości odżywka białkowa łącząca w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę, co pozwala na długo podnieść poziom aminokwasów we krwi i zaspokoić potrzeby rosnących mięśni.

Produkt ten zawiera w jednej porcji aż 24 gramy pełnowartościowego białka, które stanowi izolat białka mleka oraz koncentrat białka serwatkowego. Mimo dużej ilości protein, porcja preparatu zawiera tylko 1.5g tłuszczu i mniej niż 1g węglowodanów, dzięki czemu nadaje się również dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Odżywka ta z łatwością rozpuszcza się w wodzie, a ponadto cechuje się doskonałym smakiem i nie zawiera glutenu.

Długotrwałe zaspokojenie zapotrzebowania na białko
Białko zaczyna być trawione dopiero w żołądku, skąd trafia do dwunastnicy a następnie do jelita, gdzie jest wchłaniane. Sam proces trawienia odbywa się przy udziale szeregu enzymów działających na różnych etapach tego procesu i rozkładających cząsteczki białka na różnym poziomie złożoności – od dużej makrocząsteczki przez łańcuchy polipeptydowe, kończąc na aminokwasach. Również samo wchłanianie może zachodzić na kilka sposobów, w zależności od stopnia rozkładu cząsteczki i miejsca samego wchłaniania w układzie pokarmowym.

Preparat ten zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe w formie izolatu i koncentratu, czyli różne białka o innym czasie trawienia i wchłaniania. Z takiego połączenia płynie kilka korzyści. Badania naukowe dowodzą, że kazeina powoduje mniejszy niż białko serwatkowe nagły wzrost stężenia aminokwasów we krwi, natomiast utrzymuje się on na dłużej (ok. 7-8h). Z kolei białko serwatkowe (ang. whey protein), pozwala na szybszy, nagły wzrost aminokwasów, jednak o krótszym czasie trwania (2-3h).

Podanie wyżej wspomnianych białek w formie izolatu oraz koncentratu dodatkowo potęguje ten efekt. Koncentrat wchłania się wolniej niż izolat, ten drugi za to, jako szybciej wchłanialny wykazuje działanie antykataboliczne.

Suplementacja tą odżywką, pozwala zatem na jednoczesne szybkie podniesienie poziomu aminokwasów we krwi i utrzymanie go na długie godziny. Rozwiązanie takie jest wygodne dla każdego sportowca, któremu zależy na stałym przyroście masy mięśniowej, bez obaw na gwałtowny spadek podaży aminokwasów potrzebnych do wzrostu komórek mięśniowych.

Źródło pełnowartościowego białka
Białko spełnia liczne funkcje w naszym organizmie. Pełni ono rolę głównego budulca tkanek i narządów, umożliwia zachodzenie reakcji biochemicznych i odpornościowych, transportuje wiele substancji czy wreszcie oddziałuje na cały ustrój optymalizując pracę hormonów. Z tego powodu ważne jest, aby nasz pokarm był źródłem białka pełnowartościowego.

Produkt ten, jako, że zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe, stanowi pełnowartościowe źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (EAA) oraz rozgałęzionych (BCAA).

Aminokwasy rozgałęzione, do których zaliczamy walinę, leucynę oraz izoleucynę stanowią grupę aminokwasów znacznie poprawiających zdolności regeneracyjne tkanki mięśniowej. Wpływają również na redukcję zmęczenia potreningowego oraz wykazują działanie antykataboliczne. Z kolei aminokwasy egzogenne to znacznie szersza grupa aminokwasów, obejmująca również aminokwasy rozgałęzione. Nie mogą być one syntetyzowane samodzielnie przez organizm, dlatego ich odpowiednia podaż musi być zapewniona przez właściwą dietę, bogatą w pełnowartościowe białka.

Dodatkowe korzyści z połączenia kazeiny i białka serwatkowego
Zastosowanie w tym preparacie mieszaniny białka serwatkowego z kazeiną niesie za sobą dodatkowe plusy.

Kazeina po trafieniu do żołądka tworzy w nim skrzep co może przyczynić się do zmniejszenia uczucia głodu. Jako że aminokwasy po spożyciu kazeiny uwalniane są przez dłuższy czas, dobrym sposobem jest przyjmowanie jej przed spaniem, dzięki czemu można cieszyć się ich antykatabolicznym działaniem nawet podczas snu.

Białko serwatkowe, szczególnie w formie izolatu, który jest składnikiem tego suplementu, pozwala na szybki wzrost poziomu aminokwasów. Z tego względu idealnie nada się do zastosowania w trakcie lub przed spontanicznym treningiem. Podobnie, dostarczenie białka serwatkowego po wyczerpującym treningu pozwoli na stosunkowo szybkie uzupełnienie aminokwasów potrzebnych do wzrostu i regeneracji mięśni.

Co więcej, białko to powoduje nieco wyższy wzrost stężenia insuliny, która jest hormonem o anabolicznym działaniu, często stosowanym jako doping w kulturystyce. Obniża ona stężenie glukozy we krwi, poprzez transport jej do komórek, dostarczając tym samym energetycznego paliwa do produkcji ATP.

Podsumowując, PES Select Protein stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, szczególnie dla osób ceniących sobie szybki, a zarazem długotrwały zastrzyk aminokwasów. Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie, sprawia, że nie trzeba stosować dwóch odrębnych preparatów o takim samym działaniu. Produkt ten jest zatem wygodną w stosowaniu odżywką, zawierającą w jednym opakowaniu aż 27 porcji kompleksowej mieszanki najwyższej jakości białek.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1710 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (31 g)Ilość porcji w opakowaniu: 56
na 1 porcję (31 g)zawartość%ZDS
Tłuszcze1.5g2%
w tym:
Nasycone0g0%
Izomery Trans0g0%
Cholesterol45mg15%
Sód210mg9%
Węglowodany< 1g< 1%
Błonnik< 1g2%
Cukry< 1g-
Białko24g47%
Wapń28%

Pozostałe składniki

Select Protein Blend (izolat białka mleka [składający się z białka kazeiny i białka serwatki], koncentrat białka serwatkowego 80%, peptydy leucyny), naturalne i sztuczne aromaty, sól, guma guar, sukraloza, acesulfam potasu.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Universal
119,00 zł

Zestaw witamin i minerałów dla sportowców. Zawiera aminokwasy, antyoksydanty, ergogeniki i enzymy trawienne.

Kupuję
Now Foods
115,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
  • Popularny
Candy Splash
Franky's Bakery
19,00 zł

Dietetyczny aromat o konsystencji gęstego płynu. Nadaje potrawom wyśmienity smak i fenomenalny zapach.

Kupuję
Trec
6,90 zł
(1)

Wysokoenergetyczny baton białkowy dostępny w wielu smakach. Wyprodukowany na bazie białka serwatki.

Kupuję
Now Foods
75,00 zł
(2)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet. Zwalcza stres i zmęczenie, działa prozdrowotnie.

Kupuję
Feel Free Nutrition
9,90 zł

Wegańska, bezglutenowa owsianka wzbogacona proteinami z soi i grochu. Bez dodatku cukru, słodzona stewią.

Kupuję

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Ostatnio na blogu

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz...

czytaj więcej
klata po dluuuuuuuuuuuuugiej przerwie i lekko biceps

klata po dluuuuuuuuuuuuugiej przerwie i lekko biceps

chyba ostatnio z 3 lata temu mialem prawie 2 tygodniowa przerwe… najpierw sie przeziebilem, potem moja alergia na roztocza strasznie sie nasila (juz mam...

czytaj więcej
Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

W niedawnych tekstach poświęconych proteinom, a pochodzącym z cyklu „żywieniowy elementarz sportowca” pisałem o zapotrzebowaniu na białko. Wiemy, że...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Nim przejdziemy do bezpośrednich zaleceń opartych o międzynarodowe stanowiska grup eksperckich i instytutów zajmujących się żywieniem i suplementacją w...

czytaj więcej
WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo to po bardzo ciepło przyjętym MZWhey drugi produkt naszej marki z kategorii odżywek białkowych. Jest to świetna alternatywa dla...

czytaj więcej
Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027