BLADE to kompleksowy preparat przedtreningowy, dla sportowców uprawiających sporty siłowo - wytrzymałościowe. Specjalna formuła BLADE zwiększa motywację jak i wpływa na zwiększenie jakości i wyników podczas treningu.
W skład BLADE wchodzą między innymi:
Beta-Alanina – aminokwas niebiałkowy, izomer konstytucyjny alfa-alaniny, niezbędna w syntezie kwasu pantotenowego, koenzymu A, baleniny, anseryny, czy karnozyny. Jest związkiem limitującym, a tym samym po podaniu z zewnątrz zwiększającym stężenie karnozyny (β-alanylo-L-histydyny), której działanie w głównej mierze odpowiada za efekty suplementacji beta-alaniną. Karnozyna to przede wszystkim silny, wielokierunkowo działający związek antyoksydacyjny. Poprzez zawarty w swojej strukturze pierścień imidazolu stanowi donor elektronów zdolny do zatrzymywania procesu peroksydacji lipidów, gaszenia tlenu singletowego oraz stabilizacji nadtlenków. Karnozyna chelatując miedź i żelazo blokuje wytwarzanie rodników hydroksylowych. Wiążąc się kowalencyjnie z produktami degradacji lipidów, przerywa niekontrolowaną reakcję łańcuchową utleniania tłuszczy. Karnozyna poza właściwościami przeciwutleniającymi, zdolna jest do obniża stopienia zakwaszenia organizmu poprzez usuwanie jonów wodorowych z ustroju. Działanie Karnozyny, a tym samym pośrednio beta-alaniny, pozwala na zwiększenie wytrzymałości oraz szybkości. Dodatkowo beta-alanina rozładowując receptory nerwowe wywołuje motywujące do działania charakterystyczne uczucie mrowienia.
Kreatyna – azotowy, niebiałkowy związek, wytwarzany naturalnie w organizmie ludzkim poprzez metylację guanidynooctanu z wykorzystaniem S-adenozynometioniny. Kreatyna odpowiada za magazynowanie oraz transport grup fosforanowych, służących do syntezy związków wysokoenergetycznych, w tym adenozyno-5'-trifosforanu (ATP). Dodatkowo zwiększa ona gromadzenie glikogenu i wody oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Kreatyna uznawana jest za jedną z najskuteczniejszych legalnych substancji anabolicznych, zwiększających siłę, wydolność oraz masę mięśniową. Zastosowanie dwóch form kreatyny: monohydratu oraz chlorowodorku zwiększa skuteczność jej działania.
L-Arginina – aminokwas względnie egzogenny. Jako istotny prekursor tlenku azotu (NO) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zdrowie układu krążenia i przewodnictwo nerwowe. Zwiększa ilość hormonu wzrostu oraz nasila procesy anaboliczne białek. Poprzez normalizację szlaku NO/cGMP zmniejsza insulinooporność i zwiększa stopień wykorzystania glukozy.
L-Cytrulina – niebiałkowy aminokwas, pochodna ornityny, prekursor argininy oraz tworzącego się z niej tlenku azotu (NO). Stanowi niezbędny element cyklu mocznikowego, jedynej efektywnej drogi umożliwiającej usuwanie toksycznego amoniaku z organizmu. Zwiększając produkcję tlenku azotu, wspomaga relaksację naczyń krwionośnych oraz wpływa na poprawę krążenia krwi, przekładające się na lepsze dotlenienie i odżywienie komórek. Poprzez usprawnienie śródbłonkowej syntezy tlenku azotu oraz zwiększenie odwróconego transportu cholesterolu (RCT), wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wydłużające żywotność układu krążenia. Powstający z niej tlenek azotu umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Cytrulina nasilając proces lipolizy i hamując proces gliceroneogenezy, zwiększa dostępność substratów energetycznych. Dodatkowo niezależne od działania insuliny, nasila procesy anaboliczne białek.
Tauryna – siarkowy aminokwas niebiałkowy, posiadający w miejscu grupy karboksylowej, grupę sulfonową. Poprzez wiązanie z receptorami jonotropowymi oraz występowanie jako ligand receptorów sprzężonych z białkami G, wykazuje właściwości neuromediatora i neuromodulatora, wpływając tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga zachowanie koncentracji oraz sprawności psychofizycznej. Biorąc udział w syntezie kwasów żółciowych, zwiększa strawność pokarmów i dostępność substratów energetycznych. Jako insulinomimetyk wpływa na sprawność transportu wielu składników odżywczych, m.in.: glukozy, aminokwasów oraz kreatyny. Tauryna poprzez wpływ na ilość wewnątrzkomórkowego wapnia, wykazuje dwukierunkową modulację skurczu mięśni, odpowiadając tym samym za utrzymanie homeostazy ich napięcia.
Kofeina – inaczej 1,3,7-trójmetyloksantyna, alkaloid purynowy występujący w odpowiednich częściach niektórych roślin o właściwościach pobudzających, szczególnie nasionach kawowca oraz liściach herbaty. Kofeina jako selektywny antagonista receptorów adenozyny A1 i A2A, wzmaga produkcję niektórych neuroprzekaźników, przede wszystkim: noradrenaliny, dopaminy i acetylocholiny. Tym samym opóźnia ona wystąpienie uczucia zmęczenia i motywuje organizm do działania. Hamując aktywność fosfodiesterazy (PDE) prowadzi do zwiększenia ilości cyklicznego AMP (cAMP), niezbędnego celem zachowania odpowiedniej jasności myślenia. cAMP poprzez nasilenie degradacji glikogenu i tkanki tłuszczowej, zwiększa dodatkowo zasoby łatwo dostępnych substratów energetycznych niezbędnych do ciężkiej pracy umysłowej oraz fizycznej, w tym treningu.
w porcji (15 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina C | 80 mg | 100% |
Witamina E | 12 mg | 100% |
Niacyna | 16 mg | 100% |
Witamina B6 | 1,4 mg | 100% |
Witamina B12 | 2,5 µg | 100% |
Magnez | 55 mg | 15% |
Beta-Alanina | 3000 mg | - |
Jabłczan Kreatyny | 3000 mg | - |
Alfa-Ketoglutaran L-Argininy | 2000 mg | - |
Jabłczan L-Cytruliny | 2000 mg | - |
Tauryna | 1000 mg | - |
L-Tyrozyna | 500 mg | - |
Kofeina | 200 mg | - |
Ekstrakt z pestek winogron | 100 mg | - |
Regulator kwasności; kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, maltodekstryna, aromat, sole magnezowe kwasu cytrynowego, substancja słodząca; acesulfam-K i sukraloza, substancja przeciwzbrylająca: sole wapniowe kwasu ortofosforowego, ekstrakt z pestek winogron, barwnik: beta-karoten.
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).
Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Jabłczan kreatyny (tri-creatine malate, TCM, di-creatine malate) stanowi połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech (lub dwóch) cząsteczek kwasu jabłkowego w postaci zjonizowanej (jabłczanu) w jedną molekułę. Charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością w cieczach od monohydratu kreatyny. Jabłczan bierze udział w przemianach energetycznych potęgując działanie w tym zakresie kreatyny. Przy prawidłowym stosowaniu jabłczanu kreatyny następuje wzrost zdolności wysiłkowych organizmu (siły i wytrzymałości), przyśpieszenie – chociaż wolniejsze niż gwarantują inne związki kreatyny, za to lepszej jakości – przyrostów masy beztłuszczowej, zapewnia szybszą i lepszą odnowę biologiczną po wysiłku. W celu szybkiego wysycenia mięśni kreatyną należy stosować produkty zawierające insulinę (węglowodany i białka,) lub insulinomimetyki (i substancje o działaniu im podobnym: ALA, d-pinitol, tauryna). Jabłczan kreatyny dostępny jest w postaci proszków i kapsułek (monopreparatów oraz stacków kreatynowych) do nabycia na muscle-zone.pl
Dawkowanie: Zwyczajowo zalecane w sporcie, zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4-12 tygodni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.
Alfaketoglutaran argininy (AAKG) jest solą kwasu glutarowergo i argininy. Obecność tych związków powoduje potęgowanie działania każdego z nich. Alfaketoglutaran poprawia biodostępność argininy stymulując jej rozpad do CO2 i H2O, co powoduje, że staje się prekursorem syntezy tlenku azotu. Wykazuje działanie antykataboliczne i wspomagające anabolizm. Wzmacniał działanie hormonu insuliny, insulinomimetyków (IGF-1) oraz hormonu wzrostu somatotropiny.
AAKG wchodzi w skład suplementów przedtreningowych (poprawiając ukrwienie mięśni oraz zwiększając zdolności wysiłkowe [siłę i wytrzymałość]], a także poprawia proces odnowy po treningach. Najczęściej stosowany do zwiększenia syntezy tlenku azotu (suplementy przed- i po- treningowe), zwiększającej ukrwienie mięśni i ich regenerację. Ceniony szczególnie przez przedstawicieli sportów siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych. Stosowany bardzo często w rehabilitacji po kontuzjach sportowych.
Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.
Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.
Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.
Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.
Dawkowanie: 3 gramy na dobę.
Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.
Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe, o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.
Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.