Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
E.S.P. E.S.P.

Metabolic Nutrition E.S.P DMHA to specjalnie zaprojektowana formuła przedtreningowa, która przyczynia się do zwiększenia wydolności organizmu, utrzymując przy tym wysoki, lecz kontrolowany poziom skupienia. Suplement skutecznie niweluje i opóźnia występowanie zmęczenia, usprawnia przewodnictwo nerwowe oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu, co zawdzięcza m.in. obecności elektrolitów, witamin, minerałów, aminokwasów oraz substancji stymulujących.

To, co wyróżnia ten suplement, to dodatek DMHA (2-aminoizoheptan), który silnie pobudza uwalnianie katecholamin oraz przedłuża ich działanie, nie powodując przy tym efektu otępienia.

W skład suplementu wchodzi:
Kofeina – najpopularniejszy alkaloid o właściwościach ergogenicznych. Zmniejsza odczuwanie zmęczenia poprzez przyłączanie się do receptorów adenozyny, która z kolei pełni funkcję hamującą w OUN. Kofeina przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu skupienia i koncentracji np. podczas treningu.

Kofeina zwiększa uwalnianie katecholamin oraz nasila i wydłuża ich czas działania. Dzieje się to m.in. za sprawą jej zdolności do hamowania enzymu cAMP-fosfodiesterazy i tym samym do utrzymania właściwego poziomu cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP).

2-Aminoizoheptan (DMHA) jest bezpiecznym, a co najważniejsze - legalnym zamiennikiem wycofanego już DMAA. Silnie stymuluje uwalnianie noradrenaliny oraz dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, motywację oraz sprawność funkcji poznawczych, nie powodując przy tym efektu otępienia.

DMHA poprawia także wydolność tlenową (działa rozkurczająco na oskrzela) oraz zwiększa tempo przepływu tlenu poprzez zwężenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu łatwiej pokryć zapotrzebowanie mięśni na tlen i składniki odżywcze, i opóźnić wystąpienie uczucia zmęczenia.

Teobromina - roślinny alkaloid purynowy występujący głównie w kakao. Podobnie jak kofeina wykazuje działanie w OUN i jest inhibitorem enzymu fosfodiesterazy. Alkaloid ten przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia tętniczego (posiada zdolność do rozszerzania światła naczyń krwionośnych), a także poprawia nastrój, zwiększa możliwości kognitywne oraz wykazuje lekkie działanie stymulujące.

Tyrozyna – aminokwas, który w organizmie jest przekształcany do dopaminy, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, motywację, koncentrację i uczucie spełnienia. Tyrozyna zmniejsza odczuwanie zmęczenia psychicznego i fizycznego, ułatwia utrzymanie skupienia oraz zwiększa odporność na stres. Ponadto aminokwas ten może być wykorzystywany do produkcji hormonów tarczycy - trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), które odpowiedzialne są m.in. za prawidłowy metabolizm i poziom energii.

Dwuwinian choliny - forma choliny, która jest częścią składową fosfolipidów budujących osłonkę mielinową. Substancja ta jest kluczowa do wytworzenia acetylocholiny – neurotransmitera odpowiedzialnego za pamięć, przepływ impulsów nerwowych oraz kurczliwość mięśni. Cholina usprawnia także metabolizm lipidów w wątrobie i może ułatwiać proces redukcji masy ciała.

Beta-alanina – aminokwas, który wraz z L-histydyną tworzy związek o nazwie karnozyna. Karnozyna jest buforem jonów wodorowych, które wytwarzane podczas treningu przyczyniają się do obniżenia poziomu pH, czego efektem jest uczucie zmęczenia i “palenia” mięśni. Beta-alanina pozytywnie wpływa na wydolność organizmu i umożliwia wykonanie bardziej intensywnego lub dłuższego treningu.

Sód - pierwiastek odpowiedzialny za regulację gospodarki wodnej organizmu. Utrzymuje on odpowiedni poziom wody w płynie zewnątrzkomórkowym. Dodatkowo zapewnia prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych w OUN, a jego niskie poziomy mogą powodować osłabienie mięśni i ich mimowolne skurcze.

Potas – reguluje stężenie płynu wewnątrzkomórkowego i zwiększa transport składników odżywczych do komórek. Zwiększa kurczliwość mięśni i wykorzystanie glikogenu mięśniowego, a ponadto wraz z sodem reguluje ciśnienie tętnicze.

Wapń - niezbędny dla zdrowych i mocnych kości. Jest niezwykle istotny w przebiegu wielu reakcji enzymatycznych, odpowiada za odbieranie i wysyłanie impulsów nerwowych oraz uczestniczy w skurczu włókien mięśniowych.

Magnez – wspiera prawidłową pracę układu nerwowego oraz zwiększa wykorzystanie tlenu przez tkankę mięśniową. Uczestniczy w transporcie sodu i potasu oraz w powstawaniu wysokoenergetycznych związków energetycznych.

Witaminy z grupy B (B3, B6, B12) - uczestniczą w wielu reakcjach enzymatycznych, nasilają procesy detoksykacji organizmu, wspierają produkcję energii, regulują pracę układu nerwowego i uczestniczą w procesach krwiotwórczych.

Podsumowując, Metabolic Nutririon E.S.P DMHA to zaawansowany suplement przedtreningowy o długotrwałym, umiarkowanym działaniu stymulującym. Idealnie sprawdzi się dla osób, które potrzebują pobudzenia, ale jednocześnie pragną utrzymać optymalny poziom koncentracji i motywacji, bez typowego efektu otępienia czy “zjazdów” po zaprzestaniu działania substancji. Wygodna sypka forma ułatwia dawkowanie, które można dostosować do osobistych preferencji i tolerancji na substancje pobudzające.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
E.S.P. E.S.P. 300g
METABOLIC
149,00 zł

E.S.P. 300g

Smak

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Koncentracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zaawansowany stack przedtreningowy o właściwościach ergogenicznych
  • Połączenie substancji stymulujących z witaminami i minerałami
  • Stymuluje uwalnianie katecholamin i wydłuża ich działanie
  • Opóźnia odczuwanie zmęczenia psychicznego i fizycznego
  • Zwiększa wydolność tlenową i usprawnia transport tlenu
  • Wygodna sypka forma, dostępna w kilku smakach
  • Zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Usprawnia przewodnictwo nerwowe
  • Pomaga utrzymać koncentrację
  • Nie wykazuje efektu „zjazdu”
  • Nie zawiera cukru i glutenu
  • Zawiera DMHA

Metabolic Nutrition E.S.P DMHA to specjalnie zaprojektowana formuła przedtreningowa, która przyczynia się do zwiększenia wydolności organizmu, utrzymując przy tym wysoki, lecz kontrolowany poziom skupienia. Suplement skutecznie niweluje i opóźnia występowanie zmęczenia, usprawnia przewodnictwo nerwowe oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu, co zawdzięcza m.in. obecności elektrolitów, witamin, minerałów, aminokwasów oraz substancji stymulujących.

To, co wyróżnia ten suplement, to dodatek DMHA (2-aminoizoheptan), który silnie pobudza uwalnianie katecholamin oraz przedłuża ich działanie, nie powodując przy tym efektu otępienia.

W skład suplementu wchodzi:
Kofeina – najpopularniejszy alkaloid o właściwościach ergogenicznych. Zmniejsza odczuwanie zmęczenia poprzez przyłączanie się do receptorów adenozyny, która z kolei pełni funkcję hamującą w OUN. Kofeina przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu skupienia i koncentracji np. podczas treningu.

Kofeina zwiększa uwalnianie katecholamin oraz nasila i wydłuża ich czas działania. Dzieje się to m.in. za sprawą jej zdolności do hamowania enzymu cAMP-fosfodiesterazy i tym samym do utrzymania właściwego poziomu cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP).

2-Aminoizoheptan (DMHA) jest bezpiecznym, a co najważniejsze - legalnym zamiennikiem wycofanego już DMAA. Silnie stymuluje uwalnianie noradrenaliny oraz dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, motywację oraz sprawność funkcji poznawczych, nie powodując przy tym efektu otępienia.

DMHA poprawia także wydolność tlenową (działa rozkurczająco na oskrzela) oraz zwiększa tempo przepływu tlenu poprzez zwężenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu łatwiej pokryć zapotrzebowanie mięśni na tlen i składniki odżywcze, i opóźnić wystąpienie uczucia zmęczenia.

Teobromina - roślinny alkaloid purynowy występujący głównie w kakao. Podobnie jak kofeina wykazuje działanie w OUN i jest inhibitorem enzymu fosfodiesterazy. Alkaloid ten przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia tętniczego (posiada zdolność do rozszerzania światła naczyń krwionośnych), a także poprawia nastrój, zwiększa możliwości kognitywne oraz wykazuje lekkie działanie stymulujące.

Tyrozyna – aminokwas, który w organizmie jest przekształcany do dopaminy, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, motywację, koncentrację i uczucie spełnienia. Tyrozyna zmniejsza odczuwanie zmęczenia psychicznego i fizycznego, ułatwia utrzymanie skupienia oraz zwiększa odporność na stres. Ponadto aminokwas ten może być wykorzystywany do produkcji hormonów tarczycy - trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), które odpowiedzialne są m.in. za prawidłowy metabolizm i poziom energii.

Dwuwinian choliny - forma choliny, która jest częścią składową fosfolipidów budujących osłonkę mielinową. Substancja ta jest kluczowa do wytworzenia acetylocholiny – neurotransmitera odpowiedzialnego za pamięć, przepływ impulsów nerwowych oraz kurczliwość mięśni. Cholina usprawnia także metabolizm lipidów w wątrobie i może ułatwiać proces redukcji masy ciała.

Beta-alanina – aminokwas, który wraz z L-histydyną tworzy związek o nazwie karnozyna. Karnozyna jest buforem jonów wodorowych, które wytwarzane podczas treningu przyczyniają się do obniżenia poziomu pH, czego efektem jest uczucie zmęczenia i “palenia” mięśni. Beta-alanina pozytywnie wpływa na wydolność organizmu i umożliwia wykonanie bardziej intensywnego lub dłuższego treningu.

Sód - pierwiastek odpowiedzialny za regulację gospodarki wodnej organizmu. Utrzymuje on odpowiedni poziom wody w płynie zewnątrzkomórkowym. Dodatkowo zapewnia prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych w OUN, a jego niskie poziomy mogą powodować osłabienie mięśni i ich mimowolne skurcze.

Potas – reguluje stężenie płynu wewnątrzkomórkowego i zwiększa transport składników odżywczych do komórek. Zwiększa kurczliwość mięśni i wykorzystanie glikogenu mięśniowego, a ponadto wraz z sodem reguluje ciśnienie tętnicze.

Wapń - niezbędny dla zdrowych i mocnych kości. Jest niezwykle istotny w przebiegu wielu reakcji enzymatycznych, odpowiada za odbieranie i wysyłanie impulsów nerwowych oraz uczestniczy w skurczu włókien mięśniowych.

Magnez – wspiera prawidłową pracę układu nerwowego oraz zwiększa wykorzystanie tlenu przez tkankę mięśniową. Uczestniczy w transporcie sodu i potasu oraz w powstawaniu wysokoenergetycznych związków energetycznych.

Witaminy z grupy B (B3, B6, B12) - uczestniczą w wielu reakcjach enzymatycznych, nasilają procesy detoksykacji organizmu, wspierają produkcję energii, regulują pracę układu nerwowego i uczestniczą w procesach krwiotwórczych.

Podsumowując, Metabolic Nutririon E.S.P DMHA to zaawansowany suplement przedtreningowy o długotrwałym, umiarkowanym działaniu stymulującym. Idealnie sprawdzi się dla osób, które potrzebują pobudzenia, ale jednocześnie pragną utrzymać optymalny poziom koncentracji i motywacji, bez typowego efektu otępienia czy “zjazdów” po zaprzestaniu działania substancji. Wygodna sypka forma ułatwia dawkowanie, które można dostosować do osobistych preferencji i tolerancji na substancje pobudzające.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 300gPorcja jednorazowa: 1 miarka (3,3 g)Ilość porcji w opakowaniu: 90
w 1 porcji (3,3 g)zawartość%ZDS
Kalorie8 kJ (2 kcal)*
Białko0 g*
Tłuszcze0 g*
-w tym tłuszcze nasycone0 g*
Węglowodany0,5 g*
-w tym cukry0 g*
Sód (jako glicerolowy glukonian sodu)7,5 mg*
Potas (jako glicerolowy glukonian potasu)50 mg*
Wapń (jako glicerolowy glukonian wapnia)50 mg*
Magnez (jako glicerolowy glukonian magnezu)50 mg*
Niacyna (jako niacynamid)5 mg*
Witamina B6 (jako pirydoksyna chlorowodorku)1 mg*
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)125 µg*
Beta-Alanina (jako cytrynian beta-alaniny)600 mg*
Kofeina165 mg*
2-Aminoisoheptane165 mg*
Teobromina 100 mg*
Tyrozyna100 mg*
Dwuwinian choliny100 mg*
Gluten0 mg*

Pozostałe składniki

Naturalne oraz sztuczne aromaty, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K, kwas cytrynowy, barwnik: błękit brylantowy FCF, stabilizatory: amorficzny dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
Serrapeptase
DOCTOR'S BEST
179,00 zł 165,00 zł

Serrapeptaza o wysokiej aktywności. Pomaga rozpuszczać skrzepy i reguluje produkcję śluzu.

Kupuję
MEGABOL
33,00 zł
(2)

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
NOW FOODS
189,00 zł

Suplement diety z kwasami Omega-3. Wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i odpornościowego.

Kupuję
SCITEC
75,00 zł

Kompleksowe wsparcie treningowe; zwiększa „pompę” mięśniową; stymuluje procesy anaboliczne.

Kupuję
TREC
110,00 zł
(4)

Aminokwasy rozgałęzione wzbogacone L-glutaminą. Zapewniają większą siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję
DOCTOR'S BEST
149,00 zł
(1)

Glukozamina, chondroityna i MSM - kompleksowa formuła wspierająca funkcjonowanie stawów.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

2-Aminoizoheptan (DMHA)

Informacja

2-Aminoizoheptan (DMHA) - związek, który swoją popularność zdobył wskutek delegalizacji DMAA. Używany jest jako bezpieczniejszy, legalny substytut dla dimetyloamylaminy, dorównujący jej skutecznością. Wykazuje zdolności pobudzające, zwiększa możliwości psychiczne, promuje funkcje kognitywne, a także może ograniczać apetyt.

Mechanizm działania DMHA opiera się na jego zdolności do promocji stężenia noradrenaliny oraz dopaminy w ustroju. Pierwszy z tych związków należy do grupy amin katecholowych o silnie pobudzającym wpływie na organizm człowieka. Zwiększa częstość pracy serca, promuje wydolność fizyczną, ogranicza odczuwanie zmęczenia. Z kolei dopamina obecna jest w ośrodku motywacji, jej wysoki poziom sprzyja odczuwaniu potrzeby działania.

Od strony fizjologicznej, DMHA zdolne jest do rozszerzania ścian oskrzeli, co korzystnie wpływa na zdolności respiracyjne. Dzięki temu organizm osiąga wyższą wydolność wysiłkową. W ujęciu treningowym, pozwala to na generowanie bardziej intensywnych bodźców do rozwoju. Treningi 2-aminoizoheptan ułatwia też poprzez podwyższanie progu odczuwania bólu.

Teobromina

Informacja

Teobromina (3,7-dimetyloksantyna) jest alkaloidem purynowym, słabo rozpuszczalnym w wodzie,  występującym w ziarnie kakaowca, a także liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), herbacie, kawie oraz orzeszkach koli. Jest diuretykiem obniżającym ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie mózgu (rozszerza naczynia krwionośne mózgu). Rozszerza również naczynia krwionośne w całym układzie krążenia, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Niekiedy stosowana jest w diecie odchudzającej. Połączona z kofeiną i polifenolami staje się termogenikiem. W suplementacji sportowej preparaty zawierające teobrominę stasowane są jako diuretyki oraz spalacze tłuszczu. Jest składnikiem termogeników, stacków kreatynowych przedtreningowych, a także boosterów azotowych.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?

Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...

czytaj więcej

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...

czytaj więcej

Depresja – cicha morderczyni

Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja.  Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...

czytaj więcej

Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?

Zaburzenia erekcji  (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...

czytaj więcej

walentykowe plecy…

poszedlem z mysla ze zrobie nogi, a zrobilem plecy 😛 dopiero pod koniec treningu „obudzilem sie” DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym...

czytaj więcej

Jabłczan magnezu vs. cytrynian magnezu

W obecnym świecie, z dużą dostępnością badań i różnych związków chemicznych, tworzymy różne formy suplementów, by poprawiać ich skuteczność oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027