Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Fire Start Fire Start

Olimp Fire Start to wysokoenergetyczny suplement pod postacią smacznego żelu w poręcznej formie. Przeznaczony jest w szczególności dla osób, które trenują wiele godzin oraz dla ludzi uprawiających sporty długodystansowe, gdzie bardzo istotnym jest uzupełnianie substratów energetycznych w trakcie wysiłku. Zapewnia natychmiastowy przypływ energii, który utrzymuje się przez dłuższy czas, jednocześnie nie obciążając żołądka.

Mieszanka węglowodanów zawarta w preparacie zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii w postaci podniesienia poziomu glukozy we krwi po spożyciu. W wyniku wykonywania intensywnych ćwiczeń, organizm zużywa do 30 razy więcej glukozy, niż ma to miejsce w spoczynku. Aby być w stanie pracować na pełnych obrotach przez dłuższy czas, niezwykle ważne jest utrzymywanie stabilnego dostępu do paliwa dla mięśni, jakim niewątpliwie jest glukoza. Preparat, dzięki mieszance węglowodanów o odpowiedniej kinetyce przyswajania, nie tylko błyskawicznie podnosi poziom cukru w organizmie – powoduje on również stały dopływ substratu energetycznego przez dłuższy czas, zapobiegając tzw. „zjazdom” energetycznym.

Olej MCT – zawiera kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCFA), które cechują się wyjątkowo szybkim przyswajaniem. Zaliczamy do nich kwasy tłuszczowe, które posiadają od 6 do 12 atomów węgla w cząsteczce. MCFA mogą być wchłaniane bezpośrednio z jelit do krwiobiegu, z którego trafiają do komórek. Tam też zachodzi proces beta-oksydacji, w wyniku którego stają się one wysoce wydajnym substratem energetycznym.

Badania wykazują, że podanie nawet niewielkich ilości kwasów tłuszczowych MCT może obniżać poziom mleczanów we krwi i zmniejszać odczuwanie zmęczenia, co umożliwia przeprowadzenie dłuższego treningu. Niższy poziom mleczanów w organizmie przyczynia się  z kolei do zwiększenia maksymalnej wydolności organizmu.

Kofeina to alkaloid z grupy metyloksantyn, który jest znany ze swoich właściwości pobudzających oraz zmniejszania zmęczenia. Substancja ta jest podobna strukturalnie do adenozyny, neuroprzekaźnika o charakterze hamującym. Dzięki temu podobieństwu, kofeina jest w stanie wiązać się z receptorem adenozynowym, przez co uniemożliwia działanie samej adenozyny. W ten sposób, kofeina umożliwia utrzymanie stanu wysokiego pobudzenia oraz niweluje uczucie zmęczenia.

Kofeina stymuluje także organizm do wyrzutu neuroprzekaźników pobudzających, czyli adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy. Ich zwiększony poziom wpływa korzystnie na nastrój, ma działanie mobilizujące i zmniejsza uczucie zmęczenia. Innym przydatnym podczas wysiłku skutkiem wysokiego stężenia wspomnianych wcześniej hormonów katecholaminowych, będzie znacząco lepsza wydolność, wydajniejsza praca serca oraz wynikające z tego lepsze ukrwienie mięśni.

Ponadto kofeina usprawnia proces otrzymywania energii z własnych komórek tłuszczowych, za sprawą inhibicji fosfodiesterazy cAMP. Efektem tego jest większa dostępność cAMP, który stanowi sygnał dla adipocytów (komórek tłuszczowych) do uwalniania zgromadzonych wewnątrz wysokoenergetycznych związków, jakimi są kwasy tłuszczowe oraz glicerol. Efekt ten może okazać się szczególnie istotny w momencie, gdy z racji deficytu glukozy organizm zmuszony jest sięgać do swoistego magazynu energii, jakim jest tkanka tłuszczowa.

Beta-alanina to aminokwas biorący udział w syntezie karnozyny. Związek ten przeciwdziała procesowi zakwaszenia mięśni, występującemu w trakcie intensywnego wysiłku. Posiada również wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zdolności do obniżania ilości jonów wodoru w komórce, karnozyna utrzymuje odpowiednie pH mięśni, tym samym zwiększając ich wydolność. Ponadto redukcja wolnych rodników, w której uczestniczy ten dipeptyd, może wpłynąć pozytywnie na szybkość regeneracji w wyniku łagodzenia powstających podczas wysiłku stanów zapalnych.

Glukuronolakton to związek naturalnie powstający w wątrobie, należący do grupy laktonów. Wspomaga procesy oczyszczania organizmu z toksyn oraz szkodliwych metabolitów, działa ochronnie na naczynia krwionośne, a także może posiadać subtelne działanie antynowotworowe. Szczególnie istotnym działaniem tej substancji jest jednak poprawa wydolności tlenowej, udokumentowana w badaniach. Umożliwia ona generowanie większego obciążenia na treningu, co z kolei przekłada się na szybszy progres w rozwoju zarówno siły, jak i wytrzymałości.

Dzięki dodatkowi substancji wspomagających wydolność oraz optymalizujących gospodarkę energetyczną organizmu, takich jak L-karnityna, tauryna, witaminy z grupy B, preparat można uznać za kompleksowo wpływający na pracę organizmu. Substancje te wspierają działanie kofeiny w pozyskiwaniu energii z tłuszczy, poprawiają również zdolności kognitywne i nastrój. Stanowią też doskonałe uzupełnienie suplementacji każdego sportowca.

Podsumowując, Olimp Fire Start to kompleksowy produkt idealny do stosowania w porach okołotreningowych, który dodaje energii, wzmacnia wydolność organizmu i ułatwia regenerację. Synergistycznie działające składniki pod postacią smakowitego żelu, umieszczonego w bardzo wygodnym opakowaniu, świetnie sprawdzą się zarówno dla osób trenujących sporty wytrzymałościowe, jak i dla sportowców przebywających na treningu przez wiele godzin.

Wycofany
Since 2005
Fire Start Fire Start 80g
Olimp
6,50 zł

Fire Start 80g

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

6,50 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • W składzie aż 5 źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów
  • Wzbogacony kofeiną, tauryną, beta-alaniną i witaminami
  • Poprawia wydolność w trakcie długiego wysiłku
  • Umożliwia szybką resyntezę glikogenu
  • Duża dawka energii w małej objętości
  • Produkt w wygodnym opakowaniu
  • Posiada dodatek oleju MCT
  • Niweluje uczucie zmęczenia

Olimp Fire Start to wysokoenergetyczny suplement pod postacią smacznego żelu w poręcznej formie. Przeznaczony jest w szczególności dla osób, które trenują wiele godzin oraz dla ludzi uprawiających sporty długodystansowe, gdzie bardzo istotnym jest uzupełnianie substratów energetycznych w trakcie wysiłku. Zapewnia natychmiastowy przypływ energii, który utrzymuje się przez dłuższy czas, jednocześnie nie obciążając żołądka.

Mieszanka węglowodanów zawarta w preparacie zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii w postaci podniesienia poziomu glukozy we krwi po spożyciu. W wyniku wykonywania intensywnych ćwiczeń, organizm zużywa do 30 razy więcej glukozy, niż ma to miejsce w spoczynku. Aby być w stanie pracować na pełnych obrotach przez dłuższy czas, niezwykle ważne jest utrzymywanie stabilnego dostępu do paliwa dla mięśni, jakim niewątpliwie jest glukoza. Preparat, dzięki mieszance węglowodanów o odpowiedniej kinetyce przyswajania, nie tylko błyskawicznie podnosi poziom cukru w organizmie – powoduje on również stały dopływ substratu energetycznego przez dłuższy czas, zapobiegając tzw. „zjazdom” energetycznym.

Olej MCT – zawiera kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCFA), które cechują się wyjątkowo szybkim przyswajaniem. Zaliczamy do nich kwasy tłuszczowe, które posiadają od 6 do 12 atomów węgla w cząsteczce. MCFA mogą być wchłaniane bezpośrednio z jelit do krwiobiegu, z którego trafiają do komórek. Tam też zachodzi proces beta-oksydacji, w wyniku którego stają się one wysoce wydajnym substratem energetycznym.

Badania wykazują, że podanie nawet niewielkich ilości kwasów tłuszczowych MCT może obniżać poziom mleczanów we krwi i zmniejszać odczuwanie zmęczenia, co umożliwia przeprowadzenie dłuższego treningu. Niższy poziom mleczanów w organizmie przyczynia się  z kolei do zwiększenia maksymalnej wydolności organizmu.

Kofeina to alkaloid z grupy metyloksantyn, który jest znany ze swoich właściwości pobudzających oraz zmniejszania zmęczenia. Substancja ta jest podobna strukturalnie do adenozyny, neuroprzekaźnika o charakterze hamującym. Dzięki temu podobieństwu, kofeina jest w stanie wiązać się z receptorem adenozynowym, przez co uniemożliwia działanie samej adenozyny. W ten sposób, kofeina umożliwia utrzymanie stanu wysokiego pobudzenia oraz niweluje uczucie zmęczenia.

Kofeina stymuluje także organizm do wyrzutu neuroprzekaźników pobudzających, czyli adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy. Ich zwiększony poziom wpływa korzystnie na nastrój, ma działanie mobilizujące i zmniejsza uczucie zmęczenia. Innym przydatnym podczas wysiłku skutkiem wysokiego stężenia wspomnianych wcześniej hormonów katecholaminowych, będzie znacząco lepsza wydolność, wydajniejsza praca serca oraz wynikające z tego lepsze ukrwienie mięśni.

Ponadto kofeina usprawnia proces otrzymywania energii z własnych komórek tłuszczowych, za sprawą inhibicji fosfodiesterazy cAMP. Efektem tego jest większa dostępność cAMP, który stanowi sygnał dla adipocytów (komórek tłuszczowych) do uwalniania zgromadzonych wewnątrz wysokoenergetycznych związków, jakimi są kwasy tłuszczowe oraz glicerol. Efekt ten może okazać się szczególnie istotny w momencie, gdy z racji deficytu glukozy organizm zmuszony jest sięgać do swoistego magazynu energii, jakim jest tkanka tłuszczowa.

Beta-alanina to aminokwas biorący udział w syntezie karnozyny. Związek ten przeciwdziała procesowi zakwaszenia mięśni, występującemu w trakcie intensywnego wysiłku. Posiada również wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zdolności do obniżania ilości jonów wodoru w komórce, karnozyna utrzymuje odpowiednie pH mięśni, tym samym zwiększając ich wydolność. Ponadto redukcja wolnych rodników, w której uczestniczy ten dipeptyd, może wpłynąć pozytywnie na szybkość regeneracji w wyniku łagodzenia powstających podczas wysiłku stanów zapalnych.

Glukuronolakton to związek naturalnie powstający w wątrobie, należący do grupy laktonów. Wspomaga procesy oczyszczania organizmu z toksyn oraz szkodliwych metabolitów, działa ochronnie na naczynia krwionośne, a także może posiadać subtelne działanie antynowotworowe. Szczególnie istotnym działaniem tej substancji jest jednak poprawa wydolności tlenowej, udokumentowana w badaniach. Umożliwia ona generowanie większego obciążenia na treningu, co z kolei przekłada się na szybszy progres w rozwoju zarówno siły, jak i wytrzymałości.

Dzięki dodatkowi substancji wspomagających wydolność oraz optymalizujących gospodarkę energetyczną organizmu, takich jak L-karnityna, tauryna, witaminy z grupy B, preparat można uznać za kompleksowo wpływający na pracę organizmu. Substancje te wspierają działanie kofeiny w pozyskiwaniu energii z tłuszczy, poprawiają również zdolności kognitywne i nastrój. Stanowią też doskonałe uzupełnienie suplementacji każdego sportowca.

Podsumowując, Olimp Fire Start to kompleksowy produkt idealny do stosowania w porach okołotreningowych, który dodaje energii, wzmacnia wydolność organizmu i ułatwia regenerację. Synergistycznie działające składniki pod postacią smakowitego żelu, umieszczonego w bardzo wygodnym opakowaniu, świetnie sprawdzą się zarówno dla osób trenujących sporty wytrzymałościowe, jak i dla sportowców przebywających na treningu przez wiele godzin.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 80 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna847 kJ/ 199 kcal*
Białko4,2 g*
Węglowodany44 g*
w tym cukry32 g*
Tłuszcz0,6 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,5 g*
Błonnik0 g*
Sól2,7 g*
Sód1,1 g*
Olej Palmowy (MCT)500 mg*
Beta-Alanina250 mg*
Glukuronolakton75 mg*
Kofeina50 mg*
Magnez57 mg15%
Witamina B1 (chlorowodorek tiaminy)0,55 mg50%
Niacyna (amid kwasu nikotynowego)8 mg50%
Witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu)6 mg50%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)1,25 µg50%

Pozostałe składniki

Syrop glukozowo-fruktozowy, woda, syrop glukozowy, hydrolizat kolagenu; kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytrynian sodu – regulatory kwasowości; lecytyna sojowa, aromaty – substancje konserwujące, karboksymetyloceluloza – substancja zagęszczająca, barwnik: beta-karoten.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
40,00 zł
(1)

Suplement zawierający MSM - organiczną siarkę. Chroni stawy i wspomaga ich regenerację, leczy stany zapalne.

Kupuję
Olimp
9,50 zł

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję
Trec
59,00 zł

Połączenie L-Glutaminy z Tauryną oraz Witaminą B6. Wspomaga regenerację mięśni i hamuje katabolizm.

Kupuję
Scitec
39,00 zł

Suplement diety zawierający chrząstkę rekina. Wzmacnia stawy oraz usprawnia działanie aparatu ruchu.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

L-lizyna w kapsułkach. Wspomaga utrzymanie dobrego stanu zdrowia mięśni i kości. Hamuje namnażanie wirusa HSV.

Kupuję
Doctor's Best
79,00 zł

Suplement ukierunkowany na wzmocnienie tkanki łącznej. Zawiera hydrolizowany kolagen typu 1 i 3.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Olej palmowy

Informacja

Olej palmowy pozyskiwany z olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) posiada barwę czerwoną dzięki wysokiej zawartości betakarotenu, w temperaturze pokojowej posiada konsystencję półstałą. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu mirystynowego, palmitynowego, stearynowego), nienasyconych kwasów tłuszczowych: jednonasyconego kwasu oleinowego i wielonasyconego kwasu linolowego. Poza betakarotenem zawiera fitosterole, glikolipidy, koenzym Q10, likopen, tokotrienole i witaminę E. Jest antyutleniaczem.

Olej palmowy w suplementacji stosuje się jako wypełniacz preparatów zawierających substancje rozpuszczalne w tłuszczach. Dostępny w sprzedaży na: www:muscle-zone.pl

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Glukuronolakton

Informacja

Glukuronolakton (D-glukurono-3 ,6-lakton; DGL) - metabolit glukozy występujący w pożywieniu, o potencjale termogenicznym, detoksykacyjnym i osłaniającym wątrobę, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie aparatu ruchu. Dzięki potencjałowi  detoksykacyjnemu neutralizuje toksyny i pomaga w usunięciu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga zdolności wysiłkowe. W suplementacji sportowej jest składnikiem napojów energetyzujących, w składzie preparatów okołotreningowych, stacków kreatynowych. Informacje o ujemnym wpływie na zdrowie przy stosowaniu glukuronolaktonu, w świetle certyfikatu bezpieczeństwa wydanego przez European Food Safety Authority (EFSA), wydaja się być mocno przesadzone. Preparaty i napoje energetyzujące (w tym: tzw. energy drink’s).

Dawkowanie: Zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej 1–3 g na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027