Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
NitroBolon Energizer NitroBolon Energizer

Nitrobolon Eenergizer to połączenie czterech najskuteczniejszych form kreatyny ze związkami zwiększającymi wytrzymałość, pobudzającymi oraz przyspieszającymi regenerację i hamującymi katabolizm.

W skład Nitrobolon Energizer wchodzą:

Monowodzian Kreatyny, Trójjabłczan Kreatyny, Wodorochlorek Etylowego Estru Kreatyny, Kre-Alkalynkreatyna wpływa na szereg czynników dotyczących naszego organizmu:

Bierze udział w transporcie i odbudowie ATP – ATP pełni funkcję nośnika energii w naszym organizmie, bez niego przebieg większości reakcji, poczynając od prostych syntez po skurcz mięśnia, byłby niemożliwy. Kreatyna dzięki umiejętności wiązania grup fosforanowych (przemienia się wtedy w Fosfokreatynę) uczestniczy, we wspomnianych, transporcie i odbudowie ATP.
Zwiększa tempo syntezy protein – dzięki zwiększeniu ilości wody zatrzymywanej w komórkach mięśniowych przyczynia się do powstania bardziej anabolicznego (sprzyjającego wzrostowi) środowiska.
Hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego.
Pomaga chronić serce – zarówno w sposób bezpośredni, ponieważ w sercu znajduje się duże stężenie kreatyny, jak i pośrednio poprzez regulowanie poziomu cholesterolu i ochronę przed skutkami nadmiernego stresu.

L-Leucyna – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

Inozyna - prekursor Adenozyny, przyspiesza odbudowę zapasów Adenozynotrójfosforanu (dzięki czemu zwiększa moc oraz siłę eksplozywną) jak również optymalizuje wykorzystanie tlenu przez organizm (co z kolei przyczynia się do poprawy wydolności).

L-Glutamina, N-Acetylo-L-Glutamina – dostarczają organizmowi Glutaminy, najpowszechniej występującego w nim aminokwasu, który pełni szereg bardzo ważnych funkcji: wpływa na proces uzupełniania glikogenu, poprzez zwiększenie tempa jego syntezy w wątrobie, jak również przez bezpośrednią konwersje do glukozy, wpływa pozytywnie na tempo syntezy białek oraz ogranicza ich rozpad, wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała chorobom, które mogły by utrudnić trening, odgrywa ważną role w procesie transaminacji (umożliwia syntezę nowych aminokwasów), przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.

Alfa-Ketoglutaran Argininy, Dwu-Jabłczan Argininy – bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni uczestniczy w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny.

Jabłczan Cytruliny – jest prekursorem kreatyny, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu – związku odpowiedzialnego za m.in.: rozszerzanie naczyń krwionośnych i tym samym ułatwiającego transport innych związków do i z mięśni.

Tauryna – pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wykazuje działanie antykataboliczne (ogranicza proces rozpadu białek), zwiększa stężenie azotu w organizmie oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Bardzo istotny jest fakt, że Tauryna stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny. Czyni to jednak w inny sposób niż glukoza, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania insulinoodporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy. Dzięki temu możemy cieszyć się wszystkimi zaletami insuliny – silnego anabolika – bez obawy o nasze zdrowie. Dodatkowo, zwłaszcza w połączeniu z kofeiną, wykazuje właściwości psychostymulujące.

L-Tyrozyna – jest prekursorem dla adrenaliny, dopaminy i noradrenaliny (niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego), działa pobudzająco, wzmaga czujność i koncentrację.

Kofeina - najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP – tym samym wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe).

Inozytol - naturalnie występujący węglowodan polifosforylanowy, obecny m.in.: w otrębach zbożowych. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe (hamuje mutacje genów rozrostów nowotworu oraz hamuje powstawanie białek pobudzających guzy do wzrostu), zwalcza wolne rodniki, pomaga w przypadku kamieni nerkowych, obniża poziom cholesterolu, przywraca poprawne funkcjonowanie wątroby (zaburzone przez nadmiar tłuszczu w diecie), pomaga w podniesieniu koncentracji i poprawie procesów myślowych.

Na magazynie
5 1
5

10/10 wiadomo nie jest to taki mozgotrzep jak niektore ale na poczatku bardzo spoko~, mega ekonomiczny
Since 2005
Dodaj do koszyka
NitroBolon Energizer NitroBolon Energizer 550g
TREC
75,00 zł

NitroBolon Energizer

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

Wszystkie gramatury

550g
75,00 zł
1100g
139,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Regeneracja:
Stara cena: 88,00 zł
75,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • ZWIĘKSZA WYTRZYMAŁOŚĆ
  • DODAJE ENERGII
  • PRZYSPIESZA REGENERACJĘ
  • WSPIERA ANABOLIZM I HAMUJE KATABOLIZM

Nitrobolon Eenergizer to połączenie czterech najskuteczniejszych form kreatyny ze związkami zwiększającymi wytrzymałość, pobudzającymi oraz przyspieszającymi regenerację i hamującymi katabolizm.

W skład Nitrobolon Energizer wchodzą:

Monowodzian Kreatyny, Trójjabłczan Kreatyny, Wodorochlorek Etylowego Estru Kreatyny, Kre-Alkalynkreatyna wpływa na szereg czynników dotyczących naszego organizmu:

Bierze udział w transporcie i odbudowie ATP – ATP pełni funkcję nośnika energii w naszym organizmie, bez niego przebieg większości reakcji, poczynając od prostych syntez po skurcz mięśnia, byłby niemożliwy. Kreatyna dzięki umiejętności wiązania grup fosforanowych (przemienia się wtedy w Fosfokreatynę) uczestniczy, we wspomnianych, transporcie i odbudowie ATP.
Zwiększa tempo syntezy protein – dzięki zwiększeniu ilości wody zatrzymywanej w komórkach mięśniowych przyczynia się do powstania bardziej anabolicznego (sprzyjającego wzrostowi) środowiska.
Hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego.
Pomaga chronić serce – zarówno w sposób bezpośredni, ponieważ w sercu znajduje się duże stężenie kreatyny, jak i pośrednio poprzez regulowanie poziomu cholesterolu i ochronę przed skutkami nadmiernego stresu.

L-Leucyna – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

Inozyna - prekursor Adenozyny, przyspiesza odbudowę zapasów Adenozynotrójfosforanu (dzięki czemu zwiększa moc oraz siłę eksplozywną) jak również optymalizuje wykorzystanie tlenu przez organizm (co z kolei przyczynia się do poprawy wydolności).

L-Glutamina, N-Acetylo-L-Glutamina – dostarczają organizmowi Glutaminy, najpowszechniej występującego w nim aminokwasu, który pełni szereg bardzo ważnych funkcji: wpływa na proces uzupełniania glikogenu, poprzez zwiększenie tempa jego syntezy w wątrobie, jak również przez bezpośrednią konwersje do glukozy, wpływa pozytywnie na tempo syntezy białek oraz ogranicza ich rozpad, wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała chorobom, które mogły by utrudnić trening, odgrywa ważną role w procesie transaminacji (umożliwia syntezę nowych aminokwasów), przekształcana jest w kwas glutaminowy stanowiący źródło energii dla tkanki nerwowej oraz pełni szereg innych, ważnych, ale mniej istotnych z naszego punktu widzenia, funkcji.

Alfa-Ketoglutaran Argininy, Dwu-Jabłczan Argininy – bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni uczestniczy w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny.

Jabłczan Cytruliny – jest prekursorem kreatyny, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu – związku odpowiedzialnego za m.in.: rozszerzanie naczyń krwionośnych i tym samym ułatwiającego transport innych związków do i z mięśni.

Tauryna – pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wykazuje działanie antykataboliczne (ogranicza proces rozpadu białek), zwiększa stężenie azotu w organizmie oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Bardzo istotny jest fakt, że Tauryna stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny. Czyni to jednak w inny sposób niż glukoza, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania insulinoodporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy. Dzięki temu możemy cieszyć się wszystkimi zaletami insuliny – silnego anabolika – bez obawy o nasze zdrowie. Dodatkowo, zwłaszcza w połączeniu z kofeiną, wykazuje właściwości psychostymulujące.

L-Tyrozyna – jest prekursorem dla adrenaliny, dopaminy i noradrenaliny (niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego), działa pobudzająco, wzmaga czujność i koncentrację.

Kofeina - najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP – tym samym wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe).

Inozytol - naturalnie występujący węglowodan polifosforylanowy, obecny m.in.: w otrębach zbożowych. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe (hamuje mutacje genów rozrostów nowotworu oraz hamuje powstawanie białek pobudzających guzy do wzrostu), zwalcza wolne rodniki, pomaga w przypadku kamieni nerkowych, obniża poziom cholesterolu, przywraca poprawne funkcjonowanie wątroby (zaburzone przez nadmiar tłuszczu w diecie), pomaga w podniesieniu koncentracji i poprawie procesów myślowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 550 gPorcja jednorazowa: 28 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (28 g)zawartość%ZDS
SLOW ABSORPTION GLYCOGEN LOADER:Izomaltuloza7,33 g*
PUMP AND ENERGIZED MATRIX:Monohydrat Kreatyny, Jabłczan Kreatyny, Ester Etylowy Kreatyny, Kre-Alkalyn6,92 g*
ENERGY AND RECOVERY MATRIX:BCAA Complex (L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina), Inozyna, Glutamine Complex (L-Glutamina, N-Acetyl L-Glutamina)5,81 g*
NITRIX OXIDE AMPLIFIER:Alfa-Ketoglutaran L-Argininy, Jabłczan L-Argininy, Jabłczan Cytruliny3,05 g*
NEUROTROPIC MATRIX:Tauryna, L-Tyrozyna, Kofeina Bezwodna, Inozytol2,09 g*
ELECTROLYTE REPLACEMENT MATRIX:
Sód97,6 mg
Chlorek52,21 mg6,5%
Wapń28,37 mg3,5%
Potas22,70 mg2%
Magnez11,78 mg3%
NATURAL VITAMIN B BOOSTER:
Niacyna10,9 mg68%
Kwas pantotenowy2,04 mg34%
Witamina B20,48 mg34%
Witamina B60,48 mg34%
Witamina B10,37 mg34%
Folian68,1 µg34%
Biotyna17,02 µg34%
Witamina B122,55 µg102%
Witamina C13,62 mg17%

Pozostałe składniki

regulatory kwasowości (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), subtancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), substancja słodząca (sukraloza), barwnik (Żółcień chinolinowa).

Ostatnia ocena

Sante/Butter

10/10 wiadomo nie jest to taki mozgotrzep jak niektore ale na poczatku bardzo spoko~, mega ekonomiczny

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Decabolin
Decabolin
HI-TECH

Produkt pro-hormonalny zwiększający siłę, masę oraz gęstość mięśni. Pomaga zwiększać osiągi wytrzymałościowe.

249,00 zł
więcej
L-Glutamina
L-Glutamina
EXTENSOR

Wysokiej jakości preparat zawierający w swym składzie 100% farmaceutycznej formy glutaminy.

85,00 zł
więcej
Celadrin
Celadrin
DOCTOR'S BEST

Unikalny kompleks cetylowanych kwasów tłuszczowych pomagających utrzymać zdrowe stawy.

99,00 zł
więcej
Hydrate & Perform
Hydrate & Perform
ISOSTAR

Napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Zapewnia dobre nawodnienie i zwiększa wydajność organizmu

24,90 zł
więcej
MaxaDerm
MaxaDerm
PLATINUM NUTRACEUTICALS

Methoxydienon znany z silnego potencjału anabolicznego w innowacyjnej formule transportu transdermalnego.

199,00 zł
więcej
Arthro Guard
Arthro Guard Promocja
BIOTECH USA

Zaawansowany kompleks substancji wszechstronnie wspierających zdrowie i funkcjonalność układu ruchu.

59,00 zł 45,00 zł
więcej

Glycogen loader

Informacja

Glycogen loader jest kompleksem węglowodanów zawierających glukozę i maltodekstrynę. Glukoza (dekstroza) monocukier (cukier gronowy) stanowi podstawowy składnik cukrów złożonych. Jest wykorzystywana jako podstawowe źródło energii dla mózgu i erytrocytów, szybko wykorzystuje lub  uzupełnia glikogen zawarty w mięśniach i wątrobie, jest łatwo przyswajalna (nie wymaga trawienia). Maltodekstryny posiadają przyswajalność zbliżoną do glukozy, a ich masa cząsteczkowa ogranicza ich zaleganie w żołądku. W suplementacji sportowej Glycogen leader (kompleks węglowodanowy) stosowany jest w preparatach uzupełniających poziom energii po intensywnym wysiłku i w okresie odnowy biologicznej organizmu.

Izomaltuloza

Informacja

Izomaltuloza (Palatinose™) - dwucukier zbudowany z cukrów prostych glukozy i fruktozy  połączonym wiązaniem 1,6-glikozydowym, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym (IG=32), o przedłużonym uwalnianiu energii, nie powodujący nadmiernego wzrostu insuliny, a konsekwencji przyrostu tkanki tłuszczowej. Nie ulega fermentacji w jamie ustnej powodującej próchnicę zębów. Naturalnymi źródłami izomaltulozy są: trzcina cukrowa i miód pszczeli. W suplementacji sportowej (oraz dietetyce) jest składnikiem preparatów węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych oraz stacków około treningowych.

Dawkowanie: Jako uzupełnienie diety i indywidualne zapotrzebowanie na energię.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Jabłczan Kreatyny

Informacja

Jabłczan kreatyny (tri-creatine malate, TCM, di-creatine malate) stanowi połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech (lub dwóch) cząsteczek kwasu jabłkowego w postaci zjonizowanej (jabłczanu) w jedną molekułę. Charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością w cieczach od monohydratu kreatyny. Jabłczan bierze udział w przemianach energetycznych potęgując działanie w tym zakresie kreatyny. Przy prawidłowym stosowaniu jabłczanu kreatyny następuje wzrost zdolności wysiłkowych organizmu (siły i wytrzymałości), przyśpieszenie – chociaż wolniejsze niż gwarantują inne związki kreatyny, za to lepszej jakości – przyrostów masy beztłuszczowej, zapewnia szybszą i lepszą odnowę biologiczną po wysiłku. W celu szybkiego wysycenia mięśni kreatyną należy stosować produkty zawierające insulinę (węglowodany i białka,) lub insulinomimetyki (i substancje o działaniu im podobnym: ALA, d-pinitol, tauryna). Jabłczan kreatyny dostępny jest w postaci proszków i kapsułek (monopreparatów oraz stacków kreatynowych) do nabycia na muscle-zone.pl

Dawkowanie: Zwyczajowo zalecane w sporcie, zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4-12 tygodni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Ester etylowy kreatyny

Informacja

Ester etylowy kreatyny (CEE) - kreatyna o silnym potencjale anabolicznym, antykatabolicznym oraz erogenicznym, otrzymywany w procesie estryfikacji, w celu uzyskania wyższej biodostępności kreatyny, a co za tym idzie zmniejszenia wartości jej pojedynczych dawek. Powoduje przyrost masy ciała niższy niż przy stosowaniu specjalnych form kreatynowych, lecz o lepszej jakości. Ester etylowy kreatyny stosowany jest w suplementacji sportowej celem uzyskania polepszenia zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) w postaci monopreparatu (w postaci kapsułek), lub jako uzupełnienie preparatów odżywczych (stacków kreatynowych) i preparatów przedtreningowych.

Kre-alkalyn

Informacja

 

Kre-alkalyn (buforowany monohydrat kreatyny) jest opatentowaną formułą kreatynową, działającym z lepszym skutkiem w mniejszych dawkach od innych form kreatyny (monohydratu kreatyny). Stosowanie kre-alkalynu nie powoduje magazynowania wody w przestrzeniach międzykomórkowych i komórkach mięśniowych, jego stosowanie zapewnia pełny transport (bez wspomagania) do komórek mięśniowych. Przy jego stosowaniu nie stwierdzono zaburzeń trawiennych.

Krealkalyn regularnie stosowany potęguje zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza przyrost beztłuszczowej masy ciała. Stosowany po wysiłku wpływa na szybką odnowę komórek i zmniejszenie poczucia zmęczenia. Jest chętnie używany przez sportowców, mimo ceny wyższej od innych kompleksów kreatyny. Dostępny jest w postaci monopreparatów (kapsułki i proszki) oraz jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: wg zaleceń producenta 2,5 – 5g/24h. 

 

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Inozyna

Informacja

Inozyna (nukleozyd purynowy) powstaje w organizmie podczas degradacji adenozyny z udziałem ADA, jej składnikami jest hipoksantyna i ryboza. Uczestniczy w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie oraz obniża poziom kwasu mlekowego w komórkach i tkankach mięśniowych wpływając na zwiększenie zdolności wysiłkowych i przedłużenie czasu wysiłku. Potwierdzono badaniami naukowymi działania neuroprotekcyjne i antywirusowe inozyny. W suplementacji sportowej stosowana w dyscyplinach wytrzymałościowych i siłowych jako uzupełnienie diety i wspomaganie wysiłku. Dostępna w postaci monopreparatów oraz preparatów złożonych wieloskładnikowych (m.in. stackach kreatynowych, boosterach azotowych).

Dawkowanie: 1-2g na dobę, głównie przed i potreningowo.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Alfa-ketoglutaran

Informacja

Alfa-ketoglutaran (zjonizowany kwas alfaketoglutarowy, ketonowa pochodna kwasu glutarowego). Bierze udział w metabolizmie aminokwasów, w procesie utleniania, oraz  podczas transportu azotu w organizmie. Przyśpiesza syntezę składników pożywienia (antykatabolizm). W suplementacji sportowej używany w połączeniu z argininą, glutaminą i BCAA. Ze względu na wydalanie z organizmu toksycznego związku amoniaku – jest antytoksyną. Wchodzi w skład suplementów diety sportowej w postaci preparatów przed- i potreningowych, antykatabolików oraz kompleksów aminokwasowych.

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>