Noxipro firmy CTD Sports to najnowocześniejsza formuła przedtreningowa przygotowana z najwyższej jakości składników jakości farmaceutycznej, w celu zapewnienia maksymalnej skuteczności. Noxipro wykorzystuje rewolucyjny system transportowy, który powoduje szybkie tłoczenie składników odżywczych do krwi, czego efektem jest natychmiastowy wzrost energii, odczuwalny krótko po spożyciu pierwszej dawki.
W skład Noxipro wchodzą między innymi:
Beta-Alanina – niebiałkowy aminokwas, powstający w wątrobie w procesie degradacji uracylu. Jest on niezbędny w syntezie kwasu pantotenowego, anseryny oraz karnozyny. Wynikającej z jej użycia poprawy wyników sportowych upatruje się przede wszystkim w działaniu karnozyny (β-alanylo-L-histydyna), której produkcję limituje dostępność beta-alaniny. Karnozyna, przyspieszając usuwanie jonów wodorowych z ustroju, zmniejsza zakwaszenie organizmu. Dodatkowo, poprzez swoje działanie przeciwutleniające, zmniejsza peroksydację lipidów, negatywne działanie nadmiernych ilości tlenu singletowego oraz metali przejściowych, dzięki czemu chroni struktury organizmu przed degradacją i wspomaga prawidłowe zachodzenie w nim przemian biochemicznych.
Alfa-Ketoglutaran L-Argininy – bierze udział w powstawaniu tlenku azotu, a tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni bierze udział w syntezie cGMP, które wraz z ATP bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, a także jest ważnym prekursorem dla kreatyny. Niestety tradycyjna forma argininy bardzo łatwo ulega rozpadowi w żołądku i tym samym niewielka jej ilość dociera do miejsca przeznaczenia.
Monohydrat Kreatyny – uwodniona forma kreatyny, niebiałkowego związku naturalnie syntetyzowanego w organizmie ludzkim wskutek metylacji glikocyjaminy. Umożliwia ona magazynowanie oraz transport grup fosforanowych niezbędnych do wytworzenia związków wysokoenergetycnych, w tym adenozyno-5'-trifosforanu (ATP), zapewniającego dopływ energii do pracujących i regenerujących się mięśni. Wspomaga gromadzenie glikogenu. Zwiększa też magazynowanie wody, której obecność wymagana jest do przebiegu licznych reakcjach biochemicznych. Posiada właściwości przeciwutleniające i zmniejszające stres oksydacyjny, wywołany nadmierną intensywnością treningu.
Kofeina – inaczej 1,3,7-trójmetyloksantyna; alkaloid purynowy pochodzenia roślinnego, którego nazwa zwyczajowa zależna jest od źródła pochodzenia. Jako selektywny antagonista receptorów adenozyny A1 i A2A, zwiększa wydzielanie katecholamin, w tym: acetylocholaminy, noradrenaliny oraz dopaminy. Dodatkowo, hamując aktywność fosfodiesterazy (PDE), zwiększa stężenie cyklicznego AMP (cAMP). Zwiększa w ten sposób aktywność neuronów, a co za tym idzie, pobudza organizm do pracy, poprawia koncentrację oraz procesy poznawcze. Towarzyszący działaniu kofeiny nasilony rozpad glikogenu oraz tkanki tłuszczowej skutkuje zwiększoną dostępnością substancji niezbędnych do wytworzenia energii.
Chlorowodorek higenaminy – związek o bardzo wysokiej aktywności; jest bezpośrednim agonistą receptora β2-adrenergicznego przy jednoczesnym działaniu pobudzającym OUN w mechanizmie działania zbliżonym do efedryny. Działa jako bronchodialator, zwiększając wydolność tlenową i przyśpieszając procesy regeneracji.
Synefryna – jest to wyciąg pozyskiwany ze skórki gorzkiej pomarańczy. Przyspiesza metabolizm, nasila rozpad komórek tłuszczowych i termogenezę. Prowadzi do wzrostu energii, tłumi objawy zmęczenia oraz hamuje nadmierny apetyt, co przydaje się sportowcom w okresie długiej redukcji tkanki tłuszczowej.
Alfa-Johimbina – jej główne działanie polega na stymulowaniu wydzielania norepinefryny, hormonu odpowiedzialnego za zwiększenie stopnia uwalniania kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, dzięki interakcji z receptorami alfa-adrenergicznymi pomaga spalić tłuszcz z uciążliwych miejsc (klatka piersiowa, uda, pośladki). Zawarta w preparacie alfa-johimbina wykazuje znacznie większą wydajność, niż najczęściej spotykana w suplemetach johimbina w formie chlorowodorku. Ponadto wywołuje ona mniej skutków ubocznych, które niekiedy występują u osób bardzo wrażliwych na ten alkaloid.
Huperzia serrata jest źródłem hupercyny A - związku hamującego działanie enzymów odpowiedzialnych za biodegradację acetylocholiny – ważnego neurotransmitera, obecnego w mózgu i centralnym układzie nerwowym, odpowiedzialnego za prawidłowy przebieg procesów uczenia się oraz zapamiętywania.
Podsumowując, CTD Sports Noxipro jest produktem o bardzo wysokiej skuteczności podczas treningów nastawionych na spalanie tkanki tłuszczowej. Podnosi efektywność pracy mięśni i ułatwia ich dotlenienie oraz odżywienie. Ponadto przyspiesza zużycie tłuszczów, jako środka do produkcji energii, magazynując jednocześnie zapasy glikogenu.
w porcji (5,4 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Zastrzeżona Mieszanka:Beta-Alanina, Alfa-Ketoglutaran L-Argininy, Fibersol®-2 (błonnik kukurydziany), Monohydrat Kreatyny, Panthergy™ (N-methylpentyliminoglutaric acid), Kofeina, Infinergy™ (Jabłczan Kofeiny), Chlorowodorek Higenaminy, Chlorowodorek Synefryny, Ekstrakt z papryki rocznej (Capsicum Annuum), Alfa-Johimbina (min. 90% z Rauwolfia vomitoria), Ekstrakt Huperzia Serrata (Club Moss) | 4000 mg | - |
Naturalne i Sztuczne aromaty, Kwas cytrynowy, Dwutlenek krzemu, Sukraloza, Czerwień Allura, Maltodekstryny
Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).
Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.
Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Alfaketoglutaran argininy (AAKG) jest solą kwasu glutarowergo i argininy. Obecność tych związków powoduje potęgowanie działania każdego z nich. Alfaketoglutaran poprawia biodostępność argininy stymulując jej rozpad do CO2 i H2O, co powoduje, że staje się prekursorem syntezy tlenku azotu. Wykazuje działanie antykataboliczne i wspomagające anabolizm. Wzmacniał działanie hormonu insuliny, insulinomimetyków (IGF-1) oraz hormonu wzrostu somatotropiny.
AAKG wchodzi w skład suplementów przedtreningowych (poprawiając ukrwienie mięśni oraz zwiększając zdolności wysiłkowe [siłę i wytrzymałość]], a także poprawia proces odnowy po treningach. Najczęściej stosowany do zwiększenia syntezy tlenku azotu (suplementy przed- i po- treningowe), zwiększającej ukrwienie mięśni i ich regenerację. Ceniony szczególnie przez przedstawicieli sportów siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych. Stosowany bardzo często w rehabilitacji po kontuzjach sportowych.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).
Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8 tygodni.
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
Jabłczan kofeiny - jest połączeniem kofeiny oraz kwasu jabłkowego, dzięki czemu organizm łatwo go przyswaja. To związek organiczny prawdopodobnie stymulujący psychoaktywność człowieka oraz posiadający silne właściwości stymulujące, dzięki czemu jest niezwykle popularny wśród sportowców.
Kofeina reguluje oraz utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania hipoglikemii. Zwiększa również wchłanianie cukru w jelicie, a nawet może zmniejszać zapotrzebowanie na glikogen magazynowany w mięśniach, co potencjalnie wpływa na wzrost wytrzymałości organizmu.
Związek ten zapobiega też działaniu adenozyny, która powoduje wyciszenie oraz relaks. Pobudza on natomiast wydzielanie adrenaliny oraz wzmaga aktywność całego ośrodkowego układu nerwowego.
Kofeina przyspiesza uwalnianie tłuszczów, co również może wpływać na wzrost wytrzymałości u sportowców, gdyż pojawia się kolejne źródło energii do wykorzystania. Powoduje ona wzrost koncentracji oraz opóźnia pojawienie się uczucia znużenia wysiłkiem.
Chlorowodorek synefryny to syntetyczna lub półsyntetyczna forma synefryny – alkaloidu występującego m.in. w owocach cytrusowych Citrus uranium i Citrus aurantium. Dzięki obróbce technologicznej można uzyskać wysoką czystość składnika bioaktywnego, a ponadto dużo łatwiej jest o precyzyjne odmierzenie dawki. Chlorowodorki są też uznawane za bardzo łatwo wchłaniane i wysoce biodostępne, co podkreśla fakt, że powszechnie stosuje się je m.in. przy produkcji leków.
Chlorowodorek synefryny po podaniu doustnym wykazuje takie same właściwości jak synefryna. Działa pobudzająco na układ współczulny; wywiera wpływ przede wszystkim na receptory α1A-AR. Ma minimalny wpływ na ciśnienie tętnicze, usprawnia krążenie krwi i polepsza samopoczucie. Ponadto wydaje się stymulować obecne w tkance tłuszczowej receptory β-andrenergiczne. To powoduje nasilenie procesu lipolizy, a w efekcie przyspiesza redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej.
Na rynku są dostępne monopreparaty zawierające chlorowodorek synefryny. Można go znaleźć również w składzie wielu formuł odchudzających i preparatów przedtreningowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia.
Dostępne badania sugerują, że można spożywać do 50 mg synefryny dziennie bez ryzyka skutków ubocznych.
Papryka roczna (Capsicum annuum) - roślina pochodząca z kontynentów amerykańskich, w Polsce uprawiana pod osłonami, posiada cenne właściwości lecznicze i kulinarne (jako przyprawa do wielu potraw). Surowcem jest wysuszony owoc papryki (Fructus Capsici siccatus) oraz owoc niedojrzały (Fructus Copsici immaturus) zawierający: aminy aromatyczne, białko, cukier, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy (fosfor, magnez, potas, wapń), witaminy (z grupy B, C, P, E, prowitaminę A) oraz alkaloid kapsaicynę posiadającą potencjał termogeniczny. Większość substancji występujących w papryce wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego, zwiększają metabolizm, poprawiają krążenie krwi oraz wpływają na poziom cholesterolu. Świeża papryka jest cenną przyprawą do mięs, sałatek ze względu na działanie odżywcze i witaminizujące. Wchodzi w skład suplementów diety działających witaminizująco, mineralizująco oraz wspomagających odchudzanie.
Johimbina (yohimbine) jest naturalnym alkaloidem indolowym składnikiem kory johimbiny lekarskiej (Corynathe yohimbe), uznanym afrodyzjakiem i środkiem podnoszącym potencję. Pobudza do działania układ nerwowy poprzez blokowanie receptorów adrenalicznych alfa-2. Kora drzewa johimbiny lekarskiej jest również źródłem alkaloidów (izojohimbina, alojohimbina), mogących potęgować jej działanie. Przy odpowiednim dawkowaniu, przyjmowana z kofeiną na czczo i w dłuższym okresie przed przyjęciem posiłku potęguje również procesy lipolizy w wyniku wzrostu stężenia noradrenaliny w organizmie.
W suplementacji sportowej wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (szczególnie w programach kontroli masy ciała i jego składu), zażywana przed aktywnością fizyczną. Występuje w postaci monopreparatów, ekstraktów z kory drzewa johimbiny lekarskiej, syntetyków oraz w skład preparatów o działaniu termogenicznym. Dostępna w sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl
Dawkowanie: Brak ściśle określonych norm dawkowania. Niektóre źródła podają wielkość dawki optymalnej 0,2 mg/kg masy ciała (zwyczajowo stosuje się 5–10 mg na dobę).
Rauwolfia vomitoria to krzew z rodziny toinowatych, od wieków wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Afryki Zachodniej w celach leczniczych. Roślinie tej przypisuje się właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe. Często stosuje się ją również w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz zaburzeń psychotycznych.
W korzeniach, liściach i łodygach Rauwolfia vomitoria naukowcy znaleźli szereg alkaloidów aktywnych farmakologicznie. Ekstrakty dostępne w suplementacji najczęściej standaryzuje się na zawartość α-johimbiny (rauwolscyny). Alkaloid ten jest blisko spokrewniony z doskonale znaną johimbiną. Wykazuje silne działanie odchudzające i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. W tradycyjnej medycynie długo wykorzystano inny alkaloid – rezerpinę. Wchodziła ona w skład wielu popularnych leków przeciwpsychotycznych, które z czasem zostały zastąpione przez preparaty nowszej generacji.
Ekstrakty z Rauwolfia vomitoria można znaleźć głównie w suplementach ukierunkowanych na redukcję masy ciała. Rzadko są stosowane solo, najczęściej występują w połączeniu z innymi substancjami.
Huperzia serrata - roślina z rodziny Huperziaceae występująca na Dalekim i Środkowym Wschodzie. Jest źródłem hupercyny A - alkaloidu posiadającego zdolność przenikania bariery krew-mózg, będącej katalizatorem ujemnym rozkładu acetylocholiny, usprawniającym przewodnictwo nerwowe i mającym znaczący wpływ na koncentrację, kojarzenie i zapamiętywanie. Pomaga łagodzić skutki stresu tlenowego, zapobiega depresjom oraz wykazuje właściwości neuroprotekcyjne poprawiające samopoczucie. W suplementacji sportowej zalecana w okresie przedtreningowym, przedwysiłkowym oraz w trakcie trwania wysiłku, w celu poprawy koncentracji jako składnik zaawansowanych stacków kreatynowych, no-boosterów oraz w postaci preparatów ziołowych poprawiających nastrój.