MZ-STORE PWO V2 to kompleksowy preparat przedtreningowy o potężnym kalibrze działania. Zawiera synergistycznie działające składniki, promujące silną pompę mięśniową oraz sprzyjające uzyskaniu maksymalnego pobudzenia i skupienia na treningu. Suplement daje nadzieję na przekroczenie dotychczasowych barier treningowych, operowanie na wyższych obciążeniach i wykonywanie większej ilości powtórzeń. Dodatkowo może przyczynić się do uśmierzenia bólu w trakcie oraz po treningu.
W skład suplementu wchodzą:
DMHA, czyli 2-amino-6-metyloheptan, stanowi analog jednego z najmocniejszych stymulantów stosowanych do produkcji preparatów przedtreningowych, czyli 1,3-dimetyloamylaminy (DMAA). DMHA zdaje się wykazywać przy tym mniej skutków ubocznych, zachowując potencjalne korzyści ze stosowania DMAA, tj. potężne pobudzenie, wzrost motywacji oraz zdolności wysiłkowych. Początki stosowania tej substancji sięgają 1949 roku. W przeszłości 2-amino-6-metyloheptan był stosowany jako lek na astmę i zapalenia dróg oddechowych. Korzystano wówczas ze zdolności DMHA do rozszerzania oskrzeli, co skutkowało wydajniejszą wymianą gazową, a tym samym zwiększoną wydolnością.
DMHA promuje wyrzut noradrenaliny oraz dopaminy, przez co może przyczyniać się do poprawy nastroju, koncentracji i motywacji. Wysoki poziom tych katecholamin przyśpiesza również czynność serca, tym samym sprzyjając podniesieniu wydolności sportowca. DMHA potrafi również podnosić próg bólu, co z kolei umożliwia wykonywanie znacznie większej objętości treningowej, dając mięśniom intensywny bodziec do wzrostu.
Znaczącą różnicą pomiędzy DMHA a DMAA jest brak działania otępiającego w przypadku DMHA, które wręcz może wyostrzać zmysły. Natomiast obie substancje wpływają na obniżenie łaknienia, co niewątpliwie jest zaletą podczas redukcji masy ciała.
Agmatyna to poliamina, która w organizmie występuje jako metabolit L-argininy. Substancja ta znana jest jako efektywny promotor pompy mięśniowej, jednakowoż jej działanie nie ogranicza się wyłącznie do zwiększania ukrwienia tkanek. Potrafi również zmniejszać wytworzoną tolerancję na silne stymulanty. Dzięki temu dodatek agmatyny do suplementu przedtreningowego zapobiega konieczności zwiększania dawek, aby osiągnąć zamierzony efekt pobudzenia i motywacji do treningu. Stosowanie agmatyny przed treningiem pomaga również zwiększyć ilość wykonywanych powtórzeń, z racji lepszego ukrwienia tkanek oraz właściwości przeciwbólowych.
Efekt potężnej pompy mięśniowej uzyskiwany w wyniku suplementacji agmatyną jest skutkiem nasilonej syntezy tlenku azotu (NO). NO powoduje rozkurcz ścian naczyń krwionośnych, poprawiając ukrwienie mięśni, co skutkuje optymalizacją ich odżywienia, natlenowania oraz wizualnym powiększeniem całego trenowanego mięśnia. Dzięki swoim wazodylatacyjnym właściwościom agmatyna może poprawiać również jakość erekcji.
Jabłczan cytruliny jest kolejną substancją, która wydaje się znacząco wpływać na efekt pompy mięśniowej w trakcie treningu siłowego. Związek ten stanowi połączenie aminokwasu endogennego L-cytruliny z kwasem jabłkowym. Głównym działaniem L-cytruliny jest podnoszenie stężenia tlenku azotu w organizmie, osiągane dzięki zdolności do zwiększania poziomu L-argininy. W badaniach odnotowano istotny wzrost siły oraz wytrzymałości w wyniku stosowania jabłczanu cytruliny, co umożliwiało przyspieszenie postępów notowanych na treningu.
Zwiększony poziom L-argininy, będący skutkiem suplementacji L-cytruliną, sprzyja poprawie zdolności do syntezy kreatyny w ustroju, co może wpływać zarówno na siłę mięśniową jak i szybkość regeneracji potreningowej. Co więcej, L-cytrulina wspomaga efektywność wydalania toksycznego amoniaku z organizmu, przez co wykazuje także działanie neuroprotekcyjne oraz wspiera pracę nerek i wątroby.
Kofeina to alkaloid będący najbardziej znanym i najczęściej stosowanym stymulantem na świecie. Od setek lat wykorzystywano kofeinę pod postacią naparów z ziaren kawowca, w celu poprawy nastroju i zwiększenia poziomu energii. Kofeina przyczynia się do zniwelowania zmęczenia, zwiększenia koncentracji oraz poprawy wydolności. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza przede wszystkim podobieństwu do adenozyny, czyli nukleozydu będącego neuroprzekaźnikiem o działaniu hamującym. Kofeina blokuje receptory adenozynowe, przez co może niwelować uczucie zmęczenia. Za pomocą tego mechanizmu kofeina może również przyczyniać się do poprawy czasu reakcji, dzięki stymulowania aktywności neuronów.
Zwiększona wydolność mogąca wynikać ze stosowania kofeiny jest spowodowana nasilonym wydzielaniem katecholamin, takich jak adrenalina czy dopamina. Te z kolei stymulują mięsień sercowy do przyspieszonej pracy i zwiększają objętość wyrzutową serca. Wydajniejsza praca serca wpływa na lepsze ukrwienie mięśni, co rzutuje na zdolności wysiłkowe. Ponadto wzmożone wyrzuty katecholamin do krwioobiegu mogą pobudzać oraz poprawiać nastrój i motywację do działania.
Beta-alanina to organiczny związek należący do aminokwasów endogennych. Jest podstawowym substratem do produkcji karnozyny. Karnozyna, obecna w dużych ilościach w tkance mięśniowej, pełni rolę regulacyjną dla kwasowości mięśni. W trakcie wysiłku w komórkach mięśniowych zachodzi synteza kwasu mlekowego, który obniża pH środowiska. Gwałtowny spadek kwasowości znacznie zmniejsza wydolność mięśni, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do uniemożliwienia dalszego ich obciążania. Towarzyszą temu również spore dolegliwości bólowe. Beta-alanina przyczynia się do podniesienia poziomu karnozyny, która normalizuje pH miocytów, sprzyjając dłuższemu wykonywaniu ćwiczeń oraz uśmierzeniu bólu mięśni w trakcie oraz po treningu.
Formułę uzupełnia opatentowana forma magnezu - Aquamin Mg, pozyskiwana z Morza Irlandzkiego, charakteryzująca się doskonałą wchłanialnością. W wielu badaniach poziom magnezu był skorelowany z parametrami wysiłkowymi: zarówno wytrzymałością mięśniową jak i zdolnością do generowania siły. Co więcej, w badaniach odnotowano zmniejszenie zakwaszenia środowiska mięśniowego w trakcie wysiłku przy optymalnym poziomie tego pierwiastka. W efekcie zmniejszała się bolesność mięśniowa zarówno w czasie treningu jak i po jego zakończeniu. Ponadto magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując, MZ-STORE PWO V2 to suplement przedtreningowy dedykowany zaawansowanym sportowcom, dla których dotychczasowe przedtreningówki okazały się nieskuteczne. Preparat ten zawiera wysokie dawki sprawdzonych i skutecznych składników. Pomaga wygenerować rewelacyjną wydajność treningową, dodatkowo wzmacniając pompę mięśniową, która może utrzymywać się długo po zakończeniu treningu.
w 1 porcji (10,5 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Siarczan agmatyny | 1000 mg | * |
Jabłczan cytruliny | 6000 mg | * |
Beta-alanina | 2000 mg | * |
Kofeina bezwodna | 300 mg | * |
DMHA (2-amino-6-metyloheptan) | 100 mg | * |
Magnez (z Aquamin MG) | 100 mg | 25% |
Smak Apple Power: aromat jabłkowy, krzemionka, suklaroza, Sucrativ, beta-karoten.
Smak Peach Power: aromat brzoskwiniowy, krzemionka, suklaroza, Sucrativ, beta-karoten.
Produkt nie był badany na obecność substancji zabronionych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA).
Świetna przedtreningówka. Mega pompa na treningu, zjazdu po nim nie ma, a pobudzenie miałem po tym takie jak nigdy! Byłem aż nadpobudliwy, odważny, energię mogłem wyładowywać wszędzie, no świetny produkt, miałem tylko próbkę, więc nie wiem jakie efekty by były przy dłuższej suplementacji, ciekawe jak z tolerancją by było. Kiedyś wrócę do tego produktu
Siarczan agmatyny jest związkiem agmatyny, a więc substancji powstającej w wyniku przetwarzania argininy.
Spełnia on w organizmie szereg funkcji, m.in. zwiększa poziom tlenku azotu odpowiadającego za rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym poprawia krążenie krwi; stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz testosteronu; zwiększa ilość substancji odżywczych dostarczanych do mięśni, a także normalizuje poziom glukozy we krwi, naśladując w ten sposób działania charakterystyczne dla insuliny; usprawnia funkcjonowanie centralnego układu nerwowego; zwalcza szkodliwe wolne rodniki; redukuje zapasową tkankę tłuszczową, a także wpływa na gospodarkę wapnia, dzięki czemu zapewnia lepsze funkcjonowanie serca, mózgu oraz mięśni.
Dawkowanie: 500-1500 mg najlepiej na pół godziny przed treningiem.
Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.
Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.
Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.
Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
2-Aminoizoheptan (DMHA) - związek, który swoją popularność zdobył wskutek delegalizacji DMAA. Używany jest jako bezpieczniejszy, legalny substytut dla dimetyloamylaminy, dorównujący jej skutecznością. Wykazuje zdolności pobudzające, zwiększa możliwości psychiczne, promuje funkcje kognitywne, a także może ograniczać apetyt.
Mechanizm działania DMHA opiera się na jego zdolności do promocji stężenia noradrenaliny oraz dopaminy w ustroju. Pierwszy z tych związków należy do grupy amin katecholowych o silnie pobudzającym wpływie na organizm człowieka. Zwiększa częstość pracy serca, promuje wydolność fizyczną, ogranicza odczuwanie zmęczenia. Z kolei dopamina obecna jest w ośrodku motywacji, jej wysoki poziom sprzyja odczuwaniu potrzeby działania.
Od strony fizjologicznej, DMHA zdolne jest do rozszerzania ścian oskrzeli, co korzystnie wpływa na zdolności respiracyjne. Dzięki temu organizm osiąga wyższą wydolność wysiłkową. W ujęciu treningowym, pozwala to na generowanie bardziej intensywnych bodźców do rozwoju. Treningi 2-aminoizoheptan ułatwia też poprzez podwyższanie progu odczuwania bólu.
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień