BRAWN Venom 2.0 to druga odsłona cieszącego się imponująco dużą popularnością środka przedtreningowego, tym razem dedykowana osóbom pragnącym odbyć satysfakcjonujący trening, gubiąc przy tym wiele kilogramów zbędnej tkanki tłuszczowej. Działanie produktu skupione zostało na intensyfikacji pobudzenia i koncentracji, z jednoczesnym niwelowaniem zawrotów głowy, niepokoju i innych niekorzystnych odczuć. Efektem nieodzownym jest rozkręcenie termogenezy oraz lipolizy, które utrzymuje się jeszcze wiele godzin po zakończonym treningu.
W skład BRAWN Venom 2.0 wchodzą:
Creatinol-O-phosphate (COP) – inaczej N-metylo-N-(beta-hydroksyetylo)-guanidyny O-fosforan, związek strukturalnie zbliżony do fosforanu kreatyny, jednak pomimo podobieństwa nie będący żadną formą kreatyny. Jak na stosunkowo znaną substancję o udowodnionym działaniu, jest słabo opisany w literaturze naukowej. Wspierając krążenie krwi, działając przeciwarytmicznie i kardioochronne, wspiera funkcjonowanie układu krążenia. Normując równowagę jonową, wpływa na siłę i wydajność pracy serca. Jako dawca grupy fosforanowej wspiera odnowę ATP, usprawniając tym samym gospodarkę energetyczną ustroju. Wydłużając okres trwania anaerobowej glikolizy, zmniejsza gromadzenie kwasu mlekowego, odkwasza organizm, zwiększając poprzez to możliwości wysiłkowe organizmu.
Trimetyloglicyna (Trimethylglycine) – w skrócie TMG, inaczej betaina, trójmetylowa pochodna glicyny, odkryta po raz pierwszy w soku z buraków cukrowych, występująca w znaczących ilościach również w pszenicy, szpinaku i skorupiakach. Swoje działanie zawdzięcza grupom metylowym, za sprawą którym angażuje się w procesy metylacji i remetylacji różnych związków w organizmie. Osłabiając aktywację czynnika jądrowego-kappaB (NF-kappaB), spowalnia syntezę cyklooksygenazy-2 (COX-2), czynnika martwiczego nowotworów (TNF-α), interleukin (ILS), indukowalnej syntazy tlenku azotu (iNOS), cząsteczek adhezji komórek śródbłonka-1 (VCAM-1) i cząsteczek adhezji wewnątrzkomórkowej-1 (ICAM-1), zmniejszając tym samym stany zapalne i spowalniając procesy starzenia. Metylując jeden z atomów lizyny tworzących cząsteczkę ubikwityny dezaktywuje ją, za sprawą czego wyhamowuje proces rozpadu białek, w tym mięśniowych. Wspomagając odtworzenie S-adenozynometioniny (SAM), wspomaga przekształcenie glikocyjaminy w kreatynę, usprawniając poprzez to transport i magazynowanie szybkiej energii. Promując proces metylacji estrogenów, działa przeciwestrogenowo. Poprzez zwiększanie metylowanych pochodnych estrogenów, zmniejsza rozwój adipocytów. Zwiększając fosforylację tyrozyny IRS1 w hepatocytach, normalizuje sygnalizację szlaków glukoneogenezy i syntezy glikogenu, poprzez co obniża stężenie glukozy i insuliny we krwi oraz zmniejsza stopień insulinnoporności. Aktywując kinazę aktywowaną 5'AMP (AMPK) w wątrobie, przy jednoczesnym tłumieniu aktywacji karboksylazy acetylo CoA (ACC), zmniejsza proces syntezy kwasów tłuszczowych. Regulując gospodarowanie substratami energetycznymi ogranicza gromadzenie zapasowej tkanki tłuszczowej. Poprawiając gospodarkę insulinowo-cukrową oraz lipidową, zmniejsza ilość aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej i γ-glutamylotransferaz, wykazują działanie hepatoochronne. Dostarczając grypy metylowej do transformacji homocysteiny w metioninę, zmniejsza stężenie homocysteiny, wspierając tym samym zachowanie dobrej kondycji układu krwionośnego.
DL-fenyloalanina – w skrócie DLPA, mieszanka dwóch izomerów optycznych D- i L-fenyloalaniny, wykazująca działanie znieczulające oraz poprawiające nastrój i chęć do życia.
L-fenyloalanina (L-phenylalanine) to aminokwas egzogenny, niezbędny do przetrwania organizmu. Stanowi składową wielu białek, w tym tkanki mięśniowej. Umożliwiając syntezę hormonów tarczycy: dijodotyrozyny, trijodotyrozyny i tyroksyny, angażuje się w kontrolę wielu tkanek oraz zarządzanie zasobami energetycznymi organizmu. Poprzez przekształcenie do tyrozyny, stanowi prekursor dla 5-hydroksytryptofanu (5-HTP), a następnie serotoniny „hormonu szczęścia”, dzięki czemu zapewnia uczucie dobrostanu, zwiększa chęć do życia, zmniejsza agresywność oraz reguluje apetyt. Podobnie poprzez konwersje do tyrozyny wspiera syntezę katecholamin, w tym dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny, poprzez co angażuje się w sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i jego odpowiedź na bodźce. Jako prekursor fenyloetyloaminy, poprzez jej wiązanie się z receptorami TAAR1, blokuje wychwyt zwrotny dopaminy, noradrenaliny i serotoniny, zwiększając ich stężenie w synapsach i wywołując tym samym uczucie przyjemności i euforii.
D-fenyloalanina (D-phenylalanine), w skrócie DPA, to izomer optyczny L-fenyloalaniny o przeciwnej skręcalności optycznej. W przeciwieństwie do L-fenyloalaniny nie stanowi składowej białek oraz nie wykazuje wielu efektów jej przypisywanych. Dostarczony z zewnątrz, prawdopodobnie poprzez obniżenie aktywności karboksypeptydazy A, endorfinazy i enkefalinazy, a tym samym wyhamowanie degradacji endogennych opioidów, m.in. enkefalin, wykazuje działanie przeciwbólowe.
Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium) – wiecznie zielone drzewo rosnące na tropikalnych i subtropikalnych obszarach Azji Południowo-Wschodniej, którego owoce zasobne są w synefrynę. Synefryna jest alkaloidem roślinnym, który swoje działanie na organizm wywiera głównie poprzez aktywację receptorów β-3 adrenergicznych. Zwiększając fosforylację kinazy aktywowanej 5'AMP (AMPK), nasila translokację transportera glukozy GLUT4, wspierając przemieszczanie glukozy przez błony, umożliwiając jej spalenie. Wspomagając wykorzystanie glukozy, zmniejsza poziom insulinooporności. Wyhamowując proces glukoneogenezy w wątrobie, zmniejsza stopień gromadzenia glukozy. Będąc agonistom NMU2R w centralnym układzie nerwowym, zmniejsza apetyt, a tym samym ilość przyjmowanych kalorii. Owoce gorzkiej pomarańczy dodatkowo za sprawą zawartej neohesperydyny ograniczają aktywność stearoilo-CoA 1 (SCD1) i syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), zmniejszając tworzenie i gromadzenie tłuszczy. Obniżają poziom cholesterolu ogółem i triglicerydów. Ponadto gorzka pomarańcza wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne.
N-methyl-betamethylphenylethyamine – metylowana forma β-Methylphenethylamine substancji określanej w skrócie β-Me-PEA lub BMPEA, związku zsyntetyzowanego w latach 30-tych ubiegłego wieku, którego za naturalne źródło podaje się niejednokrotnie drzewo Acacia rigidula. Jest stosunkowo mało poznaną i zbadaną substancją. Jako agonista receptora TAAR1, zmniejsza wychwyt zwrotny dopaminy, noradrenaliny i serotoniny, podnosząc ich ilość w układzie nerwowym, za sprawą czego wywołuje poczucie dobrobytu i euforii. Wpływając na zwiększenie stężenie niektórych neuroprzekaźników promuje zachodzenie procesu lipolizy. Metylowana forma związku ma za zadanie zwiększyć biodostępność BMPEA, a tym samym jego działanie.
AMP Citrate – znany również jako 4-amino-2-metylopentan [AMP] citrate lub cytrynian 1,3-dimetylobutyloaminy [DMBA], analog 1,3-dimetyloamylaminy (DMAA), o zbliżonych do niego właściwościach. DMBA jest nową substancją na rynku suplementacji o szybko rosnącej popularności, jednak nieposiadającą zbyt bogatej literatury co do mechanizmów swojego działania. Prawdopodobnie poprzez zwiększanie syntezy wybranych neuroprzekaźników, zwiększa pobudzenie, skupienie i poprawia procesy poznawcze. Nasila spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Kofeina – znana jako 1,3,7-trójmetyloksantyna, alkaloid purynowy występujący głównie w Kawowcu, roślinie z rodziny Rubiaceae pochodzącej z terenów Afryki i Azji. Blokując receptory adenozyny A1 i A2A, wspiera tworzenie acetylocholiny, noradrenaliny i dopaminy, prowadząc poprzez to do poprawy koncentracji, zwiększenia pobudzenia oraz zmniejszenia bólu. Wyhamowując fosfodiesterazę cAMP zmniejsza rozpad 3',5'-cyklicznego adenozynomonofosforau (cAMP), wywołując wymaganą pobudliwość neuronalną dla zachowania pełnej sprawności procesów myślowych. Podnosząc poziom cAMP zwiększa degradację zapasowych rezerw energii, dostarczając jednocześnie wolnych substratów energetycznych, niezbędnych w trakcie wysiłku fizycznego. Obniżając ujemny potencjał elektryczny wewnętrznej błony mitochondrialnej oraz nasilając syntezę białek rozprzęgających (UCP), promuje proces termogenezy i związanie z nim wzmożone spalanie związków energetycznych.
L-Teanina – znana również jako gamma-glutamyletylamina lub 5-N-etylo-glutamina, pochodna glutaminy, niebiałkowy aminokwas, występujący głównie w Camellia sinensis, krzewach z rodziny Theaceae, rosnących głównie na terenie Azji. Indukując czynnik neurotroficzny pochodzenia mózgowego (BDNF) w hipokambie oraz będąc agonistą receptora kwasu N-metylo-D-asparaginowego (NMDA), zmniejsza apatię i poprawia nastrój. Zwiększając stężenie GABA w mózgu, wykazuje działanie wyciszające na układ nerwowy. Hamując stymulujący wpływ kofeiny, równoważy efekt pobudzenia. Blokując receptory kwasu glutaminowego ogranicza nadmierne pobudzenie. Zwiększając poziom dopaminy wywołuje uczucie szczęścia. Promując tworzenie mózgowych fal alfa, ograniczając występowanie fal theta, dzięki czemu wprowadza stan czuwania, bez nadmiernej senności.
Ashwagandha – popularnie znana również jako zimowa wiśnia lub indyjski żeń-szeń, roślina z rodziny Solanaceae porastająca tereny basenu Morza Śródziemnego, Azji i Ameryki Południowej. Ze względu na swoje właściwości niwelowania stresu oraz poprawy ogólnego samopoczucia, zaliczona została do grupy adaptogenów. Obniżając stężenie kortykosteronu, niweluje uczucie niepokoju oraz wyhamowuje degradację struktur białkowych, w tym mięśni. Ograniczając atrofię synaps i promując syntezę dendrytów, intensyfikuje odnowę i przetrwanie komórek nerwowych, zwiększając tym samym sprawność funkcjonowania układu nerwowego. Promując wydzielanie acetylocholiny, usprawnia procesy pamięciowe i poznawcze. Działając GABA-mimetyczne łagodzi uczucie lęku. Kojąc układ nerwowy, przejawia właściwości przeciwbólowe. Działając testosteronopodobnie nasila proces spermatogenezy i wspomaga sprawność seksualną. Zwiększając wyrzut insuliny oraz obniżając poziom insulinooporności, usprawnia gospodarkę insulinowo-węglowodanową. Bezpośrednio, jak i poprzez nasilanie syntezy transferazy glutationowej (GST) oraz glutationu zredukowanego, zwiększa barierę antyoksydacyjną organizmu. Działając antyutleniające, wykazuje właściwości przeciwbólowe. Poprawiając potencjał przeciwutleniający ustroju, wspiera funkcjonowanie wielu układów, w tym: sercowo-naczyniowego, pokarmowego, moczowego oraz stawów. Działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo.
Ashwagandha marki Sensoril to opatentowany komponent stanowiący źródło glikowitanolidów, substancji stanowiących o mocy adaptogennej Ashwagandy. Wybrany sposób standaryzacji ukierunkowuje działanie Sensirol w kierunku obniżania poziomu kortyzolu oraz poprawę równowagi psychicznej. Jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania potwierdzone zostały w badaniach naukowych i klinicznych.
Pterostylben – inaczej trans-3,5-dimetoksy-4-hydroksystilben, naturalny dimetylowany analog resweratrolu, występującym głównie w borówkach, jagodach, winogronach oraz pochodzącym z terenów Indii drzewie Pterocarpus marsupium. Pterostylben z racji podobieństwa strukturalnego do resweratrolu, posiada wiele zbliżonych do niego właściwości, z tym że za sprawą obecności dwóch grup metoksylowych, wykazuje zwiększone wchłanianie i biodostępność po podaniu doustnym, co przekłada się na skuteczniejsze działanie w niektórych obszarach. Za sprawą wyhamowywania produkcji reaktywnych form tlenu (ROS), w tym nadtlenku wodoru (H2O2) i anionu nadtlenkowego (O2-) oraz poprzez zwiększanie ekspresji enzymów antyutleniających, szczególnie peroksydazy glutationowej (GPx), reduktazy glutationowej (GR) i dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz podnoszenie ilości całkowitego glutationu w ustroju, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Niwelując stres oksydacyjny zmniejsza uszkodzenia neuronów, za sprawą czego przejawia właściwości neuroprotekcyjne. Będąc zdolnym do przekraczania bariery krew-mózg, wykazuje działanie neuroochronne w najbardziej strategicznych obszarach organizmu, poprawiając tym samym sygnalizację w centralnym układzie nerwowym. Zwiększając stężenie glutationu zredukowanego (GSH) w komórkach GABA, wspomaga sprawność psychomotoryczną. Poprawiając plastyczność hipokambu, zwiększając stężenia insulinopodobnych czynników wzrostu IGF-1 i IGF-2 oraz ERK, poprawia pamięć przestrzenną. Ograniczając powstawanie wolnych rodników i zmniejszając syntezę prostaglandyny PGE2, przejawia właściwości przeciwzapalne. Ograniczając aktywność prostaglandyny PGE2, niweluje procesy kataboliczne, zmniejszając tym samym tempo degradacji tkanki mięśniowej. Podnosząc poziom glutationu i zwiększając aktywność przeciwutleniającą, wykazuje efekt hepatoochronny. Podnosząc pojemność antyoksydacyjną poprawia metabolizm glukozy. Zwiększona aktywność przeciwutleniacz wyprodukowany przez pterostilbene może poprawić odporność tkanek przed hiperglikemią ROS generowane i zapobiec uszkodzeniu narządów wewnętrznych. Modyfikując ekspresję genów receptorów aktywowanych przez proliferatory peroksysomów γ (PPARγ), czynników transkrypcyjnych wiążących się z sekwencją regulatorową CCAAT, rezystyny i syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), wpływa na procesy różnicowania adipocytów oraz ograniczanie akumulacji lipidów w komórkach tłuszczowych. Zwiększając stężenie adiponektyny i obniżając poziomu leptyny, wspiera hamowanie lipogenezy.
BRAWN Venom 2.0 jest środkiem przedtreningowym o wielokierunkowym działaniu. Usprawniając syntezę neuroprzekaźników, pobudzając pobudliwość neuronalną oraz blokując odczucie zmęczenia, wspiera pobudzenie organizmu z jednoczesną poprawą koncentracji. Równoważąc intensywność procesów nerwowych oraz wspierając gospodarkę jonową, niweluje wiele niekorzystnych efektów towarzyszących podobnym produktom, np. bóle i zawroty głowy, dezorientację, czy kołatanie serca. Zmniejszając ilość kortyzolu, zmniejsza ogólne rozdrażnienie z jednoczesną ochroną struktur mięśniowych przed degradacją. Zwiększając stężenie odpowiednich hormonów wywołuje uczucie szczęścia, przyjemności, zadowolenia, a nawet euforii. Normalizując poziom glukozy i insuliny, pobudzając proces lipolizy, hamując proces lipogenezy oraz rozkręcając termogenezę, prowadzi do szybkiej utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Dzięki swojemu przemyślanemu działaniu BRAWN Venom 2.0 to niezwykle udana kontynuacja linii produktów Venom. Stanowiąc zestawienie najskuteczniejszych substancji, umożliwia przeżycie niezwykle satysfakcjonującego treningu, z jednoczesnym silnym pobudzeniem procesów spalania zbędnej tkanki tłuszczowej, prowadząc do uzyskania smukłej i estetycznej sylwetki.