Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Betaine HCl Betaine HCl

Source Naturals, Betaine HCL to suplement diety optymalizujący procesy trawienne.

Chlorowodorek betainy wchodzący w skład preparatu obniża poziom pH w żołądku, stymuluje syntezę kwasu solnego, działa bakteriobójczo oraz aktywuje pepsynogen. Dzięki zawartości pepsyny ułatwia rozkład białka, co korzystnie wpływa na jego trawienie i wchłanianie.

Preparat ponadto przyczynia się do prawidłowego przebiegu kolejnych etapów trawienia, dzięki czemu wspomaga także rozkład tłuszczów, węglowodanów oraz odgrywa istotną rolę we wchłanianiu witamin i składników mineralnych.

Preparat rekomendowany jest osobom przyjmującym duże ilości białka wraz z dietą (głównie produkty mięsne), czyli przede wszystkim sportowcom, a także osobom, które przez dłuższy czas unikały spożycia mięsa.

Ponadto, suplement zalecany jest w przypadku zaburzeń trawienia, niedokwaśności, spadku wydzielania żołądkowego, zapalenia błony śluzowej żołądka oraz wzmożonego procesu fermentacji. Z uwagi na to, że poziom kwasu solnego zmniejsza się wraz z wiekiem, suplementacja preparatu może przynieść istotne korzyści również wśród osób starszych.

Betaina HCl (chlorowodorek betainy) – to substancja, która dostarcza związku odpowiadającego naturalnie występującemu w naszym organizmie kwasowi solnemu, pomaga przywrócić odpowiednie pH soku żołądkowego. Substancji tej ponadto przypisuje się zdolność do obniżania poziomu homocysteiny, poprawy funkcjonowania wątroby oraz łagodzenia objawów depresji.

Pepsyna – enzym proteolityczny rozkładający wiązania peptydowe i odpowiedzialny za rozkład dużych cząsteczek białek na mniejsze łańcuchy polipeptydów, który powstaje w wyniku przekształcenia pepsynogenu w obecności kwasu solnego.

Rola kwasu solnego
Kwas solny (HCl) jest syntetyzowany w kanalikach znajdujących się wewnątrz komórek okładzinowych gruczołów śluzówki żołądka. Podstawową rolą tego związku jest aktywacja pepsynogenu. Pepsynogen znajduje się w komórkach głównych żołądka. Jest to nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego i odpowiedniego pH przekształca się w aktywną biologicznie pepsynę.

Kwas solny ponadto posiada m.in. silne działanie antyseptyczne, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza i wapnia, hamuje przerost bakterii oraz wspomaga trawienie i wchłanianie węglowodanów i tłuszczów.

Skutki niedostatecznego wydzielania HCl
Niski poziom kwasu solnego w żołądku prowadzi do wielu problemów. Deficyt HCl, poza zaburzeniami w trawieniu białka, prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników mineralnych (głównie żelaza i wapnia), a także witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

Ponadto, nasza ochrona przed patogenami zmniejsza się, układ immunologiczny ulega osłabieniu i jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko przerostu flory bakteryjnej. To nie wszystko – odpowiednio niskie pH soku żołądkowego jest potrzebne do aktywowania enzymów trzustkowych odpowiedzialnych za trawienie tłuszczy i węglowodanów, przez co zaburzenia na poziomie żołądka skutkują nieprawidłowościami w dalszych etapach trawienia.

Symptomy zmniejszonego poziomu HCl
Objawy towarzyszące obniżonej zawartości kwasu solnego uwidaczniają się po posiłku pod postacią:

- uczucia dyskomfortu po spożyciu posiłku, w szczególności mięsnego. Jest to spowodowane głównie tym, że organizm ma trudność ze strawieniem pokarmu zawierającego dużą ilość białka;

- zgagi, refluksu – przyczyną jest wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, który powstaje w wyniku nasilonego procesu fermentacji wywołanego nieprawidłowym trawieniem węglowodanów. Skutkuje to naciskiem na dolny zwieracz przełyku, który otwiera się, a kwaśna treść pokarmowa przedostaje się do przełyku dając objawy bólu i pieczenia;

- odbijania, gazów i wzdęcia – podobnie jak w powyższym przypadku, przyczyna leży w niestrawionych węglowodanach i nadmiernej fermentacji. Wskazane objawy nasilają się po posiłku i mogą utrzymywać się nawet do godziny lub dwóch od jego zakończenia.  

Ponadto, możemy zmagać się z nieprzyjemnym oddechem, spadkiem apetytu, a w stolcu mogą pojawić się resztki niestrawionego pokarmu.

Podsumowując, Betaine HCL to suplement diety przeznaczony dla osób, u których w wyniku niedostatecznego poziomu kwasu solnego występują powyższe objawy. Preparat powinny stosować także osoby, które stosują dietę bogatobiałkową i spożywają duże ilości produktów mięsnych oraz osoby starsze, u których obserwuje się obniżone wydzielanie kwasu solnego.

Warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku, gdyż może on nam dawać widoczne sygnały, że nie do końca radzi sobie z jego trawieniem, a wtedy w skuteczny sposób można wspomóc ten proces i jednocześnie uchronić się przed niekorzystnymi skutkami zaburzonego trawienia stosując ten preparat.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Betaine HCl Betaine HCl 180 tab.
Source Naturals
109,00 zł

Betaine HCl 180 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Pomaga przywrócić prawidłowe pH treści żołądkowej
  • Zapobiega przerostowi mikroflory bakteryjnej
  • Wspomaga rozkład i wchłanianie białek
  • Wspiera absorpcję witamin i minerałów
  • Zwiększa produkcję kwasu solnego
  • Eliminuje niedokwaśność żołądka
  • Poprawia procesy trawienne
  • Zawiera enzym trawienny

Source Naturals, Betaine HCL to suplement diety optymalizujący procesy trawienne.

Chlorowodorek betainy wchodzący w skład preparatu obniża poziom pH w żołądku, stymuluje syntezę kwasu solnego, działa bakteriobójczo oraz aktywuje pepsynogen. Dzięki zawartości pepsyny ułatwia rozkład białka, co korzystnie wpływa na jego trawienie i wchłanianie.

Preparat ponadto przyczynia się do prawidłowego przebiegu kolejnych etapów trawienia, dzięki czemu wspomaga także rozkład tłuszczów, węglowodanów oraz odgrywa istotną rolę we wchłanianiu witamin i składników mineralnych.

Preparat rekomendowany jest osobom przyjmującym duże ilości białka wraz z dietą (głównie produkty mięsne), czyli przede wszystkim sportowcom, a także osobom, które przez dłuższy czas unikały spożycia mięsa.

Ponadto, suplement zalecany jest w przypadku zaburzeń trawienia, niedokwaśności, spadku wydzielania żołądkowego, zapalenia błony śluzowej żołądka oraz wzmożonego procesu fermentacji. Z uwagi na to, że poziom kwasu solnego zmniejsza się wraz z wiekiem, suplementacja preparatu może przynieść istotne korzyści również wśród osób starszych.

Betaina HCl (chlorowodorek betainy) – to substancja, która dostarcza związku odpowiadającego naturalnie występującemu w naszym organizmie kwasowi solnemu, pomaga przywrócić odpowiednie pH soku żołądkowego. Substancji tej ponadto przypisuje się zdolność do obniżania poziomu homocysteiny, poprawy funkcjonowania wątroby oraz łagodzenia objawów depresji.

Pepsyna – enzym proteolityczny rozkładający wiązania peptydowe i odpowiedzialny za rozkład dużych cząsteczek białek na mniejsze łańcuchy polipeptydów, który powstaje w wyniku przekształcenia pepsynogenu w obecności kwasu solnego.

Rola kwasu solnego
Kwas solny (HCl) jest syntetyzowany w kanalikach znajdujących się wewnątrz komórek okładzinowych gruczołów śluzówki żołądka. Podstawową rolą tego związku jest aktywacja pepsynogenu. Pepsynogen znajduje się w komórkach głównych żołądka. Jest to nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego i odpowiedniego pH przekształca się w aktywną biologicznie pepsynę.

Kwas solny ponadto posiada m.in. silne działanie antyseptyczne, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza i wapnia, hamuje przerost bakterii oraz wspomaga trawienie i wchłanianie węglowodanów i tłuszczów.

Skutki niedostatecznego wydzielania HCl
Niski poziom kwasu solnego w żołądku prowadzi do wielu problemów. Deficyt HCl, poza zaburzeniami w trawieniu białka, prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników mineralnych (głównie żelaza i wapnia), a także witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

Ponadto, nasza ochrona przed patogenami zmniejsza się, układ immunologiczny ulega osłabieniu i jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko przerostu flory bakteryjnej. To nie wszystko – odpowiednio niskie pH soku żołądkowego jest potrzebne do aktywowania enzymów trzustkowych odpowiedzialnych za trawienie tłuszczy i węglowodanów, przez co zaburzenia na poziomie żołądka skutkują nieprawidłowościami w dalszych etapach trawienia.

Symptomy zmniejszonego poziomu HCl
Objawy towarzyszące obniżonej zawartości kwasu solnego uwidaczniają się po posiłku pod postacią:

- uczucia dyskomfortu po spożyciu posiłku, w szczególności mięsnego. Jest to spowodowane głównie tym, że organizm ma trudność ze strawieniem pokarmu zawierającego dużą ilość białka;

- zgagi, refluksu – przyczyną jest wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, który powstaje w wyniku nasilonego procesu fermentacji wywołanego nieprawidłowym trawieniem węglowodanów. Skutkuje to naciskiem na dolny zwieracz przełyku, który otwiera się, a kwaśna treść pokarmowa przedostaje się do przełyku dając objawy bólu i pieczenia;

- odbijania, gazów i wzdęcia – podobnie jak w powyższym przypadku, przyczyna leży w niestrawionych węglowodanach i nadmiernej fermentacji. Wskazane objawy nasilają się po posiłku i mogą utrzymywać się nawet do godziny lub dwóch od jego zakończenia.  

Ponadto, możemy zmagać się z nieprzyjemnym oddechem, spadkiem apetytu, a w stolcu mogą pojawić się resztki niestrawionego pokarmu.

Podsumowując, Betaine HCL to suplement diety przeznaczony dla osób, u których w wyniku niedostatecznego poziomu kwasu solnego występują powyższe objawy. Preparat powinny stosować także osoby, które stosują dietę bogatobiałkową i spożywają duże ilości produktów mięsnych oraz osoby starsze, u których obserwuje się obniżone wydzielanie kwasu solnego.

Warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku, gdyż może on nam dawać widoczne sygnały, że nie do końca radzi sobie z jego trawieniem, a wtedy w skuteczny sposób można wspomóc ten proces i jednocześnie uchronić się przed niekorzystnymi skutkami zaburzonego trawienia stosując ten preparat.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 180
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Chlorowodorek Betainy650 mg
Pepsyna (NF 1:3000)165 mg

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy, celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropyloceluloza, guma celulozowa, krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Planetary Herbals
99,00 zł

Organiczne wyciągi olejków z liści kolendry i chlorelli. Wsparcie detoksykacji ustroju oraz działanie antyoksydacyjne.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł

Suplement diety wzmacniający strukturę kości i warunkujący pracę układu nerwowego.

Kupuję
Quicksilver
119,00 zł

Witamina C i kwas alfa-liponowy w formie liposomów oraz nanoemulsji. Wzmacnia obronę antyoksydacyjną organizmu.

Kupuję
Scitec
44,00 zł

Witamina E. Pełni funkcję naturalnego przeciwutleniacza, wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Wielofunkcyjny preparat w formie gum do żucia dla dzieci od 4 lat. Zawiera witaminy, minerały i kwasy ω-3.

Kupuję
Trec
17,00 zł

Suplement zawierający 500 mg witaminy C w jednej kapsułce. Wspomaga odporność organizmu.

Kupuję

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

Pepsyna

Informacja

Pepsyna – proteolityczny enzym soku żołądkowego, powstający z wytwarzanego w błonie śluzowej żołądka pepsynogenu. Reakcja ta zachodzi tylko w kwaśnym środowisku. Pepsyna odpowiedzialna jest za początkowy etap trawienia białek, a więc rozbijanie ich na mniejsze cząsteczki – polipeptydy i oligopeptydy, które to w dalszej części procesów trawiennych zostają rozłożone na poszczególneaminokwasy. Brak dostatecznej ilości enzymu prowadzi do zaburzenia procesu trawienia białek. Suplementacja pepsyną nie tylko doprowadza do prawidłowej ilości tego składnika, ale także bezpośrednio pobudza proces przekształcania endogennego pepsynogenu w pepsynę, a więc działa dwoma odrębnymi szlakami.

Ostatnio na blogu

Nowy program o MMA

Nowy program o MMA

Mieszane sztukami walki (MMA) weszły do mojego życia od samego początku, kiedy w Polsce zaistniały. O pierwszych galach, a właściwie – bardziej o...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027