Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Betaine HCl Betaine HCl

Source Naturals, Betaine HCL to suplement diety optymalizujący procesy trawienne.

Chlorowodorek betainy wchodzący w skład preparatu obniża poziom pH w żołądku, stymuluje syntezę kwasu solnego, działa bakteriobójczo oraz aktywuje pepsynogen. Dzięki zawartości pepsyny ułatwia rozkład białka, co korzystnie wpływa na jego trawienie i wchłanianie.

Preparat ponadto przyczynia się do prawidłowego przebiegu kolejnych etapów trawienia, dzięki czemu wspomaga także rozkład tłuszczów, węglowodanów oraz odgrywa istotną rolę we wchłanianiu witamin i składników mineralnych.

Preparat rekomendowany jest osobom przyjmującym duże ilości białka wraz z dietą (głównie produkty mięsne), czyli przede wszystkim sportowcom, a także osobom, które przez dłuższy czas unikały spożycia mięsa.

Ponadto, suplement zalecany jest w przypadku zaburzeń trawienia, niedokwaśności, spadku wydzielania żołądkowego, zapalenia błony śluzowej żołądka oraz wzmożonego procesu fermentacji. Z uwagi na to, że poziom kwasu solnego zmniejsza się wraz z wiekiem, suplementacja preparatu może przynieść istotne korzyści również wśród osób starszych.

Betaina HCl (chlorowodorek betainy) – to substancja, która dostarcza związku odpowiadającego naturalnie występującemu w naszym organizmie kwasowi solnemu, pomaga przywrócić odpowiednie pH soku żołądkowego. Substancji tej ponadto przypisuje się zdolność do obniżania poziomu homocysteiny, poprawy funkcjonowania wątroby oraz łagodzenia objawów depresji.

Pepsyna – enzym proteolityczny rozkładający wiązania peptydowe i odpowiedzialny za rozkład dużych cząsteczek białek na mniejsze łańcuchy polipeptydów, który powstaje w wyniku przekształcenia pepsynogenu w obecności kwasu solnego.

Rola kwasu solnego
Kwas solny (HCl) jest syntetyzowany w kanalikach znajdujących się wewnątrz komórek okładzinowych gruczołów śluzówki żołądka. Podstawową rolą tego związku jest aktywacja pepsynogenu. Pepsynogen znajduje się w komórkach głównych żołądka. Jest to nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego i odpowiedniego pH przekształca się w aktywną biologicznie pepsynę.

Kwas solny ponadto posiada m.in. silne działanie antyseptyczne, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza i wapnia, hamuje przerost bakterii oraz wspomaga trawienie i wchłanianie węglowodanów i tłuszczów.

Skutki niedostatecznego wydzielania HCl
Niski poziom kwasu solnego w żołądku prowadzi do wielu problemów. Deficyt HCl, poza zaburzeniami w trawieniu białka, prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników mineralnych (głównie żelaza i wapnia), a także witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

Ponadto, nasza ochrona przed patogenami zmniejsza się, układ immunologiczny ulega osłabieniu i jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko przerostu flory bakteryjnej. To nie wszystko – odpowiednio niskie pH soku żołądkowego jest potrzebne do aktywowania enzymów trzustkowych odpowiedzialnych za trawienie tłuszczy i węglowodanów, przez co zaburzenia na poziomie żołądka skutkują nieprawidłowościami w dalszych etapach trawienia.

Symptomy zmniejszonego poziomu HCl
Objawy towarzyszące obniżonej zawartości kwasu solnego uwidaczniają się po posiłku pod postacią:

- uczucia dyskomfortu po spożyciu posiłku, w szczególności mięsnego. Jest to spowodowane głównie tym, że organizm ma trudność ze strawieniem pokarmu zawierającego dużą ilość białka;

- zgagi, refluksu – przyczyną jest wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, który powstaje w wyniku nasilonego procesu fermentacji wywołanego nieprawidłowym trawieniem węglowodanów. Skutkuje to naciskiem na dolny zwieracz przełyku, który otwiera się, a kwaśna treść pokarmowa przedostaje się do przełyku dając objawy bólu i pieczenia;

- odbijania, gazów i wzdęcia – podobnie jak w powyższym przypadku, przyczyna leży w niestrawionych węglowodanach i nadmiernej fermentacji. Wskazane objawy nasilają się po posiłku i mogą utrzymywać się nawet do godziny lub dwóch od jego zakończenia.  

Ponadto, możemy zmagać się z nieprzyjemnym oddechem, spadkiem apetytu, a w stolcu mogą pojawić się resztki niestrawionego pokarmu.

Podsumowując, Betaine HCL to suplement diety przeznaczony dla osób, u których w wyniku niedostatecznego poziomu kwasu solnego występują powyższe objawy. Preparat powinny stosować także osoby, które stosują dietę bogatobiałkową i spożywają duże ilości produktów mięsnych oraz osoby starsze, u których obserwuje się obniżone wydzielanie kwasu solnego.

Warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku, gdyż może on nam dawać widoczne sygnały, że nie do końca radzi sobie z jego trawieniem, a wtedy w skuteczny sposób można wspomóc ten proces i jednocześnie uchronić się przed niekorzystnymi skutkami zaburzonego trawienia stosując ten preparat.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Betaine HCl Betaine HCl 90 tab.
Source Naturals
59,00 zł

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
59,00 złz VAT
0,66 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Pomaga przywrócić prawidłowe pH treści żołądkowej
  • Zapobiega przerostowi mikroflory bakteryjnej
  • Wspomaga rozkład i wchłanianie białek
  • Wspiera absorpcję witamin i minerałów
  • Zwiększa produkcję kwasu solnego
  • Eliminuje niedokwaśność żołądka
  • Poprawia procesy trawienne
  • Zawiera enzym trawienny

Source Naturals, Betaine HCL to suplement diety optymalizujący procesy trawienne.

Chlorowodorek betainy wchodzący w skład preparatu obniża poziom pH w żołądku, stymuluje syntezę kwasu solnego, działa bakteriobójczo oraz aktywuje pepsynogen. Dzięki zawartości pepsyny ułatwia rozkład białka, co korzystnie wpływa na jego trawienie i wchłanianie.

Preparat ponadto przyczynia się do prawidłowego przebiegu kolejnych etapów trawienia, dzięki czemu wspomaga także rozkład tłuszczów, węglowodanów oraz odgrywa istotną rolę we wchłanianiu witamin i składników mineralnych.

Preparat rekomendowany jest osobom przyjmującym duże ilości białka wraz z dietą (głównie produkty mięsne), czyli przede wszystkim sportowcom, a także osobom, które przez dłuższy czas unikały spożycia mięsa.

Ponadto, suplement zalecany jest w przypadku zaburzeń trawienia, niedokwaśności, spadku wydzielania żołądkowego, zapalenia błony śluzowej żołądka oraz wzmożonego procesu fermentacji. Z uwagi na to, że poziom kwasu solnego zmniejsza się wraz z wiekiem, suplementacja preparatu może przynieść istotne korzyści również wśród osób starszych.

Betaina HCl (chlorowodorek betainy) – to substancja, która dostarcza związku odpowiadającego naturalnie występującemu w naszym organizmie kwasowi solnemu, pomaga przywrócić odpowiednie pH soku żołądkowego. Substancji tej ponadto przypisuje się zdolność do obniżania poziomu homocysteiny, poprawy funkcjonowania wątroby oraz łagodzenia objawów depresji.

Pepsyna – enzym proteolityczny rozkładający wiązania peptydowe i odpowiedzialny za rozkład dużych cząsteczek białek na mniejsze łańcuchy polipeptydów, który powstaje w wyniku przekształcenia pepsynogenu w obecności kwasu solnego.

Rola kwasu solnego
Kwas solny (HCl) jest syntetyzowany w kanalikach znajdujących się wewnątrz komórek okładzinowych gruczołów śluzówki żołądka. Podstawową rolą tego związku jest aktywacja pepsynogenu. Pepsynogen znajduje się w komórkach głównych żołądka. Jest to nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego i odpowiedniego pH przekształca się w aktywną biologicznie pepsynę.

Kwas solny ponadto posiada m.in. silne działanie antyseptyczne, odpowiada za prawidłowe wchłanianie żelaza i wapnia, hamuje przerost bakterii oraz wspomaga trawienie i wchłanianie węglowodanów i tłuszczów.

Skutki niedostatecznego wydzielania HCl
Niski poziom kwasu solnego w żołądku prowadzi do wielu problemów. Deficyt HCl, poza zaburzeniami w trawieniu białka, prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników mineralnych (głównie żelaza i wapnia), a także witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

Ponadto, nasza ochrona przed patogenami zmniejsza się, układ immunologiczny ulega osłabieniu i jesteśmy narażeni na zwiększone ryzyko przerostu flory bakteryjnej. To nie wszystko – odpowiednio niskie pH soku żołądkowego jest potrzebne do aktywowania enzymów trzustkowych odpowiedzialnych za trawienie tłuszczy i węglowodanów, przez co zaburzenia na poziomie żołądka skutkują nieprawidłowościami w dalszych etapach trawienia.

Symptomy zmniejszonego poziomu HCl
Objawy towarzyszące obniżonej zawartości kwasu solnego uwidaczniają się po posiłku pod postacią:

- uczucia dyskomfortu po spożyciu posiłku, w szczególności mięsnego. Jest to spowodowane głównie tym, że organizm ma trudność ze strawieniem pokarmu zawierającego dużą ilość białka;

- zgagi, refluksu – przyczyną jest wzrost ciśnienia w jamie brzusznej, który powstaje w wyniku nasilonego procesu fermentacji wywołanego nieprawidłowym trawieniem węglowodanów. Skutkuje to naciskiem na dolny zwieracz przełyku, który otwiera się, a kwaśna treść pokarmowa przedostaje się do przełyku dając objawy bólu i pieczenia;

- odbijania, gazów i wzdęcia – podobnie jak w powyższym przypadku, przyczyna leży w niestrawionych węglowodanach i nadmiernej fermentacji. Wskazane objawy nasilają się po posiłku i mogą utrzymywać się nawet do godziny lub dwóch od jego zakończenia.  

Ponadto, możemy zmagać się z nieprzyjemnym oddechem, spadkiem apetytu, a w stolcu mogą pojawić się resztki niestrawionego pokarmu.

Podsumowując, Betaine HCL to suplement diety przeznaczony dla osób, u których w wyniku niedostatecznego poziomu kwasu solnego występują powyższe objawy. Preparat powinny stosować także osoby, które stosują dietę bogatobiałkową i spożywają duże ilości produktów mięsnych oraz osoby starsze, u których obserwuje się obniżone wydzielanie kwasu solnego.

Warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku, gdyż może on nam dawać widoczne sygnały, że nie do końca radzi sobie z jego trawieniem, a wtedy w skuteczny sposób można wspomóc ten proces i jednocześnie uchronić się przed niekorzystnymi skutkami zaburzonego trawienia stosując ten preparat.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Chlorowodorek Betainy650 mg
Pepsyna (NF 1:3000)165 mg

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy, celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropyloceluloza, guma celulozowa, krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
65,00 zł
(1)

Wysoce przyswajalna forma magnezu. Wspomaga pracę serca, wzmacnia kości, poprawia samopoczucie.

Kupuję
Now Foods
45,00 zł
(2)

Cytrynian Magnezu. Wspomaga pracę serca, wzmacnia kości, przeciwdziała skurczom i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Doctor's Best
99,00 zł

Witamina D3 w dawce 5000 IU zamknięta w miękkich kapsułkach. Skutecznie uzupełnia niedobór witaminy D3.

Kupuję
Biogaia
49,00 zł

Suplement diety w płynnej postaci. Wyizolowany z ludzkiego mleka probiotyczny szczep bakterii.

Kupuję
Aliness
35,00 zł

Wysoka dawka witaminy D3. Usprawnia wykorzystanie wapnia i fosforu, zwiększa odporność organizmu.

Kupuję
Source Naturals
109,00 zł

Aktywne formy witamin z grupy B w postaci wygodnych pastylek do ssania o miętowym smaku.

Kupuję

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

Pepsyna

Informacja

Pepsyna – proteolityczny enzym soku żołądkowego, powstający z wytwarzanego w błonie śluzowej żołądka pepsynogenu. Reakcja ta zachodzi tylko w kwaśnym środowisku. Pepsyna odpowiedzialna jest za początkowy etap trawienia białek, a więc rozbijanie ich na mniejsze cząsteczki – polipeptydy i oligopeptydy, które to w dalszej części procesów trawiennych zostają rozłożone na poszczególneaminokwasy. Brak dostatecznej ilości enzymu prowadzi do zaburzenia procesu trawienia białek. Suplementacja pepsyną nie tylko doprowadza do prawidłowej ilości tego składnika, ale także bezpośrednio pobudza proces przekształcania endogennego pepsynogenu w pepsynę, a więc działa dwoma odrębnymi szlakami.

Ostatnio na blogu

Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej
Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Inozytol: w jaki sposób może on korzystnie wpływać na Twoje zdrowie?

Na pewno słyszałeś o witaminach z grupy B. Zaliczamy do nich witaminy takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Popularna jest...

czytaj więcej
Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Wpływ inozytolu na redukcję objawów PCOS

Zespół policystycznych jajników jest schorzeniem, z którym mierzy się bardzo wiele kobiet. Staramy się, możliwie jak...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej
Inozytol – działanie i właściwości

Inozytol – działanie i właściwości

Niektóre z deklarowanych zalet zdrowotnych inozytolu, na które można trafić w internecie, to między innymi to, że zwalcza on...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027