Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Fiber Perfect Fiber Perfect

Jarrow Formulas Fiber Perfect to kompleksowa formuła ukierunkowana na zdrowie układu pokarmowego. Suplement łączy w sobie różne rodzaje naturalnego błonnika, zielone algi, ekstrakty roślinne i składniki ścian komórkowych pożytecznych bakterii.

Preparat uzupełnia dietę o naturalny, wysokojakościowy błonnik i wartościowe wyciągi roślinne. Skutecznie wspiera funkcje układu trawiennego, a dodatkowo usprawnia proces detoksykacji organizmu. Jest rekomendowany szczególnie osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowo zbilansowanej diety i często cierpią z powodu dolegliwości gastrycznych.

Mieszanka błonników obejmuje trzy naturalne źródła rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który nie powinien być pomijany w zdrowej diecie. Choć nie ulega trawieniu i jest nieprzyswajalny dla organizmu, to wywiera istotny wpływ na bardzo wiele aspektów funkcjonowania ustroju. W skład tej grupy wchodzą:

Nasiona babki płesznik, które doskonale regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i przywracają prawidłowy rytm wypróżnień. Dzięki przyciąganiu i wiązaniu wody łatwo tworzą one żelową, śluzowatą konsystencję, która stymuluje perystaltykę jelit, powiększa objętość mas kałowych i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Wypełniając żołądek w naturalny sposób redukuje apetyt, dzięki czemu sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Błonnik buraczany, cechujący się najwyższą, bo aż 27-procentową, zawartością rozpuszczalnych frakcji błonnika. Ułatwia wiązanie i eliminację z organizmu cholesterolu i kwasów żółciowych, w efekcie czego sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu, zwłaszcza jego niekorzystnej frakcji LDL. Spowalnia tempo wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, zapobiegając tym samym poposiłkowym skokom cukru i regulując poziom glukozy we krwi.

VitaFiber™, czyli zastrzeżony kompleks izomaltooligosacharydów (IMO), które są klasyfikowane jako błonnik i stanowią popularny dodatek do żywności nadający słodkiego smaku. Pod względem chemicznym izomaltooligosacharydy stanowią mieszankę oligomerów glukozowych połączonych wiązaniami alfa. Mają bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Cenne są ich właściwości prebiotyczne – stymulują i wspierają rozwój korzystnych mikroorganizmów zasiedlających jelita. Prawidłowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny dla utrzymania odpowiedniej kondycji układu pokarmowego, przyczynia się również do wzmocnienia odporności.

Metabolity Propionibacterium shermani to grupa różnych związków o dużej aktywności przeciwdrobnoustrojowej, produkowanych przez bakterie fermentacji propionowej. Należą do nich: kwas propionowy, kwas octowy (tzw. lotne kwasy tłuszczowe), nadtlenek wodoru, bakteriocyny i nadtlenek wodoru. Cechują się one silnymi właściwościami antybakteryjnymi i fungistatycznymi. Hamują wzrost chorobotwórczych grzybów i ograniczają ilość wydzielanych  przez nie mikotoksyn.

Yaeyama Chlorella to zielona, słodkowodna alga, uprawiana w najczystszych wodach oblewających japońską wyspę Ishigaki. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, a ponadto dostarcza organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Dodatkowo jest niezastąpioną pomocą w procesie detoksykacji organizmu. Dzięki dużej zawartości chlorofilu i specyficznej budowie ścian komórkowych  łatwo wiąże i eliminuje z ustroju wszelkiego rodzaju trujące substancje. Oczyszcza organizm z metali ciężkich (rtęć, arsen, ołów, kadm, uran), pestycydów, herbicydów, insektycydów.

Kompleks wyciągów roślinnych obejmuje ekstrakty z roślin, które od wieków są stosowane w medycynie ludowej dla poprawy trawienia i niwelowania dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich związki cechują się dużą aktywnością farmakologiczną, a naturalne pochodzenie surowca sprawia, że mogą być stosowane bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. W tej grupie znalazły się:

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – do celów terapeutycznych wykorzystuje się korę, która zawiera duże ilości polisacharydów. Łatwo wiążą one wodę tworząc śliską, kleistą substancję, działającą jak ochronny „płaszcz” śluzowy na cały przewód pokarmowy. Ekstrakty z wiązu czerwonego normalizują trawienie, zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka, niwelują objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). Wspierają pracę jelit i usprawniają eliminację toksyn z organizmu. Są dowody wskazujące na prebiotyczne właściwości kory wiązu czerwonego.

Senes (Cassia angustifolia) to jedna z najpopularniejszych roślin o działaniu przeczyszczającym. Surowcem farmaceutycznym są liście, w których składzie dominują flawonoidy, antranoidy (substancje śluzowe) i glikozydy antrachinowe (sennozydy). Odpowiadają one za bezpośrednie stymulowanie skurczu mięśni gładkich, dzięki czemu pobudzają ruch jelitowy, a dodatkowo przyczyniają się do zwiększenia ilości wody wydzielanej w jelitach. W naturalny sposób stymulują parcie i skracają czas obecności masy kałowej w jelitach.

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to nie tylko ceniona w świecie kulinarnym przyprawa, ale także wartościowy surowiec leczniczy. Znany głównie z łagodzenia nudności, zarówno tych wywołanych chorobą lokomocyjną, jak i charakterystycznych dla pierwszego trymestru ciąży. Sproszkowany korzeń imbiru przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Pobudza emisję kwasów żołądkowych i ruchliwość żołądka, dzięki czemu ułatwia trawienie. Wspiera kondycję jelit, nasilając procesy regeneracyjne w ich obrębie i poprawiając stabilność błon komórkowych w jelitach.

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) ma szczególnie dobry wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy. Sprzyja regeneracji uszkodzonych komórek wątroby (np. po przebytej żółtaczce albo na skutek wirusowego zapalenia wątroby), pobudza wydzielanie kwasów żółciowych, usprawnia trawienie (zwłaszcza tłuszczy). Działa odtruwająco i przeciwzapalnie.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to niezwykle popularna roślina, która zyskała miano remedium na wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienia, schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo i antyseptycznie. Łagodzi bóle brzucha, skurcze i kolki jelitowe. Dzięki pobudzaniu czynności wydzielniczych żołądka i wątroby usprawnia proces trawienia. Hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów bytujących w przewodzie pokarmowym, ogranicza również wytwarzanie orchatoksyn przez niektóre grzyby.

Koper włoski (Foeniculum vulgare) działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Pobudza trawienie i łagodzi dysfunkcje w obrębie układu pokarmowego, zwłaszcza wzdęcia, bóle brzucha, kolki jelitowe, nudności i odbijanie. Chroni wątrobę przed toksynami.

Podsumowując, Fiber Perfect to niezwykle pomysłowe połączenie naturalnego błonnika ze sprawdzonymi składnikami odżywczymi i ekstraktami roślinnymi. Suplement nie tylko uzupełnia dietę o dobrej jakości błonnik, ale także wspiera zdrowie układu pokarmowego i  pozwala na wyeliminowanie większości dolegliwości trawiennych. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Fiber Perfect Fiber Perfect 150 kaps.
Jarrow Formulas
59,00 zł

Fiber Perfect 150 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Idealnie skomponowana mieszanka naturalnych błonników (!!!)
  • Zawiera metabolity ścian komórkowych pożytecznych bakterii
  • Formuła wzbogacona o wyciągi roślinne i zielone algi
  • Działa tonizująco na przewód pokarmowy
  • Zapewnia regularny rytm wypróżnień
  • Wspiera prawidłową perystaltykę jelit
  • Poprawia pracę układu pokarmowego
  • Niweluje bóle brzucha i kolki jelitowe
  • Wspomaga detoksykację organizmu
  • Stabilizuje gospodarkę glukozową
  • Łagodzi dolegliwości gastryczne 
  • Zapobiega zaparciom
  • Zmniejsza apetyt

Jarrow Formulas Fiber Perfect to kompleksowa formuła ukierunkowana na zdrowie układu pokarmowego. Suplement łączy w sobie różne rodzaje naturalnego błonnika, zielone algi, ekstrakty roślinne i składniki ścian komórkowych pożytecznych bakterii.

Preparat uzupełnia dietę o naturalny, wysokojakościowy błonnik i wartościowe wyciągi roślinne. Skutecznie wspiera funkcje układu trawiennego, a dodatkowo usprawnia proces detoksykacji organizmu. Jest rekomendowany szczególnie osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowo zbilansowanej diety i często cierpią z powodu dolegliwości gastrycznych.

Mieszanka błonników obejmuje trzy naturalne źródła rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który nie powinien być pomijany w zdrowej diecie. Choć nie ulega trawieniu i jest nieprzyswajalny dla organizmu, to wywiera istotny wpływ na bardzo wiele aspektów funkcjonowania ustroju. W skład tej grupy wchodzą:

Nasiona babki płesznik, które doskonale regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i przywracają prawidłowy rytm wypróżnień. Dzięki przyciąganiu i wiązaniu wody łatwo tworzą one żelową, śluzowatą konsystencję, która stymuluje perystaltykę jelit, powiększa objętość mas kałowych i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Wypełniając żołądek w naturalny sposób redukuje apetyt, dzięki czemu sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Błonnik buraczany, cechujący się najwyższą, bo aż 27-procentową, zawartością rozpuszczalnych frakcji błonnika. Ułatwia wiązanie i eliminację z organizmu cholesterolu i kwasów żółciowych, w efekcie czego sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu, zwłaszcza jego niekorzystnej frakcji LDL. Spowalnia tempo wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, zapobiegając tym samym poposiłkowym skokom cukru i regulując poziom glukozy we krwi.

VitaFiber™, czyli zastrzeżony kompleks izomaltooligosacharydów (IMO), które są klasyfikowane jako błonnik i stanowią popularny dodatek do żywności nadający słodkiego smaku. Pod względem chemicznym izomaltooligosacharydy stanowią mieszankę oligomerów glukozowych połączonych wiązaniami alfa. Mają bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Cenne są ich właściwości prebiotyczne – stymulują i wspierają rozwój korzystnych mikroorganizmów zasiedlających jelita. Prawidłowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny dla utrzymania odpowiedniej kondycji układu pokarmowego, przyczynia się również do wzmocnienia odporności.

Metabolity Propionibacterium shermani to grupa różnych związków o dużej aktywności przeciwdrobnoustrojowej, produkowanych przez bakterie fermentacji propionowej. Należą do nich: kwas propionowy, kwas octowy (tzw. lotne kwasy tłuszczowe), nadtlenek wodoru, bakteriocyny i nadtlenek wodoru. Cechują się one silnymi właściwościami antybakteryjnymi i fungistatycznymi. Hamują wzrost chorobotwórczych grzybów i ograniczają ilość wydzielanych  przez nie mikotoksyn.

Yaeyama Chlorella to zielona, słodkowodna alga, uprawiana w najczystszych wodach oblewających japońską wyspę Ishigaki. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, a ponadto dostarcza organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Dodatkowo jest niezastąpioną pomocą w procesie detoksykacji organizmu. Dzięki dużej zawartości chlorofilu i specyficznej budowie ścian komórkowych  łatwo wiąże i eliminuje z ustroju wszelkiego rodzaju trujące substancje. Oczyszcza organizm z metali ciężkich (rtęć, arsen, ołów, kadm, uran), pestycydów, herbicydów, insektycydów.

Kompleks wyciągów roślinnych obejmuje ekstrakty z roślin, które od wieków są stosowane w medycynie ludowej dla poprawy trawienia i niwelowania dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich związki cechują się dużą aktywnością farmakologiczną, a naturalne pochodzenie surowca sprawia, że mogą być stosowane bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. W tej grupie znalazły się:

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – do celów terapeutycznych wykorzystuje się korę, która zawiera duże ilości polisacharydów. Łatwo wiążą one wodę tworząc śliską, kleistą substancję, działającą jak ochronny „płaszcz” śluzowy na cały przewód pokarmowy. Ekstrakty z wiązu czerwonego normalizują trawienie, zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka, niwelują objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). Wspierają pracę jelit i usprawniają eliminację toksyn z organizmu. Są dowody wskazujące na prebiotyczne właściwości kory wiązu czerwonego.

Senes (Cassia angustifolia) to jedna z najpopularniejszych roślin o działaniu przeczyszczającym. Surowcem farmaceutycznym są liście, w których składzie dominują flawonoidy, antranoidy (substancje śluzowe) i glikozydy antrachinowe (sennozydy). Odpowiadają one za bezpośrednie stymulowanie skurczu mięśni gładkich, dzięki czemu pobudzają ruch jelitowy, a dodatkowo przyczyniają się do zwiększenia ilości wody wydzielanej w jelitach. W naturalny sposób stymulują parcie i skracają czas obecności masy kałowej w jelitach.

Imbir lekarski (Zingiber officinale) to nie tylko ceniona w świecie kulinarnym przyprawa, ale także wartościowy surowiec leczniczy. Znany głównie z łagodzenia nudności, zarówno tych wywołanych chorobą lokomocyjną, jak i charakterystycznych dla pierwszego trymestru ciąży. Sproszkowany korzeń imbiru przynosi wiele korzyści dla układu pokarmowego. Pobudza emisję kwasów żołądkowych i ruchliwość żołądka, dzięki czemu ułatwia trawienie. Wspiera kondycję jelit, nasilając procesy regeneracyjne w ich obrębie i poprawiając stabilność błon komórkowych w jelitach.

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) ma szczególnie dobry wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy. Sprzyja regeneracji uszkodzonych komórek wątroby (np. po przebytej żółtaczce albo na skutek wirusowego zapalenia wątroby), pobudza wydzielanie kwasów żółciowych, usprawnia trawienie (zwłaszcza tłuszczy). Działa odtruwająco i przeciwzapalnie.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to niezwykle popularna roślina, która zyskała miano remedium na wszelkiego rodzaju zaburzenia trawienia, schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo i antyseptycznie. Łagodzi bóle brzucha, skurcze i kolki jelitowe. Dzięki pobudzaniu czynności wydzielniczych żołądka i wątroby usprawnia proces trawienia. Hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów bytujących w przewodzie pokarmowym, ogranicza również wytwarzanie orchatoksyn przez niektóre grzyby.

Koper włoski (Foeniculum vulgare) działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Pobudza trawienie i łagodzi dysfunkcje w obrębie układu pokarmowego, zwłaszcza wzdęcia, bóle brzucha, kolki jelitowe, nudności i odbijanie. Chroni wątrobę przed toksynami.

Podsumowując, Fiber Perfect to niezwykle pomysłowe połączenie naturalnego błonnika ze sprawdzonymi składnikami odżywczymi i ekstraktami roślinnymi. Suplement nie tylko uzupełnia dietę o dobrej jakości błonnik, ale także wspiera zdrowie układu pokarmowego i  pozwala na wyeliminowanie większości dolegliwości trawiennych. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 150 kapsułekPorcja jednorazowa: 5 kapsułekIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 porcji (5 kapsułek)zawartość%ZDS
Mieszanka błonnikowa Nasiona babki płesznik (Plantago ovata), Błonnik z buraka liściowego (Beta vulgaris), VitaFiber (Izomaltooligosacharydy)2.5 g10%
Składniki ścian komórkowych pożytecznych bakterii (Metabolity z Propionibacterium shermani)60 mg*
Zielone algi Yaeyama Chlorella (Chlorella vulgaris)100 mg*
Zastrzeżona mieszanka roślinna wiąz czerwony (kora) (Ulmus rubra), ekstrakt z liści senesu (Cassia angustifolia), Ekstrakt z organicznego korzenia imbiru (Zingiber officinale), korzeń Mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), liście mięty pieprzowej (Mentha piperita), nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)300 mg*

Pozostałe składniki

Stearynian Magnezu (Źródło Roślinne), Ditlenek Krzemu, Hydroksypropylometyloceluloza (Kapsułka)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
99,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wspierający zachowanie homeostazy. Aż 3 formuły zwiększające biodostępność.

Kupuję
Trec
95,00 zł
(1)

Kapsułki ze sprzężonym kwasem linolowym. Ułatwiają redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększają energię.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Aliness
24,90 zł

Witamina B6 w aktywnej postaci koenzymatycznej - P-5-P.

Kupuję

Mieszanka błonnikowa

Informacja

Mieszanka błonnikowa jest kompleksem różnych frakcji błonnikowych zawartych m.in. w owocach jabłoni, owsa i siemienia lnianego. Błonnik, mimo, że nie jest trawiony przez enzymy trawienne, spełnia ważne funkcje w motoryce przewodu pokarmowego (m.in. wypełnia żołądek hamując łaknienie, co pozwala na utrzymanie sylwetki), obniża poziom trójglicerydów i szkodliwej frakcji cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ma również działanie antytoksyczne i oczyszczające. W zależności od pełniących funkcji w organizmie błonnik dzielimy na: nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż) i rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]) .Mieszanka błonnikowa stasowana jest przez osoby odchudzające się, dostępna na www.muscle-zone.pl

Babka płesznik

Informacja

Babka płesznik (babka śródziemnomorska)  jest rośliną klimatu średniomorskiego. Jej surowcem są preparowane łuski nasion, bogate źródło błonnika pokarmowego (hemicelulozy),  stosowana z powodzeniem w profilaktyce chorób układu pokarmowego (wypełnienie żołądka przez dłuższy okres czasu, poprawa perystaltyki jelit, wspieranie rozwoju flory bakteryjnej), układu krążenia (hamowanie zmian miażdżycowych), zmniejszenie ryzyka insulinoodporności poprzez obniżenie indeksu glikemicznego po posiłkach. Łuski preparowane babki śródziemnomorskiej (płesznik) są stosowane w suplementacji w postaci składników odżywek węglowodanowo-białkowych, białkowych oraz posiłków typu MRP.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Składniki

Informacja

Składniki – ogólna definicja mówi, że są to komponenty i surowce, tworzące formułę konkretnych produktów. Składnikami mogą być pojedyncze pierwiastki, jak również całe kompleksy związków oraz przetworzone i nieprzetworzone ich źródła. Stosowany jest następujący podział składników: pokarmowe, odżywcze i mineralne. Obowiązkiem prawnym jest umieszczanie wszystkich składników zawartych w preparacie (lub leku) w kolejności malejącej tj. rozpoczynając od składnika, którego zawartość w preparacie jest największa.

Zielone algi

Informacja

Zielone algi to grupa glonów zawierających barwnik chlorofil. Są one bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają aminokwasy endogenne (fenyloalaninę, leucynę, tryptofan), witaminy (A, grupa witamin B, kwas askorbinowy), błonnik oraz mikroelementy (cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, potas, siarka, wapń i żelazo). Działają jako przeciwutleniacze i wpływają pozytywnie na kondycję ogólną organizmu.

Zielone algi wchodzą w skład preparatów odżywczych, witaminowych, witaminowo-mineralnych oraz wspomagających odchudzanie z przeznaczeniem dla osób aktywnych zarówno fizycznie, jak i umysłowo.

Dawkowanie: Zależne od indywidualnych potrzeb, nie przekraczające jednak kilku gramów na dobę.

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Ekstrakt z korzenia imbiru

Informacja

Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.

Mniszek lekarski

Informacja

Mniszek lekarski (Taraxacxum officiale) jest pospolitym chwastem występującym w strefie klimatu umiarkowanego. Surowcami leczniczymi są korzeń (Radix Taraxaci) oraz kwiat Flos Taraxaci), bogate w składniki aktywne (fitosterole, insulina, pektyna, kwasy organiczne, cholina, sole mineralne – w korzeniu; flawonoidy, karotenoidy, trójterpeny, cukry redukujące, olejek eteryczny – w kwiatach). Posiada właściwości diuretyczne, sprzyjające procesom redukcji tkanki tłuszczowej, usuwając nadmiar płynów z organizmu oraz ogólny wpływ na działanie układu pokarmowego. Uwrażliwia na działanie insuliny. Stosowany jako składnik suplementów do redukcji ciała, spalaczy tłuszczy i moczopędnych. Przy długim stosowaniu należy uzupełniać poziom elektrolitów. W suplementacji sportowej znany pod nazwą Dandelion Root.

Mięta pieprzowa

Informacja

Mięta pieprzowa ( z łac. mentha piperita) – kolebką mięty pieprzowej jest Wielka Brytania, obecnie uprawiana w wielu krajach Europy, również w Polsce. W celach leczniczych używany jest liść mięty pieprzowej (Folium menthae piperatae) oraz olejek eteryczny miętowy (Oleum Menthae piperate). Zawiera 30 związków organicznych: garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, mikroelementy, karoten oraz witaminę C. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Preparaty z liścia mięty stosuje się zarówno zewnętrznie, jak i doustnie, również w postaci inhalacji olejków eterycznych. Uwaga: może wywoływać objawy uczulenia.

 

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027