Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł412,00 zł618,00 zł824,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Optimal GI Powder Optimal GI Powder

Seeking Health Optimal GI Powder to wieloskładnikowy suplement diety, który wspomaga działanie całego układu pokarmowego, w tym jelit odgrywających kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu immunologicznego i ogólnego stanu zdrowia. Preparat zawiera molibden, L-glutaminę, N-Acetyloglukozaminę, degliceryzowany ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z Aloesu, kory kociego pazura, Pokrzywy zwyczajnej, kory Wiązu czerwonego, Ostropestu plamistego, korzenia Prawoślazu lekarskiego, kurkuminoidy, kwercetynę, MSM (metylosulfonylometan), L-karnozynę, glukorafaninę oraz enzym -  dysmutazę ponadtlenkową.

L-Glutamina stanowi główne źródło energii dla komórek jelita cienkiego – enterocytów, a stosowana we właściwych dawkach przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jej przyjmowanie wpływa korzystnie na regulacje odpowiedzi immunologicznej związanej z nadwrażliwością pokarmową i alergiami oraz normalizuje działanie humoralnej odpowiedzi odpornościowej wywołanej przez limfocyty Th2, a dzięki temu wspomaga działanie układu odpornościowego i zachowanie zdrowia organizmu. Badania kliniczne pokazują, że jej stosowanie zmniejsza stan zapalny jelit, a dzięki temu może wspomagać terapię chorób zapalnych jelit, zespołu nieszczelnego jelita, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, a także choroby uchyłkowej jelita grubego.

N-acetylo-D-glukozamina (NAG) jest aminosacharydem syntetyzowanym z L-glutaminy i glukozy. NAG w ustroju pełni dwie zasadnicze funkcje. Jest prekursorem kwasu hialuronowego, który jest częścią składową płynu maziowego nawilżającego stawy oraz łączy się z mucyną tworząc glikokaliks, który wyściełając przewód pokarmowy, stanowi warstwę ochronną obecnych tam polisacharydów i glikoprotein. N-acetylo-D-glukozamina to niebywale wszechstronna forma glukozaminy przynosząca zarówno korzyści dla stawów, jak i tkanki jelitowej.

Degliceryzowany ekstrakt z lukrecji (DGL) cechuje się działaniem przeciwzapalnym na błony śluzowe wyściełające przewód pokarmowy, przeciwdziała powstawaniu i działa łagodząco w przypadku występujących wrzodów żołądka i dwunastnicy, podnosi żywotność komórek jelitowych i poprawia ukrwienie błony śluzowej jelita, a także spowalnia uwalnianie histaminy ze zniszczonych tkanek, co zmniejsza dolegliwości bólowe. Oprócz tego, wykazuje działanie wykrztuśnie, pobudza czynności wydzielnicze oraz przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowatego w obrębie układu oddechowego.

Ekstrakty z Aloesu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego, wspomagają regenerację śluzówki żołądka narażoną na działanie kwasu solnego, regulują procesy trawienne w jelitach i są skutecznym wsparciem w wielu dolegliwościach związanych z układem trawiennym. Miąższ aloesowy bogaty w białka i minerały działa buforująco zapobiegając nadkwasocie, a w odróżnieniu od rekomendowanych medykamentów nie utrudnia procesów trawiennych. Ponadto, posiada korzystny wpływ na trawienie, ponieważ wpływa na aktywność enzymów zapewniając lepsze przyswajanie składników odżywczych.

Ekstrakty otrzymywane z Kociego pazura stosowane są w terapii wielu schorzeń, takich jak stany zapalne, artretyzm, choroby zakaźne, wrzody żołądka, zatrucia, a nawet nowotwory. Najbardziej istotna grupa związków biologicznie aktywnych występujących w wyciągach roślinnych kociego pazura to alkaloidy (indolowe i oksoindolowe). Alkaloidy indolowe wykazują ochronny wpływ na śluzówkę przewodu pokarmowego, a dzięki temu redukują ryzyko rozwoju wrzodów żołądka. Alkaloidy oksoindolowe pentacykliczne mają wpływ na monocyty i granulocyty, które za ich wpływem mogą przejąć funkcję makrofagów i stać się pierwszą linią obrony przed patogenami.

Kurkuminoidy charakteryzują się udowodnionym działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i  przeciwnowotworowym. Kurkumina – najpopularniejszy przedstawiciel tej grupy związków, używana jest we wspomaganiu  leczenia stanów zapalnych przeróżnych narządów, ciężko gojących się ran, przy problemach z wątrobą i układem pokarmowym, w chorobach neurodegeneracyjnych i schorzeniach układu krążenia. Najnowsze doniesienia pozwalają snuć wielkie nadzieje w związku z używaniem kurkuminoidów w chemoprewencji.

Wg. badań prowadzonych w ostatnich latach, ekstrakty z Pokrzywy zwyczajnej zawierają wiele substancji wykazujących silne działanie antyoksydacyjne, antyagregacyjne, przeciwzapalne, hipocholesterolemiczne oraz hipoglikemiczne. Są to m.in. flawonoidy i garbniki. Surowiec zielarski wchodzi w skład preparatów wykorzystywanych w terapii łagodnego przerostu prostaty, w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz w stanach zapalnych dróg moczowych i skóry. Ponadto, za sprawą bogactwa witamin i pierwiastków śladowych wyciągi z Pokrzywy zwyczajnej wywierają pozytywny wpływ na procesy przemiany materii.                                                                                               

Wiąz czerwony zawiera wiele substancji aktywnych, do których zaliczyć można: garbniki, flawonoidy, seskwiterpeny, kwas kaprowy, kwas kaprylowy, kwas salicylowy, fitosterole i śluzy. Jego ekstrakty stosowane są w leczeniu podrażnień błon śluzowych przewodu pokarmowego i w chorobie wrzodowej. Oprócz tego, wskazania podają o zasadności używania preparatów z Wiązu czerwonego w refluksie , zgadze, zapaleniu jelit, żołądka, gardła, przełyku i krtani, uporczywej biegunce, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i zespole jelita drażliwego.

Kwercetyna poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn, wykazuje aktywność przeciwzapalną, a dzięki ograniczaniu uwalniania histaminy, pojawia się również jako częsty składniki wielu produktów używanych pomocniczo w leczeniu alergii różnorodnego pochodzenia.

Metylosulfonylometan (MSM) to związek siarki organicznej, która jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka. Pierwiastek ten pełni istotną rolę w syntezie białek (enzymy, przeciwciała, aminokwasy) i glutationu. Prezentowany produkt stworzono z myślą o wsparciu układu pokarmowego, dlatego należy dodać, że siarka ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. MSM powoduje wzrost przepuszczalności ścian komórkowych, a dzięki temu ma wpływ na szybszą eliminację z organizmu substancji szkodliwych, które mogą być wydalone za pomocą gruczołów potowych odciążając wątrobę oraz nerki. Oprócz tego, uelastyczniając tkanki okrężnicy, ułatwia proces defekacji.

Prawoślaz lekarski łagodzi podrażnienia, uszkodzeniach oraz inne problemy związane z błoną śluzową układu pokarmowego, redukuje nadmiar kwasu żołądkowego, wspomaga terapię nadkwaśności, wrzodów oraz zapalenia żołądka, posiada właściwości przeczyszczające oraz jest pomocny w wielu problemach związanych z jelitami (zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego). Prawoślaz jest również surowcem do wyrobu preparatów przeciwkaszlowych w schorzeniach górnych dróg oddechowych, takich jak nieżyt oskrzeli i gardła z kaszlem.

L-karnozyna posiada właściwości przeciwutleniające, obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i pomaga zapobiegać powstaniu cukrzycy typu 2, pomaga zapobiegać uszkodzeniom sercowo-naczyniowym oraz mózgu. Uważa się, że jednoczesne i powiązane mechanizmy działania karnozyny zapewniają korzyści komórkom i tkankom w całym organizmie, które w przeciwnym razie łatwiej ulegałby patologicznym efektom procesu starzenia się.

Ekstrakt z Ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest kompleksowym związkiem roślinnym używanym w lecznictwie. Prekursorem sylimaryny jest substancja zwana glukorafaniną, również obecna w preparacie. Dostępne źródła podają, że sylimaryna ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, ochronne dla wątroby w, detoksykujące,  antyproliferacyjne, rozkurczowe oraz stabilizujące budowę błon komórkowych. Badania kliniczne wskazują ponadto na korzystne działanie ekstraktów z ostropestu we wspomaganiu leczenia ostrych i przewlekłych schorzeń wątroby, profilaktyce marskości wątroby oraz kamicy żółciowej. Takie działanie, prawdopodobnie jest spowodowane możliwym zwiększeniem syntezy białka w hepatocytach, a to powoduje polepszenie ich regeneracji.

Dysmutaza ponadtlenkowa jest istotnym enzymem, który stanowi element obrony komórek organizmu przed destruktywnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Przyspiesza ona rozkład jednego z najgroźniejszych oksydantów - rodnika ponadtlenkowego przyczyniając się tym samym do niwelowania wielu negatywnych skutków wynikających z jego niszczycielskiej działalności.  

Podsumowując, Optimal GI Powder to suplement diety, który wspiera zarówno zdrowe funkcjonowanie układu pokarmowego, jak i całego organizmu człowieka. Preparat jest obowiązkową pozycją dla wszystkich osób chcących zapobiec oraz zmagających się już występującymi różnymi schorzeniami ze strony układu pokarmowego, rozpoczynając od śluzówki jamy ustnej, a kończąc na okrężnicy. Oprócz tego, preparat posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające działanie systemu immunologicznego, które zapewniają mu niesłychanie silny potencjał oddziaływania prozdrowotnego. Optimal GI Powder jest preparatem bez wątpienia dla każdej osoby żyjącej w dzisiejszych czasach. 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Optimal GI Powder Optimal GI Powder 204g
Seeking Health
219,00 zł

Optimal GI Powder 204g

ilość: 204g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Zakup tego produktu zapewnia:
Darmową wysyłkę całego zamowienia do wybranych rejonów
219,00 złz VAT
7,30 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 214,62 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wspomaga terapię wielu chorób układu pokarmowego
  • Cechuje się właściwościami chemoprewencyjnymi
  • Posiada bardzo szeroki potencjał prozdrowotny
  • Wspomaga działanie układu immunologicznego
  • Wspiera działanie całego układu pokarmowego
  • Wspomaga funkcjonowanie dróg oddechowych
  • Uczestniczy w regulacji procesów trawiennych
  • Zapewnia silną ochronę antyoksydacyjną
  • Zapewnia zdrowe funkcjonowanie jelit
  • Przeciwdziała powstawianiu wrzodów
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne
  • Może redukować objawy alergii
  • Wspomaga pracę wątroby

Seeking Health Optimal GI Powder to wieloskładnikowy suplement diety, który wspomaga działanie całego układu pokarmowego, w tym jelit odgrywających kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu immunologicznego i ogólnego stanu zdrowia. Preparat zawiera molibden, L-glutaminę, N-Acetyloglukozaminę, degliceryzowany ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z Aloesu, kory kociego pazura, Pokrzywy zwyczajnej, kory Wiązu czerwonego, Ostropestu plamistego, korzenia Prawoślazu lekarskiego, kurkuminoidy, kwercetynę, MSM (metylosulfonylometan), L-karnozynę, glukorafaninę oraz enzym -  dysmutazę ponadtlenkową.

L-Glutamina stanowi główne źródło energii dla komórek jelita cienkiego – enterocytów, a stosowana we właściwych dawkach przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jej przyjmowanie wpływa korzystnie na regulacje odpowiedzi immunologicznej związanej z nadwrażliwością pokarmową i alergiami oraz normalizuje działanie humoralnej odpowiedzi odpornościowej wywołanej przez limfocyty Th2, a dzięki temu wspomaga działanie układu odpornościowego i zachowanie zdrowia organizmu. Badania kliniczne pokazują, że jej stosowanie zmniejsza stan zapalny jelit, a dzięki temu może wspomagać terapię chorób zapalnych jelit, zespołu nieszczelnego jelita, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, a także choroby uchyłkowej jelita grubego.

N-acetylo-D-glukozamina (NAG) jest aminosacharydem syntetyzowanym z L-glutaminy i glukozy. NAG w ustroju pełni dwie zasadnicze funkcje. Jest prekursorem kwasu hialuronowego, który jest częścią składową płynu maziowego nawilżającego stawy oraz łączy się z mucyną tworząc glikokaliks, który wyściełając przewód pokarmowy, stanowi warstwę ochronną obecnych tam polisacharydów i glikoprotein. N-acetylo-D-glukozamina to niebywale wszechstronna forma glukozaminy przynosząca zarówno korzyści dla stawów, jak i tkanki jelitowej.

Degliceryzowany ekstrakt z lukrecji (DGL) cechuje się działaniem przeciwzapalnym na błony śluzowe wyściełające przewód pokarmowy, przeciwdziała powstawaniu i działa łagodząco w przypadku występujących wrzodów żołądka i dwunastnicy, podnosi żywotność komórek jelitowych i poprawia ukrwienie błony śluzowej jelita, a także spowalnia uwalnianie histaminy ze zniszczonych tkanek, co zmniejsza dolegliwości bólowe. Oprócz tego, wykazuje działanie wykrztuśnie, pobudza czynności wydzielnicze oraz przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowatego w obrębie układu oddechowego.

Ekstrakty z Aloesu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego, wspomagają regenerację śluzówki żołądka narażoną na działanie kwasu solnego, regulują procesy trawienne w jelitach i są skutecznym wsparciem w wielu dolegliwościach związanych z układem trawiennym. Miąższ aloesowy bogaty w białka i minerały działa buforująco zapobiegając nadkwasocie, a w odróżnieniu od rekomendowanych medykamentów nie utrudnia procesów trawiennych. Ponadto, posiada korzystny wpływ na trawienie, ponieważ wpływa na aktywność enzymów zapewniając lepsze przyswajanie składników odżywczych.

Ekstrakty otrzymywane z Kociego pazura stosowane są w terapii wielu schorzeń, takich jak stany zapalne, artretyzm, choroby zakaźne, wrzody żołądka, zatrucia, a nawet nowotwory. Najbardziej istotna grupa związków biologicznie aktywnych występujących w wyciągach roślinnych kociego pazura to alkaloidy (indolowe i oksoindolowe). Alkaloidy indolowe wykazują ochronny wpływ na śluzówkę przewodu pokarmowego, a dzięki temu redukują ryzyko rozwoju wrzodów żołądka. Alkaloidy oksoindolowe pentacykliczne mają wpływ na monocyty i granulocyty, które za ich wpływem mogą przejąć funkcję makrofagów i stać się pierwszą linią obrony przed patogenami.

Kurkuminoidy charakteryzują się udowodnionym działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i  przeciwnowotworowym. Kurkumina – najpopularniejszy przedstawiciel tej grupy związków, używana jest we wspomaganiu  leczenia stanów zapalnych przeróżnych narządów, ciężko gojących się ran, przy problemach z wątrobą i układem pokarmowym, w chorobach neurodegeneracyjnych i schorzeniach układu krążenia. Najnowsze doniesienia pozwalają snuć wielkie nadzieje w związku z używaniem kurkuminoidów w chemoprewencji.

Wg. badań prowadzonych w ostatnich latach, ekstrakty z Pokrzywy zwyczajnej zawierają wiele substancji wykazujących silne działanie antyoksydacyjne, antyagregacyjne, przeciwzapalne, hipocholesterolemiczne oraz hipoglikemiczne. Są to m.in. flawonoidy i garbniki. Surowiec zielarski wchodzi w skład preparatów wykorzystywanych w terapii łagodnego przerostu prostaty, w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz w stanach zapalnych dróg moczowych i skóry. Ponadto, za sprawą bogactwa witamin i pierwiastków śladowych wyciągi z Pokrzywy zwyczajnej wywierają pozytywny wpływ na procesy przemiany materii.                                                                                               

Wiąz czerwony zawiera wiele substancji aktywnych, do których zaliczyć można: garbniki, flawonoidy, seskwiterpeny, kwas kaprowy, kwas kaprylowy, kwas salicylowy, fitosterole i śluzy. Jego ekstrakty stosowane są w leczeniu podrażnień błon śluzowych przewodu pokarmowego i w chorobie wrzodowej. Oprócz tego, wskazania podają o zasadności używania preparatów z Wiązu czerwonego w refluksie , zgadze, zapaleniu jelit, żołądka, gardła, przełyku i krtani, uporczywej biegunce, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i zespole jelita drażliwego.

Kwercetyna poprzez hamowanie enzymów uczestniczących w produkcji leukotrienów i prostaglandyn, wykazuje aktywność przeciwzapalną, a dzięki ograniczaniu uwalniania histaminy, pojawia się również jako częsty składniki wielu produktów używanych pomocniczo w leczeniu alergii różnorodnego pochodzenia.

Metylosulfonylometan (MSM) to związek siarki organicznej, która jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka. Pierwiastek ten pełni istotną rolę w syntezie białek (enzymy, przeciwciała, aminokwasy) i glutationu. Prezentowany produkt stworzono z myślą o wsparciu układu pokarmowego, dlatego należy dodać, że siarka ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. MSM powoduje wzrost przepuszczalności ścian komórkowych, a dzięki temu ma wpływ na szybszą eliminację z organizmu substancji szkodliwych, które mogą być wydalone za pomocą gruczołów potowych odciążając wątrobę oraz nerki. Oprócz tego, uelastyczniając tkanki okrężnicy, ułatwia proces defekacji.

Prawoślaz lekarski łagodzi podrażnienia, uszkodzeniach oraz inne problemy związane z błoną śluzową układu pokarmowego, redukuje nadmiar kwasu żołądkowego, wspomaga terapię nadkwaśności, wrzodów oraz zapalenia żołądka, posiada właściwości przeczyszczające oraz jest pomocny w wielu problemach związanych z jelitami (zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego). Prawoślaz jest również surowcem do wyrobu preparatów przeciwkaszlowych w schorzeniach górnych dróg oddechowych, takich jak nieżyt oskrzeli i gardła z kaszlem.

L-karnozyna posiada właściwości przeciwutleniające, obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i pomaga zapobiegać powstaniu cukrzycy typu 2, pomaga zapobiegać uszkodzeniom sercowo-naczyniowym oraz mózgu. Uważa się, że jednoczesne i powiązane mechanizmy działania karnozyny zapewniają korzyści komórkom i tkankom w całym organizmie, które w przeciwnym razie łatwiej ulegałby patologicznym efektom procesu starzenia się.

Ekstrakt z Ostropestu plamistego zawierają sylimarynę, która jest kompleksowym związkiem roślinnym używanym w lecznictwie. Prekursorem sylimaryny jest substancja zwana glukorafaniną, również obecna w preparacie. Dostępne źródła podają, że sylimaryna ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, ochronne dla wątroby w, detoksykujące,  antyproliferacyjne, rozkurczowe oraz stabilizujące budowę błon komórkowych. Badania kliniczne wskazują ponadto na korzystne działanie ekstraktów z ostropestu we wspomaganiu leczenia ostrych i przewlekłych schorzeń wątroby, profilaktyce marskości wątroby oraz kamicy żółciowej. Takie działanie, prawdopodobnie jest spowodowane możliwym zwiększeniem syntezy białka w hepatocytach, a to powoduje polepszenie ich regeneracji.

Dysmutaza ponadtlenkowa jest istotnym enzymem, który stanowi element obrony komórek organizmu przed destruktywnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Przyspiesza ona rozkład jednego z najgroźniejszych oksydantów - rodnika ponadtlenkowego przyczyniając się tym samym do niwelowania wielu negatywnych skutków wynikających z jego niszczycielskiej działalności.  

Podsumowując, Optimal GI Powder to suplement diety, który wspiera zarówno zdrowe funkcjonowanie układu pokarmowego, jak i całego organizmu człowieka. Preparat jest obowiązkową pozycją dla wszystkich osób chcących zapobiec oraz zmagających się już występującymi różnymi schorzeniami ze strony układu pokarmowego, rozpoczynając od śluzówki jamy ustnej, a kończąc na okrężnicy. Oprócz tego, preparat posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające działanie systemu immunologicznego, które zapewniają mu niesłychanie silny potencjał oddziaływania prozdrowotnego. Optimal GI Powder jest preparatem bez wątpienia dla każdej osoby żyjącej w dzisiejszych czasach. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 204 gPorcja jednorazowa: 6,8 g (1 miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w 1 porcji (6,8 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna20 kcal
Węglowodany ogółem2 g1%
Błonnik pokarmowy1 g4%
Cynk (jako Zinc L-Carnosine)21 mg191%
Molibden (jako chelat TRAACS® glicynian molibdenu)50 mcg111%
L-Glutamina1.5 g-
N-acetylo-D-glukozamina1 g-
Błonnik cytrusowy1 g-
Degliceryzowany ekstrakt z lukrecji (Glycyrhiza glabra)(korzeń)(0.75% flawonoidów)500 mg-
Aloes 200:1 wodny ekstrakt (Aloe barbadensis)(żel z liści)350 mg-
Koci pazur 10:1 Extract (Uncaria tomentosa)(kora)350 mg-
kurkuminoidy (ekstrakt z kurkumy (Curcuma longa)(kłącza))250 mg-
Ekstrakt z Pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica)(liście)(1% popiołu)250 mg-
Wiąz czerwony (Ulmus fulva)(kora)250 mg-
Kwercetyna (jako dihydrat kwercetyny z Dimorphandra mollis)(strąki)250 mg-
Metylosulfonylometan250 mg-
Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis linn)(korzeń)200 mg-
Ekstrakt z Ostropestu plamistego (Silybum marianum)(nasiona)(80% silymaryn)50 mg-
Glukorafanina (z ekstraktu brokułów)(Brassica oleracea)(nasiona)(truebrocTM)18 mg-
Dysmutaza ponadtlenkowa (z melona (Cucumis melo)(miazga)ekstrakt)7 mg (100 IU)-

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
72,00 zł
(1)

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Cardiovascular Research
89,00 zł
(3)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Now Foods
25,00 zł

Suplement wspierający utrzymanie mocnych kości i zębów oraz wspomagający zachować zdrowy wzrok.

Kupuję
Doctor's Best
89,00 zł

Witamina D3 w dawce 5000 IU zamknięta w miękkich kapsułkach. Skutecznie uzupełnia niedobór witaminy D3.

Kupuję
Swanson
13,00 zł

Wysoce biodostępna forma cynku w postaci pikolinianu. Cechuje się wysokim bezpieczeństwem stosowania.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł

Suplement diety wspomagający procesy antyoksydacyjne oraz warunkujący optymalną pracę układu nerwowego.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Uncaria tomentosa

Informacja

Uncaria tomentosa (synonimy: czepota puszysta, koci pazur, vilcacora, willdenow) roślina środkowo- i południowoamerykańska bogata w substancje aktywne: alkaloidy oksydoindolowe, garbniki, kwasy fenolowe, triterpeny. Posiada zdolność wychwytywania i pochłaniania przez komórki bakterii i niektórych wirusów, dodatkowo chroni przed infekcjami i uczestniczy w usuwaniu produktu rozpadu własnych tkanek (fagocytoza). Posiada potencjał przystosowawczy, zwiększający odporność i wytrzymałość psychofizyczną organizmu na przeciążenia związane ze stresem. Jest składnikiem suplementów diety wzmacniających odporność, formę psychofizyczną, odnowę biologiczną organizmu, poprawiających samopoczucie, rzadko stosowanych w suplementacji sportowej, ale posiadającej również wielu zwolenników. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależne od jakości i standaryzacji surowca

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Prawoślaz lekarski

Informacja

Prawoślaz lekarski (Ślaz prawdziwy, ślaz lekarski) jest rośliną europejską z rodziny malwowatych. Jego surowcem leczniczym są: liście, kwiaty i suszony korzeń, zawierające bogate substancje aktywne: ok. 37 % skrobi, 11 % pektyn, a ponadto sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne (fenolowy, galaktunorowy, glukoronowy), ramnozę,   asparaginę i betainę. Ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, lekko przeczyszczające i moczopędne, zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej. Stosowany w stanach zapalnych gardła i przewodu pokarmowego. Przyspiesza gojenie ran (m.in. owrzodzenia kończyn dolnych). Używany w postaci zimnych i gorących herbat ziołowych, naparów itp. Preparaty zawierające prawoślaz lekarski dostępne na www.muscle-zone.pl

Glukorafanina

Informacja

Glukorafanina – związek występujący naturalnie w brokułach (szczególnie w jego kiełkach), będący prekursorem aktywnego biologicznie sulforafanu. Konwersja glukorafaniny do sulforafanu zachodzi pod wpływem enzymu zawartego w tkankach brokuła, może być również (choć mniej efektywnie) przeprowadzana przez bakterie probiotyczne zasiedlające jelito grube człowieka. Suplementacja glukorafaniną wykazuje swoją efektywność przez stymulację wytwarzania sulforafanu.

Związek ten należący do grupy izotiocyjanin wykazuje istotne właściwości przeciwnowotworowe. Na tle innych suplementów tego typu wyróżnia go wielopłaszczyznowość działania. Działa hamująco na rozwój komórek nowotworowych od momentu ich tworzenia się, przez proliferację, po ograniczanie ryzyka powstawania przerzutów.

Ponadto, sulforafan wskazywany jest jako skuteczny sposób na walkę z bakteriami Helicobacter pylori odpowiadającymi za powstawanie wrzodów w obrębie żołądka i dwunastnicy. Niektóre źródła wskazują, że efektywność sulforafanu na tym polu jest na tyle istotna, że może on być skuteczny nawet wobec antybiotykoopornych form Helicobacter pylori.

Sulforafan wykazuje również właściwości atyoksydacyjne. Może redukować ilość wolnych rodników w ustroju, redukując stres oksydacyjny. Ponadto, przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne. Może także optymalizować profil lipidowy poprzez zwiększanie stężenia lipoproteiny HDL oraz obniżana poziomu lipoproteiny LDL.

 

Brassica oleracea

Informacja

Co to jest za składnik Brassica oleracea?

Brassica oleracea to gatunek roślin z rodziny kapustowatych, wśród których wyróżnić można brokuł, kalafior, jarmuż, kapustę ogrodową, brukselkę i inne.

Warzywa kapustne znane są z szerokiego potencjału prozdrowotnego. Za korzyści dla ludzkiego organizmu odpowiadają takie składniki jak sulforafan, indolo-3-karbinol (I3C), diindolylmetan (DIM) oraz bogactwo witamin i minerałów. Korzystne działanie notuje się szczególnie w przypadku nadmiaru estrogenów, a nawet w przypadku wywołanego nimi procesu nowotworzenia. Wynika to z potencjału zmniejszającego produkcję aromatazy, wywołanego inhibicją receptorów AhR przez sulforafan oraz z właściwości modulujących ścieżki metabolizmu estrogenów przez diindolylmetan. Warzywa krzyżowe mogą korzystnie wpływać na zdrowie całego ustroju, ze względu na działanie redukujące ilość reaktywnych form tlenu, przez co zmniejszają się uszkodzenia nimi wywoływane oraz dzięki redukcji stanów zapalnych, które gdy są utrzymywane przewlekle mogą prowadzić do poważnych zaburzeń.

Ostatnio na blogu

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz...

czytaj więcej
Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Adrafinil jest bezpośrednim prekursorem do modafinilu – jednego z najlepiej znanych i najbardziej efektywnych smart drugs. Oznacza to, że ich działanie jest...

czytaj więcej
Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Jeżeli zapoznamy się z różnymi poradnikami zdrowego odżywiania to odkryjemy, że tłuszcz jest rodzajem absolutnego i...

czytaj więcej
Olej z kryla kontra olej rybny: który jest lepszy dla Ciebie?

Olej z kryla kontra olej rybny: który jest lepszy dla Ciebie?

Olej rybny, pochodzący od tłustych ryb, takich jak sardele, makrela i łosoś, jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na...

czytaj więcej
Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027