Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Iron Recover Iron Recover
Iron Recover to prawdziwa definicja słowa REGENERACJA. Wystarczy jedna porcja aby dostarczyć do organizmu wszystkich makroskładników, które są odpowiedzialne za stworzenie idealnego środowiska dla wzrostu i regeneracjitkanki mięśniowej. 10 gramów hydrolizatu białek serwatki, czyli najszybciej wchłanialnego białka w połączeniu z 8g aminokwasów BCAA nie pozwoli katabolizmowi niszczyć Twoich mięśni! 23 gramy węglowodanów złożonych najwyższej jakości uzupełnią glikogen wypłukany z Twoich mięśni podczas intensywnego wysiłku! Po intensywnym wysiłku nasz organizm, nie jest w stanie trawić pożywienia, dlatego powstał IRON RECOVER - suplement "strawiony" laboratoryjnie, który od razu przechodzi przez żołądek i nasz organizm nie musi tracić energii na trawienie, a dzięki temu najważniejsze makroskładniki dostarczone są bezpośrednio po treningu tak aby jak najszybciej przejść ze stanu katabolicznego w anaboliczny! Oprócz kompleksu niezbędnych witamin i minerałów IRON RECOVER zawiera również ekstrakty z różeńca górskiego oraz cytryńca chińskiego, które pozwolą Ci się uspokoić i odstresować po ciężkim treningu!

Specjaliści IHS dodali do Iron Recover także laktoferynę, która ma na celu zabezpieczyć Cię przed chorobami i wirusami w okresie potreningowym czyli w momencie kiedy Twoja odporność drastycznie spada i jesteś najbardziej podatny na infekcję! IRON RECOVER to najbardziej kompletny suplement potreningowy, który zaspokaja każdą potrzebę Twojego organizmu po ciężkim treningu!

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Iron Recover Iron Recover 900g
IHS
139,00 zł

Iron Recover 900g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

139,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Doskonała regeneracja potreningowa
  • 10g hydrolizatu białek serwatki
  • Wysoka zawartość BCAA
  • Bez cukrów prostych
Iron Recover to prawdziwa definicja słowa REGENERACJA. Wystarczy jedna porcja aby dostarczyć do organizmu wszystkich makroskładników, które są odpowiedzialne za stworzenie idealnego środowiska dla wzrostu i regeneracjitkanki mięśniowej. 10 gramów hydrolizatu białek serwatki, czyli najszybciej wchłanialnego białka w połączeniu z 8g aminokwasów BCAA nie pozwoli katabolizmowi niszczyć Twoich mięśni! 23 gramy węglowodanów złożonych najwyższej jakości uzupełnią glikogen wypłukany z Twoich mięśni podczas intensywnego wysiłku! Po intensywnym wysiłku nasz organizm, nie jest w stanie trawić pożywienia, dlatego powstał IRON RECOVER - suplement "strawiony" laboratoryjnie, który od razu przechodzi przez żołądek i nasz organizm nie musi tracić energii na trawienie, a dzięki temu najważniejsze makroskładniki dostarczone są bezpośrednio po treningu tak aby jak najszybciej przejść ze stanu katabolicznego w anaboliczny! Oprócz kompleksu niezbędnych witamin i minerałów IRON RECOVER zawiera również ekstrakty z różeńca górskiego oraz cytryńca chińskiego, które pozwolą Ci się uspokoić i odstresować po ciężkim treningu!

Specjaliści IHS dodali do Iron Recover także laktoferynę, która ma na celu zabezpieczyć Cię przed chorobami i wirusami w okresie potreningowym czyli w momencie kiedy Twoja odporność drastycznie spada i jesteś najbardziej podatny na infekcję! IRON RECOVER to najbardziej kompletny suplement potreningowy, który zaspokaja każdą potrzebę Twojego organizmu po ciężkim treningu!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 900 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 18
w porcji (50 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna133 kcal-
Białko (hydrolizat białek serwatki)10 g-
Węglowodany23,25 g-
- w tym cukry0 g-
Tłuszcze0 g-
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe0 g-
Błonnik0 g-
Cholesterol0,3 g-
Sód0,05 g-
Glutamina5 g-
Leucyna2,6 g-
Walina1,8 g-
Izoleucyna1,6 g-
Tyrozyna1 g-
Tauryna1 g-
Ekstrakt z cytryńca chińskiego50 mg-
Ekstrakt z różeńca górskiego50 mg-
Laktoferyna50 mg-
Magnez260 mg70%
Wapń162 mg20%
Fosfor125 mg18%
Witamina C80 mg100%
Niacyna16 mg100%
Witamina E12 mg100%
Kwas pantotenowy6 mg100%
Cynk5 mg50%
Żelazo5 mg36%
Witamina B61,4 mg100%
Witamina B21,4 mg100%
Beta-karoten1,2 mg-
Witamina B11,1 mg100%
Miedź1 mg100%
Mangan1 mg50%
Witamina A0,6 mg75%
Kwas foliowy0,2 mg100%
Jod0,1 mg67%
Biotyna0,05 mg100%
Witamina K0,03 mg40%
Chrom0,028 mg70%
Selen0,025 mg45,5%
Molibden0,025 mg50%
Witamina D30,005 mg100%
Witamina B120,0025 mg100%

Pozostałe składniki

Maltodekstryna niskocukrzona, hydrolizat z izolatu białek serwatkowych, substancje słodzące: sacharynian sodu, sukraloza, aromat owocowy, aromat chłodu; barwniki: żółcień pomarańczowa dla smaku pomarańczowego, zieleń pistacjowa dla smaku zielone jabłko.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Srebro Koloidalne
Srebro Koloidalne
NATURE’S VOICE

Najwyższej czystości koloid srebra. Udowodnione naukowo działanie antybiotyczne.

39,00 zł
więcej
Pancreatin 10X
Pancreatin 10X
NOW FOODS

Suplement diety zawierający enzymy trawienne pomagające rozkładać białka, węglowodany oraz tłuszcze.

49,00 zł
więcej
Peony Immune 600mg
Peony Immune 600mg
LIFE EXTENSION

Suplement diety modulujący działanie reakcji immunologicznych. Redukuje stany zapalne w stawach.

149,00 zł
więcej
Curcumin
Curcumin
NOW FOODS

Kurkumina wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę wątroby, woreczka żółciowego i stawów.

75,00 zł
więcej
Golden Milk, Turmeric Infusion
Golden Milk, Turmeric Infusion
JARROW FORMULAS

Połączenie białka serwatkowego i aromatycznych przypraw według tradycyjnej, indyjskiej receptury.

75,00 zł
więcej
Beta-Alanine
Beta-Alanine
ACTIVLAB

Beta-Alanina w kapsułkach. Zwiększa siłę i wytrzymałość, a jednocześnie przeciwdziała uszkodzeniom mięśni.

39,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>