Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
SyntheSize SyntheSize

SyntheSize to suplement do stosowania po treningu zawierający wszystkie związki, które potrzebujesz, aby przyśpieszyć regenerację i przyrost suchej masy mięśniowej.

W skład SyntheSize wchodzą między innymi:

Hydrolizowane formy Kazeiny Serwatkowej, Koncentratu Białek Serwatki oraz Izolatu Białek Serwatki - dzięki poddaniu ich procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego wchłaniają się bardzo szybko dostarczając organizmowi łatwoprzyswajalnych aminokwasów.

L-Leucyna, Wodorochlorek Etylowego Estru L-Leucyny – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna, Wodorochlorek Etylowego Estru L-Izoleucyny – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina, Etylowy Ester L-Waliny – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

L-Norwalina – zabezpiecza przed rozpadem Guanidynę (związek niezbędny do syntezy m.: kreatyny i argininy), pomaga zwiększyć stężenie jonów amonowych (dzięki czemu zmniejsza kwasowość naszego organizmu, hamuje katabolizm oraz przyspiesza anabolizm).

L-Lizyna – musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować. Wykazuje właściwości przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) a tym samym pomaga zwalczać choroby, pomaga podnieść poziom Hormonu Wzrostu, obecna przy budowie Kolagenu, wchłania Wapń i poprawia koncentracje umysłową.

L-Fenyloalania - ulega konwersji do tyrozyny, która jest prekursorem m.in.: Dopaminy, Adrenaliny i Noradrenaliny (stymulują centralny układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji).

L-Treonina – odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu a tym samym poprawia stan naszych stawów, więzadeł i ścięgien. Jest też obecna przy produkcji antyciał oraz pozwala ograniczyć proces otłuszczania wątroby.

L-Metionina – należy do grupy aminokwasów siarkowych. Jest niezbędna w procesie syntezy białek (jest przyłączana jako pierwsza podczas budowy łańcucha polipeptydowego), zwiększa produkcję Glutanionu (związek pomagający usuwać toksyny z organizmu), uczestniczy w powstawaniu adrenaliny, kwasów nukleinowych i fosforanu kreatyny.

L-Histydyna – razem z Beta-Alaniną biorą udział w syntezie Karnozyny tym samym zapobiega nadbudowywaniu się kwasu mlekowego, pozwalając na dłuższy i cięższy trening.

Glukonian Kreatyny, Wodorochlorek Etylowego Estru Kreatyny, Monowodzian Kreatyny, Kreatyno-O-Fosforan, Tetrawodorek Fosforanu Dwusodu Kreatyny, Magnezowy Chelat Kreatyny, Taurynian Kreatyny - wpływa na szereg czynników dotyczących naszego organizmu:

Bierze udział w transporcie i odbudowie ATP – ATP pełni funkcję nośnika energii w naszym organizmie, bez niego przebieg większości reakcji, poczynając od prostych syntez po skurcz mięśnia, byłby niemożliwy. Kreatyna dzięki umiejętności wiązania grup fosforanowych (przemienia się wtedy w Fosfokreatynę) uczestniczy, we wspmnianych, transporcie i odbudowie ATP.
Zwiększa tempo syntezy protein – dzięki zwiększeniu ilości wody zatrzymywanej w komórkach mięśniowych przyczynia się do powstania bardziej anabolicznego (sprzyjającego wzrostowi) środowiska.
Hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego.
Pomaga chronić serce – zarówno w sposób bezpośredni, ponieważ w sercu znajduje się duże stężenie kreatyny, jak i pośrednio poprzez regulowanie poziomu cholesterolu i ochronę przed skutkami nadmiernego stresu.

Beta-Alanina, Wodorochlorek Etylowego Estru Beta-Alaniny – wraz z histydyna wchodzi w skład karnozyny. Tworzy również dipeptydy odpowiedzialne za „odkwaszanie” szybkokurczliwych włókien mięśniowych oraz prawidłową prace ATPazy (enzym biorący udział w procesie uwalniania energii).

Jabłczan Di-Arininy – połączenie kwasu jabłkowego z dwoma cząsteczkami argininy. L-Arginina bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni bierze udział w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny.

Jabłczan Cytruliny – jest prekursorem kreatyny, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu – związku odpowiedzialnego za m.in.: rozszerzanie naczyń krwionośnych i tym samym ułatwiającego transport innych związków do i z mięśni.

Etylowy Ester Gamma-Butyrobetainy, Gamma-Butyrobetaina - – w naszym organizmie wykazuje dwa główne działania: pomaga w pozbyciu się, szkodliwej dla naszego zdrowia, homocysteiny (może być przyczyną m.in.: miażdżycy) oraz uczestniczy w powstawaniu sarkozyny, jednego z prekursorów kreatyny.

Podwójny Pikolinian Tlenku Wanadu – wykazuje zdolność do naśladowania działania insuliny. Reguluje metabolizm węglowodanów, zwiększa ilość aminokwasów transportowanych do mięśni, wpływa na lepsze wykorzystanie glukozy do uzupełniania zapasów glikogenu w mięśniach, pomaga zwiększyć wrażliwość komórek mięśniowych na działanie insuliny.

Tasionat Magnezu - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne, odpowiada za poprawne działanie enzymu NOS (syntaza tlenku azotu), pomaga obniżyć poziom homocysteiny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
SyntheSize SyntheSize 532g
VPX
139,00 zł

SyntheSize 532g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

139,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • POZBAWIONY ZWIĄZKÓW O DZIAŁANIU POBUDZAJĄCYM
  • NIE ZAWIERA WĘGLOWODANÓW
  • ZWIĘKSZA PRZYROST SUCHEJ MASY MIĘŚNIOWEJ
  • PRZYSPIESZA REGENERACJĘ POWYSIŁKOWĄ

SyntheSize to suplement do stosowania po treningu zawierający wszystkie związki, które potrzebujesz, aby przyśpieszyć regenerację i przyrost suchej masy mięśniowej.

W skład SyntheSize wchodzą między innymi:

Hydrolizowane formy Kazeiny Serwatkowej, Koncentratu Białek Serwatki oraz Izolatu Białek Serwatki - dzięki poddaniu ich procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego wchłaniają się bardzo szybko dostarczając organizmowi łatwoprzyswajalnych aminokwasów.

L-Leucyna, Wodorochlorek Etylowego Estru L-Leucyny – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna, Wodorochlorek Etylowego Estru L-Izoleucyny – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina, Etylowy Ester L-Waliny – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

L-Norwalina – zabezpiecza przed rozpadem Guanidynę (związek niezbędny do syntezy m.: kreatyny i argininy), pomaga zwiększyć stężenie jonów amonowych (dzięki czemu zmniejsza kwasowość naszego organizmu, hamuje katabolizm oraz przyspiesza anabolizm).

L-Lizyna – musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować. Wykazuje właściwości przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) a tym samym pomaga zwalczać choroby, pomaga podnieść poziom Hormonu Wzrostu, obecna przy budowie Kolagenu, wchłania Wapń i poprawia koncentracje umysłową.

L-Fenyloalania - ulega konwersji do tyrozyny, która jest prekursorem m.in.: Dopaminy, Adrenaliny i Noradrenaliny (stymulują centralny układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji).

L-Treonina – odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu a tym samym poprawia stan naszych stawów, więzadeł i ścięgien. Jest też obecna przy produkcji antyciał oraz pozwala ograniczyć proces otłuszczania wątroby.

L-Metionina – należy do grupy aminokwasów siarkowych. Jest niezbędna w procesie syntezy białek (jest przyłączana jako pierwsza podczas budowy łańcucha polipeptydowego), zwiększa produkcję Glutanionu (związek pomagający usuwać toksyny z organizmu), uczestniczy w powstawaniu adrenaliny, kwasów nukleinowych i fosforanu kreatyny.

L-Histydyna – razem z Beta-Alaniną biorą udział w syntezie Karnozyny tym samym zapobiega nadbudowywaniu się kwasu mlekowego, pozwalając na dłuższy i cięższy trening.

Glukonian Kreatyny, Wodorochlorek Etylowego Estru Kreatyny, Monowodzian Kreatyny, Kreatyno-O-Fosforan, Tetrawodorek Fosforanu Dwusodu Kreatyny, Magnezowy Chelat Kreatyny, Taurynian Kreatyny - wpływa na szereg czynników dotyczących naszego organizmu:

Bierze udział w transporcie i odbudowie ATP – ATP pełni funkcję nośnika energii w naszym organizmie, bez niego przebieg większości reakcji, poczynając od prostych syntez po skurcz mięśnia, byłby niemożliwy. Kreatyna dzięki umiejętności wiązania grup fosforanowych (przemienia się wtedy w Fosfokreatynę) uczestniczy, we wspmnianych, transporcie i odbudowie ATP.
Zwiększa tempo syntezy protein – dzięki zwiększeniu ilości wody zatrzymywanej w komórkach mięśniowych przyczynia się do powstania bardziej anabolicznego (sprzyjającego wzrostowi) środowiska.
Hamuje katabolizm – dzięki swoim zdolnościom buforującym pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH w mięśniach. Jest to o tyle istotne, że większość enzymów, odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej, może działać tylko w bardzo kwaśnym środowisku.
Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – pomaga zwalczyć, niebezpieczne dla zdrowia, wolne rodniki. Dodatkowo zapobiega szeregowi szkodliwych efektów powstających z powodu utleniania podczaswysiłkowego.
Pomaga chronić serce – zarówno w sposób bezpośredni, ponieważ w sercu znajduje się duże stężenie kreatyny, jak i pośrednio poprzez regulowanie poziomu cholesterolu i ochronę przed skutkami nadmiernego stresu.

Beta-Alanina, Wodorochlorek Etylowego Estru Beta-Alaniny – wraz z histydyna wchodzi w skład karnozyny. Tworzy również dipeptydy odpowiedzialne za „odkwaszanie” szybkokurczliwych włókien mięśniowych oraz prawidłową prace ATPazy (enzym biorący udział w procesie uwalniania energii).

Jabłczan Di-Arininy – połączenie kwasu jabłkowego z dwoma cząsteczkami argininy. L-Arginina bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni bierze udział w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny.

Jabłczan Cytruliny – jest prekursorem kreatyny, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu – związku odpowiedzialnego za m.in.: rozszerzanie naczyń krwionośnych i tym samym ułatwiającego transport innych związków do i z mięśni.

Etylowy Ester Gamma-Butyrobetainy, Gamma-Butyrobetaina - – w naszym organizmie wykazuje dwa główne działania: pomaga w pozbyciu się, szkodliwej dla naszego zdrowia, homocysteiny (może być przyczyną m.in.: miażdżycy) oraz uczestniczy w powstawaniu sarkozyny, jednego z prekursorów kreatyny.

Podwójny Pikolinian Tlenku Wanadu – wykazuje zdolność do naśladowania działania insuliny. Reguluje metabolizm węglowodanów, zwiększa ilość aminokwasów transportowanych do mięśni, wpływa na lepsze wykorzystanie glukozy do uzupełniania zapasów glikogenu w mięśniach, pomaga zwiększyć wrażliwość komórek mięśniowych na działanie insuliny.

Tasionat Magnezu - składnik kości - stabilizuje poziom fosforanów wapnia co zapobiega ich demineralizacji, kofaktor wielu enzymów (m.in. kinaz), odgrywa ważną role w procesie skurczu mięśni, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, niezbędny w początkowej fazie procesu steroidogenezy, pośrednio steruje syntezą hormonu wzrostu, insuliny i insulino-podobnego czynnika wzrostu (IGF).

Kwas Foliowy - uczestniczy w procesach podziału komórek oraz syntezy czerwonych krwinek, reguluje niektóre przemiany metaboliczne, odpowiada za poprawne działanie enzymu NOS (syntaza tlenku azotu), pomaga obniżyć poziom homocysteiny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 532 gPorcja jednorazowa: 19 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 28
w porcji (19 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna56 kcal-
Białko14 g-
Sód33 mg1%
Kwas foliowy40 mcg10%
Wapń11 mg1%
Protein Hydrolysate Matrix Yielding 22% Glutamine Peptide, 21% BCAA Peptide, & 41% EAA's:Casien Protein Hydrolsate, Whey Protein Isolate, Whey Protein Hydrolysate3500 mg-
Proprietary Branched Chain Ethyl Ester Amino Acid Matrix:L-Leucine, L-Leuicine Ethyl Ester HCI, L-Lysine, L-Phenylalanine, L-Valine, L-Isoleucine Ethyl Ester HCI, L-Threonine, L-Histidine, L-Methionine, L-Isoleucine, L-Valine Ethyl Ester HCI, L-2-Aminopentanoic Acid (L-Nor-Valine)6210 mg-
MFH-1 Myogenic Hyperplasia Factors, No2, Insulinotrophic and MyoBlast Amplification Matrix:Creatine Gluconate, Creatine Taurinate, Monosodium Phosphate Anhydrous, L-Citrulline Malate, Bis Piccolinato Oxo Vanadium BPOV, Di-L-Arginine-L-Malate, Di-Na-Creatine Phosphate Tetrahydrate, Beta-Alanine, Creatine Magnesium Chelate, Trisodium Phosphate Dodecahydrate, Creatine Monohydrate, Beta-Alanine Ethyl Ester HCI, MTB Pump (Magnesium Tanshinoate B), Gamma Butyrobetaine HCI, Gamma-Butyrobetaine Ethyl Ester Chloride, COP, Creatinol-O-Phosphate7100 mg-

Pozostałe składniki

Kwas jabłkowy, naturalne i sztuczne aromaty, kwas cytrynowy bezwodny, Sucralean Brand sukraloza

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Vegetarian DHA
Vegetarian DHA
LIFE EXTENSION

Suplement zawierający optymalną dawkę DHA. Wspiera układ sercowo-naczyniowy i zapewnia optymalną pracę mózgu.

69,00 zł
więcej
EPActive 1000mg
EPActive 1000mg
JARROW FORMULAS

Skoncentrowana porcja kwasu eikozapentaenowego (EPA) – aż 800 mg w kapsułce!

109,00 zł
więcej
Carbo Pur
Carbo Pur
Hi-TEC

Suplement diety złożony z prostych i złożonych węglowodanów z dodatkiem witamin oraz antyoksydantów.

50,00 zł
więcej
Best 5-HTP 100mg
Best 5-HTP 100mg
DOCTOR'S BEST

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

149,00 zł
więcej
MSM & Glucosamine
MSM & Glucosamine
NATROL

Glukozamina i MSM to kompleksowa formuła wspierająca funkcjonowanie stawów

65,00 zł
więcej
Boron
Boron
NOW FOODS

Suplement diety, który wzbogaca dietę o bor. Korzystnie wpływa na kondycję kości i stawów.

49,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

EAA

Informacja

EAA – kompleks aminokwasów egzogennych i względnie egzogennych, dostarczanych z pokarmem i suplementami diety, ze względu na brak możliwości wewnątrzustrojowego ich syntetyzowania.  Aminokwasy egzogenne w kompleksie EAA, to: fenyloalanina, tryptofan, walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, treonina i metionina, względnie egzogenne – histydyna i arginina, są konieczne dla zapewnienia prawidłowości przebiegu procesów życiowych związanych z wymianą białek ustrojowych. W suplementacji sportowej stanowią podstawowy składnik uzupełnienia diety, wspomagania zdolności wysiłkowych w sportach siłowo-wytrzymałościowych. W zależności od składu chemicznego działają zarówno katabolicznie jak i antykatabolicznie. Szczególnie ważne jest uzupełnienie EAA bezpośrednio po większym wysiłku. W połączeniu z węglowodanami przynoszą najlepsze efekty w odbudowie biologicznej powysiłkowej.

Gamma-butyrobetaine Ethyl Ester

Informacja

Gamma-butyrobetaine Etyl Ester (etylowy ester kwasu gamma aminomasłowego i betainy) - antagonista receptorów muskarynowych w procesie wytwarzania tlenku azotu. Obniża i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. W suplementacji stosowany jako składnik preparatów zwiększających wytwarzanie tlenku azotu, wpływających na lepsze ukrwienie i odżywianie tkanek oraz zwiększających wydajność mięśni.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>