Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł427,00 zł641,00 zł854,00 zł1 068,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
SyntheSize SyntheSize 532g
Vpx
139,00 zł

SyntheSize 532g

ilość: 532g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
139,00 złz VAT
4,96 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zaawansowana mieszanka białek, peptydów oraz wolnych aminokwasów
  • Zwiększa produkcję NO oraz działa insulinotropowo
  • Promuje budowę jakościowej masy mięśniowej
  • Przyśpiesza powysiłkową regenerację

VPS SyntheSize® to oparty o białko, peptydy aminokwasów i wolne aminokwasy suplement, wspomagający powysiłkową regenerację mięśni. Ponadto specjalnie zaprojektowana mieszanka MFH-1™ intensyfikuje anaboliczną odpowiedź organizmu, pozwalając na skuteczną budowę jakościowej masy mięśniowej.

W skład produktu wchodzi:
Protein Hydrolysate Matrix – źródło glutaminy, aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA) oraz aminokwasów egzogennych (EAA) w formie peptydów, zapewniających wysoką biodostępność. Mieszanka dostarcza również białka o zróżnicowanym czasie wchłaniania, pochodzącego z hydrolizatu kazeiny, izolatu białek serwatkowych oraz hydrolizatu białek serwatkowych. Konkretna porcja wysoce przyswajalnych białek gwarantuje sprawny przebieg regeneracji mięśniowej oraz nasilenie anabolizmu mięśniowego.

Proprietary Branched Chain Ethyl Ester Amino Acid Matrix - źródło wolnych aminokwasów, które poddane zostały procesowi estryfikacji. Dzięki temu zwiększono biodostępność aminokwasów, które mogą zostać wykorzystane do budowy mięśni szkieletowych. Dostarczając wolnych aminokwasów, organizm nie musi wydatkować energii na ich strawienie, a dodatkowo bardzo szybko trafiają one do mięśni, aby rozpocząć kaskadę procesów anabolicznych.

MFH-1® (Myogenic Hyperplasia Factors), No2, Insulinotrophic and MyoBlast Amplification Matrix – zaawansowana mieszanka składników intensyfikujących odpowiedź anaboliczną organizmu. Mieszanka zwiększa poziom tlenku azotu (NO), odpowiedzialnego za rozszerzenie światła naczyń krwionośnych i poprawę odżywienia mięśni po wysiłku. Ponadto NO zaangażowany jest w regulację homeostazy w mitochondriach i ich przebudowę. Kolejnym mechanizmem działania mieszanki jest nasilenie aktywności insuliny, która jest głównym hormonem odpowiedzialnym za magazynowanie substratów energetycznych. Działanie insulinotropowe intensyfikuje dostawę aminokwasów oraz cukrów do mięśni szkieletowych, co pomaga utrzymać wysoki stan odżywienia komórek, warunkując tym samym efekt hipertrofii.

Podsumowując, VPS SyntheSize to zaawansowana odżywka białkowa, dostarczająca wysoce biodostępnych form protein, aminokwasów oraz składników intensyfikujących procesy anaboliczne. Skutecznie nasila anabolizm mięśniowy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 532 gPorcja jednorazowa: 19 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 28
w porcji (19 g)zawartość%ZDS
Kalorie56
Sód33mg1%
Białko14g28%
Folian (Kwas foliowy)40mcg10%
Wapń11mg1%
Mieszanka Białka Hydrolizowanego dostarczająca 22% peptydów glutaminy, 21% BCAA, & 41% EAA Hydrolizat Kazeiny, Izolat białka serwatkowego, Hydrolizat białka serwatkowego3,5g**
Zastrzeżona mieszanka Estrów Etylowych Aminokwasów Rozgałęzionych L-Leucyna, Ester etylowy L-Leucyny HCl, L-Lizyna, L-Fenyloalanina. L-Walina, Ester etylowy L-Izoleucyny HCl, L-Treonina, L-Histydyna, L-Metionina, L-Izoleucyna, Ester Etylowy L-Waliny HCl, Kwas L-2-Aminopentanowy (L-Nor-Walina)6,21g**
MHF-1 (Myogenic Hyperplasia Factors), NO2, Insulinotropic and MyoBlast Amplification Matrix Glukonian Kreatyny, Taurynian Kreatyny, Bezwodny Fosforan Sodu, Jabłczan L-Cytruliny, Bispikolinian oksowanadu, Di-L-Jabłczan L-Argininy, Di-Sodowy Fosforan Kreatyny Tetrahydrat, Beta-Alanina, Chelat Magnezowy Kreatyny, Fosforan Trójsodowy Dodekahydat, Monohydrat Kreatyny, Etylowy ester beta-alaniny HCl, MTB Pump (Magnesium, Tanshinoate B, Gamma-Butyrobetainy HCl, Chlorek Estru Etylowego Gamma-Butyrobetainy, COP (Ortofosforan kreatynolu)7,10g**

Pozostałe składniki

Kwas jabłkowy, naturalne i sztuczne aromaty, kwas cytrynowy bezwodny, Sucralean Brand sukraloza

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Controlled Labs
165,00 zł
(3)

Suplement aminokwasowy z BCAA i EAA. Ułatwia zwiększenie masy mięśniowej, poprawia wytrzymałość.

Kupuję
Biotech Usa
52,00 zł

Solidna dawka wysokiej jakości glutaminy w proszku. Dostępna w kilku smakach.

Kupuję
Seeking Health
115,00 zł

Wspiera równowagę elektrolitową oraz pomaga osiągnąć wysoką wydajność fizyczną.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł
(2)

Kwercetyna w kapsułkach. Pomaga w alergiach i czynnie wspiera zdrowie układu krążenia.

Kupuję
Biotech Usa
115,00 zł

Najwyższej jakości źródło BCAA w proporcji 2:1:1 wzbogaconych o glutaminę oraz witaminę B6.

Kupuję
Trec
89,00 zł 79,00 zł

Zaawansowana formuła przyspieszająca regenerację narażonych na przeciążenia elementów układu ruchu.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

EAA

Informacja

EAA – kompleks aminokwasów egzogennych i względnie egzogennych, dostarczanych z pokarmem i suplementami diety, ze względu na brak możliwości wewnątrzustrojowego ich syntetyzowania.  Aminokwasy egzogenne w kompleksie EAA, to: fenyloalanina, tryptofan, walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, treonina i metionina, względnie egzogenne – histydyna i arginina, są konieczne dla zapewnienia prawidłowości przebiegu procesów życiowych związanych z wymianą białek ustrojowych. W suplementacji sportowej stanowią podstawowy składnik uzupełnienia diety, wspomagania zdolności wysiłkowych w sportach siłowo-wytrzymałościowych. W zależności od składu chemicznego działają zarówno katabolicznie jak i antykatabolicznie. Szczególnie ważne jest uzupełnienie EAA bezpośrednio po większym wysiłku. W połączeniu z węglowodanami przynoszą najlepsze efekty w odbudowie biologicznej powysiłkowej.

Kazeina

Informacja

Kazeina jest białkiem zawartym w mleku posiadającym kilka frakcji: alfa-, beta-, gamma- i kappa-kazeiny. Posiada wysoką wartość odżywczą ze względu na udział aminokwasów egzogennych i BCAA, zatrzymywanych w organizmie poprzez dłuższe trawienie. Potwierdzono metodą naukową ich silny potencjał antykataboliczny. Najczęściej spotykaną formą preparatów kazeinowych są: kazeina micelarna i kazeina z wodorotlenkiem wapnia. Mankamentem jest mniejsza rozpuszczalność niż białek serwatkowych. Stosowana powinna być podczas długich przerw między posiłkami zarówno przez sportowców, jak i osoby aktywne fizycznie. Dostępna na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 30 – 90 mg/24h w zależności od indywidualnego zapotrzebowania, spożycie wskazane szczególnie przed dłuższym spoczynkiem (np. nocnym).

Białko serwatkowe

Informacja

Białka serwatkowe (proteiny z mikrofiltracji mleka krowiego) stanowią ok. 20 % białka mleka. Charakteryzują się składnikami aktywnymi biologicznie, przede wszystkim aminokwasami egzogennymi (BCAA i lizyny oraz EAA), a ponadto: beta-laktoglobuliną (36 %), alfa laktoalbuminą (20 %), immunoglobuliną (10%). Magazynują retinol i żelazo w komórkach, stymulują poziom flory bakteryjnej. Stosowanie preparatów z białkiem serwatkowym jest zalecane we wszystkich niemal dyscyplinach sportowych, przede wszystkim przedstawicielom sportów siłowych i kulturystom jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko, szczególnie okołotreningowo. Dostępne w postaci czystych koncentratów, hydrolizatów i izolatów a także jako składnik odżywek (batonów proteinowych, odżywek węglowodanowo-białkowych, posiłków typ MRP).

Dawkowanie: wg indywidualnego zapotrzebowania, zazwyczaj 30–90 gramów na dobę.

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny

Informacja

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny - w wyniku procesu estryfikacji osiąga lepszą biodostępność oraz może być stosowany w zmniejszonych dawkach, przy co najmniej równorzędnej aktywności i skuteczności działania. Występuje w połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (walina i izoleucyną), uzupełniającymi swe indywidualne właściwości oraz wykazuje się synergizmem z insuliną, w preparatach typu BCAA i EAA. Stosowany  w suplementacji sportowej (szczególnie w okresie przetreningowym) w postaci preparatów zwiększających zdolności wysiłkowe o działaniu antykatabolicznym oraz po treningach dla zapewnienia właściwej regeneracji organizmu.

Dawkowanie: 1–2 g okołowysiłkowo wraz z aminokwasami typu BCAA.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Ester etylowy izoleucyny

Informacja

Ester etylowy izoleucyny - powstały w procesie estryfikacji (działania alkoholu na aminokwas izoleucynę), ułatwiający biodostępność izoleucyny i wyższą aktywność kataboliczną. W połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i waliną) jest składnikiem suplementów diety o uniwersalnym działaniu w czasie i po wysiłku (zarówno siłowym, wytrzymałościowym, jak i intelektualnym), o charakterze antykatabolicznym m.in. BCAA, oraz preparatów okołotreningowych i zapewniających odnowę biologiczną po wysiłku.

Dawkowanie: 1–2 g okołotreningowo, w połączeniu z innymi aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA).

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Ester etylowy waliny

Informacja

Ester etylowy waliny - powstaje w wyniku działania na aminokwas egzogenny walinę alkoholem etylowym (estryfikacja), związek o wyższej biodostępności i stabilności, pozwalający na zmniejszanie pojedynczych dawek przy co najmniej równej aktywności. Posiada potencjał antykataboliczny i pro-anaboliczny.Jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych typu BCAA i EAA, wspierających odnowę biologiczną organizmu. Występuje w innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i izoleucyną, i ich estrami).  W suplementacji sportowej wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę, wytrzymałość, zdolności intelektualne) i odnowę biologiczną po wysiłku we wszystkich dyscyplinach sportu. Suplementy diety zawierające ester etylowy waliny (BCAA, EAA) mają uniwersalne zastosowanie, we wszystkich rodzajach wysiłku, a w szczególności w okresie nasilenia treningu siłowego, przy stosowaniu niskokalorycznej diety.

Dawkowanie: 1–2 g wraz z pozostałymi aminokwasami typu BCAA lub EAA) przed, w trakcie lub po wysiłku.

Glukonian kreatyny

Informacja

Glukonian kreatyny - połączenie w jedną molekułę kreatyny i glukozy zwiększające przyswajalność składników pokarmowych z przewodu trawiennego do krwioobiegu, a stąd dalej do komórek mięśniowych. Stosowany w suplementacji kreatynowej zalecanej osobom aktywnym fizycznie i sportowcom dyscyplin siłowych i siłowo-wytrzmałościowych jako element zwiększający zdolności wysiłkowe i składnik uzupełniający dietę, potęgujący działanie anaboliczne i antykataboliczne kreatyny. Kreatyna posiada również potencjał erogeniczny. Stosowanie odpowiednik dawek gwarantuje przyrost siły, beztłuszczowej masy ciała i poprawę składu ciała i estetyki sylwetki. Na rynku suplementów dostępna jest jako składnik zaawansowanych preparatów okołotreningowych.

Dawkowanie: 1–3 g na dobę, okołowysiłkowo (przyjęte zwyczajowo w suplementacji sportowej).

Fosforan sodu

Informacja

Fosforan sodu - pojedyncza molekuła fosforu i sodu (makroelementów). Sód uczestniczy w stabilizacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową i ciśnienie tętnicze krwi. Fosfor jest budulcem kośćca gwarantującym prawidłowy rozwój kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Odgrywa kluczową rolę w produkcji energii (folaryzacja), jest niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych (m.in. fosfokreatyny). Jest składnikiem preparatów okołotreningowych, mineralnych i witaminowo-mineralnych dostępnych na www.muscle-zone.pl Dawkowanie: indywidualne zależne od zapotrzebowania, czasu wysiłku, oraz strat energii w czasie wysiłku

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Fosforan kreatyny

Informacja

Fosforan kreatyny – dzięki wysokoenergetycznym wiązaniom fosforanowym utrzymuje równowagę (poprzez odtwarzanie) ATP (w wyniku przekazania grupy fosforanowej ADP), będący podstawowym nośnikiem energii produkowanej w komórkach mięśniowych. Fosfokreatyna zapewnia utrzymanie rezerw energii, pozwalając na dodatkowe ich wyzwolenie w momencie wysiłku oraz przyśpiesza tempo procesów odnowy (regeneracji komórek) i przyrost masy mięśniowej. Fosforan kreatyny nie ma zbyt wielu zwolenników, gdyż podawany z żywnością wykazuje zbyt niską przyswajalność. Zalecany jest do stosowania w suplementacji sportowej jako element wspomagania wysiłku (siły i wytrzymałości) np. tuż przed treningiem, czy większym wysiłkiem.

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Chelat magnezowy kreatyny

Informacja

Chelat magnezowy kreatyny jest patentem firmy Albion. Specjalna formuła  umożliwiająca łączenia pojedynczą molekułę magnezu i kreatyny pozwala wykorzystać zjawisko synergizmu zarówno w potęgowaniu funkcjonowania mięśni, jak i medycznie zwiększając działanie równoczesne obydwu składników, tym bardziej, że zarówno magnez, jak i kreatyna, biorą udział w procesach energetycznych komórek zwiększając wydolność przemian metabolicznych. Stosowanie chelatu kreatyny poprawia zdolności wysiłkowe organizmu (siła i wytrzymałość). Przyśpiesza przyrost tkanki mięśniowej. Polecany sportowcom dyscyplin wysiłkowych, podczas intensywnych treningów, ponieważ usprawnia proces regeneracji mięśniowej po wysiłku. Dostępny w postaci monopreparatów oraz jako składnik stacków kreatynowych.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Etylowy ester beta-alaniny

Informacja

Etylowy ester beta-alaniny - dzięki estryfikacji aminokwasu niebiałkowego (beta-alaniny) zwiększa biodostępność substancji aktywnej, zwiększając tempo syntezy karnozyny (beta-alanylo-L-histydyny) substancji o potencjale przeciwutleniającym o właściwościach chelatujących i buforujących. Dzięki właściwościom buforującym karnozyna obniża stężenie jonów wodorowych i zwiększa możliwości wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. W suplementacji sportowej zalecany sportowcom dyscyplin siłowych, wytrzymałościowo-siłowych i wytrzymałościowych okołowysiłkowo. Jest składnikiem zaawansowanych stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: 2–4 g na dobę, okołowysiłkowo.

Gamma-butyrobetaine Ethyl Ester

Informacja

Gamma-butyrobetaine Etyl Ester (etylowy ester kwasu gamma aminomasłowego i betainy) - antagonista receptorów muskarynowych w procesie wytwarzania tlenku azotu. Obniża i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. W suplementacji stosowany jako składnik preparatów zwiększających wytwarzanie tlenku azotu, wpływających na lepsze ukrwienie i odżywianie tkanek oraz zwiększających wydajność mięśni.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027