od 3 sztuk tylko 165,62 zł /szt.
-2%
Formuła 19 firmy BLACKSTONE LABS to doskonały suplement potreningowy, dzięki któremu w pełni wykorzystasz swoje okno anaboliczne. Produkt dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników w celu regeneracji i budowy mięśni.
Czym jest okno anaboliczne?
Jest to krótki okres po treningu, w którym najefektywniej wykorzystujemy dostarczone składniki odżywcze. Odpowiedni posiłek i suplementacja w trakcie jego trwania zapewnia nam właściwą regenerację i wzrost organizmu.
Specjalnie skomponowana mieszanka węglowodanów odpowiada za błyskawiczne dostarczenie źródła energii, bezpośrednio po spożyciu i znacznie szybciej niż zrobiłaby to glukoza. Formuła ta zawiera również węglowodany złożone, które zapewniają nam trwały i dłuższy zastrzyk energetyczny. Dzięki tym składnikom, suplement doskonale się sprawdzi przed oraz po treningu.
Mieszanka glutaminy (L – glutamina, glicyl magnezowy glutaminy) zawiera jedyną stabilizowaną formę glutaminy na świecie, charakteryzującą się zwiększoną przyswajalnością, która jest chroniona patentem. Glutamina to aminokwas odpowiadający za budowę białka i samonaprawę organizmu. Jak pokazują badania, jest również najbardziej traconym aminokwasem podczas wysiłku fizycznego, a jej niedobór wykazują sportowcy w trakcie trwania i po skończonej sesji treningowej. Osoby cierpiące na choroby również charakteryzują się jej deficytem. Kiedy dana osoba jest w stanie katabolicznym z powodu wysiłku fizycznego, choroby, urazu lub niedożywienia, homeostaza glutaminy może być zagrożona. Suplementacja glutaminy ma za zadanie przywrócić jej poziom w osoczu krwi, chroni jej zapasy oraz pomaga zachować beztłuszczową masę ciała.
Leucyna jest jednym z trzech rozgałęzionych aminokwasów, często określana jako „główny” składnik jednego z najpopularniejszych suplementów – BCAA. Pełni funkcję aktywatora białka znanego jako kinaza mTOR, które indukuje syntezę białek mięśniowych. Z tego względu, dawka 5 g leucyny potreningowo jest dużo lepszym rozwiązaniem niż suplementacja serwatki lub innego źródła białka zwierzęcego.
Kwas alfa-liponowy (ALA) to przeciwutleniacz, który poprawia zdolność do wchłaniania i przekształcania węglowodanów na energię. To czyni go idealnym środkiem, który można spożywać razem z cukrami ze względu na jego efekt naśladujący insulinę. Suplementacja ALA jest bezpieczna i zalecana przy każdym posiłku bogatym w węglowodany, ponieważ zwiększa ich wchłanianie, a wraz z nimi innych składników odżywczych bezpośrednio do mięśni. Idealne rozwiązanie jako dodatek do posiłku potreningowego.
Elektrolity są tracone podczas pocenia się przy intensywnym wysiłku fizycznym. Równowaga elektrolitowa pełni niezaprzeczanie ważną funkcje w organizmie. Z ich utratą wiąże się występowanie skurczów i bóli mięśniowych. Zwiększona podaż elektrolitów po treningu może pomóc w szybszej regeneracji, prewencji kontuzji i odwodnienia organizmu.
Formuła 19 to kompletny suplement, przeznaczony głównie do stosowania po treningu w celu odbudowania uszczuplonych zapasów glikogenu, dostarczenia zużytych podczas wysiłku składników odżywczych, rozpoczęcia regeneracji i aktywacji syntezy białka. Odpowiedni dla każdego, bez względu na obrany cel. Świetnie się sprawdza podczas okresów budowania masy mięśniowej jako środek anaboliczny, a w okresie redukcji tkanki tłuszczowej pełni rolę antykatabolika.
w porcji (68,85 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 200 kcal | - |
Węglowodany | 50 g | 18% |
Sód | 700 mg | 30% |
Magnez | 40 mg | 10% |
Kompleks Węglowodanowy poly, mono, trisaccharides | 50 g | - |
L-glutamina | 9 g | - |
L-Leucyna | 5 g | - |
Glutamine Blend (Glutamina, Glicyl magnezowy glutaminy) | 1000mg | - |
ALA (Kwas alfa-liponowy) | 200 mg | - |
Blend węglowodanów (poli, mono i trisacharydy), Maltodekstryna, kwas cytrynowy, erytrytol, naturalne i sztuczne aromaty, sukraloza, dwutlenek krzemu, acesulfam-k, błękit brylantowy
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Kompleks Węglowodanowy (SuperCarb Complex), wpływający na zdolności wysiłkowe oraz odnowę biologiczną organizmu po wysiłku, będący źródłem energii dla tkanki mięśniowej i układu nerwowego w zależności od tempa wchłaniania i trawienia węglowodanów. W skład kompleksu wchodzą: woskowa skrobia kukurydziana, maltodekstyny oraz lewuloza. Jest kompleksem dozwolonego wspomagania wysiłku w sportach walki (np. boks, zapasy, judo). Kompleks Węglowodanowy (SuperCarb Complex) współtworzy formułę preparatu przedtreningowego - R2F (Ready two Fight) firmy Nutrabolics, dostępnego na www.muscle-zone.pl
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.
Glicyl magnezowy glutaminy (Magnesium Glycyl Glutamine, MGG) jest aminokwasem endogennym, syntezowanym w organizmie, biorącym udział w miogenezie oraz w procesie detoksykacji amoniaku. Wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jest substancją wyjściową procesu neoglikogenezy pozwalającą na wytwarzanie glukozy, i przetwarzanie w energię. Glutamina wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego oraz uczestniczy w syntezie glutationu, będącego wewnątrzustrojowym antyoksydantem. Glicyl magnezowy glutaminy (MGG), jest nowoczesną formułą glutaminy firmy Albion, charakteryzujących się wysoką biodostępnością i stabilnością chemiczną, jest składnikiem preparatów okołotreningowych i działających antykatabolicznie.
Dawkowanie: 3–5 g na dobę (dopuszczalne wyższe dawki w indywidualnych przypadkach po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem).
ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.
Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).