Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
SizeON Maximum Performance SizeON Maximum Performance

Dzięki SizeOn Maximum Performance, kreatynowemu napojowi treningowemu, Gaspari Nutrition przenosi suplementację sportową na zupełnie nowy poziom. Ale ponieważ nauka czyni ciągłe postępy, obecna wersja SizeOn to Ostateczna Hybryda Treningowa Hydrolizatu Białka Serwatkowego i Kreatyny. W SizeOn znajdziecie teraz także hydrolizat białka serwatkowego, w ponad 50% złożony z dwu i trój peptydów a także szerokiego spektrum składników anabolicznych takich jak na przykład L-leucyna (5 gramów), co przekłada się na niespotykaną do tej pory w suplementacji poprawę wydolności, regenerację mięśni szkieletowych, eksplozywność i co najważniejsze natychmiastowy wzrost obwodów mięśni, JESZCZE W CZASIE TRENINGU. Co więcej, naukowcy z Gaspari Nutrition okiełznali siłę pterostilbenu naszego nowego, oczekującego na opatentowanie, środka pobudzającego wydzielanie insuliny, który pracuje w połączeniu z naszą osławioną mieszanką węglowodanów Outlast To potężne połączenie inicjuje i sprzyja poszerzanie naczyń krwionośnych oraz anabolizm w stopniu nie spotykanym wśród suplementów diety. Jakby tego było mało, dodaliśmy jeszcze nasz najnowszy wynalazek: LOLA, zwalczające amoniak sole L-ornityny i L-asparaginianu. Podsumowując znów przeszliśmy samych siebie i na nowo zdefiniowaliśmy idealny suplement treningowy lider kategorii, którą kilka lat temu sami stworzyliśmy.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
SizeON Maximum Performance SizeON Maximum Performance 1630g
GASPARI
185,00 zł

SizeON Maximum Performance 1630g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

185,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zwiększa syntezę białek i regenerację mięśni
  • Poprawia objętość mięśni, rozmiar włókien mięśniowych, objętość komórek i poziom aminokwasów we krwi
  • Wzmacnia sygnały S6K1 i 4E-BP1 oraz hipertoficzną ścieżkę sygnałową mTOR
  • Sprzyja biogenezie i regeneracji mięśniowej jeszcze podczas trwania treningu
  • Dostarcza kluczowych witamin, niezbędnych minerałów oraz ko faktory wzrostu do tkanek mięśni szkieletowych
  • Udostępnia moc pterostilbenu
  • Jako pierwszy suplement w historii zawiera LOLA, przełomową sól aminokwasową L-ornityny-L-asparaginianu

Dzięki SizeOn Maximum Performance, kreatynowemu napojowi treningowemu, Gaspari Nutrition przenosi suplementację sportową na zupełnie nowy poziom. Ale ponieważ nauka czyni ciągłe postępy, obecna wersja SizeOn to Ostateczna Hybryda Treningowa Hydrolizatu Białka Serwatkowego i Kreatyny. W SizeOn znajdziecie teraz także hydrolizat białka serwatkowego, w ponad 50% złożony z dwu i trój peptydów a także szerokiego spektrum składników anabolicznych takich jak na przykład L-leucyna (5 gramów), co przekłada się na niespotykaną do tej pory w suplementacji poprawę wydolności, regenerację mięśni szkieletowych, eksplozywność i co najważniejsze natychmiastowy wzrost obwodów mięśni, JESZCZE W CZASIE TRENINGU. Co więcej, naukowcy z Gaspari Nutrition okiełznali siłę pterostilbenu naszego nowego, oczekującego na opatentowanie, środka pobudzającego wydzielanie insuliny, który pracuje w połączeniu z naszą osławioną mieszanką węglowodanów Outlast To potężne połączenie inicjuje i sprzyja poszerzanie naczyń krwionośnych oraz anabolizm w stopniu nie spotykanym wśród suplementów diety. Jakby tego było mało, dodaliśmy jeszcze nasz najnowszy wynalazek: LOLA, zwalczające amoniak sole L-ornityny i L-asparaginianu. Podsumowując znów przeszliśmy samych siebie i na nowo zdefiniowaliśmy idealny suplement treningowy lider kategorii, którą kilka lat temu sami stworzyliśmy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1630 gPorcja jednorazowa: 68 gIlość porcji w opakowaniu: 24
w porcji (68 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna190 kcal-
Cholesterol15 mg5%
Białko7 g-
Węglowodany39 g-
w tym cukry proste37 g-
Witamina C60 mg100%
Tiamina10 mg667%
Ryboflawina7,6 mg447%
Niacyna50 mg250%
Kwas foliowy200 mcg50%
Witamina B1275 mcg1250%
Wapń51 mg5%
Fosfor65 mg7%
Magnez45 mg11%
Sód235 mg10%
Zastrzeżona Mieszanka Size-On:63 g-
Mieszanka Insulinotropowa OutlastTrehaloza, Dekstroza, Dekstryna, Pterostilbene
Mieszanka Przyspieszająca Syntezę ProteinHydrolizat Białka Serwatki, L-Leucyna(4g), L-Izoleucyna, L-Walina
Mieszanka Wytrzymałościowa PhosphodriveMonohydrat Kreatyny, Kreatyna Magna Power(Magnezowy Chelat Kreatyny), Fosforan Dwusodowy Kreatyny
Zaawansowana Mieszanka Nawadniająca OsmoDriveL-Tauryna, Glicerofosforan Sodu, Glicerofosforan Wapnia, Glicerofosforan Potasu, Sustamine (L-Alanylo-L-Glutamina), Glicyl Magnezowy Glutaminy

Pozostałe składniki

(Grape Cooler): Kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, sól, krzemionka, naturalne i sztuczne substancje smakowe, acesulfam, sukraloza, FD&C Red No. 40, FD&C Blue No. 1 (Orange Cooler): Kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, krzemionka, naturalne i sztuczne substancje smakowe, acesulfam, sukraloza, beta karoten (barwnik) (Wild Berry Punch): Kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, naturalne i sztuczne substancje smakowe, sól, krzemionka, sukraloza, FD&C Red No. 40, acesulfam.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Deca-Drolon
Deca-Drolon
BIO AGE PHARMACY

Ta niezwykła mieszanka składników wykazuje działanie anaboliczne oraz zwiększa zdolności wysiłkowe.

39,00 zł
więcej
Mass XXL
Mass XXL
TREC

Odżywka na masę zawierająca długołańcuchowe węglowodany i białko serwatkowe. Zwiększa siłę.

45,00 zł
więcej
SARM GW-501516 Cardarine
SARM GW-501516 Cardarine
HADES'S HEGEMONY

Produkt aktywujący PPARδ. Przyczynia się do poprawy wytrzymałości mięśni, znacząco opóźnia wystąpienie zmęczenia.

179,00 zł
więcej
Meta Anabolon
Meta Anabolon
BIO AGE PHARMACY

Naturalny preparat zawierające substancje mogące wspomagać budowanie masy mięśniowej.

19,00 zł
więcej
K1ng Slayer
K1ng Slayer
OLYMPUS LABS

Aktywator anaboliczny w formie kapsułek. Niezwykle silny i wolny od skutków ubocznych.

219,00 zł
więcej
Brutal 4ce
Brutal 4ce
BLACKSTONE LABS

Produkt pro-hormonalny przyczyniający się do szybkiego wzrostu siły i masy mięśni. Poprawia wytrzymałość.

229,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Trehaloza

Informacja

Trehaloza, węglowodan z grupy dwucukrów, w postaci naturalnej występuje u bakterii niektórych gatunków grzybów i bezkręgowców, zabezpieczających komórki przed zmianami klimatycznymi (wysychaniem, zmarznięciem i przegrzaniem). Jest dobrym źródłem energii pożytkowanej w całej rozciągłości zarówno podczas wysiłku, jak i spoczynku. Cechuje się mniejszą dostępnością do enzymów trawiennych i stabilnością poziomu cukru we krwi. W dietetyce i suplementacji sportowej wykorzystuje się trehalozę jako składnik odżywek i preparatów około treningowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: wg indywidualnego zapotrzebowania

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kreatyna

Informacja

Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest substancją endogenną, powstającą z aminokwasów zawartych w wątrobie i nerkach (l-argininy, l-glicyny oraz l-metioniny) oraz przy spożyciu pokarmów mięsnych. Jej działanie zapewnia utrzymywanie poziomu adenotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych oraz magazynuje glikogen. W suplementacji sportowej kreatyna jest magazynowana w mięśniach, co wpływa na poprawę gospodarki energią, zdolności wysiłkowe oraz szybką regenerację i przyrost masy mięśniowej. Posiada potencjał erogeniczny, anaboliczny oraz antykataboliczny.

Kreatyna jest jedną z doskonale działających substancji używanych w sporcie wyczynowym, o renomie potwierdzonej przez badania naukowe. Dostępna w postaci monopreparatów, takich jak: ester kreatyny, jabłczan kreatyny, monohydrat kreatyny oraz preparatów wieloskładnikowych (zarówno kilku form kreatyny, jak również  innych substancji (prekursory tlenku azotu, aminokwasy typu BCAA).  Preparaty zawierające kreatynę dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5 - 10g na dobę w 1 - 3 porcjach w ciągu dnia, po 2 - 5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4 - 12 tygodni
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5 - 7 dni po 20 - 30g na dobę w 4 - 6 dawkach po 4 - 6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2 - 10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cyklu ok. 4 - 8 tygodni
- suplementacja stała: 0,03 - 0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Fosforan dwusodowy

Informacja

Fosforan dwusodowy - powstały z połączenia sodu i fosfatu, pierwiastków zaliczanych do makroelementów, w pojedynczą molekułę. Sód bierze udział w stymulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej, równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, wpływa na wysokość ciśnienia tętniczego krwi. Fosfor jest budulcem kości i gwarantem prawidłowego rozwoju układu kostnego, wchodzi w skład kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Posiada wysoki potencjał energetyczny (fosforylacja). Wzmacnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu, regulując wielkość czynnika kwasowości pH. Disodium phosphate dihydrate (fosforan dwusodowy) wchodzi w skład suplementów mineralizujących, witaminizująco-mineralnych oraz preparatów okołotreningowych.

Dawkowanie: Do kilku gramów na dobę, w zależności od zapotrzebowania indywidualnego organizmu i wielkości strat poniesionych w czasie wysiłku.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Glicerofosforan wapnia

Informacja

Glicerofosforan wapnia – sól wapniowa kwasu glicerofosforowego. Stosowana jest w celu redukcji objawów ze strony układu pokarmowego u osób nadwrażliwych na przyjmowanie pokarmów oraz napojów o odczynie kwasowym. Stosowany regularnie może prowadzić do patologicznego obniżenia pH soku żołądkowego, w związku z czym powinien być stosowany w tych celach jedynie okazjonalnie.

Dzięki zdolnościom do buforowania odczynu kwasowo-zasadowego w obrębie jamy ustnej, wskazuje się, że glicerofosforan wapnia ogranicza rozwój płytki nazębnej. Może również zmniejszać ryzyko rozwoju próchnicy, choć ta kwestia jego aktywności wymaga dalszych badań.

Ze względu na zawartość w cząsteczce dwóch głównych jonów budulcowych tkanki kostnej, fosforu i wapnia, suplementacja glicerofosforanem wapnia korzystnie wpływa na stan kośćca. Zwiększa jego wytrzymałość mechaniczną oraz może ograniczać ryzyko rozwoju osteoporozy.

Glicerofosforan wapnia stosowany jest również w suplementeach okołotreningowych ze względu na swoją aktywność elektrolityczną oraz osmotyczną. Korzystnie wpływa na nawodnienie komórek, uzupełniając aktywność innych sybstancji czynnych promujących wysycenie miocytów sarkoplazmą, przekładające się na wzrost wydolności tkanki mięśniowej.

L-alanylo-l-glutamina

Informacja

L-alanylo-l-glutamina  (synonim: Sustamine,dipeptyd), stanowi połączenie w pojedynczą molekułę estryfikowanych aminokwasów: alaniny i glutaminy. Związek wykorzystywany w medycynie chorobach powodujących utratę azotu, w czasie zabiegów chirurgicznych i przy urazach oraz oparzeniach. Zaletą związku jest wysoka biodostępność i stabilność w roztworach wodnych  oraz możliwość stosowania niskich dawek. W suplementacji sportowej wykorzystuje się jego działanie antykataboliczne. Ułatwia regenerację organizmu (w tym regenerację nocną), zalecany osobom aktywnym psychofizycznie podczas wyczerpujących sesji treningowych (czy egzaminacyjnych) mających problemy z szybką regeneracją (lub koncentracją). Preparat dostępny w postaci monopreparatu i zaawansowanych suplementów aminokwasowych i glutaminowych.

Dawkowanie: Brak norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w suplementacji 2 – 5 g/4xdziennie (po przebudzeniu rano, przed i po treningu, przed snem)

Glicyl magnezowy glutaminy

Informacja

Glicyl magnezowy glutaminy (Magnesium Glycyl Glutamine, MGG) jest aminokwasem endogennym, syntezowanym w organizmie, biorącym udział w miogenezie oraz w procesie detoksykacji amoniaku. Wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jest substancją wyjściową procesu neoglikogenezy pozwalającą na wytwarzanie glukozy, i przetwarzanie w energię. Glutamina wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego oraz uczestniczy w syntezie glutationu, będącego wewnątrzustrojowym antyoksydantem. Glicyl magnezowy glutaminy (MGG), jest nowoczesną formułą glutaminy firmy Albion, charakteryzujących się wysoką biodostępnością i stabilnością chemiczną, jest składnikiem preparatów okołotreningowych i działających antykatabolicznie.

Dawkowanie: 3–5 g na dobę (dopuszczalne wyższe dawki w indywidualnych przypadkach po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>