Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Stand-By Stand-By

POWSTAŃ PO NAJCIĘŻSZYM TRENINGU, MECZU, WYŚCIGU…!
SPRAWDŹ JAK DZIAŁA STAND-BY™!

Wnikliwie analizując wysiłek fizyczny, jakiemu poddawane są osoby uprawiające sporty dyscyplin wytrzymałościowych, zauważamy, iż często jest to praca o dużej charakterystyce zmian, gdzie takie czynności, jak dynamiczne starty, szybkie zmiany kierunku, gwałtowne hamowania i przyspieszenia, a także pokonywanie jednorazowo dłuższych dystansów z różną prędkością, niezwykle płynnie się przeplatają, budując sumarycznie wysoką intensywność wysiłku. W takich warunkach beztlenowe mechanizmy pozyskiwania energii uzupełniane są przez przemiany tlenowe, które w ogólnym rozrachunku stanowią dominujące źródło energii wytwarzanej przez organizm na potrzeby realizowanego wysiłku. Z tego też powodu, dobrze skomponowana suplementacja powinna obejmować stosowanie wysokiej jakości preparatów dla piłkarzy, pozwalających utrzymać wysoką efektywność tlenowego i beztlenowego wytwarzania energii (np. ENDUGEN™).

Gros nacisku powinno jednak obejmować stworzenie warunków żywieniowych (stosowanie zaawansowanej suplementacji) pozwalających na jak najszybszą regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym i uzyskanie stanu superkompensacji zasobów energetycznych (węglowodany) i budulcowych (białka).

Największe postępy treningowe wynikają głównie z systematyczności, którą gwarantuje nam odpowiednie odżywienie organizmu i regeneracja jego zapasów energetycznych. W trakcie i po intensywnym wysiłku następuje uszkodzenie włókien mięśniowych, znaczące obniżenie rezerw energetycznych (glikogen mięśniowy i wątrobowy) organizmu, a także zmęczenie układu nerwowego. Właściwe pory spożywania odpowiednio skomponowanych posiłków mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o wydolność w trakcie wysiłku fizycznego, a także regenerację powysiłkową. Od momentu osiągnięcia wyczerpania, organizm zaczyna nasilać regenerację zapasów energetycznych (odbudowa zasobów glikogenu), a także syntezę białek, w celu odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych.

Okres z tym związany określa się mianem kompensacji. Gdy proces restytucji jest prowadzony prawidłowo zaraz po zakończeniu wysiłku, to możliwe jest osiągniecie stanu superkompensacji, czyli nadbudowy składników budulcowych i energetycznych w mięśniach, ponad wartości fizjologiczne. I to jest właśnie celem treningu.

POCZUJ RÓŻNICĘ, ZAUFAJ NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI!

Niewątpliwie wszelkie założenia takiego produktu spełnia żel energetyczny do stosowania po treningu: STAND-BY™ recovery gel z Endurance Sport ™/Olimp Sport Nutrition®:
► To doskonałe, skoncentrowane źródło energii dla osób aktywnych fizycznie do stosowania po intensywnych wysiłkach fizycznych
1 porcja to aż 45 g czystych węglowodanów pochodzących aż z 5-ciu źródeł, o odmiennej kinetyce wchłaniania. Jak pokazują badania, spożycie wysoko przyswajalnych węglowodanów po treningu znacznie przyspiesza odbudowę zasobów glikogenu mięśniowego, niż w przypadku, gdy ten makroskładnik został pominięty
► Ponad 10 g doskonale przyswajalnego białka w zalecanej do spożycia dziennej porcji.
Jak udowadniają badania spożycie białka bezpośrednio po treningu może zwiększyć tempo syntezy protein w komórkach mięśniowych nawet o 291 %.
► Zgodnie z wynikami badań, jednoczesne podanie białek/ aminokwasów i węglowodanów, tak jak ma to miejsce w przypadku spożycia STAND-BY™ receovery gel, wpływa na zwiększenie tempa syntezy białek mięśniowych w znacznie większym stopniu, niż podanie samych węglowodanów.
► STAND_BY™ recovery gel został dodatkowo wzbogacony o porcję BCAA.
Najnowsze badania kliniczne przeprowadzone na ludziach(5) pokazują, iż aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA) wpływają na obniżenie uszkodzenia mięśni po wysiłku fizycznym, obserwowanym jako obniżenie koncentracji kinazy kreatynowej w osoczu krwi (wykres 3) oraz redukcję miejscowego bólu mięśni (Wykres 4), poprawiając szybkość regeneracji mięśni.
► Pozostałe składniki produktu wykazują pełną synergię działania we wspieraniu procesów metabolicznych związanych z przemianami protein i węglowodanów (wit. B6, wit. B12, magnez). Dodatek antyoksydantów (wit. C, E) chroni białka komórkowe przed degradującym wpływem wolnych rodników, powstających w ogromnych ilościach w trakcie przedłużających się wysiłków. Ponadto wit. C i E mogą przyczyniać się do redukcji stanu opóźnionej bolesności mięśni
► Dodatek jonów sodu (Na+) – odgrywają główną rolę w szybkim nawodnieniu i przywróceniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, po intensywnym wysiłku fizycznym.

OutOfStock
Since 2005
Stand-By Stand-By 80g
Olimp
6,50 zł

Stand-By 80g

ilość: 80g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
6,50 złz VAT
6,50 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu

POWSTAŃ PO NAJCIĘŻSZYM TRENINGU, MECZU, WYŚCIGU…!
SPRAWDŹ JAK DZIAŁA STAND-BY™!

Wnikliwie analizując wysiłek fizyczny, jakiemu poddawane są osoby uprawiające sporty dyscyplin wytrzymałościowych, zauważamy, iż często jest to praca o dużej charakterystyce zmian, gdzie takie czynności, jak dynamiczne starty, szybkie zmiany kierunku, gwałtowne hamowania i przyspieszenia, a także pokonywanie jednorazowo dłuższych dystansów z różną prędkością, niezwykle płynnie się przeplatają, budując sumarycznie wysoką intensywność wysiłku. W takich warunkach beztlenowe mechanizmy pozyskiwania energii uzupełniane są przez przemiany tlenowe, które w ogólnym rozrachunku stanowią dominujące źródło energii wytwarzanej przez organizm na potrzeby realizowanego wysiłku. Z tego też powodu, dobrze skomponowana suplementacja powinna obejmować stosowanie wysokiej jakości preparatów dla piłkarzy, pozwalających utrzymać wysoką efektywność tlenowego i beztlenowego wytwarzania energii (np. ENDUGEN™).

Gros nacisku powinno jednak obejmować stworzenie warunków żywieniowych (stosowanie zaawansowanej suplementacji) pozwalających na jak najszybszą regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym i uzyskanie stanu superkompensacji zasobów energetycznych (węglowodany) i budulcowych (białka).

Największe postępy treningowe wynikają głównie z systematyczności, którą gwarantuje nam odpowiednie odżywienie organizmu i regeneracja jego zapasów energetycznych. W trakcie i po intensywnym wysiłku następuje uszkodzenie włókien mięśniowych, znaczące obniżenie rezerw energetycznych (glikogen mięśniowy i wątrobowy) organizmu, a także zmęczenie układu nerwowego. Właściwe pory spożywania odpowiednio skomponowanych posiłków mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o wydolność w trakcie wysiłku fizycznego, a także regenerację powysiłkową. Od momentu osiągnięcia wyczerpania, organizm zaczyna nasilać regenerację zapasów energetycznych (odbudowa zasobów glikogenu), a także syntezę białek, w celu odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych.

Okres z tym związany określa się mianem kompensacji. Gdy proces restytucji jest prowadzony prawidłowo zaraz po zakończeniu wysiłku, to możliwe jest osiągniecie stanu superkompensacji, czyli nadbudowy składników budulcowych i energetycznych w mięśniach, ponad wartości fizjologiczne. I to jest właśnie celem treningu.

POCZUJ RÓŻNICĘ, ZAUFAJ NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI!

Niewątpliwie wszelkie założenia takiego produktu spełnia żel energetyczny do stosowania po treningu: STAND-BY™ recovery gel z Endurance Sport ™/Olimp Sport Nutrition®:
► To doskonałe, skoncentrowane źródło energii dla osób aktywnych fizycznie do stosowania po intensywnych wysiłkach fizycznych
1 porcja to aż 45 g czystych węglowodanów pochodzących aż z 5-ciu źródeł, o odmiennej kinetyce wchłaniania. Jak pokazują badania, spożycie wysoko przyswajalnych węglowodanów po treningu znacznie przyspiesza odbudowę zasobów glikogenu mięśniowego, niż w przypadku, gdy ten makroskładnik został pominięty
► Ponad 10 g doskonale przyswajalnego białka w zalecanej do spożycia dziennej porcji.
Jak udowadniają badania spożycie białka bezpośrednio po treningu może zwiększyć tempo syntezy protein w komórkach mięśniowych nawet o 291 %.
► Zgodnie z wynikami badań, jednoczesne podanie białek/ aminokwasów i węglowodanów, tak jak ma to miejsce w przypadku spożycia STAND-BY™ receovery gel, wpływa na zwiększenie tempa syntezy białek mięśniowych w znacznie większym stopniu, niż podanie samych węglowodanów.
► STAND_BY™ recovery gel został dodatkowo wzbogacony o porcję BCAA.
Najnowsze badania kliniczne przeprowadzone na ludziach(5) pokazują, iż aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA) wpływają na obniżenie uszkodzenia mięśni po wysiłku fizycznym, obserwowanym jako obniżenie koncentracji kinazy kreatynowej w osoczu krwi (wykres 3) oraz redukcję miejscowego bólu mięśni (Wykres 4), poprawiając szybkość regeneracji mięśni.
► Pozostałe składniki produktu wykazują pełną synergię działania we wspieraniu procesów metabolicznych związanych z przemianami protein i węglowodanów (wit. B6, wit. B12, magnez). Dodatek antyoksydantów (wit. C, E) chroni białka komórkowe przed degradującym wpływem wolnych rodników, powstających w ogromnych ilościach w trakcie przedłużających się wysiłków. Ponadto wit. C i E mogą przyczyniać się do redukcji stanu opóźnionej bolesności mięśni
► Dodatek jonów sodu (Na+) – odgrywają główną rolę w szybkim nawodnieniu i przywróceniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, po intensywnym wysiłku fizycznym.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 80 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna857 kJ / 205 kcal*
Białko5,1 g*
Węglowodany45,4 g*
w tym cukry9,2 g*
Tłuszcz0 g*
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0 g*
Błonnik0 g*
Sód (sorbinian sodu)88 mg*
L-Leucyna125 mg*
L-Walina62,5 mg*
L-Izoleucyna62,5 mg*
Magnez (cytrynian magnezu)57 mg15%
Niacyna (amid kwasu nikotynowego)8 mg50%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)0,7 mg50%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)1,25 μg50%
Witamina C (kwas askorbinowy)40 mg50%
Witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu)6 mg50%

Pozostałe składniki

Syrop glukozowy, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, hydrolizat kolagenu; kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytrynian sodu – regulatory kwasowości; aromaty, karboksymetyloceluloza – substancja zagęszczająca, barwnik: beta-karoten.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
85,00 zł
(3)

Suplement diety zawierający glutaminę. Wspomaga regenerację potrenignową oraz ogranicza katabolizm.

Kupuję
Megabol
33,00 zł
(2)

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
Activlab
59,00 zł
(13)

Wysokiej jakości aminokwasy BCAA z dodatkiem L-glutaminy. Przyspieszają regenerację i usprawnia anabolizm.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Napój w proszku a’la bulion drobiowy. Kompleksowo wspiera układ kostno-stawowy. Dostępny w kilku smakach.

Kupuję
Killer Labz
139,00 zł

Zestaw substancji stymulujących pracę centralnego układu nerwowego. Zwiększa wydolność organizmu.

Kupuję
Lab One
99,00 zł

Wysoce specjalistyczny preparat wspierający kondycję stawów, szczególnie u osób narażonych na kontuzję.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027