Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Adam Softgels Adam Softgels

NOW FOODS Adam Softgels to wszechstronny preparat bogaty w witaminyminerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz liczne substancje pomocnicze, o działaniu prozdrowotnym. Produkt ten odznacza się obecnością wielu składników o działaniu wspierającym utrzymanie homeostazy ustroju oraz zapewniających właściwą pracę narządów.

Stosowanie tego suplementu zapewnia odpowiednią podaż składników pokarmowych, których najczęściej brakuje w codziennej diecie. W rezultacie, preparat ten poprawia samopoczucie, podnosi wydajność przemian metabolicznych i odporność, a także chroni komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia się. Dodatkowo, produkt ten jest szczególnie polecany mężczyznom (ale nie tylko), ze względu na obecność składników pozytywnie wpływających na prostatę.

W skład produktu wchodzą:

Kompleks witamin, czyli witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Witaminy, czyli substancje, które muszą być koniecznie dostarczane z zewnątrz (organizm sam nie może ich wytwarzać) spełniają liczne funkcje w ustroju. Umożliwiają między innymi działanie enzymów, regulują gospodarkę hormonalną i metabolizm makroskładników, wspierają pracę komórek oraz mają ogromny udział w niezliczonych procesach biochemicznych.

Zarówno nadmiar jak i niedobór witamin mają swoje negatywne konsekwencje zdrowotne, lecz to właśnie na ich niedobór jesteśmy najczęściej narażeni przy niewłaściwej diecie. Witaminy obecne w suplemencie są w bardzo dobrze przyswajalnych formach, a odpowiednia dawka gwarantuje rzeczywiste oddziaływanie na organizm.

Zestaw minerałów takich jak: wapń, jod, magnez, cynk, selen, miedź, mangan, chrom, molibden czy potas ma również nieodzowny wpływ na kondycję naszego organizmu. Niektóre z nich (np. wapń, magnez) występują w większych ilościach i poza wielokierunkowym działaniem w skali mikro (wapń umożliwia na przykład krzepnięcie krwi, a magnez łączy podjednostki rybosomów), pełnią też funkcje budulcowe.

Najwięcej wapniamagnezu występuje w kościach czy zębach. Pozostałe, zawarte w tym suplemencie pierwiastki występują w mniejszych ilościach, lecz ich rola nie jest z tego powodu mniej ważna. Dla przykładu, jod wchodzi w skład hormonów tarczycy, cynk pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a selen wspiera działanie układu odpornościowego.

Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminy i makro- oraz mikroelementy może się zmieniać zarówno w stanach chorobowych jak i fizjologicznych (np. ciąża i laktacja). Co więcej, niedobór witamin może wynikać nie tylko z nieodpowiedniej diety, lecz także w wyniku niedostatecznego przebywania na słońcu, które jest niezbędne do powstawania witaminy D. Zatem produkt ten, jako, że zawiera bogaty zestaw witamin i minerałów, może z powodzeniem uchronić nas przed skutkami wynikającymi z ich niedoborów.

Ekstrakt z Palmy Sabal (Saw Palmetto), fitosterole oraz ekstrakt z pestek winogron dostarczają wielonienasyconych tłuszczy roślinnych, w których rozpuszczają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. witaminy A, D, E i K. Są one również niezbędne do syntezy istotnych biologicznie związków, takich jak prostaglandyny, oraz mogą pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową, zmniejszając poziom całkowitego cholesterolu i regulując poziom cholesterolów HDL i LDL.

Substancje witaminopodobne obecne w poniższym suplemencie, czyli kwas alfa-liponowy, cholinainozytol są tylko w niewielkim stopniu syntetyzowane przez nasz organizm, stąd konieczne jest ich dostarczanie z pokarmem lub suplementacja.

Cholina oraz inozytol odgrywają kluczową rolę w komunikacji międzykomórkowej. Cholina jest prekursorem dla acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m. in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i mięśniowego. Z kolei inozytol reguluje działanie hormonów, jest składnikiem nasienia i substratem do syntezy przekaźników drugorzędowych umożliwiających działanie gonadoliberyny czy tyreotropiny.

Kwas alfa-liponowy natomiast może pozytywnie wpływać na szereg dolegliwości, w tym nadciśnienie tętnicze i choroby autoimmunologiczne. Ponadto, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i chroni przed wolnymi rodnikami, jednocześnie nasilając regenerację innych przeciwutleniaczy (np. witaminy C i E).

Koenzym Q10 (ubichinon) to związek występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Odpowiada za transport elektronów w ostatnim etapie oddychania komórkowego, łańcuchu oddechowym. Jest zatem niezbędny do produkcji energii, a przez to jego suplementacja może okazać się przydatna dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym i umysłowym.

Ponadto, koenzym Q10 wykazuje działanie antyoksydacyjne, stymuluje metabolizm oraz spowalnia procesy starzenia się. Wspomaga również pracę serca i działanie układu odpornościowego. Niestety, wraz z wiekiem, w naszym organizmie znajduje się go coraz mniej.

Luteina oraz likopen to związki z grupy karotenoidów, będące naturalnie występującymi barwnikami. Są to substancje szczególne ważne dla mężczyzn. Luteina pozytywnie wpływa na męską płodność i przyrost mięśni, z kolei likopen, jak donoszą badania, może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka prostaty, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, obydwie te substancje mają działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływają na wzrok.

Podsumowując, NOW FOODS Adam Softgels to wszechstronny preparat zawierający liczne witaminy, minerały i związki wspomagające działanie całego organizmu. Bogaty zestaw składników zapewnia kompleksowe wzmocnienie, mające na celu polepszenie samopoczucia, funkcji organizmu i odporności. Dodatkowo, łatwe do połknięcia, żelowe kapsułki ułatwiają stosowanie preparatu.

Magazyn UK
5 6
5

Chyba najlepsze witaminy jakie jadłem. :D
5

Bez wątpienia witaminy godne polecenia, stosowałem tansze i jednak gorsze bo tutaj czuć że cos wspomaga zarowno odpornosc jak i samopoczucie
5

nnaajjlleeppsszzeeee :)!!
5

świetne witaminki dla facetów
5

2 tab dla faceta 1 tab dla kobiety i oboje jestesmy zadowoleni, dajcie jakies promo to wezme kilka sztuk na zapas ;p
5

wiara nie wierzy w witaminy kupcie przekonacie sie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Adam Softgels Adam Softgels 90 softgels
NOW FOODS
89,00 zł

Adam Softgels

5 na podstawie 6 opinii
Magazyn UE

Wszystkie warianty

90 softgels
89,00 zł
180 softgels
139,00 zł

Inne formy

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
89,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Dostarcza zestaw doskonale przyswajalnych witamin i minerałów
  • Wykazuje działanie zapobiegające licznym chorobom
  • Pozytywnie wpływa na pracę wielu narządów
  • Wspomaga męską płodność i chroni prostatę
  • Pomaga regulować gospodarkę lipidową
  • Wygodne do połknięcia kapsułki żelowe
  • Zapewnia kompleksowe wzmocnienie
  • Wspiera funkcjonowanie organizmu
  • Chroni przed wolnymi rodnikami
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Poprawia przemianę materii

NOW FOODS Adam Softgels to wszechstronny preparat bogaty w witaminyminerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz liczne substancje pomocnicze, o działaniu prozdrowotnym. Produkt ten odznacza się obecnością wielu składników o działaniu wspierającym utrzymanie homeostazy ustroju oraz zapewniających właściwą pracę narządów.

Stosowanie tego suplementu zapewnia odpowiednią podaż składników pokarmowych, których najczęściej brakuje w codziennej diecie. W rezultacie, preparat ten poprawia samopoczucie, podnosi wydajność przemian metabolicznych i odporność, a także chroni komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia się. Dodatkowo, produkt ten jest szczególnie polecany mężczyznom (ale nie tylko), ze względu na obecność składników pozytywnie wpływających na prostatę.

W skład produktu wchodzą:

Kompleks witamin, czyli witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Witaminy, czyli substancje, które muszą być koniecznie dostarczane z zewnątrz (organizm sam nie może ich wytwarzać) spełniają liczne funkcje w ustroju. Umożliwiają między innymi działanie enzymów, regulują gospodarkę hormonalną i metabolizm makroskładników, wspierają pracę komórek oraz mają ogromny udział w niezliczonych procesach biochemicznych.

Zarówno nadmiar jak i niedobór witamin mają swoje negatywne konsekwencje zdrowotne, lecz to właśnie na ich niedobór jesteśmy najczęściej narażeni przy niewłaściwej diecie. Witaminy obecne w suplemencie są w bardzo dobrze przyswajalnych formach, a odpowiednia dawka gwarantuje rzeczywiste oddziaływanie na organizm.

Zestaw minerałów takich jak: wapń, jod, magnez, cynk, selen, miedź, mangan, chrom, molibden czy potas ma również nieodzowny wpływ na kondycję naszego organizmu. Niektóre z nich (np. wapń, magnez) występują w większych ilościach i poza wielokierunkowym działaniem w skali mikro (wapń umożliwia na przykład krzepnięcie krwi, a magnez łączy podjednostki rybosomów), pełnią też funkcje budulcowe.

Najwięcej wapniamagnezu występuje w kościach czy zębach. Pozostałe, zawarte w tym suplemencie pierwiastki występują w mniejszych ilościach, lecz ich rola nie jest z tego powodu mniej ważna. Dla przykładu, jod wchodzi w skład hormonów tarczycy, cynk pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a selen wspiera działanie układu odpornościowego.

Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminy i makro- oraz mikroelementy może się zmieniać zarówno w stanach chorobowych jak i fizjologicznych (np. ciąża i laktacja). Co więcej, niedobór witamin może wynikać nie tylko z nieodpowiedniej diety, lecz także w wyniku niedostatecznego przebywania na słońcu, które jest niezbędne do powstawania witaminy D. Zatem produkt ten, jako, że zawiera bogaty zestaw witamin i minerałów, może z powodzeniem uchronić nas przed skutkami wynikającymi z ich niedoborów.

Ekstrakt z Palmy Sabal (Saw Palmetto), fitosterole oraz ekstrakt z pestek winogron dostarczają wielonienasyconych tłuszczy roślinnych, w których rozpuszczają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. witaminy A, D, E i K. Są one również niezbędne do syntezy istotnych biologicznie związków, takich jak prostaglandyny, oraz mogą pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową, zmniejszając poziom całkowitego cholesterolu i regulując poziom cholesterolów HDL i LDL.

Substancje witaminopodobne obecne w poniższym suplemencie, czyli kwas alfa-liponowy, cholinainozytol są tylko w niewielkim stopniu syntetyzowane przez nasz organizm, stąd konieczne jest ich dostarczanie z pokarmem lub suplementacja.

Cholina oraz inozytol odgrywają kluczową rolę w komunikacji międzykomórkowej. Cholina jest prekursorem dla acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m. in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i mięśniowego. Z kolei inozytol reguluje działanie hormonów, jest składnikiem nasienia i substratem do syntezy przekaźników drugorzędowych umożliwiających działanie gonadoliberyny czy tyreotropiny.

Kwas alfa-liponowy natomiast może pozytywnie wpływać na szereg dolegliwości, w tym nadciśnienie tętnicze i choroby autoimmunologiczne. Ponadto, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i chroni przed wolnymi rodnikami, jednocześnie nasilając regenerację innych przeciwutleniaczy (np. witaminy C i E).

Koenzym Q10 (ubichinon) to związek występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Odpowiada za transport elektronów w ostatnim etapie oddychania komórkowego, łańcuchu oddechowym. Jest zatem niezbędny do produkcji energii, a przez to jego suplementacja może okazać się przydatna dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym i umysłowym.

Ponadto, koenzym Q10 wykazuje działanie antyoksydacyjne, stymuluje metabolizm oraz spowalnia procesy starzenia się. Wspomaga również pracę serca i działanie układu odpornościowego. Niestety, wraz z wiekiem, w naszym organizmie znajduje się go coraz mniej.

Luteina oraz likopen to związki z grupy karotenoidów, będące naturalnie występującymi barwnikami. Są to substancje szczególne ważne dla mężczyzn. Luteina pozytywnie wpływa na męską płodność i przyrost mięśni, z kolei likopen, jak donoszą badania, może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka prostaty, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, obydwie te substancje mają działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływają na wzrok.

Podsumowując, NOW FOODS Adam Softgels to wszechstronny preparat zawierający liczne witaminy, minerały i związki wspomagające działanie całego organizmu. Bogaty zestaw składników zapewnia kompleksowe wzmocnienie, mające na celu polepszenie samopoczucia, funkcji organizmu i odporności. Dodatkowo, łatwe do połknięcia, żelowe kapsułki ułatwiają stosowanie preparatu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (6)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A [60% jako beta-karoten (Betatene®) i 40% jako palmitynian retinylu ]10,000 IU200%
Witamina C (z askorbinianu wapnia)250 mg417%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)1,000 IU250%
Witamina E (jako d-alfa tokoferol )150 IU500%
Witamina K (jako menachinon i fitomenadion)80 mcg100%
Tiamina (witamina B-1 ) (z chlorowodorek tiaminy)25 mg1667%
Ryboflawina (witamina B-2)25 mg1471%
Niacyna (witamina B-3) (jako niacynamid)35 mg175%
Witamina B6 (z chlorowodorek pirydoksyny i pirydoksalu-5-fosforanu (P-5-P) )25 mg1250%
Folian (jako kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina i metylokobalamina)120 mcg2000%
Biotyna300 mcg100%
Kwas Pantotenowy (witamina B-5) (z pantotenianu wapnia )50 mg500%
Wapń (z askorbinianu wapnia, z Minerałów Pozyskiwanych z Wodorostów Aquamin® F i z pantotenianu wapnia )55 mg6%
Jod (z jodku potasu)225 mcg150%
Magnez (z cytrynianu magnezu i Minerałów Pochodzących z Wodorostów Aquamin® F)25 mg6%
Cynk (z pikolinianu cynku)15 mg100%
Selen (z Kompleksu Glicynianu Selenu)200 mcg286%
Miedź (z diglicynianu miedzi) (TRAACS®)500 mcg25%
Mangan (z diglicynianu manganu) (TRAACS®)2 mg100%
Chrom (z chromu Chelavite®) (TRAACS®)120 mcg100%
Molibden (z diglicynianu molibdenu) (TRAACS®)75 mcg100%
Potas (z chlorku potasu)25 mg< 1%
Ekstrakt z Palmy Sabałowej (Saw palmetto) (jagody) (Serenoa repens) (min. 85% kwasów tłuszczowych)160 mg
Fitosterole (Sterole roślinne) (z beta-sitosterolem)50 mg
Kwas alfa-liponowy25 mg
Cholina (z dwuwinianu choliny)25 mg
Ekstrakt z Pestek Winogron (Vitis vinifera)25 mg
Inozytol10 mg
CoQ10 (jako ubichinon)10 mg
Likopen (LYC-O-MATO®) (z naturalnego ekstraktu z pomidorów)3 mg
Luteina (FloraGLO®) (z kwiatów nagietka)500 mcg

Pozostałe składniki

Kapsułka żelowa (żelatyna bydlęca, gliceryna, woda, mączka chleba świętojańskiego), olej z nasion dyni, lecytyna słonecznikowa, wosk pszczeli i olejek cynamonowy (Cinnamomum cassia) (kora).

 

Ostatnia ocena

MELON

Chyba najlepsze witaminy jakie jadłem. :D

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Double Strength SAMe 400
Double Strength SAMe 400
DOCTOR'S BEST

Źródło S-adenozylometioniny. Stymuluje funkcje poznawcze i działa neuroprotekcyjnie.

229,00 zł
więcej
Adrenal Reset
Adrenal Reset
CTD SPORTS

Suplement który przywraca dawną moc suplementów o charakterze stymulującym.

99,00 zł
więcej
Magnesium Malate
Magnesium Malate
SOURCE NATURALS

Suplement wspiera prawidłową pracę mięśni i układu krążenia oraz odpowiada za sprawną produkcję energii.

55,00 zł
więcej
B-Minus
B-Minus
SEEKING HEALTH

Zawiera niemetylowane formy witamin z grupy B; nie zawiera kwasu foliowego i witaminy B12.

109,00 zł
więcej
Holy Basil Leaf 400mg
Holy Basil Leaf 400mg
SWANSON

Ekstrakt z liści bazylii. Wspiera odporność, wspomaga redukcję stresu.

27,00 zł
więcej
Płyn Konopny Meladol CBD
Płyn Konopny Meladol CBD
CIBDOL

Suplement, który sprzyja zasypianiu i promuje zdrowy, mocny sen. Zawiera silnie skoncentrowany czysty olej CBD

109,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Palmitynian retinolu

Informacja

Palmitynian retinolu – ester witaminy A szczególnie doceniany w kosmetyce. Uważany jest za najłagodniejszą formę tej witaminy, w związku z czym polecany jest osobom o skórze wrażliwej. Cechuje się również dobrą przyswajalnością w podaniu oralnym, w jelicie cienkim bez problemu jest deestryfikowany do samego retinolu, w pełni aktywnej biologicznie formy witaminy A.

Retinol wykazuje szeroką aktywność w organizmie człowieka. Witamina A jest szczególnie popularna ze względu a swój korzystny wpływ na tkanki nabłonkowe. Odpowiada za prawidłowy, odżywiony stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym, odpowiednia podaż retinolu jest również niezwykle istotna dla zdrowia układu kostnego, witamina A jest bowiem regulatorem wzrostu tkanki kośćca.

Witamina A jest także kluczowa dla zachowania prawidłowych funkcji narządu wzroku. Jej pochodna łącząc się z opsyną tworzy rodopsynę, która odpowiada za pobudzanie aktywności pręcików rozmieszczonych na siatkówce oka. Dzięki temu możliwe jest zachowanie prawidłowego widzenia w warunkach słabego oświetlenia.

Niektóre źródła wskazują również na odpornościowe funkcje witaminy A. Może on zmniejszać ryzyko wnikania patogenów w obrębie nabłonka układu oddechowego.

 

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Menachinon

Informacja

Co to jest za składnik menachinon?

Menachinon to określenie witaminy K2. Występuje w formach krótko i długołańcuchowych, z czego najpopularniejsze są MK-4 i MK-7, posiadające odpowiednio 4 i 7 reszt izoprenowych w łańcuchach bocznych.

Witamina K2 najszersze spektrum swoich działań wykazuje za pośrednictwem osteokalcyny, której ma zdolność aktywacji. Za sprawą tego hormonu wytwarzanego przez komórki kostne może wspierać stan gęstości mineralnej kości oraz kondycję naczyń krwionośnych i obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Ciekawą właściwością tej witaminy jest stymulowanie komórek Leydiga do syntezy testosteronu, co zaciekawi szczególnie Panów. K2 ma także właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc przed ekscytotoksycznością wywołaną glutaminianem oraz stresem oksydacyjnym z niedoboru glutationu. Osteokalcyna może również zwiększać wyrzut adiponektyny z komórek tłuszczowych, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie lepszej wrażliwości insulinowej i zmniejszanie stanów zapalnych.

Menachinon zawarty jest w suplementach diety dostępnych w sklepie muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P)

Informacja

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P) – forma witaminy B6 określana mianem koenzymatycznej, uważana za najlepiej przyswajalną przez organizm człowieka. Jest to związane z bezpośrednią aktywnością metaboliczną fosforanu 5-pirydoksalu w organizmie człowieka. Nie musi być on poddawany przemianom biochemicznym w ustroju, aby mógł wejść w szlaki metaboliczne jako składnik biologicznie czynny.

Witamina B6 jest niezwykle istotnym czynnikiem regulującym pracę wielu procesów w organizmie ze względu na swoją rolę w ustroju jako koenzym niezbędny do aktywacji wielu istotnych enzymów. Dzięki temu reguluje metabolizm na wielu płaszczyznach, a jej odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu homeostazy ustrojowej.

Innym aspektem efektywności witaminy B6 jest jej wpływ na normalizację stanów emocjonalnych. Sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie i zapadanie w głęboki, najbardziej wartościowy sen. Szczególny wpływ P5P na psychikę wskazuje się u kobiet przed okresem, wykazuje on bowiem znaczną zdolność do redukcji objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Suplementacja witaminą B6 wykazuje też korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Sprzyja odżywieniu tkanek neuronalnych oraz optymalizuje uwalnianie neuroprzekaźników, przez co promuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ale też wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wykazano, że witamina B6 może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Niektóre źródła wskazują też na zdolność 5-fosforan pirydoksalu do redukcji ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Efektywność ta notowana jest szczególnie w odniesieniu do nowotworów piersi.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Pikolinian cynku

Informacja

Pikolinian cynku - sól organiczna cynku, jego wysokoprzyswajalna forma o udowodnionej zdolności do zwiększania poziomu tego pierwiastka w ustroju. Cynk należy do niezbędnych dla organizmu człowieka mikroelementów, a potrzeba ta wynika głównie z faktu, że znajduje się on w centrach aktywnych wielu enzymów przeprowadzających niezbędne dla zachowania homeostazy reakcje.

Buduje również domeny białkowe wiążące DNA, zwane palcami cynkowymi, przez co warunkuje aktywność wielu protein regulatorowych. Odpowiednia podaż cynku zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego. Oddziałuje także na metabolizm, zarówno poprzez modyfikacje aktywności enzymów trawiennych, jak i poprzez wpływ na sekrecję insuliny w komórkach beta trzustki.

Cynk ma też protekcyjne działanie wobec komórek względem wolnych rodników w ustroju. Odpowiednia podaż tego pierwiastka może również zwiększać syntezę testosteronu poprzez ograniczenie aktywności aromatazy. U mężczyzn cynk zapobiega chorobom prostaty, zaś u kobiet reguluje miesiączkowanie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Saw palmetto

Informacja

Saw palmetto (synonim: Palma sabalowa) jest rośliną klimaty północnoamerykańskiego. Jej owoce są bogatym źródłem fitosteroli (m.in. beta-sitosterolu, kampesterolu, stigmasterolu), wpływających na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazy, powodujących obniżenie zagrożenia przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Wpływa na wzrost poziomu testosteronu i obniżenie poziomu estrogenów, profil lipidowy i działa przeciwzapalnie (ograniczając aktywność prostaglandyn). W medycynie stosowany jako środek profilaktyczny w leczeniu łagodnego przerostu (I i II stopnia) prostaty. W suplementacji sportowej wchodzi w skład preparatów ziołowych wspomagających pracę układu hormonalnego mężczyzn, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: obliczane dla składników aktywnych 200 – 300mg/24h

Fitosterole

Informacja

Fitosterole są składnikami błon komórkowych roślin, o budowie przypominającej budowę cholesterolu. Do grupy tej zalicza się ponad czterdzieści związków (m.in. beta-sitosterol, kampesterol, sitasterol i stigmasterol). Dzięki podobieństwu do cholesterolu łączą się z receptorami komórek jelitowych i blokują jego wchłanianie w jelitach oraz ułatwiają wydalanie cholesterolu poza organizm. Wchłanianie fitosteroli przez organizm nie przekracza 5%, a pozostałość zostaje wydalona poza organizm bez skutków ubocznych. Obok zmniejszenia cholesterolu całkowitego, spożycie fitosteroli wpływa na profil lipidowy krwi tzn. stabilizuje poziomy cholesterolu LDL i HDL. Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych (w sposób podobny do funkcjonowania hormonów ludzkich. Odnotowano wpływ fitosteroli na zahamowanie przerostu gruczołu krokowego (prostaty). Źródłem pozyskiwania fitosteroli są oleje roślinne, rośliny strączkowe, sezam i pestki słonecznika oraz płatki zbożowe i pieczywo z gruboziarnistej mąki. Sterole roślinne są coraz częściej stosowane w suplementacja diety sportowców, gdzie wykorzystywane są: możliwość wzrostu zdolności wysiłkowych i  stymulacja przyrostu masy mięśniowej.

Dawkowanie: Optymalna dawka fitosteroli wynosi 2 gramy na dobę (i nie może przekroczyć 3g). Średnia spożycia jest w Europie o wiele niższa i wynosi niewiele ponad 200 mg na dobę.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

Vitis vinifera

Informacja

 Vitis vinifera ( winorośl właściwa) bogate źródło substancji aktywnych. Surowcem spożywczym i leczniczym są liście (Folium Vitis veniferae) oraz owoce (Fructus Vitis veniferae). Liście są źródłem pozyskiwania antycyjanidów, flawonoidów (kwercetyny), garbników, pektyn,. triterpenów i witamin. W owocach występują cukry, celuloza, enzymy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, minerały (kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo) oraz witaminy (C, B1, B2, B6, B12, PP, M [kwas foliowy]). Preparaty z liści winorośli właściwej mają działanie moczopędne, detoksykacyjne, przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowo, przyspieszają gojenie wrzodów i ran). Odwary z liści stosuje się zewnętrznie do przemywania skóry, ran itp. Owoce oprócz właściwości odżywczych (przy spożywaniu świeżych) działają wzmacniająco, moczopędnie, wpływają na poziom lipidowy, regulują ciśnienie krwi, krwiotwórczo, przeciwanemicznie, wpływają na gospodarkę kwasowo-zasadową. Wysuszone owoce (rodzynki) mają działanie odżywcze i lekko przeczyszczające. Wina produkowane z winorośli, zarówno białe (działa moczopędnie i jest używane w chorobach nerek), jak i czerwone (stosowane w leczeniu schorzeń układu trawiennego). Wino gronowe eliminuje pałeczki okrężnicy i przecinkowce cholery. W suplementacji liście stosowane są rzadziej, niż skórka owoców i pestki winogron (będące źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. rezweratrolu). Wyciąg z winorośli właściwej jest składnikiem suplementów diety o różnorakim zastosowaniu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>