Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Mleczko Kokosowe UHT Mleczko Kokosowe UHT

Real Thai Mleczko kokosowe UHT to produkt spożywczy zawierający 85% organicznego ekstraktu kokosowego, pozyskanego ze świeżych owoców kokosowych z naturalnych upraw w Tajlandii. Mleczko kokosowe jest niezastąpionym składnikiem w kuchni orientalnej oraz wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników

Mleczko kokosowe otrzymywane jest z miąższu orzecha kokosowego – owocu kokosa właściwego (Cocos Nucifera). Ma gęstą, kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak i zapach. Mleczko kokosowe charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu – ok. 25%, z czego na największą uwagę zasługują średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).  Oprócz tego mleczko kokosowe zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B i minerałymagnez, wapń, żelazo, miedź, cynkselen. Dużą zaletą tego produktujest niski indeks glikemiczny.

Mleczko kokosowe ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jestcenionym składnikiem w kuchni orientalnej - niezastąpionym w wielu daniach kuchni tajskiej i indyjskiej. Mleczko kokosowe zyskuje coraz większą popularność w Europie i Ameryce Północnej. Idealnie nadaje się zarówno do dań wytrawnych, np. curry, jak i deserów - jest doskonałym dodatkiem to ciast, smoothies, owsianek czy lodów oraz jako wegański zamiennik mleka krowiego.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w formie trójglicerydów (MCT – Medium Chain Triglicerydes) należą do nasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od trójglicerydów długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, MCT nie wymagają udziału lipazy trzustkowej do procesów trawiennych. Są szybko hydrolizowane do glicerolu i odpowiednich kwasów tłuszczowych, które są łatwo wchłaniane z jelita do krwiobiegu. Jest to istotną informacją przy układaniu diety m.in. dla osób z zaburzeniami pracy trzustki. Dla takich osób produkty zawierające MCT są ważnym źródłem przyswajalnych tłuszczów.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu „spaleniu” w mitochondriach. Wskutek tego procesu, zwanego β-oksydacją kwasów tłuszczowych, uwalniana jest niezbędna dla organizmu energia metaboliczna. W odróżnieniu od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, średniołańcuchowe nie wymagają obecności L-karnityny do optymalnego zachodzenia tego procesu. Dzięki temu MCT są źródłem łatwo dostępnej energii, która nie jest natychmiast odkładana w postaci materiału zapasowego. Mleczko kokosowe może być więc idealnym źródłem energii zwłaszcza dla osób na diecie wysokotłuszczowej, ketogenicznej oraz ograniczających spożycie węglowodanów.

Zawarte w mleczku kokosowym MCT wspomagają proces odchudzania się. Paradoksalnie, biorąc pod uwagę dość wysoką kaloryczność tego produktu, badania wskazują na pozytywny wpływ MCT na utratę masy ciała. Wykazano, że spożywanie średniołańcuchowych na dłuższą metę skutkuje zmniejszeniem gromadzenia tkanki tłuszczowej. Nie bez znaczenia jest też fakt szybkiego metabolizmu MCT i preferencyjnego wykorzystywania ich jako źródło energii, zamiast odkładania jako materiał zapasowy. Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają na zmniejszenie apetytu.MCT mogą efektywnie wspomagać proces utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, jednak pod warunkiem zachowania ujemnego bilansu energetycznego diety.

Zawarte w mleczku kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działanie to, głównie za sprawą obecności kwasu laurynowego, sprawia, że mleczko kokosowe może wspierać organizm w walce i zapobieganiu przed rozwojem infekcji, m.in. wirusa opryszczki. Ponadto, spożywanie MCT przyczynia się do prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, dzięki zdolności do zmniejszania napięcia naczyń krwionośnych.

Podsumowując, Real Thai Mleczko kokosowe UHT to wszechstronny produkt, który oprócz bogatego zastosowania w kuchni, wykazuje także wiele prozdrowotnych właściwości.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Mleczko Kokosowe UHT Mleczko Kokosowe UHT Kartonik 250ml
Real Thai
5,50 zł

Mleczko Kokosowe UHT

ilość: Kartonik 250ml

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
5,50 złz VAT

od 3 sztuk tylko 5,39 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Najbardziej odżywcze mleko roślinne
  • Niezbędny składnik dań azjatyckich
  • Źródło kwasów tłuszczowych MCT
  • Liczne prozdrowotne właściwości
  • Zamiennik mleka krowiego
  • Niski indeks glikemiczny
  • Kremowa konsystencja
  • Bez konserwantów
  • Prosty skład

Real Thai Mleczko kokosowe UHT to produkt spożywczy zawierający 85% organicznego ekstraktu kokosowego, pozyskanego ze świeżych owoców kokosowych z naturalnych upraw w Tajlandii. Mleczko kokosowe jest niezastąpionym składnikiem w kuchni orientalnej oraz wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników

Mleczko kokosowe otrzymywane jest z miąższu orzecha kokosowego – owocu kokosa właściwego (Cocos Nucifera). Ma gęstą, kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak i zapach. Mleczko kokosowe charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu – ok. 25%, z czego na największą uwagę zasługują średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).  Oprócz tego mleczko kokosowe zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B i minerałymagnez, wapń, żelazo, miedź, cynkselen. Dużą zaletą tego produktujest niski indeks glikemiczny.

Mleczko kokosowe ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jestcenionym składnikiem w kuchni orientalnej - niezastąpionym w wielu daniach kuchni tajskiej i indyjskiej. Mleczko kokosowe zyskuje coraz większą popularność w Europie i Ameryce Północnej. Idealnie nadaje się zarówno do dań wytrawnych, np. curry, jak i deserów - jest doskonałym dodatkiem to ciast, smoothies, owsianek czy lodów oraz jako wegański zamiennik mleka krowiego.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w formie trójglicerydów (MCT – Medium Chain Triglicerydes) należą do nasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od trójglicerydów długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, MCT nie wymagają udziału lipazy trzustkowej do procesów trawiennych. Są szybko hydrolizowane do glicerolu i odpowiednich kwasów tłuszczowych, które są łatwo wchłaniane z jelita do krwiobiegu. Jest to istotną informacją przy układaniu diety m.in. dla osób z zaburzeniami pracy trzustki. Dla takich osób produkty zawierające MCT są ważnym źródłem przyswajalnych tłuszczów.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu „spaleniu” w mitochondriach. Wskutek tego procesu, zwanego β-oksydacją kwasów tłuszczowych, uwalniana jest niezbędna dla organizmu energia metaboliczna. W odróżnieniu od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, średniołańcuchowe nie wymagają obecności L-karnityny do optymalnego zachodzenia tego procesu. Dzięki temu MCT są źródłem łatwo dostępnej energii, która nie jest natychmiast odkładana w postaci materiału zapasowego. Mleczko kokosowe może być więc idealnym źródłem energii zwłaszcza dla osób na diecie wysokotłuszczowej, ketogenicznej oraz ograniczających spożycie węglowodanów.

Zawarte w mleczku kokosowym MCT wspomagają proces odchudzania się. Paradoksalnie, biorąc pod uwagę dość wysoką kaloryczność tego produktu, badania wskazują na pozytywny wpływ MCT na utratę masy ciała. Wykazano, że spożywanie średniołańcuchowych na dłuższą metę skutkuje zmniejszeniem gromadzenia tkanki tłuszczowej. Nie bez znaczenia jest też fakt szybkiego metabolizmu MCT i preferencyjnego wykorzystywania ich jako źródło energii, zamiast odkładania jako materiał zapasowy. Ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają na zmniejszenie apetytu.MCT mogą efektywnie wspomagać proces utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, jednak pod warunkiem zachowania ujemnego bilansu energetycznego diety.

Zawarte w mleczku kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działanie to, głównie za sprawą obecności kwasu laurynowego, sprawia, że mleczko kokosowe może wspierać organizm w walce i zapobieganiu przed rozwojem infekcji, m.in. wirusa opryszczki. Ponadto, spożywanie MCT przyczynia się do prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, dzięki zdolności do zmniejszania napięcia naczyń krwionośnych.

Podsumowując, Real Thai Mleczko kokosowe UHT to wszechstronny produkt, który oprócz bogatego zastosowania w kuchni, wykazuje także wiele prozdrowotnych właściwości.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 250 ml
w porcji 100mlzawartość%ZDS
Wartość energetyczna185 kcal9%
Tłuszcz19g26,4%
Kwasy tłuszczowe nasycone17g85%
Węglowodany2g0,7%
w tym cukry2g2,2%
Białko1,6g3,2%
Sód0,05g0,02%

Pozostałe składniki

Ekstrakt kokosa 85%, woda.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
21,00 zł
(1)

Kompleks szybko wchłanialnych węglowodanów. Zapewnia wzrost siły i szybszą regenerację.

Kupuję
Trec
129,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Activlab
25,00 zł
(3)

Kompozycja wysokiej jakości aminokwasów. Przyspiesza regenerację i wspomaga przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Pes
129,00 zł

Produkt aminokwasowy zapewniający lepszą wytrzymałość w trakcie treningu oraz błyskawiczną regenerację.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Hi-tec
49,00 zł
(1)

BCAA wzbogacone o witaminy z grupy B. Wspiera utrzymanie anabolicznego środowiska oraz produkcję energii.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Równowaga w treningu siłowym

Równowaga w treningu siłowym

Trening siłowy i równowaga. Ta fraza różnym osobom może przywodzić na myśl różnie skojarzenia. Czym jest tak naprawdę równowaga, która powinna...

czytaj więcej
Krótki sen a uczucie głodu

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu,...

czytaj więcej
Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z...

czytaj więcej
Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Na rynku znajduje się ogromny wybór produktów zawierających ekstrakt Ashwagandha. Przeciętny konsument myśli tokiem:...

czytaj więcej
Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027