od 3 sztuk tylko: 10,68 zł / szt. -2%
Real Thai Śmietanka kokosowa to wysokiej jakości śmietanka pozyskiwana z miąższu orzechów kokosowych. Stanowi wysokoodżywczy produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną śmietanę. Ponadto stanowi doskonałe urozmaicenie diety i jest bazą do wielu egzotycznych potraw, szczególnie tych charakterystycznych dla kuchni Wschodu.
Bezpieczny zamiennik dla tradycyjnej śmietany
Śmietanka kokosowa najbardziej popularna jest jako substytut śmietany z mleka krowiego, która sporej części społeczeństwa przysparza problemów trawiennych. Są dwa główne powody takiego stanu rzeczy. Po pierwsze, białka mleka są silnym alergenem. Alergia na nie może być wrodzona, ale też nabyta wskutek spożywania dużej ilości mleka i jego przetworów. Po drugie, główny cukier zawarty w mleku, laktoza, wymaga specyficznego enzymu trawiennego. Laktaza, bo o niej mowa, produkowana jest we względnie niewielkich ilościach, w związku z czym laktoza może być nie w pełni trawiona w ludzkim układzie pokarmowym powodując problemy trawienne. Co więcej, z wiekiem naturalna produkcja laktazy zmniejsza się, zwiększając ryzyko nietolerancji laktozy wraz ze starzeniem się organizmu.
Śmietanka kokosowa cechuje się delikatnym, słodkawym smakiem. Ma gęstą, kremową konsystencję, jest klarownie biała i wizualnie jest prawie identyczna jak tradycyjna śmietana. Również smakowo jest całkiem podobna, dobrze komponuje się z różnymi potrawami, dzięki czemu stanowi świetny substytut tego alergizującego produktu. Z powodzeniem może być używana jako dodatek do kawy, ale też może być bazą do całych potraw szykowanych na bazie śmietanki, takich jak kremy, lody, puddingi.
Ważny element kuchni Wschodu
Śmietanka z miąższu orzechów kokosowych stanowi również jeden z podstawowych składników obecnych w kuchni Dalekiego Wschodu. Jest dodawana do wielu zup, kremów, bazuje na niej także popularne curry oraz słynne lody tajskie. Dostępność wysokiej jakości śmietanki pozyskiwanej z orzechów zbieranych w ich naturalnym środowisku występowania jest okazją do spróbowania bogatej kultury kulinarnej Wschodu w swojej kuchni.
Świetne źródło energii
Śmietanka kokosowa powinna być doceniana nie tylko ze względu na swoje właściwości kulinarne, ale też ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Występuje w niej ten sam rodzaj tłuszczy, co w popularnym oleju kokosowym, a więc kwasy tłuszczowe nasycone o średniej długości łańcuchów. Choć jak każde inne tłuszcze, są one bogatokaloryczne, to stanowią świetne źródło energii. W przeciwieństwie do tłuszczy długołańcuchowych, organizm jest w stanie pozyskiwać z nich energię w względnie krótkim czasie. W związku z szybkim uwalnianiem energii, wiele osób wskazuje tłuszcze średniej długości łańcuchów jako dobre źródło energii do ćwiczeń, spożywane w posiłku przedtreningowym.
Wsparcie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Ponadto, odwrotnie do powszechnej opinii na temat tłuszczów nasyconych, kwasy tłuszczowe średniej długości łańcuchów zawarte w kokosie wykazują korzystny wpływ na profil lipidowy. Badania wskazują, że u osób spożywających produkty z orzechów kokosowych spada stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Rośnie za to ilość lipoproteiny HDL, uważanej za „dobry cholesterol”. Tym samym poprawia się stosunek HDL:LDL, wskazywany jako główny wskaźnik stanu układu sercowo-naczyniowego.
Regeneracja i ochrona układu pokarmowego
W badaniach wykazano, że śmietanka pozyskana z kokosa ma również korzystny wpływ na stan jelit. Wykazuje zdolność do stymulacji regeneracji błony śluzowej pokrywającej drogi układu pokarmowego, zmniejsza też nasilenie stanów zapalnych. Ponadto działa przeciwgrzybiczo i ma pewną zdolność do redukcji wrzodów żołądka. Średniej długości łańcuchów kwasy tłuszczowe wykazują też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Podsumowując, Real Thai Śmietanka kokosowa stanowi nie tylko urozmaicenie kulinarne, ale też wykazuje szereg korzyści dla zdrowia. Tłuszcze dostarczane wraz ze śmietanką z kokosa mają dobry wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. Co więcej, ze względu na swój szeroki zakres działania, wciąż są przedmiotem wielu badań naukowych prowadzonych na całym świecie, dzięki czemu możemy spodziewać się kolejnych, udowodnionych efektów prozdrowotnego działania tłuszczu kokosowego na nasz organizm.
w 100 ml | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 886 kJ / 215 kcal | * |
Tłuszcz | 21g | * |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 19g | * |
Węglowodany | 4,8g | * |
- w tym cukry | 1,9g | * |
Białko | 1,6g | * |
Sól | 0,03g | * |
Ekstrakt z kokosa (95%), woda.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).