Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Mutant Mayhem Mutant Mayhem

Mutant Mayhem stworzono z najsilniejszych stymulatorów metabolizmu i składników odpowiedzialnych za budowę masy mięśniowej organizmu. Bogata formuła o szybkim działaniu dostarcza składni o działaniu fizjologicznym pozwalając na uwolnienie energii już po pierwszej porcji produktu.

Ta silna i skuteczna odżywka z Kanady dla profesjonalnych zawodników dyscyplin siłowych (kulturystyka, fitness) oraz wytrzymałościowosiłowych zawierająca w swoim składzie składniki aktywne, które wspierają regenerację, przyspieszają anabolizm, hamują katabolizm, dodające energii, zwiększają produkcję tlenku azotu (NO), a także zapewniają prawidłową pracę mięśni, co pomaga zwiększyć siłę mięśniową oraz wpływają na lepszą i większą wytrzymałość. Mayhem to idealny suplement diety dla każdego prawdziwego wymagającego sportowca!

Brak na magazynie
3 2
1

zdecydowanie nie polecam, pierwsze 2/3 treningi cos poczulem reszta bez efektu, strata kasy
5

Moja pierwsza przedtreningówka, działanie spoko, lajtowe ale nie ogłupia
Since 2005
Dodaj do koszyka
Mutant Mayhem Mutant Mayhem 720g
Mutant
119,00 zł

Mutant Mayhem 720g

3 na podstawie 2 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Koncentracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wspiera uwalnianie tlenku azotu
  • Podnosi poziom energii
  • Wspomaga koncentrację

Mutant Mayhem stworzono z najsilniejszych stymulatorów metabolizmu i składników odpowiedzialnych za budowę masy mięśniowej organizmu. Bogata formuła o szybkim działaniu dostarcza składni o działaniu fizjologicznym pozwalając na uwolnienie energii już po pierwszej porcji produktu.

Ta silna i skuteczna odżywka z Kanady dla profesjonalnych zawodników dyscyplin siłowych (kulturystyka, fitness) oraz wytrzymałościowosiłowych zawierająca w swoim składzie składniki aktywne, które wspierają regenerację, przyspieszają anabolizm, hamują katabolizm, dodające energii, zwiększają produkcję tlenku azotu (NO), a także zapewniają prawidłową pracę mięśni, co pomaga zwiększyć siłę mięśniową oraz wpływają na lepszą i większą wytrzymałość. Mayhem to idealny suplement diety dla każdego prawdziwego wymagającego sportowca!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 720 gPorcja jednorazowa: 18 gIlość porcji w opakowaniu: 40
w porcji (18 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna105 kJ**
Kcal (kalorie)25 kcal**
Węglowodany5 g**
Tłuszcz0,3 g**
Sód30 mg**
Magnez100 mg 26%
Niacyna50 mg 312%
Witamina B66 mg428%
Wapń200 mg25%
MUTANT® MAYHEM
Zastrzeżona mieszanka18 g **
Power Strenght Complex11,2 g**
Monohydrat kreatyny Creapure®, Skrobia z kukurydzy woskowej, L-Arginina HCl, Maltodekstryna, Beta-alanina CarnoSyn®, Kwas L-asparaginowy, MCT (z Frakcjonowanego Oleju kokosowego), Creatine MagnaPower® (Chelat magnezowy kreatyny), Glicerofosforan magnezu, D-Ryboza, Ekstrakt z Papai, Kwas Nikotynowy, Chlorowodorek pirydoksyny , Piperyna (BioPerine®), Kwercetyna, Kurkuma
Hyper-Stim Matrix3 g**
Mikronizowana Tauryna, Glukuronolakton, Kwas Piroglutaminowy (kwas pidolowy), Ektrakt Kawy Arabica (97% Kofeiny), L-Tyrozyna, Ekstrakt z grejpfruta, Cayenne (Capsicum annum), Ekstrakt Cynamonu Cinnulin PF®, Ekstrakt Malin
Lactic Acid Buffer Blend980 mg**
Węglan wapnia, Cytrynian Potasu, Trójfosforan Wapnia, Mikronizowany Dwuwęglan, Tlenek Magnezu, Mleczan Wapnia

Pozostałe składniki

Dwutlenek krzemu, kwas jabłkowy, naturalne i sztuczne aromaty (może zawierać lecytynę sojową), sukraloza, kwas cytrynowy, acesulfam K, Brillian Blue FCF (E133), lecytyna sojowa.

 

Ostatnia ocena

koxu

zdecydowanie nie polecam, pierwsze 2/3 treningi cos poczulem reszta bez efektu, strata kasy

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nature's Way
69,00 zł

Suplement wspierający zdrowie stawów. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Suplement zawierający metylosulfonylometan. Chroni stawy i wspomaga ich regenerację, leczy stany zapalne.

Kupuję
Jarrow Formulas
49,00 zł

Najwyższej czystości OptiMSM. .Pomocny przy chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Kupuję
Activlab
60,00 zł
(3)

Czyste BCAA w tabletkach. Poprawia anabolizm, ogranicza katabolizm i przyspiesza regenerację potreningową.

Kupuję
Life Extension
89,00 zł

Suplement wspierający pracę mózgu i wątroby. Może stanowić wsparcie dla osób walczących z depresją.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

L-metionina oraz witamina B6. Łagodzi bóle zwyrodnieniowe stawów oraz wspiera procesy detoksykacji organizmu.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Monohydrat kreatyny Creapure

Informacja

Monohydrat Kreatyny Creapure - mikronizowana postać monohydratu kreatyny o łatwiejszej rozpuszczalności i przyswajalności od tradycyjnego monohydratu. Stosowanie w suplementacji kreatyną mikronizowanego monohydratu wpływa na szybszą resyntezę bezpośredniego źródła energii ATP, oraz w postaci fosfokreatyny magazynuje rodniki fosforanowe i wydatkuje do syntezy białek oraz skurczów mięśniowych. Błyskawiczna resynteza ATP wpływa na znaczny przyrost zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) oraz beztłuszczowej masy ciała oraz poprawia sprawność mięśni. Posiada właściwości anaboliczne i antykataboliczne. Zaleca się stosowanie preparatu w sportach wyczynowych dyscyplin szybkościowo-siłowych i wytrzymałościowo-siłowych.

Dawkowanie: Zalecane w przypadku podjęcia po raz pierwszy suplementacji kreatyną; okres nasycenia (7 dni) 4 razy dziennie (na czczo, między posiłkami, przed i po treningu) w dawce 5g. Okres podtrzymania (5 tygodni) 2xdziennie (na czczo i po treningu) w dawce 5g.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Maltodekstryny

Informacja

Maltodekstryny - węglowodany złożone uzyskiwane ze skrobi w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji, posiadające wysoką i szybką przyswajalność (porównywalną z przyswajalnością glukozy). Dzielą się na niskocukrzone, średniocukrzone i wysokocukrzone przy czym każdy z rodzajówe charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG) – powyżej 80 do ok. 110. Są łatwym źródłem przyswajalnej energii, wspomagającym gospodarkę insulinową, uzupełniającym glikogen mięśniowy i usprawniającym transport kreatyny i aminokwasów do komórek mięśniowych wpływający na wzrost zdolności wysiłkowych. W suplementacji sportowej preparaty zawierające maltodekstryny stosowane są około wysiłkowo oraz jako uzupełnienie wartości energetycznej posiłków.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia. W suplementacji stosowane zwyczajowo 20-70g/1porcję, 3 razy dziennie około treningowo. Nie zaleca się przyjmowania preparatu przed snem oraz do stosowania przez osoby mające tendencję do tycia . 

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

CarnoSyn

Informacja

CarnoSyn® to opatentowana, wysoce biodostępna wersja beta-alaniny, zaprojektowana przez firmę Natural Alternatives International (NAI). Jej skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi. Do tej pory opublikowano ponad 55 niezależnie zrecenzowanych opracowań wyników badań nad właściwościami CarnoSyn®. Beta-alaninę CarnoSyn®  spotyka się w zaawansowanych, wieloskładnikowych formułach okołotreningowych, można ją nabyć również w postaci monopreparatu.

Aktywnym składnikiem CarnoSyn® jest beta-alanina. Aminokwas ten jest wykorzystywany w organizmie głównie do produkcji karnozyny, która odpowiada za buforowanie spadku pH, związanego z powstawaniem kwasu mlekowego w komórkach mięśniowych podczas wysiłku fizycznego. Podniesienie stężenia karnozyny oznacza lepszą tolerancję na wysiłek, wzrost siły i wytrzymałości mięśni, co pozwala na odsunięcie w czasie zmęczenia i kontynuowanie wysiłku przez dłuższy czas.

Dawkowanie: aby zapewnić optymalny efekt działania beta-alaniny CarnoSyn® NAI zaleca w początkowym okresie stosować 3,2 g dziennie przez okres minimum 4 tygodni (tzw. faza ładowania). Ponadto producent sugeruje podzielenie tej dawki na dwie porcje, (po 1,6 g każda), co pomaga uniknąć objawów parestezji, jakie czasem pojawiają się po zażyciu beta-alaniny.

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Olej kokosowy

Informacja

Olej kokosowy jest wytwarzany z owocu palmy kokosowej (Cocos nucifera), charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Stanowi bogate źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT. MCT zawierają w łasuchu węglowym od 6 do 12 atomów węgla, posiadają potencjał termogenny i antybakteryjny.  Trawione przez lipazę trzustkową i odsyłane bezpośrednio do wątroby, stanowią szybkie i odnawialne źródło energii. Przydatne w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej oraz w profilaktyce chorób miażdżycowych. Olej kokosowy jest źródłem polifenoli (m.in. kwasu galusowego), witamin oraz składników mineralnych. Jest składnikiem preparatów o wielokierunkowym działaniu dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: w zależności od potrzeb indywidualnych od kilku do kilkudziesięciu g/24h

Chelat magnezowy kreatyny

Informacja

Chelat magnezowy kreatyny jest patentem firmy Albion. Specjalna formuła  umożliwiająca łączenia pojedynczą molekułę magnezu i kreatyny pozwala wykorzystać zjawisko synergizmu zarówno w potęgowaniu funkcjonowania mięśni, jak i medycznie zwiększając działanie równoczesne obydwu składników, tym bardziej, że zarówno magnez, jak i kreatyna, biorą udział w procesach energetycznych komórek zwiększając wydolność przemian metabolicznych. Stosowanie chelatu kreatyny poprawia zdolności wysiłkowe organizmu (siła i wytrzymałość). Przyśpiesza przyrost tkanki mięśniowej. Polecany sportowcom dyscyplin wysiłkowych, podczas intensywnych treningów, ponieważ usprawnia proces regeneracji mięśniowej po wysiłku. Dostępny w postaci monopreparatów oraz jako składnik stacków kreatynowych.

Glicerofosforan magnezu

Informacja

Glicerofosforan magnezu – w suplementacji stosowany jest jako źródło niezbędnego w diecie człowieka makroskładnika, magnezu. Cechuje się wysoką biodostępnością, dzięki czemu stanowi efektywną formę uzupełniania podaży tego pierwiastka.

Niedobory magnezu kojarzone są głównie z bolesnymi skurczami mięśni. Istotnie, może być to objaw wskazujący na niedobory tego pierwiastka, które zdarzają się względnie często ze względu na jednocześnie spore zapotrzebowanie organizmu oraz ograniczoną podaż w diecie. Jony magnezu warunkują prawidłowe przewodnictwo nerwowe, wpływając korzystnie na sprawność kontroli neuromotorycznej oraz funkcji układu nerwowego.

Poza tym, magnez jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu. Wpływa korzystnie na rozwój oraz wytrzymałość mechaniczną kośćca i tkanek nabłonkowym. Niedobory magnezu wiązane są z rozwojem próchnicy, zwiększoną łamliwością paznokci oraz wypadaniem włosów.

Wskazuje się również, że odpowiednia podaż magnezu jest niezwykle istotna w celu zachowania optymalnej kondycji psychicznej. Jego niedobory wiązane są w zytępowaniem depresji, a suplementacja wykazuje korzystny wpływ na stabilizacje stanu emocjonalnego u osób z jego zaburzeniami.

Do sytuacji predysponujących do suplementacji magnezu zaliczamy stosowani antykoncepcji hormonalnej, stosowanie leków diuretycznych, przewlekły stres oraz częste spożywanie alkoholu.

Ryboza

Informacja

Ryboza jest cukrem prostym wytwarzanym wewnątrz organizmu, wchodzącym w skład kwasów nukleinowych [RNA (rybonukleinowego) i DNA (dezoksyrybonukleinowego)], zawierających informacje genetyczne wpływające na czynniki wzrostu oraz rozwój i prawidłowe funkcjonowanie komórek. Odpowiednia ilość rybozy przyjęta w suplementacji gwarantuje odbudowę i prawidłowe przemiany energetyczne, zarówno ATP, jak i ADP oraz zwiększenie wydolności tlenowej, poprawę funkcjonowania serca i mięśni. Zaleca się szczególnie stosowanie preparatów zawierających rybozę dla osób obciążonych wysokim wysiłkiem fizycznym oraz osobom, których organizm nie wytwarza wystarczającej ilości rybozy. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Kurkuma (Curcuma longa)

Informacja

Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny).  Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Glukuronolakton

Informacja

Glukuronolakton (D-glukurono-3 ,6-lakton; DGL) - metabolit glukozy występujący w pożywieniu, o potencjale termogenicznym, detoksykacyjnym i osłaniającym wątrobę, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie aparatu ruchu. Dzięki potencjałowi  detoksykacyjnemu neutralizuje toksyny i pomaga w usunięciu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga zdolności wysiłkowe. W suplementacji sportowej jest składnikiem napojów energetyzujących, w składzie preparatów okołotreningowych, stacków kreatynowych. Informacje o ujemnym wpływie na zdrowie przy stosowaniu glukuronolaktonu, w świetle certyfikatu bezpieczeństwa wydanego przez European Food Safety Authority (EFSA), wydaja się być mocno przesadzone. Preparaty i napoje energetyzujące (w tym: tzw. energy drink’s).

Dawkowanie: Zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej 1–3 g na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Ekstrakt z grejpfruta

Informacja

Ekstrakt z grejpfruta (Citrus paradisi) - Jest źródłem cukrów prostych, flawonoidów, karotenów, pektyn oraz witamin (z grupy B, C, E) oraz furanokumaryny (ze względu na wpływ enzymatycznej aktywności wątroby, mogą utrudniać przyswajalność leków). Dzięki zawartości narynginy, naryngeniny i nobiletiny wykazują wysoki potencjał przeciwutleniający, wpływający na obniżenie poziomu wolnych rodników tlenowych. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływa na poziom lipidowy i insulinowy organizmu oraz zwiększa odporność. Jest składnikiem suplementów stosowanych w redukcji tłuszczowej masy ciała oraz preparatów podnoszących odporność immunologiczną, a także działających witaminizująco, witaminizująco-mieneralnych, stacków kreatynowych, kompleksów przeciwutleniaczy i protestosteronowych, przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie.

Dawkowanie: W zależności od stężenia surowca od kilkudziesięciu do kilkuset mg na dobę.

Pieprz cayenne

Informacja

Pieprz Cayenne pozyskiwany z ostrej papryki chili, jest nie tylko przyprawą kuchenna, ale również składnikiem suplementów. Zawiera kapsaicynę (alkaloid oddziaływujący na  receptor waniloidowy, powodujący odczucie rozgrzania). Wzrost temperatury powoduje uwolnienie adrenaliny i noradrenaliny (katecholamin) z rdzenia nadnerczy, a w konsekwencji wzrost metabolizmu i nasilenie procesu lipozy (rozkładu tłuszczy powodującego redukcję tkanki tłuszczowej) i ma zastosowanie w dietach odchudzających (szczególnie u osób o małej aktywności fizycznej). Nie należy łączyć preparatów zawierających kapsaicynę z kazeiną (nabiałem) w jednym posiłku, gdyż kazeina spowoduje rozpad, jest bowiem inhibitorem kapsaicyny. W suplementacji stosowany jako monopreparat lub składnik suplementów diety redukujących tkankę tłuszczową, dostępny na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: przyjęte zwyczajowo 25 – 100 mg/24h

Cinnulin PF

Informacja

Cinnulin PF to opatentowana formuła zawierająca wodny wyciąg cynamonu, mająca wpływ na gospodarkę insulinową (w zakresie obniżenia poziomu glukozy i jej tolerancję) i transport składników odżywczych (aminokwasy, glukoza, kreatyna) do komórek mięśniowych. Wpływa na poprawę profilu lipidowego krwi (utrzymuje w równowadze poszczególne frakcje cholesterolu). Jest składnikiem zaawansowanych suplementów diety odchudzających o działaniu termogenicznym, a także staków kreatynowych i boosterów azotowych.

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Ostatnio na blogu

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej
Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Ten składnik odżywczy ważny jest szczególnie dla zdrowia wątroby, jednak coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się wśród osób pragnących wesprzeć...

czytaj więcej
Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Niacin flush  (lub flush niacynowy) jest powszechnym skutkiem ubocznym przyjmowania wysokich dawek suplementów niacyny, które mogą być przepisane w celu...

czytaj więcej
Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Spokojnie! Zanim przejdziesz do swojego ulubionego sklepu monopolowego i kupisz skrzynkę swojego ulubionego złocistego napoju – nie mówimy o piciu piwa...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027