Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Better Stevia Better Stevia 75 sasz.
Now Foods
35,00 zł
Magazyn:

Better Stevia 75 sasz.

35,00 złz VAT
0,47 zł / porcja
Opis produktu
  • Wzbogacona naturalnym aromatem waniliowym
  • Może być stosowana przez diabetyków
  • Surowiec pochodzenia ekologicznego
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne
  • Praktyczne i funkcjonalne saszetki
  • Najzdrowszy zamiennik cukru
  • Produkt pozbawiony kalorii
  • Niski indeks glikemiczny
  • Nie powoduje próchnicy 
  • Bez glutenu i alergenów
  • Czysty, wyrazisty smak
  • Silny przeciwutleniacz
  • Hamuje stany zapalne
  • Działa hipotensyjnie  

Now Foods Better Stevia French Vanilla to naturalna substancja słodząca pochodzenia roślinnego, wzbogacona aromatem francuskiej wanilii, który odpowiada za jej unikalny, subtelny smak i zapach. Preparat ma postać funkcjonalnych i ekonomicznych saszetek. Każda z nich zawiera starannie odmierzoną, jedną porcję słodzika.

Produkt zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych wyciągów ze stewii. Podczas gdy większość producentów stosuje tylko pojedyncze frakcje wyizolowane z różnych gatunków stewii, Better Stevia zawiera najwyższej jakość ekstrakt z całych liści pochodzącej z ekologicznych upraw, organicznej stewii najszlachetniejszego gatunku Stevia rebaudiana. Dzięki temu zachowuje czysty, naturalnie słodki smak, bez charakterystycznego posmaku czy goryczki. Dodatek w postaci naturalnego aromatu waniliowego wzmacnia odczucia smakowe.

Wyciągi ze stewii zostały uznane za najzdrowszy i bezkaloryczny odpowiednik cukru, dlatego preparat w stu procentach może zastąpić sztuczne słodziki i cukier. Doskonale rozpuszcza się w zimnych i gorących napojach, nie traci swych właściwości podczas pieczenia czy gotowania. Produkt ma niski indeks glikemiczny, nie dostarcza kalorii i nie powoduje żadnych dolegliwości trawiennych. Bez obaw mogą go spożywać dorośli i dzieci, diabetycy, osoby na diecie, chorzy na fenyloketonurię czy alergicy. 

Stewia (Stevia rebaudiana) to pochodząca z Paragwaju i Brazylii bylina z rodziny Asteraceae.  Surowcem stosowanym w branży spożywczej są głównie liście. Zawierają one szereg biologicznie czynnych związków chemicznych, na tle których wyróżniają się glikozydy stewiolowe -  rebauiozyd A i stewiozyd. Szacuje się, że ich słodki smak jest do 200 razy silniejszy od smaku cukru i aż 300 razy mocniejszy niż smak sacharozy. Przy tym wszystkim nie dostarczają one kalorii i mogą być poddawane działaniu wysokiej temperatury. Organizm ludzki ich nie kumuluje – podlegają błyskawicznemu rozkładowi i są usuwane wraz z moczem.

Oprócz tego liście stewii kryją w sobie ważnych witamin i pierwiastków (witamina C, kilka witamin z grupy B, żelazo, cynk, selen, kobalt, fosfor, potas, magnez, siarka, mangan, molibden), flawonoidy, polifenole, chlorofile i alkaloidy.

Synergia działania wszystkich składników sprawia, że właściwości stewii sięgają dużo dalej niż tylko zapewnienie słodkiego smaku. Ekstrakty z jej liści zapobiegają próchnicy, zwalczają szkodliwe drobnoustroje, tłumią stany zapalne, obniżają poziom cukru w surowicy, a nawet pomagają uregulować ciśnienie krwi. Tym samym stewia nie ma sobie równych jeśli chodzi o zastąpienie szkodliwego cukru.

Działanie hipoglikemiczne 
Glikozydy stewiolowe - rebauiozyd A i stewiozyd, ograniczają wchłanianie glukozy w jelitach, hamują wytwarzanie glukagonu i modulują proces glukoneogenazy. Co więcej – dzięki oddziaływaniu na kluczowe geny komórek b trzustki stewia stymuluje produkcję insuliny i poprawia wrażliwość tkanek obwodowych na jej działanie.

Dzięki takiemu działaniu stewia jest bezpieczną opcją dla osób chorych na cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. Zapobiega poposiłkowym skokom poziomu cukru we krwi, reguluje odpowiedź insulinową i zwiększa insulinowrażliwość.

Aktywność hipotensyjna
Badania naukowe wykazały, że stewia może korzystnie modulować ciśnienie tętnicze, obniżając je u osób z nadciśnieniem. Co istotne – nie zmienia parametrów ciśnienia krwi u osób zdrowych.

Dzieje tak dzięki ograniczaniu napływu jonów wapnia do komórek mięśniówki naczyń krwionośnych, które sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych i zmniejszeniu oporu obwodowego. Dla redukcji ciśnienia krwi ważne są również moczopędne właściwości stewii – poprzez intensyfikację wydalania sodu wraz z moczem dochodzi do redukcji objętości płynu wewnątrzkomórkowego.

Właściwości przeciwpróchnicze i przeciwdrobnoustrojowe
W przeciwieństwie do cukru, sacharozy i innych substancji słodzących stewia nie wywołuje próchnicy. Zawarte w niej związki hamują wzrost odpowiedzialnych za próchnicę bakterii z rodziny Streptococcus mutant i ograniczają ilość produkowanych w jamie ustnej kwasów.

Przeciwbakteryjne właściwości stewii rozciągają się również na inne drobnoustroje – bakterie, zwłaszcza bakterie Gram-dodatnie, drożdże i grzyby. Stewia blokuje ich replikację i uniemożliwia rozprzestrzenianie się po organizmie. Jest skuteczna nawet w zwalczaniu bakterii E.coliSalmonella typhi.

Potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny
Obecne w liściach stewii polifenole są silnymi przeciwutleniaczami. Absorbują nadmiar rodników tlenowych, które są odpowiedzialne za stres oksydacyjny i uszkodzenia komórek, a w konsekwencji rozwój chorób cywilizacyjnych.

Związki chlorofilowe i ksantofilowe normalizują produkcję prozapalanych cytokin (TNF-a i IL-1b), co przyczynia się do złagodzenia stanów zapalnych i hamowania nadmiernej reakcji zapalnej w organizmie. Dodatkowo stymulują aktywność układu odpornościowego i aktywizują fagocytozę.

Podsumowując, Better Stevia French Vanilla to najzdrowszy zamiennik cukru i syntetycznych słodzików. Pozwala cieszyć się ulubionym, słodkim smakiem bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu czy nadmiaru zbędnych kilogramów. To również bezpieczna alternatywa dla osób borykających się z cukrzycą, chorujących na nadciśnienie czy fenyloketonurię. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 75 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetka (1 g)Ilość porcji w opakowaniu: 75
w 1 saszetce (1 g)zawartość%ZDS
Kalorie0
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany1 g
Błonnik1 g4%
Cukry0 g
Białko0 g

Pozostałe składniki

Organiczna inulina, krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
69,90 zł

Naturalny preparat aminokwasowy. Dostarcza wszystkich egzogennych aminokwasów.

Kupuję
Scivation
89,00 zł
(3)

Suplement aminokwasowy. Wspomaga regenerację, ogranicza poziom kortyzolu i hamuje katabolizm.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł
(1)

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję
Scivation
219,00 zł
(6)

Suplement aminokwasowy. Wspomaga regenerację, ogranicza poziom kortyzolu i hamuje katabolizm.

Kupuję
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...

czytaj więcej

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...

czytaj więcej

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...

czytaj więcej

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...

czytaj więcej

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!

Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027