Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Better Stevia Balance + Chromium & Inulin Better Stevia Balance + Chromium & Inulin

Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to suplement diety, będący połączeniem certyfikowanego organicznego ekstraktu z liści stewii, inuliny oraz chromu. Ekstrakt powstał przy użyciu specjalnego, enzymatycznego procesu, co pozwoliło na uzyskanie wyciągu o wysokiej czystości i mniej gorzkim posmaku niż standardowe preparaty stewii.

Produkt pełni funkcję naturalnego, bezkalorycznego słodzika. Dzięki obecności pełniącej funkcję prebiotyku inuliny oraz chromu, preparat dodatkowo wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy. Produkt występuje w formie wygodnych saszetek.

Inulina to naturalny wielocukier, będący długołańcuchowym fruktanem. Wiązania chemiczne w cząsteczce inuliny są odporne na enzymy trawienne, co umożliwia przedostawanie się związku w niezmienionej formie do jelita grubego. Tam inulina stymuluje wzrost pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie pokarmów, syntezują niektóre witaminy oraz wzmacniają odporność organizmu. Inulina wykazuje działanie regulujące pracę jelit oraz może ograniczać wchłanianie cholesterolu z pożywienia do krwi, wpływając na korzystnie na profil lipidowy.

Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, biorącym udział w metabolizmie glukozy, cholesterolu i tłuszczów. Chrom wchodzi w skład czynnika GFT (Glucose Tolerance Factor, czynnik tolerancji glukozy), koniecznego dla prawidłowej gospodarki glukozy i insuliny. Pierwiastek ten wpływa więc na stymulację wydzielania insuliny przez trzustkę, która umożliwia przenikanie glukozy z krwi do komórek, prowadząc do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Chrom może korzystnie wpływać na profil lipidowy krwi – zgodnie z badaniami, pierwiastek ten wykazuje zdolność do obniżania poziomu lipoproteiny LDL i podwyższania poziomu HDL. Chrom wykazuje więc korzystne działanie na profil sercowo-naczyniowy.

Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych, który, ze względu na słodki smak liści, jest powszechnie stosowany jako roślina słodząca. Słodki smak nadają obecne w roślinie glikozydy stewiolowe, m.in.: stewiozyd, stewiolbiozyd i rebaudiozydy A-F. Wymienione związki posiadają 100-450 krotnie większą słodkość od sacharozy. Stewia stanowi zdrową alternatywę dla sacharozy. Zalety stewii jako słodzika to zerowa kaloryczność, niski indeks glikemiczny i bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Metabolizm glikozydów stewiolowych
Stewiozyd i rebaudiozydy ulegają w organizmie hydrolizie z udziałem bakterii jelitowych, wskutek której uwalniana zostaje glukoza i stewiol. Powstała glukoza nie zostaje wchłonięta do krwiobiegu, lecz zostaje wykorzystana przez florę bakteryjną. Stewiol natomiast zostaje przetransportowany do wątroby, a następnie wydalony z organizmu w postaci glukuronidów.

Prozdrowotne właściwości stewii
Oprócz pełnienia funkcji naturalnego słodzika, liście stewii wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wykazano, że niektóre glikozydy stewiolowe mają działanie hipoglikemizujące, poprzez zmniejszanie wchłaniania glukozy w jelitach oraz wpływ na zwiększenie insulinowrażliwości. Stewia posiada ponadto właściwości przeciwpróchnicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i hipotensyjne.

Podsumowując, Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to naturalny słodzik, wzbogacony o związki wspomagające optymalną gospodarkę węglowodanową. Produkt jest odpowiedni jako zamiennik sacharozy dla osób dbających o zdrową dietę i styl życia. Polecany jest zwłaszcza diabetykom (stewia jest polecana przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków) oraz osobom z nadwagą i otyłością.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Better Stevia Balance + Chromium & Inulin Better Stevia Balance + Chromium & Inulin 110 g (100 sasz.)
Now Foods
55,00 zł

Better Stevia Balance + Chromium & Inulin 110 g (100 sasz.)

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit
  • Wspiera prawidłowy metabolizm glukozy
  • Naturalny, bezkaloryczny słodzik
  • Właściwości hipoglikemizujące
  • Bardzo dobra rozpuszczalność
  • Działanie przeciwpróchnicze
  • Zdrowy zamiennik cukru
  • Niski indeks glikemiczny

Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to suplement diety, będący połączeniem certyfikowanego organicznego ekstraktu z liści stewii, inuliny oraz chromu. Ekstrakt powstał przy użyciu specjalnego, enzymatycznego procesu, co pozwoliło na uzyskanie wyciągu o wysokiej czystości i mniej gorzkim posmaku niż standardowe preparaty stewii.

Produkt pełni funkcję naturalnego, bezkalorycznego słodzika. Dzięki obecności pełniącej funkcję prebiotyku inuliny oraz chromu, preparat dodatkowo wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy. Produkt występuje w formie wygodnych saszetek.

Inulina to naturalny wielocukier, będący długołańcuchowym fruktanem. Wiązania chemiczne w cząsteczce inuliny są odporne na enzymy trawienne, co umożliwia przedostawanie się związku w niezmienionej formie do jelita grubego. Tam inulina stymuluje wzrost pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie pokarmów, syntezują niektóre witaminy oraz wzmacniają odporność organizmu. Inulina wykazuje działanie regulujące pracę jelit oraz może ograniczać wchłanianie cholesterolu z pożywienia do krwi, wpływając na korzystnie na profil lipidowy.

Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, biorącym udział w metabolizmie glukozy, cholesterolu i tłuszczów. Chrom wchodzi w skład czynnika GFT (Glucose Tolerance Factor, czynnik tolerancji glukozy), koniecznego dla prawidłowej gospodarki glukozy i insuliny. Pierwiastek ten wpływa więc na stymulację wydzielania insuliny przez trzustkę, która umożliwia przenikanie glukozy z krwi do komórek, prowadząc do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Chrom może korzystnie wpływać na profil lipidowy krwi – zgodnie z badaniami, pierwiastek ten wykazuje zdolność do obniżania poziomu lipoproteiny LDL i podwyższania poziomu HDL. Chrom wykazuje więc korzystne działanie na profil sercowo-naczyniowy.

Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych, który, ze względu na słodki smak liści, jest powszechnie stosowany jako roślina słodząca. Słodki smak nadają obecne w roślinie glikozydy stewiolowe, m.in.: stewiozyd, stewiolbiozyd i rebaudiozydy A-F. Wymienione związki posiadają 100-450 krotnie większą słodkość od sacharozy. Stewia stanowi zdrową alternatywę dla sacharozy. Zalety stewii jako słodzika to zerowa kaloryczność, niski indeks glikemiczny i bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Metabolizm glikozydów stewiolowych
Stewiozyd i rebaudiozydy ulegają w organizmie hydrolizie z udziałem bakterii jelitowych, wskutek której uwalniana zostaje glukoza i stewiol. Powstała glukoza nie zostaje wchłonięta do krwiobiegu, lecz zostaje wykorzystana przez florę bakteryjną. Stewiol natomiast zostaje przetransportowany do wątroby, a następnie wydalony z organizmu w postaci glukuronidów.

Prozdrowotne właściwości stewii
Oprócz pełnienia funkcji naturalnego słodzika, liście stewii wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wykazano, że niektóre glikozydy stewiolowe mają działanie hipoglikemizujące, poprzez zmniejszanie wchłaniania glukozy w jelitach oraz wpływ na zwiększenie insulinowrażliwości. Stewia posiada ponadto właściwości przeciwpróchnicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i hipotensyjne.

Podsumowując, Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to naturalny słodzik, wzbogacony o związki wspomagające optymalną gospodarkę węglowodanową. Produkt jest odpowiedni jako zamiennik sacharozy dla osób dbających o zdrową dietę i styl życia. Polecany jest zwłaszcza diabetykom (stewia jest polecana przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków) oraz osobom z nadwagą i otyłością.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 saszetek (110 g)Porcja jednorazowa: 1 saszetka (1,1 g)Ilość porcji w opakowaniu: 100
w 1 saszetcezawartość%ZDS
Węglowodany ogółem1 g< 1%
Cukry ogółem0 g
Dodane cukry0 g0%
Chrom (jako Chromium Chelavite®)50 mcg143%
Inulina (z korzenia cykorii)900 mg
Certyfikowany organiczny ekstrakt z liści stewii130 mg

Pozostałe składniki

Krzemionka.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
109,00 zł
(6)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Source Naturals
95,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Seeking Health
109,00 zł

Wspiera równowagę elektrolitową oraz pomaga osiągnąć wysoką wydajność fizyczną.

Kupuję
Activlab
25,00 zł
(3)

Kompozycja wysokiej jakości aminokwasów. Przyspiesza regenerację i wspomaga przyrost masy mięśniowej.

Kupuję

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Stevia

Informacja

 Stevia jest rośliną rosnącą w klimacie tropikalnym obu Ameryk, wykorzystywaną jako substytut cukru, dzięki zawartości steviolu słodszego ponad 300 razy od sacharozy, lecz nie mającego wpływu na poziom glukozy we krwi, wręcz przeciwnie może poprawiać wrażliwość insulinową. Wykorzystywana ze względu na właściwości smakowe (naturalną słodycz) oraz wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W suplementacji sportowej w Europie stosowana raczej rzadko w postaci suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej i odżywek (jako substancja słodząca), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Filary treningu siłowego

Filary treningu siłowego

Filary czy też inaczej fundamenty, na których zbudowany jest program siłowy są jednymi z najważniejszych zagadnień jeśli chodzi o programowanie treningowe....

czytaj więcej
Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Któż nie lubi w życiu odrobiny pikanterii? Z pewnością znajdą się tacy, jednak myślę, że pozostaną w mniejszości. Nie o samej pikanterii jednak dziś,...

czytaj więcej
weszla porcja synedrexa :P/lapy

weszla porcja synedrexa :P/lapy

od dzis wspomagam sie tym SPALACZEM TLUSZCZU i powiem ze jak na pierwszy dzien jest masakrycznie (tzn jem na sile…gdy normalnie bylem glodny, ale to sie...

czytaj więcej
HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

Szacuje się, że obecnie u 2,1 miliarda osób, czyli około 30 % światowej populacji występuje nadwaga lub otyłość [1]. Rosnącej epidemii otyłości w...

czytaj więcej
Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Ciąża jest jest bardzo ważnym okresem w życiu kobiety. Zachodzą wtedy szybkie zmiany fizjologiczne w organizmie matki. Zmiany te, następujące już w...

czytaj więcej
Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne różnice w reaktywności lub wrażliwości na bodźce środowiskowe zaobserwowano zarówno u ludzi, jak i u wielu gatunków zwierząt [1]....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027