Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
Zamówienie: | 217,00 zł | 434,00 zł | 652,00 zł | 869,00 zł | 1 086,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -22,00 zł | -33,00 zł | -44,00 zł | -55,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to suplement diety, będący połączeniem certyfikowanego organicznego ekstraktu z liści stewii, inuliny oraz chromu. Ekstrakt powstał przy użyciu specjalnego, enzymatycznego procesu, co pozwoliło na uzyskanie wyciągu o wysokiej czystości i mniej gorzkim posmaku niż standardowe preparaty stewii.
Produkt pełni funkcję naturalnego, bezkalorycznego słodzika. Dzięki obecności pełniącej funkcję prebiotyku inuliny oraz chromu, preparat dodatkowo wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy. Produkt występuje w formie wygodnych saszetek.
Inulina to naturalny wielocukier, będący długołańcuchowym fruktanem. Wiązania chemiczne w cząsteczce inuliny są odporne na enzymy trawienne, co umożliwia przedostawanie się związku w niezmienionej formie do jelita grubego. Tam inulina stymuluje wzrost pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie pokarmów, syntezują niektóre witaminy oraz wzmacniają odporność organizmu. Inulina wykazuje działanie regulujące pracę jelit oraz może ograniczać wchłanianie cholesterolu z pożywienia do krwi, wpływając na korzystnie na profil lipidowy.
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, biorącym udział w metabolizmie glukozy, cholesterolu i tłuszczów. Chrom wchodzi w skład czynnika GFT (Glucose Tolerance Factor, czynnik tolerancji glukozy), koniecznego dla prawidłowej gospodarki glukozy i insuliny. Pierwiastek ten wpływa więc na stymulację wydzielania insuliny przez trzustkę, która umożliwia przenikanie glukozy z krwi do komórek, prowadząc do obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Chrom może korzystnie wpływać na profil lipidowy krwi – zgodnie z badaniami, pierwiastek ten wykazuje zdolność do obniżania poziomu lipoproteiny LDL i podwyższania poziomu HDL. Chrom wykazuje więc korzystne działanie na profil sercowo-naczyniowy.
Stewia (Stevia rebaudiana) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych, który, ze względu na słodki smak liści, jest powszechnie stosowany jako roślina słodząca. Słodki smak nadają obecne w roślinie glikozydy stewiolowe, m.in.: stewiozyd, stewiolbiozyd i rebaudiozydy A-F. Wymienione związki posiadają 100-450 krotnie większą słodkość od sacharozy. Stewia stanowi zdrową alternatywę dla sacharozy. Zalety stewii jako słodzika to zerowa kaloryczność, niski indeks glikemiczny i bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.
Metabolizm glikozydów stewiolowych
Stewiozyd i rebaudiozydy ulegają w organizmie hydrolizie z udziałem bakterii jelitowych, wskutek której uwalniana zostaje glukoza i stewiol. Powstała glukoza nie zostaje wchłonięta do krwiobiegu, lecz zostaje wykorzystana przez florę bakteryjną. Stewiol natomiast zostaje przetransportowany do wątroby, a następnie wydalony z organizmu w postaci glukuronidów.
Prozdrowotne właściwości stewii
Oprócz pełnienia funkcji naturalnego słodzika, liście stewii wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wykazano, że niektóre glikozydy stewiolowe mają działanie hipoglikemizujące, poprzez zmniejszanie wchłaniania glukozy w jelitach oraz wpływ na zwiększenie insulinowrażliwości. Stewia posiada ponadto właściwości przeciwpróchnicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i hipotensyjne.
Podsumowując, Now Foods Better Stevia Balance + Chromium & Inulin to naturalny słodzik, wzbogacony o związki wspomagające optymalną gospodarkę węglowodanową. Produkt jest odpowiedni jako zamiennik sacharozy dla osób dbających o zdrową dietę i styl życia. Polecany jest zwłaszcza diabetykom (stewia jest polecana przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków) oraz osobom z nadwagą i otyłością.
Rezygnacja z tradycyjnego cukru przyniesie korzyści zdrowotne każdej osobie. Dzięki naturalnym słodzikom, takim jak stewia, nie jest to równoznaczne z rezygnacją ze słodkiego smaku. Stewia jest idealna do słodzenia napojów, ciast, deserów czy sosów.
Zaburzenia równowagi mikroflory bakteryjnej jelit mogą mieć niekorzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową, sprzyjając rozwojowi cukrzycy, nadwagi i otyłości. Aby jeszcze bardziej wspomóc normalizację składu mikrobioty, warto sięgnąć również po dobrej jakości probiotyk.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
Krzemionka.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.
Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.
Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.
Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.
Stevia jest rośliną rosnącą w klimacie tropikalnym obu Ameryk, wykorzystywaną jako substytut cukru, dzięki zawartości steviolu słodszego ponad 300 razy od sacharozy, lecz nie mającego wpływu na poziom glukozy we krwi, wręcz przeciwnie może poprawiać wrażliwość insulinową. Wykorzystywana ze względu na właściwości smakowe (naturalną słodycz) oraz wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W suplementacji sportowej w Europie stosowana raczej rzadko w postaci suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej i odżywek (jako substancja słodząca), dostępnych na www.muscle-zone.pl
Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych
Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...
Jak poprawić wrażliwość insulinową?
To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...
Czy czekolada wspomaga odchudzanie?
W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...
Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie
Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...
Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży
Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...
Insulinooporność – przyczyny, objawy, leczenie, pomoc!
Insulinooporność to ostatnio bardzo popularna przypadłość coraz większej ilości ludzi. Spora ilość diagnozuje...