Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Cukier brzozowy (Ksylitol) Cukier brzozowy (Ksylitol)

Ksylitol Danisco to uniwersalny zamiennik cukru, który pozwala bez konsekwencji cieszyć się słodkim smakiem. Nie tylko dodaje potrawom walorów smakowych, ale też wykazuje szerokie spektrum działania prozdrowotnego.

Ksylitol – określenie przypisywane pięciowęglowemu alkoholowi z grupy cukroli, zwany jest również cukrem brzozowym ze względu na jego naturalne występowanie. Z wyglądu i smaku przypomina zwykłą sacharozę, występuje w postaci białych kryształków. Zbliżone do cukru są również właściwości fizyczne ksylitolu. Jest powszechnie uważany za zdrowy zamiennik cukru. Nie tylko posiada charakterystyczny, słodki smak, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne.

Wygodna forma cukru brzozowego
Największą zaletą ksylitolu, decydującą o jego popularności wśród entuzjastów kulinarnych, jest jego forma. Będąc zbliżonym w swojej postaci do sacharozy, cukier brzozowy może być wykorzystywany jako zamiennik standardowego cukru w przepisach kulinarnych. Pod względem słodkości, sacharoza i ksylitol notują bardzo podobną intensywność, w związku z czym swobodnie można ich używać według wymiennika 1:1, nie modyfikując w żaden sposób swoich ulubionych przepisów. Co więcej, cukier brzozowy wykazuje stabilność w względnie szerokim zakresie temperatur, dzięki czemu potrawy na jego bazie mogą być poddawane obróbce termicznej.

Słodkość bez konsekwencji
Na to, jak wiele różni ksylitol od zwykłego cukru względem konsekwencji ich spożycia, najlepiej wskazuje porównanie indeksu glikemicznego, czyli wskaźnika pokazującego jak szybko po spożyciu danego produktu zwiększa się poziom glukozy we krwi. Kiedy dla sacharozy wynosi on 70, dla ksylitolu wartość IG to zaledwie 8. Jest on w związku z tym polecany szczególnie diabetykom. Poza tym, jest również rozsądnym wyborem dla każdej osoby, pozwalającym uniknąć insulinooporności oraz innych negatywnych skutków spożycia cukru, mających m.in. wpływ na sylwetkę.
Względem oddziaływania na masę ciała, istotna jest także wartość energetyczna zawarta w ksylitolu. Jedna łyżeczka cukru brzozowego dostarcza zaledwie 14 kalorii, czyli aż 60% mniej niż sacharoza. Pozwala to na trzymanie w ryzach dziennej podaży energetycznej bez rezygnowania z ulubionego, słodkiego smaku.

Zapobieganie próchnicy
Ksylitol wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju próchnicy. Zmniejsza również ryzyko rozwoju zapalenia dziąseł. Efektywność ta wynika z bakteriobójczych właściwości ksylitolu. Obok względów smakowych, jest to jeden z powodów, dla których cukier brzozowy możemy znaleźć m.in. w pastach do zębów. Jest to istotna przewaga nad sacharozą, której spożycie przyczynia się do rozwoju próchnicy.

Wsparcie układu kostno-stawowego
Istnieją także przesłanki wskazująca na pozytywną korelację między spożyciem cukru brzozowego, a stanem układu ruchu. Wynika to ze zdolności ksylitolu do nasilania absorpcji wapnia z pożywienia. Wpływa w ten sposób korzystnie na mineralizację kości, promując ich wytrzymałość fizyczną oraz zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Przeciwdziała drożdżakom Candida
Cukier brzozowy wykazuje również aktywność wobec drożdżaków z rodzaju Candida. Nie wpływa na ich rozwój, wręcz przeciwnie, istnieją źródła wskazujące na jego zdolność do redukcji rozwoju tego grzyba, szczególnie w obrębie jamy ustnej. To również odróżnia ksylitol od zwykłego cukru, bowiem spożywanie sacharozy sprzyja zakażeniom spowodowanym przez Canididę.

Podsumowując, cukier brzozowy Danisco to wysokiej jakości zamiennik cukru, pozwalający cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o konsekwencje charakterystyczne dla sacharozy. Nie tylko jest pozbawiony wad charakterystycznych dla cukru, ale też wykazuje działanie prozdrowotne, przez co stanowi idealne uzupełnienie diety osoby świadomej swojego żywienia.

Magazyn UK
5 1
5

Świetny produkt. No i fiński a nie z chin!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Cukier brzozowy (Ksylitol) Cukier brzozowy (Ksylitol) 1000g
POZOSTALI PRODUCENCI
39,00 zł

Cukier brzozowy (Ksylitol) 1000g

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Najwyższej jakości ksylitol, będący świetną alternatywą dla zwykłego cukru
  • Powoduje minimalny wyrzut insuliny, jest polecany cukrzykom
  • Dostarcza aż 60% mniej kalorii niż sacharoza
  • Może być poddawany obróbce termicznej
  • Niski indeks glikemiczny – zaledwie 8
  • Zapobiega powstawaniu próchnicy
  • Może ograniczać rozwój Canidy
  • Promuje absorpcję wapnia
  • Działa bakteriobójczo

Ksylitol Danisco to uniwersalny zamiennik cukru, który pozwala bez konsekwencji cieszyć się słodkim smakiem. Nie tylko dodaje potrawom walorów smakowych, ale też wykazuje szerokie spektrum działania prozdrowotnego.

Ksylitol – określenie przypisywane pięciowęglowemu alkoholowi z grupy cukroli, zwany jest również cukrem brzozowym ze względu na jego naturalne występowanie. Z wyglądu i smaku przypomina zwykłą sacharozę, występuje w postaci białych kryształków. Zbliżone do cukru są również właściwości fizyczne ksylitolu. Jest powszechnie uważany za zdrowy zamiennik cukru. Nie tylko posiada charakterystyczny, słodki smak, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne.

Wygodna forma cukru brzozowego
Największą zaletą ksylitolu, decydującą o jego popularności wśród entuzjastów kulinarnych, jest jego forma. Będąc zbliżonym w swojej postaci do sacharozy, cukier brzozowy może być wykorzystywany jako zamiennik standardowego cukru w przepisach kulinarnych. Pod względem słodkości, sacharoza i ksylitol notują bardzo podobną intensywność, w związku z czym swobodnie można ich używać według wymiennika 1:1, nie modyfikując w żaden sposób swoich ulubionych przepisów. Co więcej, cukier brzozowy wykazuje stabilność w względnie szerokim zakresie temperatur, dzięki czemu potrawy na jego bazie mogą być poddawane obróbce termicznej.

Słodkość bez konsekwencji
Na to, jak wiele różni ksylitol od zwykłego cukru względem konsekwencji ich spożycia, najlepiej wskazuje porównanie indeksu glikemicznego, czyli wskaźnika pokazującego jak szybko po spożyciu danego produktu zwiększa się poziom glukozy we krwi. Kiedy dla sacharozy wynosi on 70, dla ksylitolu wartość IG to zaledwie 8. Jest on w związku z tym polecany szczególnie diabetykom. Poza tym, jest również rozsądnym wyborem dla każdej osoby, pozwalającym uniknąć insulinooporności oraz innych negatywnych skutków spożycia cukru, mających m.in. wpływ na sylwetkę.
Względem oddziaływania na masę ciała, istotna jest także wartość energetyczna zawarta w ksylitolu. Jedna łyżeczka cukru brzozowego dostarcza zaledwie 14 kalorii, czyli aż 60% mniej niż sacharoza. Pozwala to na trzymanie w ryzach dziennej podaży energetycznej bez rezygnowania z ulubionego, słodkiego smaku.

Zapobieganie próchnicy
Ksylitol wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju próchnicy. Zmniejsza również ryzyko rozwoju zapalenia dziąseł. Efektywność ta wynika z bakteriobójczych właściwości ksylitolu. Obok względów smakowych, jest to jeden z powodów, dla których cukier brzozowy możemy znaleźć m.in. w pastach do zębów. Jest to istotna przewaga nad sacharozą, której spożycie przyczynia się do rozwoju próchnicy.

Wsparcie układu kostno-stawowego
Istnieją także przesłanki wskazująca na pozytywną korelację między spożyciem cukru brzozowego, a stanem układu ruchu. Wynika to ze zdolności ksylitolu do nasilania absorpcji wapnia z pożywienia. Wpływa w ten sposób korzystnie na mineralizację kości, promując ich wytrzymałość fizyczną oraz zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Przeciwdziała drożdżakom Candida
Cukier brzozowy wykazuje również aktywność wobec drożdżaków z rodzaju Candida. Nie wpływa na ich rozwój, wręcz przeciwnie, istnieją źródła wskazujące na jego zdolność do redukcji rozwoju tego grzyba, szczególnie w obrębie jamy ustnej. To również odróżnia ksylitol od zwykłego cukru, bowiem spożywanie sacharozy sprzyja zakażeniom spowodowanym przez Canididę.

Podsumowując, cukier brzozowy Danisco to wysokiej jakości zamiennik cukru, pozwalający cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o konsekwencje charakterystyczne dla sacharozy. Nie tylko jest pozbawiony wad charakterystycznych dla cukru, ale też wykazuje działanie prozdrowotne, przez co stanowi idealne uzupełnienie diety osoby świadomej swojego żywienia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 g
w 100gilość%DV
Wartość energetyczna0-
Tłuszcz0 g-
Węglowodany (98,98) w tym:
Cukry0 g-
Alkohole wielowodorotlenowe98,98 g-
Białko0 g-
Sól0,01 g-

Pozostałe składniki

Brak.

Ostatnia ocena

Mirka

Świetny produkt. No i fiński a nie z chin!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Amino Anabol Professional
Amino Anabol Professional Promocja
Hi-TEC

Suplement dostarczający rozgałęzionych aminokwasów BCAA. Ogranicza katabolizm i zwiększa odproność.

55,00 zł 45,00 zł
więcej
Vitamin D-3 5000 IU
Vitamin D-3 5000 IU
DOCTOR'S BEST

Witamina D3 w dawce 5000 IU zamknięta w miękkich kapsułkach. Skutecznie uzupełnia niedobór witaminy D3.

59,00 zł
więcej
Night Recovery P.M. PAK
Night Recovery P.M. PAK
SCITEC

Suplement diety skupiający się na wsparciu regeneracji organizmu - snu i relaksu.

99,00 zł
więcej
Vitamin Code Raw Vitamin C
Vitamin Code Raw Vitamin C
GARDEN OF LIFE

Kompozycja złożona z witaminy C wzbogacona pakietem enzymów i probiotyków.

69,00 zł
więcej
Gro Pronto
Gro Pronto
TIM MURIELLO'S

Zestaw aminokwasów BCAA i EAA. Pomaga utrzymać prawidłową równowagę wodno-elektrolitową.

159,00 zł
więcej
Optimized Folate
Optimized Folate
LIFE EXTENSION

Bioaktywny metylofolian 5-MTHF dla osób z zaburzeniami metylacji i wysokim poziomem homocysteiny.

79,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>