Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Cukier brzozowy (Ksylitol) Cukier brzozowy (Ksylitol)

Ksylitol Danisco to uniwersalny zamiennik cukru, który pozwala bez konsekwencji cieszyć się słodkim smakiem. Nie tylko dodaje potrawom walorów smakowych, ale też wykazuje szerokie spektrum działania prozdrowotnego.

Ksylitol – określenie przypisywane pięciowęglowemu alkoholowi z grupy cukroli, zwany jest również cukrem brzozowym ze względu na jego naturalne występowanie. Z wyglądu i smaku przypomina zwykłą sacharozę, występuje w postaci białych kryształków. Zbliżone do cukru są również właściwości fizyczne ksylitolu. Jest powszechnie uważany za zdrowy zamiennik cukru. Nie tylko posiada charakterystyczny, słodki smak, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne.

Wygodna forma cukru brzozowego
Największą zaletą ksylitolu, decydującą o jego popularności wśród entuzjastów kulinarnych, jest jego forma. Będąc zbliżonym w swojej postaci do sacharozy, cukier brzozowy może być wykorzystywany jako zamiennik standardowego cukru w przepisach kulinarnych. Pod względem słodkości, sacharoza i ksylitol notują bardzo podobną intensywność, w związku z czym swobodnie można ich używać według wymiennika 1:1, nie modyfikując w żaden sposób swoich ulubionych przepisów. Co więcej, cukier brzozowy wykazuje stabilność w względnie szerokim zakresie temperatur, dzięki czemu potrawy na jego bazie mogą być poddawane obróbce termicznej.

Słodkość bez konsekwencji
Na to, jak wiele różni ksylitol od zwykłego cukru względem konsekwencji ich spożycia, najlepiej wskazuje porównanie indeksu glikemicznego, czyli wskaźnika pokazującego jak szybko po spożyciu danego produktu zwiększa się poziom glukozy we krwi. Kiedy dla sacharozy wynosi on 70, dla ksylitolu wartość IG to zaledwie 8. Jest on w związku z tym polecany szczególnie diabetykom. Poza tym, jest również rozsądnym wyborem dla każdej osoby, pozwalającym uniknąć insulinooporności oraz innych negatywnych skutków spożycia cukru, mających m.in. wpływ na sylwetkę.
Względem oddziaływania na masę ciała, istotna jest także wartość energetyczna zawarta w ksylitolu. Jedna łyżeczka cukru brzozowego dostarcza zaledwie 14 kalorii, czyli aż 60% mniej niż sacharoza. Pozwala to na trzymanie w ryzach dziennej podaży energetycznej bez rezygnowania z ulubionego, słodkiego smaku.

Zapobieganie próchnicy
Ksylitol wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju próchnicy. Zmniejsza również ryzyko rozwoju zapalenia dziąseł. Efektywność ta wynika z bakteriobójczych właściwości ksylitolu. Obok względów smakowych, jest to jeden z powodów, dla których cukier brzozowy możemy znaleźć m.in. w pastach do zębów. Jest to istotna przewaga nad sacharozą, której spożycie przyczynia się do rozwoju próchnicy.

Wsparcie układu kostno-stawowego
Istnieją także przesłanki wskazująca na pozytywną korelację między spożyciem cukru brzozowego, a stanem układu ruchu. Wynika to ze zdolności ksylitolu do nasilania absorpcji wapnia z pożywienia. Wpływa w ten sposób korzystnie na mineralizację kości, promując ich wytrzymałość fizyczną oraz zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Przeciwdziała drożdżakom Candida
Cukier brzozowy wykazuje również aktywność wobec drożdżaków z rodzaju Candida. Nie wpływa na ich rozwój, wręcz przeciwnie, istnieją źródła wskazujące na jego zdolność do redukcji rozwoju tego grzyba, szczególnie w obrębie jamy ustnej. To również odróżnia ksylitol od zwykłego cukru, bowiem spożywanie sacharozy sprzyja zakażeniom spowodowanym przez Canididę.

Podsumowując, cukier brzozowy Danisco to wysokiej jakości zamiennik cukru, pozwalający cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o konsekwencje charakterystyczne dla sacharozy. Nie tylko jest pozbawiony wad charakterystycznych dla cukru, ale też wykazuje działanie prozdrowotne, przez co stanowi idealne uzupełnienie diety osoby świadomej swojego żywienia.

Brak na magazynie
5 1
5

Świetny produkt. No i fiński a nie z chin!
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Cukier brzozowy (Ksylitol) Cukier brzozowy (Ksylitol) 1000g
Pozostali Producenci
39,00 zł

Cukier brzozowy (Ksylitol) 1000g

5 na podstawie 1 opinii

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

39,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Najwyższej jakości ksylitol, będący świetną alternatywą dla zwykłego cukru
  • Powoduje minimalny wyrzut insuliny, jest polecany cukrzykom
  • Dostarcza aż 60% mniej kalorii niż sacharoza
  • Może być poddawany obróbce termicznej
  • Niski indeks glikemiczny – zaledwie 8
  • Zapobiega powstawaniu próchnicy
  • Może ograniczać rozwój Canidy
  • Promuje absorpcję wapnia
  • Działa bakteriobójczo

Ksylitol Danisco to uniwersalny zamiennik cukru, który pozwala bez konsekwencji cieszyć się słodkim smakiem. Nie tylko dodaje potrawom walorów smakowych, ale też wykazuje szerokie spektrum działania prozdrowotnego.

Ksylitol – określenie przypisywane pięciowęglowemu alkoholowi z grupy cukroli, zwany jest również cukrem brzozowym ze względu na jego naturalne występowanie. Z wyglądu i smaku przypomina zwykłą sacharozę, występuje w postaci białych kryształków. Zbliżone do cukru są również właściwości fizyczne ksylitolu. Jest powszechnie uważany za zdrowy zamiennik cukru. Nie tylko posiada charakterystyczny, słodki smak, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne.

Wygodna forma cukru brzozowego
Największą zaletą ksylitolu, decydującą o jego popularności wśród entuzjastów kulinarnych, jest jego forma. Będąc zbliżonym w swojej postaci do sacharozy, cukier brzozowy może być wykorzystywany jako zamiennik standardowego cukru w przepisach kulinarnych. Pod względem słodkości, sacharoza i ksylitol notują bardzo podobną intensywność, w związku z czym swobodnie można ich używać według wymiennika 1:1, nie modyfikując w żaden sposób swoich ulubionych przepisów. Co więcej, cukier brzozowy wykazuje stabilność w względnie szerokim zakresie temperatur, dzięki czemu potrawy na jego bazie mogą być poddawane obróbce termicznej.

Słodkość bez konsekwencji
Na to, jak wiele różni ksylitol od zwykłego cukru względem konsekwencji ich spożycia, najlepiej wskazuje porównanie indeksu glikemicznego, czyli wskaźnika pokazującego jak szybko po spożyciu danego produktu zwiększa się poziom glukozy we krwi. Kiedy dla sacharozy wynosi on 70, dla ksylitolu wartość IG to zaledwie 8. Jest on w związku z tym polecany szczególnie diabetykom. Poza tym, jest również rozsądnym wyborem dla każdej osoby, pozwalającym uniknąć insulinooporności oraz innych negatywnych skutków spożycia cukru, mających m.in. wpływ na sylwetkę.
Względem oddziaływania na masę ciała, istotna jest także wartość energetyczna zawarta w ksylitolu. Jedna łyżeczka cukru brzozowego dostarcza zaledwie 14 kalorii, czyli aż 60% mniej niż sacharoza. Pozwala to na trzymanie w ryzach dziennej podaży energetycznej bez rezygnowania z ulubionego, słodkiego smaku.

Zapobieganie próchnicy
Ksylitol wykazuje zdolność do ograniczania rozwoju próchnicy. Zmniejsza również ryzyko rozwoju zapalenia dziąseł. Efektywność ta wynika z bakteriobójczych właściwości ksylitolu. Obok względów smakowych, jest to jeden z powodów, dla których cukier brzozowy możemy znaleźć m.in. w pastach do zębów. Jest to istotna przewaga nad sacharozą, której spożycie przyczynia się do rozwoju próchnicy.

Wsparcie układu kostno-stawowego
Istnieją także przesłanki wskazująca na pozytywną korelację między spożyciem cukru brzozowego, a stanem układu ruchu. Wynika to ze zdolności ksylitolu do nasilania absorpcji wapnia z pożywienia. Wpływa w ten sposób korzystnie na mineralizację kości, promując ich wytrzymałość fizyczną oraz zapobiegając rozwojowi osteoporozy.

Przeciwdziała drożdżakom Candida
Cukier brzozowy wykazuje również aktywność wobec drożdżaków z rodzaju Candida. Nie wpływa na ich rozwój, wręcz przeciwnie, istnieją źródła wskazujące na jego zdolność do redukcji rozwoju tego grzyba, szczególnie w obrębie jamy ustnej. To również odróżnia ksylitol od zwykłego cukru, bowiem spożywanie sacharozy sprzyja zakażeniom spowodowanym przez Canididę.

Podsumowując, cukier brzozowy Danisco to wysokiej jakości zamiennik cukru, pozwalający cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o konsekwencje charakterystyczne dla sacharozy. Nie tylko jest pozbawiony wad charakterystycznych dla cukru, ale też wykazuje działanie prozdrowotne, przez co stanowi idealne uzupełnienie diety osoby świadomej swojego żywienia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 g
w 100gilość%DV
Wartość energetyczna0-
Tłuszcz0 g-
Węglowodany (98,98) w tym:
Cukry0 g-
Alkohole wielowodorotlenowe98,98 g-
Białko0 g-
Sól0,01 g-

Pozostałe składniki

Brak.

Ostatnia ocena

Mirka

Świetny produkt. No i fiński a nie z chin!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Activlab
55,00 zł
(4)

Mieszanka węglowodanów, witamin i minerałów. Dostarcza energii w trakcie dużego wysiłku fizycznego.

Kupuję
Universal
189,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający aminokwasy niezbędne. Poprawia napływ krwi do mięśni, wspomaga regnerację.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Kompleksowa formuła witamin, minerałów i ekstraktów prozdrowotnych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję
Usp Labs
79,00 zł

Aminokwasy egzogenne wzbogacone w kofeinę i cholinę. Zwiększają wytrzymałość, dodają energii i zwiększają skupienie.

Kupuję
Activlab
59,00 zł
(3)

Koncentrat napoju izotonicznego wzbogacony o L-karnitynę, witaminy i minerały.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027