Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:219,00 zł438,00 zł658,00 zł877,00 zł1 096,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł-55,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Stevia Organic Stevia Organic 75 sasz.
Now Foods
39,00 zł

Stevia Organic 75 sasz.

ilość: 75 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
39,00 złz VAT
0,52 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wygodne do stosowania saszetki
  • Naturalne pochodzenie surowca
  • Odpowiedni dla diabetyków
  • Zerowa wartość kaloryczna   
  • Niski wskaźnik glikemiczny
  • Działa przeciwbakteryjnie  
  • Obniża ciśnienie tętnicze 
  • Zdrowy substytut cukru
  • Chroni przed próchnicą 
  • Tłumi stany zapalne
  • Czysty, słodki smak
  • Silny antyoksydant

Now Foods Better Stevia Organic to dietetyczny środek spożywczy pochodzenia roślinnego, naturalny zamiennik cukru i zdrowa alternatywa dla syntetycznych słodzików. Dla wygody użytkownika i komfortu stosowania preparat został podzielony na porcje i zamknięty w pojedynczych saszetkach.

Producent gwarantuje najwyższą jakość produktu. Preparat zawiera wysokiej klasy ekstrakt z całych liści rośliny Stevia rebaudiana, które zostały poddane specjalnym procesom enzymatycznym. Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się czystym, naturalnie słodkim smakiem, zbliżonym do smaku cukru. W przeciwieństwie do innych produktów, które zawierają tylko pojedyncze frakcje wyizolowane ze stewii, Better Stevia jest pozbawiona goryczki i charakterystycznego posmaku.

Preparat może być stosowany tam, gdzie do tej pory był stosowany cukier albo syntetyczne słodziki. Stabilność cieplna powoduje, że nadaje się do gotowania i pieczenia. Jest nietoksyczny i bezpieczny dla organizmu, nawet przy długotrwałym stosowaniu nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Stewia jest pozbawiona kalorii i ma bardzo niski wskaźnik glikemiczny dlatego nadaje się dla diabetyków oraz osób na diecie. Dodatkowo wykazuje ona szereg prozdrowotnych właściwości.

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina z rodziny astrowatych, naturalnie występująca w Brazylii i Paragwaju. Jej liście zawierają kilka unikalnych związków chemicznych o właściwościach słodzących do 200 razy silniejszych od cukru i ok 300 razy mocniejszych od sacharozy. Naukowcy udowodnili ponadto jej działanie przeciwzapalne, przeciwpróchnicze, przeciwdrobnoustrojowe, hipotensyjne i hipoglikemiczne. Obecnie ekstrakty ze stewii są uważane za jeden z najzdrowszych i najpopularniejszych zamienników cukru.

Składniki aktywne  
Najistotniejsze składniki zawarte w liściach stewii, odpowiedzialne za słodki smak, to glikozydy: rebauiozyd A i stewiozyd. Nie dostarczają one kalorii i pozostają stabilne nawet w wysokich temperaturach. W organizmie nie podlegają kumulacji, są świetnie tolerowane, szybko metabolizowane i wydalane wraz z moczem.

Oprócz tego stewia zawiera cenne związki polifenolowe, flawonoidy, chlorofile, alkaloidy oraz kilka istotnych witamin i minerałów (magnez, potas, fosfor, kobalt, żelazo, cynk, selen, mangan, molibden, siarka, witamina C, witaminy z grupy B).

Regulacja gospodarki glukozowo-insulinowej
Stewia może być bezpiecznie stosowana przez osoby z cukrzycą typu 2. Korzystnie moduluje poziom glukozy i poprawia insulinowrażliwość.

Za hipoglikemiczne właściwości stewii odpowiadają złożone mechanizmy działania. Zawarte w jej liściach związki bioaktywne oddziałują na absorpcję jelitową glukozy, ograniczają produkcję glukagonu i wywierają wpływ na  proces glukoneogenezy. Dodatkowo regulują ekspresję kluczowych genów komórek beta trzustki wspierając wydzielanie insuliny i poprawiając wrażliwość tkanek na jej działanie.

Liczne badania prowadzone w udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2 udowodniły, że dodatek stewii do posiłku tłumił poposiłkowy wzrost poziomu glukozy w surowicy i przyczyniał się do zahamowania wzrostu indeksu insulinowego. 

Działanie antybakteryjne
Stewia ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwdrożdżycowe. Podczas gdy większość substancji słodzących sprzyja rozwojowi mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozwój próchnicy (bakterie Streptococcus mutant), stewia blokuje ich wzrost. Dodatkowo ogranicza produkcję kwasów w jamie ustnej. Korzystnie wpływa na szkliwo, chroni zęby i dziąsła, stanowi najlepszą alternatywę dla cukru.

Stewia jest silnym inhibitorem szerokiej grupy bakterii Gram-dodatnich. Hamuje replikację m.in. bakterii E.coliSalmonella typhi, ogranicza wzrost grzybów i drożdży.

Korzyści dla nadciśnieniowców 
Stewia sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego, a liczne badania udowodniły, że u osób z nadciśnieniem pomaga je obniżyć do prawidłowych wartości. Co ważne – nie wpływa na ciśnienie krwi u osób zdrowych.

Zasadniczy mechanizm jej hipotensyjnego działania obejmuje rozszerzenie naczyń krwionośnych i redukcję oporu obwodowego osiągane dzięki hamowaniu napływu jonów wapnia do komórek tkanki mięśniowej naczyń krwionośnych. Dodatkowo stewia działa moczopędnie i nasila wydalanie sodu z moczem, co przyczynia się do zredukowania objętości płynu wewnątrzkomórkowego.

Aktywność przeciwzapalna, przeciwrodnikowa i immunomodulująca
Testy ORAC potwierdziły przeciwutleniające właściwości stewii. Odpowiadają za nie głównie zawarte w liściach polifenole, które mają wyjątkowo dużą zdolność absorbowania nadmiaru rodników tlenowych.

Ksantofile i chlorofile przyczyniają się do stłumienia stanów zapalnych, głównie dzięki regulacji uwalniania prozapalnych cytokin (TNF-a I IL-1b). Wykazują również działanie immunomodulujące – nasilają proces fagocytozy, w którym szkodliwe patogeny i zainfekowane komórki są pochłaniane przez wyspecjalizowane komórki układu odpornościowego.

Podsumowując, Better Stevia to najlepszy wybór dla osób, które nie chcą rezygnować z ulubionego słodkiego smaku, ale cenią sobie również zdrowie. To również znakomita opcja dla osób dbających o sylwetkę. Produkt może być stosowany przy wielu chorobach (cukrzyca typu 2, nadciśnienie, otyłość), gdzie zwykle zaleca się ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie cukru. Wygodne do stosowania saszetki zawierają idealnie odmierzoną dawkę stewii. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 75 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetka (1 g)Ilość porcji w opakowaniu: 75
w 1 saszetce (1 g)zawartość%ZDS
Kalorie0*
Całkowita zawartość tłuszczu0 g0%
Sód0 mg0%
Węglowodany1 g< 1%
Cukry0 g*
Białko0 g*

Pozostałe składniki

Inulina organiczna, certyfikowany ekstrakt z liści stewii, krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Aliness
69,90 zł

Naturalny preparat aminokwasowy. Dostarcza wszystkich egzogennych aminokwasów.

Kupuję
Olimp
24,00 zł
(2)

Preparat węglowodanowy dla sportowców. Zapewnia większą siłę oraz szybszy przebieg procesów regeneracyjnych.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł
(1)

Wieloskładnikowy kompleks witamin i minerałów. Dba o metabolizm, odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

Kolagen natywny i jego wyjątkowe właściwości

Kolagen natywny i jego wyjątkowe właściwości

Kolagen suplementowany jest w celu poprawy stanu tkanki łącznej – zazwyczaj ścięgien czy też skóry. Najczęściej po ten produkt sięgają sportowcy,...

czytaj więcej
6 zalet morsowania

6 zalet morsowania

Wraz z chłodniejszymi dniami zaczyna się kolejny sezon morsowania. Dla miłośników niższych temperatur i biohackingu to idealna...

czytaj więcej
Biohacking – symbioza humanizmu z naukami biologicznymi

Biohacking – symbioza humanizmu z naukami biologicznymi

Biohacking, definiowany jako ulepszanie swojego życie poprzez łączenie wpływu nauki, technologii i natury, szybko zajmuje czołowe miejsce...

czytaj więcej
Jak trening oporowy wpływa na wrażliwość insulinową Twojego organizmu?

Jak trening oporowy wpływa na wrażliwość insulinową Twojego organizmu?

Najnowsze badania wykazują, że ludzie nie muszą spędzać wielu godzin na siłowni, aby pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie! Według wcześniejszych badań...

czytaj więcej
Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Mio-inozytol i D-chiro-inozytol: leczenie pierwszego rzutu PCOS

Inozytol należy do witamin z grupy B i jest ważnym składnikiem błony komórkowej. Inozytol znajduje się w owocach, ziarnach,...

czytaj więcej
Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Niacin flush  (lub flush niacynowy) jest powszechnym skutkiem ubocznym przyjmowania wysokich dawek suplementów niacyny, które mogą być przepisane w celu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027