Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Sugar Free Syrup Sugar Free Syrup

Jordan's Skinny Sugar Free Syrup to słodki dodatek do fit potraw, który idealnie wkomponuje się w jadłospis osób dbających o swoją sylwetkę. Jako jeden z niewielu syropów całkowicie pozbawiony jest wartości energetycznej, co daje możliwość bezkarnego delektowania się jego niesamowitym smakiem.

Bezkarna porcja słodkości
Obecnie większość słodkich przekąsek i dodatków do posiłków zawiera w swoim składzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Nie są one obojętne dla zdrowia, gdyż ich spożywanie powoduje wahania poziomu glukozy we krwi, przez co zaburzeniu ulegają mechanizmy kontroli głodu i sytości. Prowadzi to do znacznie częstszego podjadania niezdrowych smakołyków. Wytworzone złe nawyki żywieniowe w dłuższej perspektywie czasu są powodem otyłości i powiązanych z nią chorób.

Coraz większa liczba konsumentów poszukuje słodkości, które nie zawierają tych szkodliwych dla zdrowia składników. Z pomocą przychodzą produkty „0% sugar”, całkowicie pozbawione cukru i wysokokalorycznych substancji słodzących. Dzięki takim rozwiązaniom możliwe jest „zaoszczędzenie” kalorii na inne potrawy, które znacznie lepiej podniosą poziom sytości lub wygenerowanie deficytu, pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.

Problemem jest także wszechobecny dodatek soli, której zbyt wysokie spożycie jest jedną z przyczyn problemów z ciśnieniem krwi. Ponadto, jej zbyt duża podaż w okresie redukcyjnym może skutkować nadmierną retencją wody, co fałszywie imituje stagnację. Większość sosów posiada chociaż niewielki dodatek sodu w celu poprawy smaku. Taka konieczność nie istnieje w przypadku większości z oferowanych syropów. Bez obaw - użyte aromaty z nawiązką rekompensują brak soli, a także ograniczają występowanie wyżej wymienionych skutków ubocznych.

Smaczne potrawy nawet na redukcji
Wiele osób pozbywanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej kojarzy ze żmudnym procesem treningu i monotonnej diety, w której brakuje miejsca na drobne słodkości. Takie podejście generuje stres, a wyrzut kortyzolu opóźnia proces redukcji tkanki tłuszczowej, nasilając katabolizm mięśni.

Chemiczny posmak, dodatki szkodliwe dla zdrowia i ograniczona słodkość to obawy, przed którymi staje duże grono osób chcących kupić sosy „zero”. Na szczęście są one mocno przesadzone. Dzięki doborowi naturalnych składników, aromatów i optymalnej ilości substancji słodzących, syrop posiada wyrazisty smak. Użyta w zależności od smaku stewia lub sukraloza wraz z nadającym jej intensywności acesulfamem potasu są słodkimi zamiennikami cukru, całkowicie bezpiecznymi w stosowaniu.

Dodatkową zaletą produktu jest brak jakiejkolwiek ilości tłuszczu w składzie. Tradycyjne syropy najczęściej obfitują w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Są one źródłem nie tylko dodatkowych kalorii, lecz także w dłuższej perspektywie przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia.

Od tego momentu dieta redukcyjna stanie się jeszcze mniej uciążliwa. Omlety, lody, ciastka proteinowe z dodatkiem słodkiej polewy pozwolą zapomnieć o długotrwałym procesie spalania tłuszczu i uczynią go znacznie przyjemniejszym.

Bezpieczny dla alergików
Producent zadbał nie tylko o niesamowity smak i niską wartość energetyczną sosu. W syropie nie znajdziemy ani grama popularnych alergenów – laktozy, glutenu, czy śladowych ilości orzeszków. Osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe mogą ze spokojem delektować się potrawami z jego dodatkiem, bez obawy o podrażnienie przewodu pokarmowego.

Podsumowując, Jordan's Skinny Sugar Free Syrup to świetny produkt dla każdego, kto pragnie nadać subtelnej słodkości swoim ulubionym daniom, bez obawy o zaburzenie bilansu kalorycznego i nieprzyjemny, chemiczny smak. Syrop używany może być przez każdego, bez względu na preferencje dietetyczne i dolegliwości zdrowotne, gdyż w składzie nie zawiera popularnych alergenów, a także pozbawiony jest wartości energetycznej.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Sugar Free Syrup Sugar Free Syrup 750 ml
Jordan's Skinny
29,00 zł

Sugar Free Syrup 750 ml

Smak

Cechy

Siła:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:
29,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Słodka polewa do fit-deserów i napojów
  • Dietetyczny zamiennik niezdrowych słodyczy
  • Ani grama cukrów i tłuszczów!
  • Nie zawiera glutenu i laktozy
  • Przyjazny wegetarianom
  • Całkowity brak kalorii!
  • Bez dodatku soli
  • Koszerny

Jordan's Skinny Sugar Free Syrup to słodki dodatek do fit potraw, który idealnie wkomponuje się w jadłospis osób dbających o swoją sylwetkę. Jako jeden z niewielu syropów całkowicie pozbawiony jest wartości energetycznej, co daje możliwość bezkarnego delektowania się jego niesamowitym smakiem.

Bezkarna porcja słodkości
Obecnie większość słodkich przekąsek i dodatków do posiłków zawiera w swoim składzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Nie są one obojętne dla zdrowia, gdyż ich spożywanie powoduje wahania poziomu glukozy we krwi, przez co zaburzeniu ulegają mechanizmy kontroli głodu i sytości. Prowadzi to do znacznie częstszego podjadania niezdrowych smakołyków. Wytworzone złe nawyki żywieniowe w dłuższej perspektywie czasu są powodem otyłości i powiązanych z nią chorób.

Coraz większa liczba konsumentów poszukuje słodkości, które nie zawierają tych szkodliwych dla zdrowia składników. Z pomocą przychodzą produkty „0% sugar”, całkowicie pozbawione cukru i wysokokalorycznych substancji słodzących. Dzięki takim rozwiązaniom możliwe jest „zaoszczędzenie” kalorii na inne potrawy, które znacznie lepiej podniosą poziom sytości lub wygenerowanie deficytu, pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.

Problemem jest także wszechobecny dodatek soli, której zbyt wysokie spożycie jest jedną z przyczyn problemów z ciśnieniem krwi. Ponadto, jej zbyt duża podaż w okresie redukcyjnym może skutkować nadmierną retencją wody, co fałszywie imituje stagnację. Większość sosów posiada chociaż niewielki dodatek sodu w celu poprawy smaku. Taka konieczność nie istnieje w przypadku większości z oferowanych syropów. Bez obaw - użyte aromaty z nawiązką rekompensują brak soli, a także ograniczają występowanie wyżej wymienionych skutków ubocznych.

Smaczne potrawy nawet na redukcji
Wiele osób pozbywanie się nadmiaru tkanki tłuszczowej kojarzy ze żmudnym procesem treningu i monotonnej diety, w której brakuje miejsca na drobne słodkości. Takie podejście generuje stres, a wyrzut kortyzolu opóźnia proces redukcji tkanki tłuszczowej, nasilając katabolizm mięśni.

Chemiczny posmak, dodatki szkodliwe dla zdrowia i ograniczona słodkość to obawy, przed którymi staje duże grono osób chcących kupić sosy „zero”. Na szczęście są one mocno przesadzone. Dzięki doborowi naturalnych składników, aromatów i optymalnej ilości substancji słodzących, syrop posiada wyrazisty smak. Użyta w zależności od smaku stewia lub sukraloza wraz z nadającym jej intensywności acesulfamem potasu są słodkimi zamiennikami cukru, całkowicie bezpiecznymi w stosowaniu.

Dodatkową zaletą produktu jest brak jakiejkolwiek ilości tłuszczu w składzie. Tradycyjne syropy najczęściej obfitują w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Są one źródłem nie tylko dodatkowych kalorii, lecz także w dłuższej perspektywie przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia.

Od tego momentu dieta redukcyjna stanie się jeszcze mniej uciążliwa. Omlety, lody, ciastka proteinowe z dodatkiem słodkiej polewy pozwolą zapomnieć o długotrwałym procesie spalania tłuszczu i uczynią go znacznie przyjemniejszym.

Bezpieczny dla alergików
Producent zadbał nie tylko o niesamowity smak i niską wartość energetyczną sosu. W syropie nie znajdziemy ani grama popularnych alergenów – laktozy, glutenu, czy śladowych ilości orzeszków. Osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe mogą ze spokojem delektować się potrawami z jego dodatkiem, bez obawy o podrażnienie przewodu pokarmowego.

Podsumowując, Jordan's Skinny Sugar Free Syrup to świetny produkt dla każdego, kto pragnie nadać subtelnej słodkości swoim ulubionym daniom, bez obawy o zaburzenie bilansu kalorycznego i nieprzyjemny, chemiczny smak. Syrop używany może być przez każdego, bez względu na preferencje dietetyczne i dolegliwości zdrowotne, gdyż w składzie nie zawiera popularnych alergenów, a także pozbawiony jest wartości energetycznej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 750 mlPorcja jednorazowa: 30 mlIlość porcji w opakowaniu: 25
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna0 kcal*
Tłuszcz0 g*
Tłuszcze trans0 g*
Nasycone kwasy tłuszczowe0 g*
Cholesterol0 g*
Sód0 g*
Węglowodany0 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Cukry (w tym 0 g cukrów dodanych)0 g*
Białko0 g*
Witamina A0 g0%
Witamina C0 g0%
Wapń0 g0%
Żelazo0 g0%

Pozostałe składniki

Woda, naturalny i sztuczny aromat, guma celulozowa, acesulfam potasu, sukraloza, kwas cytrynowy, benzoesan sodu i sorbinian potasu (w celu zachowania gęstości), barwnik.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję
Olimp
155,00 zł
(1)

Proteinowy suplement diety, który wspomaga budowę suchej masy mięśniowej oraz przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Trec
62,00 zł

Odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej polecana dla osób o wolnej przemianie materii.

Kupuję
Olimp
43,00 zł
(1)

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Tim Muriello's
159,00 zł

Zestaw aminokwasów BCAA i EAA. Pomaga utrzymać prawidłową równowagę wodno-elektrolitową.

Kupuję
Extensor
125,00 zł
(4)

Odżywka białkowa zawierająca 100 % izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę mięśni i poprawia odporność.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027