Chaos & Pain Cannibal Inferno to oparty na składnikach o potwierdzonym działaniu suplement, wspierający redukcję tkanki tłuszczowej. Preparat zapewnia między innymi: wzmożenie termogenezy i lipolizy, zwiększenie odczuwalnego poziomu energii oraz ograniczeniu apetytu.
W skład produktu wchodzi:
Acetyl-L-karnityna (ALCAR) - acetylowana forma karnityny, która odpowiada za transport kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondrium.
Kofeina – alkaloid zwiększający pobudzenie oraz redukujący symptomy zmęczenia. Kofeina intensyfikuje proces lipolizy oraz termogenezy, a także promuje wykorzystywanie kwasów tłuszczowych jako główne źródło energetyczne.
Sproszkowany owoc grejpfruta – dzięki zawartości bioaktywnych składników, skutecznie zwiększa tempo podstawowej przemiany materii oraz ogranicza tworzenie nowych komórek tłuszczowych.
Orchilean™ - opatentowana forma ekstraktu z Cymbidium Goeringii, która posiada właściwości stymulujące oraz zwiększające odczuwalny poziom energii.
Ekstrakt z liści zielonej, czarnej i białej herbaty – zawarte w nich aktywne związki posiadają szereg pozytywnych właściwości na organizm. Wpływają między innymi na regulację apetytu, poprawę parametrów metabolicznych oraz funkcje kognitywne.
Ekstrakt z nasion zielonej kawy – skutecznie zwiększa tempo utraty tkanki tłuszczowej oraz poprawia parametry metaboliczne.
Thermo-V – mieszanka różnych form pieprzu, która skutecznie podnosi termogenezę i tempo przemiany materii.
Synefryna - alkaloid, który zwiększa poziom katecholamin oraz wzmaga proces uwalniania kwasów tłuszczowych z adipocytów do krwioobiegu.
Chrom – pierwiastek posiadający udokumentowany wpływ na poprawę poziomu glukozy i wrażliwości insulinowej.
Ewodiamina - silnie wzmaga termogenezę organizmu, zwiększa poziom energii, a także ogranicza przyswajalność kwasów tłuszczowych z pokarmów.
Bioperine - źródło piperyny, pochodzącej z ekstraktu z pieprzu czarnego. Piperyna podnosi ciepłotę organizmu oraz poprawia przyswajalność pozostałych składników suplementu.
Johimbina – alkaloid znany ze swoich silnych właściwości lipolitycznych, działających głównie w miejscach tzw. opornej tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, Chaos & Pain Cannibal Inferno działając na wielu płaszczyznach, ułatwia skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej.
w porcji (3 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Acetyl-L-Karnityna (ALCAR) | 650 mg | * |
Kofeina | 300 mg | * |
Sproszkowany owoc grejpfruta | 200 mg | * |
Orchilean™ (Ekstrakt z Cymbidium Goeringii) | 125 mg | * |
Ekstrakt z liści czarnej herbaty | 100 mg | * |
Ekstrakt z liści zielonej herbaty | 100 mg | * |
Ekstrakt z nasion zielonej kawy | 100 mg | * |
Thermo-V | 100 mg | * |
Ekstrakt z liście białej herbaty | 100 mg | * |
Synefryna (jako chlorowodorek synefryny) | 75 mg | * |
Chrom (jako polinikotynian chromu) | 50 mg | 42% |
Ewodiamina | 25 mg | * |
Bioperine | 10 mg | * |
Johimbina (jako chlorowodorek johimbiny) | 3 mg | * |
Żelatyna, celuloza mikrokrystaliczna, stearynian magnezu.
Acetyl-L-Karnityna (ALC, ALCAR) jest acetylowaną postacią substancji witaminopodobnej karnityny. Wykazuje działanie metaboliczne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne. Jej wysoki potencjał antyoksydacyjny i neuroprotekcyjny wykorzystywany jest w leczeniu neurologicznym stanów głębokiego stresu i depresji. Jej stosowanie wpływa na wrażliwość insulinową tkanek oraz intensyfikację działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w produkcji i wydatkach energii, przez co zwiększa się działanie metaboliczne wpływające na poprawę estetyki i składu ciała. W medycynie ALC stosowana w profilaktyce i leczeniu niepłodności u mężczyzn. Suplementacja ALC polecana jest osobom aktywnym fizycznie i umysłowo, obciążonych głębokim stresem i w stanach depresyjnych. Zmniejsza poczucie zmęczenia i jego odczuwalność. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej.
Dawkowanie: Zwyczajowo używane w suplementacji (500–1000 mg/ na dobę w 1–3 dawkach przed wysiłkiem fizycznym.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
Ekstrakt z czarnej herbaty – skondensowany i standaryzowany na obecność polifenoli (tealfawina, tearubigina) , bogatych w substancje o wysokiej aktywności biologicznej, związków wpływających na gospodarkę insulinową i glukozową. Stosowany w programach kontroli masy ciała i jego składu. Jest popularnym składnikiem suplementów diety (spalaczy tłuszczu, redukcji tkanki tłuszczowej [wspomaga odchudzanie]). Stanowi dodatek do termogeników, podobnie jak ekstrakty: z zielonej herbaty, z gorzkiej pomarańczy, z grapefruita: pieprzu Cayenne, pktopam,Iny czy kofeiny.
Dawkowanie: 50–200 mg na dobę (ilość w zależności od ilości składników aktywnych).
Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.
Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).
Synefryna jest związkiem organicznym pozyskiwanym na skalę przemysłową z owoców gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium). Citrus auratuim extract (ekstrakt z gorzkiej pomarańczy) jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu). Przeciwwskazaniem jest używanie preparatów przed osoby z nadciśnieniem tętniczym. W suplementacji sportowej dostępna w programach redukcji masy ciała i sylwetkowych jako składnik termogeników, stacków kreatynowych i boosterów azotowych.
Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia. W suplementacji przyjęto zwyczajowo 10-30 mg na dobę
Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.
Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.
Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.
Polinikotynian chromu, jest organicznym związkiem chemicznym powstałym z połączenia trójwartościowego chromu z witaminą PP (niacyną, witaminą B3), wchodzącym w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), syntezowanego w wątrobie i potęgującego właściwości funkcjonalne insuliny. Polinikotynian chromu wpływa stabilizująco na ciśnienie tętnicze krwi. Posiada potencjał termogeniczny, pozwalający na zmniejszenie apetytu (zwłaszcza na słodycze), ogranicza ryzyko zachorowań na cukrzycę, utrzymuje organizm w dobrej kondycji fizycznej. W suplementacji diety polinikotynian chromu, stosowany w programach redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy składu ciała, występuje w postaci monopreparatu i jest składnikiem preparatów odchudzających (termogeników) oraz suplementów witaminowo-mineralizujących i mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: 50 – 150ug/24h
Ewodiamina jest alkaloidem o działaniu termogenicznym i stymulującym, pozwalających na szybsze spalanie lipidów, o działaniu zbliżonym do kapsaicyny. Źródłem ewodiaminy są rośliny z rodziny Rutacea. W suplementacji sportowej wykorzystuje się jej potencjał termogeniczny w połączeniu z kofeiną oraz zieloną herbatą, jako element wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej, polepszenia składu ciała i jego estetyki. Wykorzystywana jest także przez osoby o małej aktywności fizycznej w procesie odchudzania. Jest składnikiem preparatów stymulujących (boosterów i stacków kreatynowych przedtreningowych).
Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.
Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.
Johimbina (yohimbine) jest naturalnym alkaloidem indolowym składnikiem kory johimbiny lekarskiej (Corynathe yohimbe), uznanym afrodyzjakiem i środkiem podnoszącym potencję. Pobudza do działania układ nerwowy poprzez blokowanie receptorów adrenalicznych alfa-2. Kora drzewa johimbiny lekarskiej jest również źródłem alkaloidów (izojohimbina, alojohimbina), mogących potęgować jej działanie. Przy odpowiednim dawkowaniu, przyjmowana z kofeiną na czczo i w dłuższym okresie przed przyjęciem posiłku potęguje również procesy lipolizy w wyniku wzrostu stężenia noradrenaliny w organizmie.
W suplementacji sportowej wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (szczególnie w programach kontroli masy ciała i jego składu), zażywana przed aktywnością fizyczną. Występuje w postaci monopreparatów, ekstraktów z kory drzewa johimbiny lekarskiej, syntetyków oraz w skład preparatów o działaniu termogenicznym. Dostępna w sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl
Dawkowanie: Brak ściśle określonych norm dawkowania. Niektóre źródła podają wielkość dawki optymalnej 0,2 mg/kg masy ciała (zwyczajowo stosuje się 5–10 mg na dobę).