Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Optimal PC Optimal PC

Seeking Health Optimal PC to suplement diety zawierający unikalny, płynny kompleks fosfolipidów pozyskanych z wolnego od GMO oleju słonecznikowego. Zalecana porcja dostarcza aż 5200 mg fosfolipidów, w tym ok. 12% fosfatydylocholiny. Produkt jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Płynna forma zapewnia łatwe i wygodne stosowanie. 

Fosfolipidy do grupa lipidów o charakterze polarnym, zawierające w swojej cząsteczce resztę kwasu ortofosforowego. Występują one w każdym żywym organizmie, wchodząc w skład błon komórkowych. Fosfolipidy wpływają na właściwości dynamiczne błon – odpowiednią płynność i przepuszczalność oraz aktywność białek błonowych. Są też źródłem wartościowych, biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych. Do fosfolipidów należą takie klasy związków jak m.in. fosfatydylocholiny (PC), fosfatydyloseryny (PS), fosfatydyloetanoloaminy (PE) i fosfatydyloinozytole (PI). U człowieka organem szczególnie bogatym w fosfolipidy jest mózg. 

Fosfatydylocholina, nazywana też lecytyną, jest najobficiej występującym lipidem błon komórkowych. Jako składnik każdej komórki ciała, PC pełni wiele ważnych biologicznie funkcji. Wchodząc w skład osłonki mielinowej, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i działa prokognitywnie. Uczestniczy w regulacji metabolizmu lipidów, ma właściwości hepatoprotekcyjne oraz tworzy ochronną barierę w ścianach żołądka, zapobiegając rozwojowi choroby wrzodowej.

Fosfatydylocholina wspiera pracę układu nerwowego i funkcje kognitywne. W organizmie pod wpływem enzymu fosfolipazy D fosfatydylocholina ulega rozpadowi do kwasu fosfatydowego i choliny. Wykazano szczególnie dużą aktywność tego enzymu w neuronach cholinergicznych, w których neuroprzekaźnikiem jest powstająca z choliny acetylocholina. Acetylocholina jest jednym z kluczowych neuromediatorów, odgrywających rolę o powstawaniu pamięci krótkotrwałej i długotrwałej.

Fosfatydylocholina wpływa korzystnie na profil lipidowy. Przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego i aterogennej frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi. W ten PC sposób obniża ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego. W przeprowadzonym na zwierzętach badaniu wykazano, że wskutek przyjmowania pochodnej PC nastąpiło zwiększenie poziomu korzystnej frakcji HDL i apolipoproteiny A-I, która chroni lipidy przed utlenianiem i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Fosfatydylocholina wpływa korzystnie na pracę wątroby. Badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że suplementacja PC może chronić wątrobę przed zwłóknieniem i marskością spowodowaną spożywaniem alkoholu etylowego. PC, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływa na zwiększenie aktywności kolagenazy, która powoduje zmniejszenie niebezpiecznego włóknienia tego narządu. Ponadto lecytyna może chronić przed powstawaniem kamieni żółciowych, ze względu na jej wpływ na rozpuszczalność żółci.

Wraz ze starzeniem się organizmu zmianom ulega skład błon komórkowych. Zmniejsza się udział fosfolipidów na rzecz zwiększonej zawartości cholesterolu. Podobny wpływ na błony komórkowe wywołuje częste spożywanie alkoholu. Zjawisko to ma duży wpływ na właściwości tych błon i jest niekorzystne szczególnie dla komórek układu nerwowego i odpornościowego. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach wykazano, że suplementacja fosfatydylocholiny wpłynęła na poprawę składu i funkcjonowania błon komórkowych.

Fosfatydyloinozytol wpływa na wzrost poziomu korzystnej frakcji HDL, uzupełniając działanie PC. Jest prekursorem tzw. drugorzędowych przekaźników – IP3 i DAG, warunkujących odpowiedź komórkową na określone sygnały z zewnątrz, niezbędnych dla równowagi hormonalnej organizmu. Ponadto inozytol, określany też mianem witaminy B8, ma duży wpływ na gospodarkę cukrową, wpływa korzystnie na płodność oraz jest szczególnie polecany kobietom chorym na zespół policystycznych jajników (PCOS).

Fosfatydyloseryna jest fosfolipidem o udokumentowanej roli w przywracaniu wywołanych procesami starzenia się zmian neurodegeneracyjnych, wpływa na stężenie acetylocholiny, dopaminy i noradrenaliny w mózgu oraz może wspomagać lepsze radzenie sobie ze stresem. W kilku przeprowadzonych na ludziach badaniach odnotowano stabilizujący wpływ PS na stężenie kortyzolu i hormonu kortykotropowego po indukcji stresu. W efekcie PS może chronić przed rozregulowaniem osi HPAA, odpowiedzialnej za adaptację organizmu do sytuacji stresowych. 

Fosfatydyloseryna wspomaga optymalną regenerację powysiłkową. Długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny może skutkować zaburzeniami poziomu kortyzolu, co negatywnie wpływa na wyniki sportowe i regenerację. Istnieje kilka badań, które wskazują na zmniejszenie wzrostu poziomu kortyzolu i hormonu kortykotropowego u sportowców wskutek suplementacji PS. W grupie osób przyjmujących PS odnotowano zmniejszenie bólu mięśni, obniżenie poziomu kinazy kreatynowej oraz korzystny wpływ na samopoczucie.

Podsumowując, Seeking Health Optimal PC to suplement diety dostarczający solidną porcję cennych fosfolipidów, których odpowiednia podaż pełni ważną rolę w profilaktyce chorób krążenia, neuologicznych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Produkt polecany jest sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, osobom starszym, osobom na diecie roślinnej, w celu wsparcia funkcji kognitywnych oraz w stanach dużego obciążenia fizycznego i psychicznego.

 
Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Optimal PC Optimal PC 240 ml
SEEKING HEALTH
179,00 zł

Optimal PC 240 ml

Inne formy

100 kaps.
139,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
240 ml
179,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
179,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych
  • Aż 5200 mg fosfolipidów w porcji
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Wsparcie funkcji kognitywnych
  • Optymalna regeneracja mięśni
  • Neuro- i hepatoprotekcja
  • Produkt wegański
  • Wolne od GMO

Seeking Health Optimal PC to suplement diety zawierający unikalny, płynny kompleks fosfolipidów pozyskanych z wolnego od GMO oleju słonecznikowego. Zalecana porcja dostarcza aż 5200 mg fosfolipidów, w tym ok. 12% fosfatydylocholiny. Produkt jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Płynna forma zapewnia łatwe i wygodne stosowanie. 

Fosfolipidy do grupa lipidów o charakterze polarnym, zawierające w swojej cząsteczce resztę kwasu ortofosforowego. Występują one w każdym żywym organizmie, wchodząc w skład błon komórkowych. Fosfolipidy wpływają na właściwości dynamiczne błon – odpowiednią płynność i przepuszczalność oraz aktywność białek błonowych. Są też źródłem wartościowych, biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych. Do fosfolipidów należą takie klasy związków jak m.in. fosfatydylocholiny (PC), fosfatydyloseryny (PS), fosfatydyloetanoloaminy (PE) i fosfatydyloinozytole (PI). U człowieka organem szczególnie bogatym w fosfolipidy jest mózg. 

Fosfatydylocholina, nazywana też lecytyną, jest najobficiej występującym lipidem błon komórkowych. Jako składnik każdej komórki ciała, PC pełni wiele ważnych biologicznie funkcji. Wchodząc w skład osłonki mielinowej, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i działa prokognitywnie. Uczestniczy w regulacji metabolizmu lipidów, ma właściwości hepatoprotekcyjne oraz tworzy ochronną barierę w ścianach żołądka, zapobiegając rozwojowi choroby wrzodowej.

Fosfatydylocholina wspiera pracę układu nerwowego i funkcje kognitywne. W organizmie pod wpływem enzymu fosfolipazy D fosfatydylocholina ulega rozpadowi do kwasu fosfatydowego i choliny. Wykazano szczególnie dużą aktywność tego enzymu w neuronach cholinergicznych, w których neuroprzekaźnikiem jest powstająca z choliny acetylocholina. Acetylocholina jest jednym z kluczowych neuromediatorów, odgrywających rolę o powstawaniu pamięci krótkotrwałej i długotrwałej.

Fosfatydylocholina wpływa korzystnie na profil lipidowy. Przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego i aterogennej frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi. W ten PC sposób obniża ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego. W przeprowadzonym na zwierzętach badaniu wykazano, że wskutek przyjmowania pochodnej PC nastąpiło zwiększenie poziomu korzystnej frakcji HDL i apolipoproteiny A-I, która chroni lipidy przed utlenianiem i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Fosfatydylocholina wpływa korzystnie na pracę wątroby. Badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że suplementacja PC może chronić wątrobę przed zwłóknieniem i marskością spowodowaną spożywaniem alkoholu etylowego. PC, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływa na zwiększenie aktywności kolagenazy, która powoduje zmniejszenie niebezpiecznego włóknienia tego narządu. Ponadto lecytyna może chronić przed powstawaniem kamieni żółciowych, ze względu na jej wpływ na rozpuszczalność żółci.

Wraz ze starzeniem się organizmu zmianom ulega skład błon komórkowych. Zmniejsza się udział fosfolipidów na rzecz zwiększonej zawartości cholesterolu. Podobny wpływ na błony komórkowe wywołuje częste spożywanie alkoholu. Zjawisko to ma duży wpływ na właściwości tych błon i jest niekorzystne szczególnie dla komórek układu nerwowego i odpornościowego. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach wykazano, że suplementacja fosfatydylocholiny wpłynęła na poprawę składu i funkcjonowania błon komórkowych.

Fosfatydyloinozytol wpływa na wzrost poziomu korzystnej frakcji HDL, uzupełniając działanie PC. Jest prekursorem tzw. drugorzędowych przekaźników – IP3 i DAG, warunkujących odpowiedź komórkową na określone sygnały z zewnątrz, niezbędnych dla równowagi hormonalnej organizmu. Ponadto inozytol, określany też mianem witaminy B8, ma duży wpływ na gospodarkę cukrową, wpływa korzystnie na płodność oraz jest szczególnie polecany kobietom chorym na zespół policystycznych jajników (PCOS).

Fosfatydyloseryna jest fosfolipidem o udokumentowanej roli w przywracaniu wywołanych procesami starzenia się zmian neurodegeneracyjnych, wpływa na stężenie acetylocholiny, dopaminy i noradrenaliny w mózgu oraz może wspomagać lepsze radzenie sobie ze stresem. W kilku przeprowadzonych na ludziach badaniach odnotowano stabilizujący wpływ PS na stężenie kortyzolu i hormonu kortykotropowego po indukcji stresu. W efekcie PS może chronić przed rozregulowaniem osi HPAA, odpowiedzialnej za adaptację organizmu do sytuacji stresowych. 

Fosfatydyloseryna wspomaga optymalną regenerację powysiłkową. Długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny może skutkować zaburzeniami poziomu kortyzolu, co negatywnie wpływa na wyniki sportowe i regenerację. Istnieje kilka badań, które wskazują na zmniejszenie wzrostu poziomu kortyzolu i hormonu kortykotropowego u sportowców wskutek suplementacji PS. W grupie osób przyjmujących PS odnotowano zmniejszenie bólu mięśni, obniżenie poziomu kinazy kreatynowej oraz korzystny wpływ na samopoczucie.

Podsumowując, Seeking Health Optimal PC to suplement diety dostarczający solidną porcję cennych fosfolipidów, których odpowiednia podaż pełni ważną rolę w profilaktyce chorób krążenia, neuologicznych, autoimmunologicznych i nowotworowych. Produkt polecany jest sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, osobom starszym, osobom na diecie roślinnej, w celu wsparcia funkcji kognitywnych oraz w stanach dużego obciążenia fizycznego i psychicznego.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 240 mlPorcja jednorazowa: 8 mlIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 porcji (8 ml)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna [kcal]45
Kalorie z tłuszczu41
Tłuszcz ogółem4.5 g7%
Tłuszcze nasycone1 g5%
Tłuszcze wielonienasycone2.5 g**
Tłuszcze jednonienasycone1 g**
Węglowodany ogółem1 g< 1%
Kompleks fosfolipidów (fosfatydylocholina (z lecytyny słonecznikowej), fosfatydyloetanolamina (z lecytyny słonecznikowej), fosfatydyloinozytol (z lecytyny słonecznikowej), niewielkie glikolipidy (z lecytyny słonecznikowej), olej słonecznikowy)5200 mg**

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Witamina B-50 Methyl
Witamina B-50 Methyl
ALINESS

Wysokiej jakości suplement diety zawierający wysoce biodostępne formy witamin z grupy B.

59,90 zł
więcej
Zinc Picolinate
Zinc Picolinate
NOW FOODS

Pikolinian cynku w kapsułkach. Zwiększa odporność, poziom testosteronu i insuliny. Poprawia tolerancję glukozy

28,00 zł
więcej
Vitamin B-6
Vitamin B-6
NOW FOODS

Witamina B6 w kapsułkach. Pomaga w regulacji poziomu homocysteiny i dba o sprawny układ nerwowy.

25,00 zł
więcej
B-Complex
B-Complex
BIOTECH USA

Zaawansowany B-kompleks wzbogacony o inne witaminy, minerały oraz substancje o działaniu prozdrowotnym.

38,00 zł
więcej
Bioactive Complete B-Complex
Bioactive Complete B-Complex
LIFE EXTENSION

Bioaktywny kompleks witamin z grupy B. Zawiera metylokobalaminę, aktywny folian 5-MTHF

59,00 zł
więcej
L-OptiZinc 30mg
L-OptiZinc 30mg
NOW FOODS

Źródło cynku zawartego w formie monometionianiu cechującej się wysoką biodostępnością wzbogacone o miedź.

33,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Fosfatydyloetanolamina

Informacja

Fosfatydyloetanolamina (Kefalina) należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) z grupy, do której należą także fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, występującą w mózgu. Tworzą lecytynę, lub jest syntezowana z innych fosfolipidów (fosfatydyloseryna). Wpływa na stabilność błon komórkowych, poprzez stymulację profilu lipidowego. Etanoloamina, będąca pochodną fosfatydyloetanolaminy, wpływa na metabolizm tłuszczy. Fosfastydyloetanolamina  jest składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych przeważnie w połączeniu z innymi tłuszczami złożonymi.

Fosfatydyloinozytol

Informacja

Fosfatydyloinozytol - związek chemiczny z grupy fosfolipidów, uczestniczący w reakcja biochemicznych wewnątrz komórek, metabolizmie tłuszczy (stymulując profil lipidowy). Inozytol odpowiada za równowagę pomiędzy miedzią i cynkiem, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając nastrój a także rozwój szpiku kostnego. Niedobory inozytolu o mężczyzn mogą wpływać na niepłodność. W organizmie człowieka występuje w komórkach mózgowych, rozrodczych i mięśniowych, w tym w mięśniu sercowym oraz w wątrobie. Jest w połączeniu z innymi fosfolipidami, składnikiem preparatów odżywczych, funkcjonalnych i witaminowych.

Olej słonecznikowy

Informacja

Olej słonecznikowy produkowany z ziaren słonecznika (Helianthus annus) stanowi źródło kwasów tłuszczowy z grupy Omega 6 (kwasu linolowego) i Omega 9 (kwasu oleinowego). Posiada wiele składników biologicznie aktywnych, takich jak: karotenoidy, lecytyna, woski. Jest olejem bogatym w zawartość witaminy E. W odpowiedniej proporcji, w spożyciu w połączeniu z kwasami Omega 3 i Omega 6 obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Jest przeciwutleniaczem.

Olej słonecznikowy znajduje zastosowanie w preparatach odżywczych i funkcjonalnych dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 5 – 15 g/24h

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>