Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł429,00 zł643,00 zł858,00 zł1 072,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Buffered C-Complex Powder Buffered C-Complex Powder 227g
Now Foods
55,00 zł

Buffered C-Complex Powder 227g

ilość: 227g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
55,00 złz VAT
0,27 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 53,90 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Witamina C w buforowanej postaci, delikatnej dla układu pokarmowego
  • Maksymalnie efektywna dzięki dodatkowi bioflawonoidów owocowych
  • Skuteczny sposób walki ze stresem oksydacyjnym
  • Wspiera funkcjonowanie układu krążenia
  • Promuje funkcje układu immunologicznego
  • Sprzyja sprawności układu nerwowego
  • Wspiera metabolizm węglowodanów
  • Stymuluje biosyntezę kolagenu

Now Foods Buffered C-Complex Powder to suplement diety w postaci proszku, który przeznaczony jest do rozpuszczenia w wodzie lub w ulubionym soku. Preparat zawiera buforowaną formę witaminy C (akorbinian wapnia), który charakteryzuje się wyższym pH, więc wykazuje niższy poziom kwasowości, a co za tym idzie – nie podrażnia błon żołądka. W związku z tym suplement ten jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością żołądkowo-jelitową. 

Preparat zawiera dodatkowo bioflawonoidy cytrusowe, sproszkowane owoce dzikiej róży oraz sproszkowaną acerolę, które w połączeniu z buforowaną witaminą C stanowią wyjątkowy kompleks, wykazujący wiele prozdrowotnych cech. Stosowanie tego suplementu poprawi m.in. pracę systemu immunologicznego, zniweluje skutki działania wolnych rodników, nasili produkcję kolagenu, poprawi metabolizm lipidów oraz skutecznie zniweluje stres oksydacyjny spowodowany np. ciężkim treningiem.

Buforowana witamina C (najczęściej askorbinian wapnia lub sodu) znana jest z tego, że działa dużo łagodniej na śluzówkę żołądka oraz całego układu pokarmowego (nie podrażnia go) niż czysty kwas askorbinowy. Niskie pH witaminy C może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Buforowana forma witaminy C jest natomiast lepiej tolerowana przez przewód pokarmowy i pozwoli uniknąć dyskomfortu trawiennego. 

Badania dowodzą, że przyjmowanie nawet bardzo dużych dawek buforowanej witaminy C nie niesie za sobą żadnych niekomfortowych konsekwencji ze strony układu pokarmowego, w przeciwieństwie do samego, czystego kwasu askorbinowego.

Witamina C to organiczny związek chemiczny o przeciwutleniających właściwościach. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie oraz pochodną glukozy. Kwas askorbinowy w organizmie człowieka pełni wiele ważnych i kluczowych funkcji, które przedstawiono poniżej.

Bioflawonoidy cytrusowe wykazują synergiczne działanie z witaminą C. Substancje te odznaczają się działaniem przeciwzapalnym i przeciwwolnorodnikowym. Bioflawonoidy m.in. pomagają regulować ciśnienie krwi, łagodzą obrzęki oraz poprawiają pracę układu krwionośnego, co może bezpośrednio przekładać się na poprawę wydolności, pozwalając na wzmożony wysiłek fizyczny.

Optymalizacja funkcji układu immunologicznego
Choć aktualny stan wiedzy naukowej jednoznacznie wskazuje, że witamina C nie do końca jest aż tak skuteczna w leczeniu przeziębień jak się ją obecnie postrzega, nie pozostaje ona jednak bez wpływu na odporność człowieka. Witamina C promuje funkcje układu immunologicznego, zwiększając zdolność organizmu do walki z patogenami. W ten sposób łagodzi objawy choroby, ale również może zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.

Udział w biosyntezie kolagenu
Kolagen to główne białko tkanki łącznej, a jego zadaniem jest jej wzmocnienie oraz nadanie elastyczności. Jest on budulcem kości, zębów, paznokci, skóry, chrząstek, naczyń krwionośnych a nawet organów wewnętrznych. Jednym z substratów koniecznych do syntezy kolagenu jest witamina C, dlatego jej niedobór może prowadzić do wielu problemów. Warto zadbać o odpowiednią podaż tej witaminy, zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się bólami w stawach oraz gdy nasza skóra nie zachowuje odpowiedniej elastyczności.

Redukcja stresu oksydacyjnego
Witamina C jako silny antyoksydant stanowi doskonały środek pozwalający na walkę z nadmiarem wolnych rodników w ustroju. Stres oksydacyjny jest niezwykle częstym problemem, dotykającym szczególnie osoby prowadzące intensywny tryb życia, w tym sportowców. Brak kontroli nad nim wskazywany jest jako jedna z możliwych przyczyn rozwoju nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych, a także może przyspieszać procesy starzenia się. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, co sprawia, że może być niezwykle skutecznym elementem pomagającym w neutralizacji nadmiaru wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego.

Wsparcie układu nerwowego
Witamina C może mieć możliwość przekraczania bariery krew-mózg, przez co wskazuje się na potencjalne efekty jej suplementacji wobec układu nerwowego. Jest ona zaangażowana m.in. w procesy enzymatyczne związane z funkcjami kognitywnymi, a jej odpowiedni poziom w ustroju może mieć wpływ na zapewnienie optymalnej sprawnością umysłową. Wykazano, że witamina C może ograniczać aktywność acetylocholinesterazy – enzymu rozkładającego acetylocholinę, która pełni rolę kluczowego neurotransmitera odpowiadającego za sprawność psychofizyczną. Ponadto, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, witamina C posiada zdolności neuroprotekcyjne.

Regulacja metabolizmu składników energetycznych
Kwas askorbinowy może też wpływać na metabolizm węglowodanów. Jego odpowiedni poziom jest wiązany z optymalną sekrecją insuliny, pozbawioną nagłych wyrzutów tego hormonu. Ogranicza w ten sposób ryzyko insulinozależnych zachwiań metabolizmu węglowodanów. Poza tym, witamina C może wpływać także na metabolizm lipidów, wskazuje się bowiem, że jest ona zdolna do obniżania stopnia ich peroksydacji.

Podsumowując, NOW Buffered C-Complex Powder to zaawansowany preparat będący źródłem witaminy C, pozwalający na jej efektywną suplementację. Buforowana forma kwasu askorbinowego pozwala na redukcję efektów ubocznych ze strony układu pokarmowego, a dodatek bioflawonoidów maksymalizuje efektywność suplementu, stawiając go jako optymalny sposób uzupełniania niedoborów witaminy C.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 227 gPorcja jednorazowa: 1/4 łyżeczki (ok. 1129 mg)Ilość porcji w opakowaniu: ok. 201
w 1 porcji (1/4 łyżeczki)zawartość%ZDS
Witamina C (z Askorbinianiu Wapnia)500 mg833%
Wapń (z Askorbinianiu Wapnia)60 mg6%
Kompleks Bioflawonoidów Cytrusowych200 mg
Sproszkowana Dzika róża (Rosa canina) (Owoc)100 mg
Sproszkowana Acerola (Malpighia punicifolia) (Owoc)100 mg

Pozostałe składniki

Brak składników dodatkowych.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
MZ-STORE
39,00 zł

Kapsułki z olejem rybim - najlepszym źródłem cennych kwasów omega-3 (EPA i DHA).

Kupuję
Aliness
139,90 zł

Zawiera Kaneka Ubiquinol™ - koenzym Q10 nowej generacji. Spowalnia starzenie się, wzmacnia układ krwionośny.

Kupuję
Doctor's Best
75,00 zł

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
Ecological Formulas
79,00 zł

Liofilizowane łożysko wołowe suszone metodą na zimno w celu zachowania maksimum wartości odżywczych.

Kupuję
Seeking Health
69,00 zł

Najwyższej jakości tkanki kory nadnerczy bydlęcych suszone na zimno dla zachowania maksimum właściwości.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Wysoka dawka witaminy D3 z naturalnej lanoliny owczej. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Dzika róża (Rosa canina)

Informacja

Dzika róża (Rosa canina), znana głównie z wysokiej zawartości witaminy C (w czołówce wśród roślin europejskich), zawierająca w składzie również polifenole, które znacząco ułatwiają jej wchłanianie, jest powszechnie znanym, wartościowym składnikiem stosowanym w medycynie naturalnej.

Jedną z substancji czynnych zawartych w roślinie są flawonoidy, które wpływają na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Karotenoidy, tj. likopen, wykazujący działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do usuwania wolnych rodników z organizmu, dzięki czemu opóźnia się proces jego starzenia.

Z dzikiej róży wytwarzane są leki oraz  suplementy witaminowe, gdyż oprócz witaminy C zawiera ona wiele innych, np. A, E, K, czy też witaminy z grupy B. Pomaga zatem w problemach z układem pokarmowym, ze szkorbutem oraz z zapaleniami, a także odgrywa znaczącą rolę we wspomaganiu pracy układu odpornościowego.

Acerola

Informacja

Acerola (wiśnia z Barbados) jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C), zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, bioflawonoidy oraz karotenoidy. Witamina C zawarta w aceroli stymuluje produkcję kolagenu mającego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu, przyśpieszając ich odnowę w okresie rekonwalescencji po przebytych urazach i kontuzjach. . Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny (poprawiając stan naczyń krwionośnych), jest silnym antyoksydantem. Wykazuje nieznaczne działanie moczopędne oraz łagodzi zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Jest nieodzowna w syntezie hormonów i transmiterów, nautralizuje wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchodzi w skład kompleksów wielowitaminowych, suplementów wspomagających układ odpornościowy i odżywkach, jako składnik ceniony ze względu na wysoką aktywność biologiczną dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: W przeliczeniu na witaminę C: 30–500 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Serwatka kontra kazeina, czyli wielkie stracie białek

Wraz z odkryciem drogocennego wpływu białka na organizm ludzki, a dokładnie jego wpływu na walkę o wymarzoną sylwetkę, pojawiły się odżywki białkowe....

czytaj więcej
Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sprawdzone suplementy, po które warto sięgnąć w okresie budowania masy mięśniowej

Sklepy, zarówno stacjonarne jak i internetowe, zajmujące się suplementacją sportową oferują nam olbrzymią liczbę produktów dedykowanych dla osób...

czytaj więcej
Jak brać monohydrat kreatyny?

Jak brać monohydrat kreatyny?

Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w...

czytaj więcej
Winpocetyna – lepsza pamięć i więcej energii!

Winpocetyna – lepsza pamięć i więcej energii!

Winpocetyna jest naturalnym nootropowym boosterem mózgu. Wspomaga zdrowie i kondycję mózgu, wzmacnia zdolność koncentracji i uczenia się, poprawia pamięć...

czytaj więcej
HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB – cała prawda o kontrowersyjnym suplemencie

HMB dzieli społeczność sportową na dwa skrajne obozy – zdecydowanych przeciwników i zadeklarowanych zwolenników. Osoby, które miały styczność z HMB...

czytaj więcej
Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027