Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Protein Porridge Protein Porridge

Feel Free Nutrition Protein Porridge to przepyszna owsianka, cechująca się sporą zawartością białka i składników wspomagających przyrost tkanki mięśniowej, która z powodzeniem może zostać włączona do codziennego jadłospisu.

Bogactwo smaku i składników odżywczych
Częstą wymówką wielu osób, które doznają porażek w przechodzeniu na dietę, jest twierdzenie, iż dietetyczne potrawy są pozbawione smaku i wartości odżywczych, potrzebnych do codziennego funkcjonowania. Aby raz na zawsze zmienić świadomość społeczną, producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i smaczniejszych deserów, przekąsek czy gotowych posiłków.

Jednym z najpopularniejszych dań, które na stałe gości w menu kulturystów i osób mających związek ze światem fit jest (obok kurczaka z ryżem), owsianka. Przyrządzana na różne sposoby, stanowi znakomite źródło węglowodanów złożonych, które są optymalnym źródłem energii dla ciężko pracujących mięśni, wspierającym również ich regenerację. Oferowany wyrób cechuje się  dostępnością w różnych wersjach smakowych, dzięki czemu trafi w kubki smakowe najbardziej wybrednych smakoszy. Optymalna zawartość węglowodanów złożonych pozwala dopasować go do potrzeb osób, które są w trakcie diety redukcyjnej czy cyklu masowego.

Dodatki wspierające zachowanie zdrowia i sylwetki
Warto podkreślić, iż polecany produkt to nie „zwykła” owsianka. Producent wzbogacił ją mieszanką kilku form odżywek białkowych, różniących się wchłanialnością i molekularnymi punktami uchwytu – koncentratuizolatu serwatki, jak również rozgałęzionych aminokwasów (Brached-Chain Amino AcidsBCAA). W połączeniu z popularnym dodatkiem wielu suplementów – kwasem hydroksymetylomasłowym (HMB)glutaminą, stanowi to wysoce anaboliczno-antykataboliczny miks, wspierający rozwój masy mięśniowej wraz z nasileniem utraty tkanki tłuszczowej.

Dodatkowo posiłek cechuje się zawartością kwasów omega-3omega-6, które są ważnymi związkami hamującymi progresję chorób układu krążenia. Codzienne ich spożywanie w odpowiedniej ilości wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, a także zmniejsza prawdopodobieństwo występowania lokalnych stanów zapalnych naczyń.

Uczucie głodu pod kontrolą
Wiele gotowych, dostępnych na rynku posiłków obfituje w cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, w celu poprawienia walorów smakowych. Nie byłoby w tym nic złego, gdyż racjonalne odżywianie zakłada spożywanie cukrów prostych w granicach rozsądku (do kilkudziesięciu gramów na dzień), jednak obecnie jego konsumpcja znacznie przekracza omawiane zalecenia. Wiąże się to również z rozregulowaniem mechanizmów głodu i sytości, co ma przełożenie na częstsze podjadanie.

Ryzyko takie nie istnieje w odniesieniu do oferowanej owsianki, bowiem została ona niemal całkowicie pozbawiona cukrów prostych. Wraz z dodatkiem sporej ilości błonnika, stanowi ona skuteczną ochronę przed nagłymi napadami głodu. Produkt może być spożywany przez diabetyków, gdyż nie powoduje nagłych skoków stężenia cukru we krwi.

Podsumowując, Feel Free Nutrition Protein Porridge to przepyszny produkt, który włączony do diety pozwoli zadbać o nienaganną sylwetkę i dobrą kondycję zdrowotną, ze względu na wysoką zawartość białka, kwasów z grupy omega, i innych popularnych anabolicznych dodatków.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Protein Porridge Protein Porridge 100g
Feel Free Nutrition
9,90 zł

Protein Porridge 100g

Smak

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,86 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,86 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Przepyszna, wysoce anaboliczna owsianka w różnych wariantach smakowych
  • Wysoka zawartość białka (aż 34 g!) w porcji
  • Mieszanka kilku form odżywek białkowych
  • Skutecznie niweluje niewielki głód
  • Źródło błonnika pokarmowego
  • Łatwy sposób przygotowania
  • Niewielka ilość cukrów
  • Kilka opcji smakowych!

Feel Free Nutrition Protein Porridge to przepyszna owsianka, cechująca się sporą zawartością białka i składników wspomagających przyrost tkanki mięśniowej, która z powodzeniem może zostać włączona do codziennego jadłospisu.

Bogactwo smaku i składników odżywczych
Częstą wymówką wielu osób, które doznają porażek w przechodzeniu na dietę, jest twierdzenie, iż dietetyczne potrawy są pozbawione smaku i wartości odżywczych, potrzebnych do codziennego funkcjonowania. Aby raz na zawsze zmienić świadomość społeczną, producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i smaczniejszych deserów, przekąsek czy gotowych posiłków.

Jednym z najpopularniejszych dań, które na stałe gości w menu kulturystów i osób mających związek ze światem fit jest (obok kurczaka z ryżem), owsianka. Przyrządzana na różne sposoby, stanowi znakomite źródło węglowodanów złożonych, które są optymalnym źródłem energii dla ciężko pracujących mięśni, wspierającym również ich regenerację. Oferowany wyrób cechuje się  dostępnością w różnych wersjach smakowych, dzięki czemu trafi w kubki smakowe najbardziej wybrednych smakoszy. Optymalna zawartość węglowodanów złożonych pozwala dopasować go do potrzeb osób, które są w trakcie diety redukcyjnej czy cyklu masowego.

Dodatki wspierające zachowanie zdrowia i sylwetki
Warto podkreślić, iż polecany produkt to nie „zwykła” owsianka. Producent wzbogacił ją mieszanką kilku form odżywek białkowych, różniących się wchłanialnością i molekularnymi punktami uchwytu – koncentratuizolatu serwatki, jak również rozgałęzionych aminokwasów (Brached-Chain Amino AcidsBCAA). W połączeniu z popularnym dodatkiem wielu suplementów – kwasem hydroksymetylomasłowym (HMB)glutaminą, stanowi to wysoce anaboliczno-antykataboliczny miks, wspierający rozwój masy mięśniowej wraz z nasileniem utraty tkanki tłuszczowej.

Dodatkowo posiłek cechuje się zawartością kwasów omega-3omega-6, które są ważnymi związkami hamującymi progresję chorób układu krążenia. Codzienne ich spożywanie w odpowiedniej ilości wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, a także zmniejsza prawdopodobieństwo występowania lokalnych stanów zapalnych naczyń.

Uczucie głodu pod kontrolą
Wiele gotowych, dostępnych na rynku posiłków obfituje w cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, w celu poprawienia walorów smakowych. Nie byłoby w tym nic złego, gdyż racjonalne odżywianie zakłada spożywanie cukrów prostych w granicach rozsądku (do kilkudziesięciu gramów na dzień), jednak obecnie jego konsumpcja znacznie przekracza omawiane zalecenia. Wiąże się to również z rozregulowaniem mechanizmów głodu i sytości, co ma przełożenie na częstsze podjadanie.

Ryzyko takie nie istnieje w odniesieniu do oferowanej owsianki, bowiem została ona niemal całkowicie pozbawiona cukrów prostych. Wraz z dodatkiem sporej ilości błonnika, stanowi ona skuteczną ochronę przed nagłymi napadami głodu. Produkt może być spożywany przez diabetyków, gdyż nie powoduje nagłych skoków stężenia cukru we krwi.

Podsumowując, Feel Free Nutrition Protein Porridge to przepyszny produkt, który włączony do diety pozwoli zadbać o nienaganną sylwetkę i dobrą kondycję zdrowotną, ze względu na wysoką zawartość białka, kwasów z grupy omega, i innych popularnych anabolicznych dodatków.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 gPorcja jednorazowa: 100 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w porcji (100 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna389 kcal-
Białko34 g-
W tym
Glutamina7 g-
BCAA7 g-
HMB1 g-
Węglowodany47 g-
- w tym cukry2 g-
Tłuszcze5 g-
W tym
nasycone kwasy tłuszczowe1 g-
Kwasy omega-3150 mg-
Kwasy omega-61.5 g-
Błonnik9 g-

Pozostałe składniki

Gruboziarniste płatki owsiane, koncentrat białka serwatkowego, izolat białka serwatkowego, maltodekstryna, karmel/naturalny banan/naturalne kakao/naturalny kokos/wanilia, sukraloza.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
59,00 zł
(2)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białek serwatkowych. Wspomaga anabolizm, przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Olimp
169,00 zł
(2)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białek serwatkowych. Wspomaga anabolizm, przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Source Naturals
95,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł
(6)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł

Kompletny preparat witaminowo-mineralny przeznaczony dla mężczyzn.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

HMB

Informacja

HMB - kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy, tłuszczowa pochodna leucyny (aminokwasu egzogennego) syntezowana z leucyny w organizmie ludzkim. W postaci naturalnej (niestety w małych ilościach) jest dostępny w grapefruitach, lucernie oraz mięsie niektórych ryb. Informacje o szczególnym działaniu anabolicznym i antykatabolicznym wydają się być mocno przesadzone. Niemniej jednak zalecane jest stosowanie HMB przez osoby niewytrenowane, podejmujące aktywność fizyczną, celem zapewnienia adaptacji wysiłkowej i dla ochrony tkanki mięśniowej przy wysiłku przekraczającym ogólne normy.  W suplementacji sportowej wykorzystywany raczej rzadko (ze względu na niepotwierdzone do końca działanie w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej, anaboliczne i antykataboliczne.

Dawkowanie: 3-5 g na dobę

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

barki i lapy

barki i lapy

polubilem treningi barki/klata + lapy jak widac 😛 DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka...

czytaj więcej
Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia...

czytaj więcej
Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g...

czytaj więcej
Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to...

czytaj więcej
Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj...

czytaj więcej
Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027