Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Peanut Butter Crunchy Peanut Butter Crunchy

Olimp Peanut Butter Crunchy to luksusowe masło orzechowe z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Do jego produkcji użyto najwyższej jakości orzechów ziemnych, które zostały dokładnie sprawdzone pod kątem obecności aflatoksyn.

Produkt jest pozbawiony soli, cukru, oleju palmowego i innych niepotrzebnych dodatków. Stanowi zdrowy element praktycznie każdej diety, doskonale komponuje się z potrawami słodkimi i wytrawnymi, może zastąpić różne inne smarowidła.

Orzechy ziemne, potocznie zwane fistaszkami, nie są orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu. Właściwie można je zakwalifikować do warzyw strączkowych, gdyż są to jadalne nasiona orzachy podziemnej (Arachis hypogaea), rośliny przynależącej do bobowatych. Najczęściej spożywa się je na surowo, albo po uprażeniu. Stanowią również najpopularniejszy surowiec do wyrobu masła orzechowego. 

Jakość ma znaczenie   
Powszechnie wiadomo, że jakość ma znaczenie, jednak w przypadku orzechów ziemnych stwierdzenie to nabiera szczególnej wartości, ponieważ w grę wchodzi zdrowie. Orzechy ziemne są bardzo podatne na pleśnienie, wywołane atakiem grzybów z rodzaju Aspergillus. Patogeny te wytwarzają tzw. aflatoksyny, które są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Przypisuje się im działanie silnie toksyczne, mutagenne i teratogenne.

Przed spożyciem orzeszków ziemnych, albo przygotowanych na ich bazie produktów, warto upewnić się, że pochodzą one z pewnego źródła i są w całkowicie wolne od aflatoksyn, tak jak prezentowany produkt.

Cenne źródło kluczowych makro- i mikroskładników    
Fistaszki to produkt wyjątkowo gęsty odżywczo. Dostarczają sporo wartościowego białka o znakomitym profilu aminokwasowym. Znajdziemy tu zarówno aminokwasy endogenne, jak i egzogenne, w tym również najbardziej cenione przez sportowców aminokwasy BCAA. Niestety obfitują również w tłuszcz, dlatego nie należą do produktów niskokalorycznych. W ich składzie dominują jednak głównie jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnie dla zdrowia. Nie oznacza to, że można spożywać je bez umiaru – ilość tłuszczu w diecie również ma swoje granice, a nadmierne ilości masła orzechowego mogą dodatkowo zaburzyć stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Fistaszki, w przeciwieństwie do typowych orzechów, dostarczają również sporo węglowodanów.

Fistaszki obfitują również z cenne mikroelementy i prozdrowotne składniki odżywcze. Znajdziemy w nich witaminy ( E i B9), minerały (wapń, potas, żelazo, magnez, cynk), ale także polifenole i flawonoidy, zdolne do neutralizowania wolnych rodników w organizmie.

Brak dodatków budzących wątpliwości
Dużym plusem prezentowanego produktu jest jego skład. Obejmuje on tylko jeden komponent, czyli orzeszki ziemne. Nie ma tutaj ani cukru, ani soli, ani szkodliwego dla zdrowia, a niestety niezwykle często stosowanego przez producentów, oleju palmowego. To sprawia, że po prezentowane masło orzechowe śmiało mogą sięgać nawet osoby wyjątkowo uważne i zasadnicze w kwestiach zdrowej diety. Co więcej, brak cukru i soli  w składzie sprawia, że masło orzechowe będzie tak samo dobrze pasowało do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Ciekawe urozmaicenie diety 
Zdrowa dieta zwykle nie kojarzy się najlepiej. Na takie hasło wiele osób oczyma wyobraźni widzi na talerzu wyjęte z wody brokuły, którym towarzyszy pozbawiony smaku kurczak. Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Producenci przychodzą nam z pomocą i projektują produkty, które znacznie ułatwiają komponowanie wartościowych, ale i atrakcyjnych smakowo posiłków.

Masło orzechowe idealnie pasuje do samodzielnie usmażonych naleśników, gofrów czy omletów. Można nim przełożyć wafle ryżowe, a dla wielu sportowców posmarowany masłem orzechowym banan stał się już kultową przekąską przedtreningową. Masło orzechowe idealnie sprawdza się jako baza do sosów, które nadają się zarówno do warzyw, jak i mięs.

Podsumowując, Olimp Peanut Butter Crunchy to pyszny i bardzo wartościowy dodatek do diety. Spożywany w rozsądnych ilościach wzbogaci smak potraw i dostarczy cennych składników odżywczych.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Peanut Butter Crunchy Peanut Butter Crunchy 350g
Olimp
16,00 zł

Peanut Butter Crunchy

ilość: 350g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
16,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 15,68 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • W składzie wyłącznie prażone orzechy ziemne
  • Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
  • Z chrupiącymi kawałkami orzeszków
  • Wolne od zanieczyszczeń i aflatoksyn
  • Naturalnie bogate w mikroelementy
  • Znakomite źródło białko roślinnego
  • Źródło węglowodanów o niskim IG
  • Doskonałe walory smakowe
  • Zdrowy dodatek do diety

Olimp Peanut Butter Crunchy to luksusowe masło orzechowe z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Do jego produkcji użyto najwyższej jakości orzechów ziemnych, które zostały dokładnie sprawdzone pod kątem obecności aflatoksyn.

Produkt jest pozbawiony soli, cukru, oleju palmowego i innych niepotrzebnych dodatków. Stanowi zdrowy element praktycznie każdej diety, doskonale komponuje się z potrawami słodkimi i wytrawnymi, może zastąpić różne inne smarowidła.

Orzechy ziemne, potocznie zwane fistaszkami, nie są orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu. Właściwie można je zakwalifikować do warzyw strączkowych, gdyż są to jadalne nasiona orzachy podziemnej (Arachis hypogaea), rośliny przynależącej do bobowatych. Najczęściej spożywa się je na surowo, albo po uprażeniu. Stanowią również najpopularniejszy surowiec do wyrobu masła orzechowego. 

Jakość ma znaczenie   
Powszechnie wiadomo, że jakość ma znaczenie, jednak w przypadku orzechów ziemnych stwierdzenie to nabiera szczególnej wartości, ponieważ w grę wchodzi zdrowie. Orzechy ziemne są bardzo podatne na pleśnienie, wywołane atakiem grzybów z rodzaju Aspergillus. Patogeny te wytwarzają tzw. aflatoksyny, które są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Przypisuje się im działanie silnie toksyczne, mutagenne i teratogenne.

Przed spożyciem orzeszków ziemnych, albo przygotowanych na ich bazie produktów, warto upewnić się, że pochodzą one z pewnego źródła i są w całkowicie wolne od aflatoksyn, tak jak prezentowany produkt.

Cenne źródło kluczowych makro- i mikroskładników    
Fistaszki to produkt wyjątkowo gęsty odżywczo. Dostarczają sporo wartościowego białka o znakomitym profilu aminokwasowym. Znajdziemy tu zarówno aminokwasy endogenne, jak i egzogenne, w tym również najbardziej cenione przez sportowców aminokwasy BCAA. Niestety obfitują również w tłuszcz, dlatego nie należą do produktów niskokalorycznych. W ich składzie dominują jednak głównie jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnie dla zdrowia. Nie oznacza to, że można spożywać je bez umiaru – ilość tłuszczu w diecie również ma swoje granice, a nadmierne ilości masła orzechowego mogą dodatkowo zaburzyć stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Fistaszki, w przeciwieństwie do typowych orzechów, dostarczają również sporo węglowodanów.

Fistaszki obfitują również z cenne mikroelementy i prozdrowotne składniki odżywcze. Znajdziemy w nich witaminy ( E i B9), minerały (wapń, potas, żelazo, magnez, cynk), ale także polifenole i flawonoidy, zdolne do neutralizowania wolnych rodników w organizmie.

Brak dodatków budzących wątpliwości
Dużym plusem prezentowanego produktu jest jego skład. Obejmuje on tylko jeden komponent, czyli orzeszki ziemne. Nie ma tutaj ani cukru, ani soli, ani szkodliwego dla zdrowia, a niestety niezwykle często stosowanego przez producentów, oleju palmowego. To sprawia, że po prezentowane masło orzechowe śmiało mogą sięgać nawet osoby wyjątkowo uważne i zasadnicze w kwestiach zdrowej diety. Co więcej, brak cukru i soli  w składzie sprawia, że masło orzechowe będzie tak samo dobrze pasowało do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Ciekawe urozmaicenie diety 
Zdrowa dieta zwykle nie kojarzy się najlepiej. Na takie hasło wiele osób oczyma wyobraźni widzi na talerzu wyjęte z wody brokuły, którym towarzyszy pozbawiony smaku kurczak. Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Producenci przychodzą nam z pomocą i projektują produkty, które znacznie ułatwiają komponowanie wartościowych, ale i atrakcyjnych smakowo posiłków.

Masło orzechowe idealnie pasuje do samodzielnie usmażonych naleśników, gofrów czy omletów. Można nim przełożyć wafle ryżowe, a dla wielu sportowców posmarowany masłem orzechowym banan stał się już kultową przekąską przedtreningową. Masło orzechowe idealnie sprawdza się jako baza do sosów, które nadają się zarówno do warzyw, jak i mięs.

Podsumowując, Olimp Peanut Butter Crunchy to pyszny i bardzo wartościowy dodatek do diety. Spożywany w rozsądnych ilościach wzbogaci smak potraw i dostarczy cennych składników odżywczych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 350 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna2706 kJ / 644 kcal-
Białko25 g-
Węglowodany20 g-
w tym cukry3 g-
Tłuszcz52 g-
w tym tłuszcze nasycone7,8 g-
Sól0,19 g-

Pozostałe składniki

100% prażone orzechy ziemne.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
199,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję
Life Extension
65,00 zł
(2)

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Trec
159,00 zł

Unikalna formuła węglowodanowa. Zapewnia większą siłę oraz szybszą regenerację.

Kupuję
Seeking Health
109,00 zł

Wspiera równowagę elektrolitową oraz pomaga osiągnąć wysoką wydajność fizyczną.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027