Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Peanut Butter + Protein Peanut Butter + Protein

SCITEC Peanut Butter + Protein to przepyszna pasta orzechowa, wzbogacona proteinami. Została wyprodukowana z argentyńskich orzechów ziemnych, wolnych od zanieczyszczeń i aflatoksyn oraz wysokiej jakości koncentratu białka serwatkowego.

Produkt jest pozbawiony składników zmodyfikowanych genetycznie, nie dodano do niego ani cukru, ani soli. Nie ma w nim również szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Śmiało można włączyć go do każdego rodzaju diety, a zwłaszcza tej ukierunkowanej na rozbudowę masy mięśniowej.

Orzechy ziemne, tzw. fistaszki albo orzechy arachidowe, to w gruncie rzeczy nie orzechy, a strączki. Pochodzą od popularnej rośliny strączkowej zwanej orzachą podziemną (Arachis hypogae). Mogą być spożywane na surowo, chociaż najczęściej poddaje się je blanszowaniu i prażeniu. Przetworzone do gęstej konsystencji przypominającej krem, sprzedawane jako tzw. masło orzechowe, zyskały ogromną popularność na całym świecie. 

Koncentrat białka serwatkowego jest białkiem mlecznym, pozyskiwanym z serwatki w procesie ultrafiltracji. Największym uznaniem cieszy się wśród osób aktywnych fizycznie – ze względu na wysoką wartość odżywczą i dużą ilość aminokwasów korzystnie wpływa na tempo rozwoju masy mięśniowej i hamuje niekorzystne procesy kataboliczne.

Źródło pełnowartościowego białka       
Orzechy ziemne są wskazywane jako jedno z lepszych, roślinnych źródeł białka. Szacuje się, że w 100 g arachidów znajduje się aż 25 g białka. Jego profil aminokwasowy jest bez zarzutu – znajdziemy tu zarówno aminokwasy endogenne, jak i te, których organizm nie może wyprodukować samodzielnie. Całkiem spora część przypada na aminokwasy BCAA, najbardziej pożądane przez osoby aktywne fizycznie.

Producent prezentowanego produktu poszedł o krok dalej wzbogacając jego skład o porcję pełnowartościowego białka pochodzącego z koncentratu serwatki. Serwatkę ceni się przede wszystkim za obecność wszystkich najważniejszych aminokwasów. Sportowcy, w celu uzupełnienia ilości białka w diecie, zwykle przyjmują odżywki przygotowane na bazie białka serwatkowego. Porcja prezentowanego kremu może być dla nich doskonałą alternatywą.

Źródło zdrowych tłuszczy        
Fistaszki są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczy. Znajdziemy w nich zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 oraz omega-9. Co ważne, są wolne od kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, które uznaje się za szkodliwe i zwiększające ryzyko rozwoju stanów chorobowych. W przeciwieństwie do nich, jednonasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe są bardzo korzystne dla zdrowia. Przypisuje się im m.in. zdolność do redukcji cholesterolu frakcji LDL i zmniejszania stężenia lipidów. W odpowiednich ilościach powinny mieć stałe miejsce w codziennej diecie.

Źródło cennych składników odżywczych
Zarówno orzeszki ziemne, jak i białko serwatki dostarczają wielu związków, które są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I tak w fistaszkach można znaleźć witaminy z grupy B oraz witaminę E, pewne ilości magnezu, potasu, wapnia, cynku, żelaza i selenu, a także polifenole i flawonoidy, cechujące się wyjątkowo dużym potencjałem antyoksydacyjnym.

Białka serwatkowe, oprócz wysokiej zawartości aminokwasów, są zasobne w unikalne immunoglobuliny, laktoferyny, α-laktoalbuminy i β-laktoglobuliny. Mają one korzystny wpływ na aktywność układu odpornościowego, mogą także zwiększać odporność na stres, dobrze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników.

Brak kontrowersyjnych dodatków
Na szczęście producent prezentowanego produktu postawił jedynie na dwa sprawdzone składniki i zrezygnował z dodatków, które mogłyby zniweczyć wszystkie pozytywne właściwości, przypisywane orzechom ziemnym i białkom serwatkowym.

Istotne znaczenie ma również jakość składników użytych do produkcji. Orzechy ziemne łatwo pleśnieją i są wyjątkowo wrażliwe na aktywność grzybów  z rodzaju Aspergillus. Dlatego bardzo ważne jest, by przez obróbką sprawdzić, czy nie zawierają groźnych dla zdrowia aflatoksyn.

Podsumowując, SCITEC Peanut Butter + Protein to bardzo pomysłowe połączenie kremu orzechowego z koncentratem białka serwatkowego. Pozwala wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze oraz proteiny. Produkt idealnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Peanut Butter + Protein Peanut Butter + Protein 500g
Scitec
35,00 zł

Peanut Butter + Protein 500g

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

35,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Krem orzechowy wzbogacony białkiem serwatkowym
  • Wyprodukowany z całych prażonych orzeszków
  • Naturalne źródło cennych mikroelementów
  • Bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego
  • Solidna porcja zdrowych tłuszczy i protein
  • Dostarcza węglowodanów o niskim IG
  • Idealny element diety sportowców
  • Bogactwo istotnych aminokwasów
  • Zapewnia uczucie sytości na długo
  • Testowany na obecność aflatoksyn
  • Idealnie gładka konsystencja
  • Wolny od GMO

SCITEC Peanut Butter + Protein to przepyszna pasta orzechowa, wzbogacona proteinami. Została wyprodukowana z argentyńskich orzechów ziemnych, wolnych od zanieczyszczeń i aflatoksyn oraz wysokiej jakości koncentratu białka serwatkowego.

Produkt jest pozbawiony składników zmodyfikowanych genetycznie, nie dodano do niego ani cukru, ani soli. Nie ma w nim również szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego. Śmiało można włączyć go do każdego rodzaju diety, a zwłaszcza tej ukierunkowanej na rozbudowę masy mięśniowej.

Orzechy ziemne, tzw. fistaszki albo orzechy arachidowe, to w gruncie rzeczy nie orzechy, a strączki. Pochodzą od popularnej rośliny strączkowej zwanej orzachą podziemną (Arachis hypogae). Mogą być spożywane na surowo, chociaż najczęściej poddaje się je blanszowaniu i prażeniu. Przetworzone do gęstej konsystencji przypominającej krem, sprzedawane jako tzw. masło orzechowe, zyskały ogromną popularność na całym świecie. 

Koncentrat białka serwatkowego jest białkiem mlecznym, pozyskiwanym z serwatki w procesie ultrafiltracji. Największym uznaniem cieszy się wśród osób aktywnych fizycznie – ze względu na wysoką wartość odżywczą i dużą ilość aminokwasów korzystnie wpływa na tempo rozwoju masy mięśniowej i hamuje niekorzystne procesy kataboliczne.

Źródło pełnowartościowego białka       
Orzechy ziemne są wskazywane jako jedno z lepszych, roślinnych źródeł białka. Szacuje się, że w 100 g arachidów znajduje się aż 25 g białka. Jego profil aminokwasowy jest bez zarzutu – znajdziemy tu zarówno aminokwasy endogenne, jak i te, których organizm nie może wyprodukować samodzielnie. Całkiem spora część przypada na aminokwasy BCAA, najbardziej pożądane przez osoby aktywne fizycznie.

Producent prezentowanego produktu poszedł o krok dalej wzbogacając jego skład o porcję pełnowartościowego białka pochodzącego z koncentratu serwatki. Serwatkę ceni się przede wszystkim za obecność wszystkich najważniejszych aminokwasów. Sportowcy, w celu uzupełnienia ilości białka w diecie, zwykle przyjmują odżywki przygotowane na bazie białka serwatkowego. Porcja prezentowanego kremu może być dla nich doskonałą alternatywą.

Źródło zdrowych tłuszczy        
Fistaszki są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczy. Znajdziemy w nich zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 oraz omega-9. Co ważne, są wolne od kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, które uznaje się za szkodliwe i zwiększające ryzyko rozwoju stanów chorobowych. W przeciwieństwie do nich, jednonasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe są bardzo korzystne dla zdrowia. Przypisuje się im m.in. zdolność do redukcji cholesterolu frakcji LDL i zmniejszania stężenia lipidów. W odpowiednich ilościach powinny mieć stałe miejsce w codziennej diecie.

Źródło cennych składników odżywczych
Zarówno orzeszki ziemne, jak i białko serwatki dostarczają wielu związków, które są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I tak w fistaszkach można znaleźć witaminy z grupy B oraz witaminę E, pewne ilości magnezu, potasu, wapnia, cynku, żelaza i selenu, a także polifenole i flawonoidy, cechujące się wyjątkowo dużym potencjałem antyoksydacyjnym.

Białka serwatkowe, oprócz wysokiej zawartości aminokwasów, są zasobne w unikalne immunoglobuliny, laktoferyny, α-laktoalbuminy i β-laktoglobuliny. Mają one korzystny wpływ na aktywność układu odpornościowego, mogą także zwiększać odporność na stres, dobrze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników.

Brak kontrowersyjnych dodatków
Na szczęście producent prezentowanego produktu postawił jedynie na dwa sprawdzone składniki i zrezygnował z dodatków, które mogłyby zniweczyć wszystkie pozytywne właściwości, przypisywane orzechom ziemnym i białkom serwatkowym.

Istotne znaczenie ma również jakość składników użytych do produkcji. Orzechy ziemne łatwo pleśnieją i są wyjątkowo wrażliwe na aktywność grzybów  z rodzaju Aspergillus. Dlatego bardzo ważne jest, by przez obróbką sprawdzić, czy nie zawierają groźnych dla zdrowia aflatoksyn.

Podsumowując, SCITEC Peanut Butter + Protein to bardzo pomysłowe połączenie kremu orzechowego z koncentratem białka serwatkowego. Pozwala wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze oraz proteiny. Produkt idealnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna2391 kJ/575 kcal-
Białko34 g-
Węglowodany14 g-
- cukry5,4 g-
Tłuszcz42 g-
- kwasy tłuszczowe nasycone5,4 g-
Sól0,16 g-

Pozostałe składniki

Prażone orzechy ziemne (80%), Koncentrat białek serwatki (z mleka) 20%

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Mr.big
45,00 zł
(2)

Koncentrat izotoniczny z dodatkiem substancji energetycznych, witamin i minerałów. Zwiększa wytrzymałość.

Kupuję
Scitec
75,00 zł
(3)

Suplement diety zawierający wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Kupuję
Universal
149,00 zł
(2)

Zestaw witamin i minerałów dla sportowców. Zawiera aminokwasy, antyoksydanty, ergogeniki i enzymy trawienne.

Kupuję
  • Popularny
Adam Tablets
Now Foods
65,00 zł
(5)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Olimp
25,00 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027