Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:216,00 zł432,00 zł648,00 zł864,00 zł1 080,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł-55,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Almond Butter Almond Butter

Meridian Smooth Almond Butter to przepyszne masło z migdałów o gładkiej, kremowej konsystencji. Wyprodukowane zostało wyłącznie z migdałów, bez zbędnych dodatków, takich jak sól czy cukier.

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Do zastosowań kulinarnych używana jest odmiana słodka, aczkolwiek wyróżnia się także migdały gorzkie, z których pozyskiwany jest olej migdałowy głównie do zastosowań przemysłowych.

Wysoka zawartość białka, błonnika i zdrowych tłuszczy
Największym plusem masła migdałowego jest bardzo korzystny profil kwasów tłuszczowych, wśród których zdecydowana przewagę zyskuje jednonienasycony kwas oleinowy, z którego znana jest głównie oliwa z oliwek. Ten kwas tłuszczowy charakteryzuje się szczególnie korzystnym działaniem na zdrowie układu krążenia.

Masło z migdałów jest atrakcyjnym produktem dla osób stosujących dietę roślinną, ze względu na dostarczanie sporej ilości deficytowego białka i uzupełnienie aminokwasów. Natomiast pokaźna zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit i ogólnej kondycji organizmu.

Obfite źródło witamin i minerałów
Migdały obfitują przede wszystkim w magnez. Ten pierwiastek jest niezwykle ważny, gdyż odgrywa rolę w pracy układu nerwowego i gospodarce wodnej oraz wpływa na zdrowie układu krążenia i wrażliwość insulinową, przy czym jest jednym z najbardziej deficytowych składników odżywczych w zachodniej diecie.

Wysoki udział witaminy E przyczynia się do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, ale nie jest to jej jedyną rolą. Otóż wykazuje korzystne działanie jeszcze przed spożyciem, gdyż chroni zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, zapewniając im większą stabilność. Warto wspomnieć także o witaminie B2, którą efektywnie można uzupełniać spożywając masło migdałowe.

Wartości odżywcze w atrakcyjnej i smacznej formie
Pyszne masło migdałowe to rewelacyjny sposób na wzbogacenie smaku domowych naleśników czy omletów oraz do smarowania pieczywa. Względnie wysoka wartość kaloryczna i wysoka gęstość odżywcza sprzyjać będzie osobom, którym ciężko jest dostarczyć odpowiedniej ilości kalorii w ciągu dnia, gdyż masło z migdałów dostarcza dużej ilości energii nawet po zjedzeniu niewielkiej jego porcji.

Meridian Smooth Almond Butter polecany jest szczególnie osobom pragnącym wzbogacić swój jadłospis w smaczne i zdrowe źródło tłuszczu roślinnego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest wartościowym produktem w dietach wegańskich i wegetariańskich. Profil makroskładników sprzyja również osobom ograniczającym węglowodany w diecie.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Almond Butter Almond Butter Smooth 170g
Meridian
25,00 zł

Almond Butter

ilość: Smooth 170g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
25,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 24,50 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Gładka, kremowa konsystencja
  • Bogactwo wartości odżywczych w przepysznej formie
  • W składzie wyłącznie migdały
  • Bez dodatku soli i cukru
  • Źródło jednonienasyconych kwasów omega 9
  • Obfituje w białko i błonnik
  • Uzupełnia magnez i witaminę E

Meridian Smooth Almond Butter to przepyszne masło z migdałów o gładkiej, kremowej konsystencji. Wyprodukowane zostało wyłącznie z migdałów, bez zbędnych dodatków, takich jak sól czy cukier.

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Do zastosowań kulinarnych używana jest odmiana słodka, aczkolwiek wyróżnia się także migdały gorzkie, z których pozyskiwany jest olej migdałowy głównie do zastosowań przemysłowych.

Wysoka zawartość białka, błonnika i zdrowych tłuszczy
Największym plusem masła migdałowego jest bardzo korzystny profil kwasów tłuszczowych, wśród których zdecydowana przewagę zyskuje jednonienasycony kwas oleinowy, z którego znana jest głównie oliwa z oliwek. Ten kwas tłuszczowy charakteryzuje się szczególnie korzystnym działaniem na zdrowie układu krążenia.

Masło z migdałów jest atrakcyjnym produktem dla osób stosujących dietę roślinną, ze względu na dostarczanie sporej ilości deficytowego białka i uzupełnienie aminokwasów. Natomiast pokaźna zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit i ogólnej kondycji organizmu.

Obfite źródło witamin i minerałów
Migdały obfitują przede wszystkim w magnez. Ten pierwiastek jest niezwykle ważny, gdyż odgrywa rolę w pracy układu nerwowego i gospodarce wodnej oraz wpływa na zdrowie układu krążenia i wrażliwość insulinową, przy czym jest jednym z najbardziej deficytowych składników odżywczych w zachodniej diecie.

Wysoki udział witaminy E przyczynia się do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, ale nie jest to jej jedyną rolą. Otóż wykazuje korzystne działanie jeszcze przed spożyciem, gdyż chroni zawarte w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, zapewniając im większą stabilność. Warto wspomnieć także o witaminie B2, którą efektywnie można uzupełniać spożywając masło migdałowe.

Wartości odżywcze w atrakcyjnej i smacznej formie
Pyszne masło migdałowe to rewelacyjny sposób na wzbogacenie smaku domowych naleśników czy omletów oraz do smarowania pieczywa. Względnie wysoka wartość kaloryczna i wysoka gęstość odżywcza sprzyjać będzie osobom, którym ciężko jest dostarczyć odpowiedniej ilości kalorii w ciągu dnia, gdyż masło z migdałów dostarcza dużej ilości energii nawet po zjedzeniu niewielkiej jego porcji.

Meridian Smooth Almond Butter polecany jest szczególnie osobom pragnącym wzbogacić swój jadłospis w smaczne i zdrowe źródło tłuszczu roślinnego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest wartościowym produktem w dietach wegańskich i wegetariańskich. Profil makroskładników sprzyja również osobom ograniczającym węglowodany w diecie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 170 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna650 kcal 2688 kJ*
Białko25.4 g*
Węglowodany6.5 g*
- cukry4.0 g*
Tłuszcz55.8 g*
- tłuszcze nasycone4.4 g*
Błonnik11.8 g*
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
129,00 zł

Kompleks witamin i minerałów. Zawiera aktywne metylowane formy wit. B12 i folianu.

Kupuję
Controlled Labs
149,00 zł
(4)

Kompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
  • Popularny
Classic
Bolero
1,69 zł
(3)

Oryginalny napój w formie instant, charakteryzujący się niską zawartością kalorii oraz dodatkiem witaminy C.

Kupuję
Seeking Health
119,00 zł
(1)

Suplement dostarczający witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Nie zawiera form metylowanych.

Kupuję
Trec
79,00 zł

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

Kupuję
Trec
99,00 zł

Aminokwasy z tauryną, glutaminą, witaminami C i B6. Zwiększają wytrzymałość i wspomagają regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

FUNKCJONALNA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

FUNKCJONALNA NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Tarczyca jest gruczołem, którego hormony w znacznej mierze determinują funkcje naszego organizmu, a symptomy jej niedoczynności będą mocno dawały się we...

czytaj więcej
Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem...

czytaj więcej
Co ma udar mózgu do bakterii jelitowych i bakterie do leczenia?

Co ma udar mózgu do bakterii jelitowych i bakterie do leczenia?

Z każdym miesiącem pojawiają się nowe wiadomości od naukowców badających świat drobnoustrojów zamieszkujących nasze jelita. To co się tam...

czytaj więcej
Piracetam – podnieś wydajność mózgu!

Piracetam – podnieś wydajność mózgu!

Leki nootropowe to grupa substancji, których przeznaczeniem jest stymulowanie przemiany materii (metabolizmu) ośrodkowego układu nerwowego (OUN), co ma dawać...

czytaj więcej
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ...

czytaj więcej
Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!)...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027